Šta je novo?

Prečistač vazduha

Novi Sad danas kolje. Oseti se ukus zagadjenosti. Cim otvorim terasu 2S poludi, ode preko 70 u sobi. Da je ispravno merenje jeste sigurno, danima kad je u zelenom zagadjenje ne skace nista kad otvorim terasu. Danas bukvalno ne vidim sledeci kvart sa terase od magle zagadjenja.
e931c551ac15c58e4c7df5ea247812d2.jpg
718906a8cec9c9d4e62b2dc790d2359e.jpg

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

he, beograd juče i danas oko 180, na novom beogradu je juče bilo 240...danas sam malo otvorio prozor i 2s je odmah otišao na 120...

"Доктор Дејан Жујовић, пулмолог и начелник Одељења за интервенције Градског завода за плућне болести и туберкулозу каже за Блиц да је загађење на Новом Београду у уторак било 240 што је инкомпатибилно са животом. По његовом мишљењу, надлежни су морали зауставити саобраћај у тако загађеном делу града".

Nis isto kolje u 10 bilo 235 a drugar na 2S pre pr nedelja kad otvorio prozor izmerio 336 u sobi posle desetak sekindi. Ovo stvarno nije humano vise. Pod hitno u gradovima zabraniti grejanje na ugralj, mazut, drva i ostalo i dovesti i toplane u red.

Plašim se da saobraćaj tu ima vrlo malo udela. U suprotnom bi zagađenje bilo ogromno bez obzira na doba godine, a nije - odnosno, ne bi noću skakalo, nego padalo.

Saobracaj je zanemarljiv, naravno da zagadjuje ali mnogo malo. Nis van grejne sezone ima dobar vazduh cim krene grejna sezona i nema vetra katastrofa.

Ne moze da se dise bukvalno
95a39872999fea69e369b6dacc040036.jpg

Hvala svima na izveštajima. Često pomislim da ovaj moj Mi Air nije normalan kad otvorim terasu, a sad vidim da se i vama isto ponaša kad su ovakvi dani. Ako ništa drugo, drago mi je što imamo ove prečišćivače, bar u kući da možemo da dišemo.

app airvisual mi pokazuje 172 na starom gradu, a air care 150...kojoj app sad verovati? koja se pokazala kao tacnija?

Hvala svima na izveštajima. Često pomislim da ovaj moj Mi Air nije normalan kad otvorim terasu, a sad vidim da se i vama isto ponaša kad su ovakvi dani. Ako ništa drugo, drago mi je što imamo ove prečišćivače, bar u kući da možemo da dišemo.
Meni je sa 20 skocio na 166 posle pola minute luftiranja. Gotovi smo

kod mene u kraju daikin ima neki salon, vidim u izlogu reklamiraju neki purifier od 700 evra...ne znam ništa o njemu, ni kakve sve modele imaju, ali čisto da znate da i oni imaju te stvari u ponudi...mislim da pomenuti ima i jonizator i svašta nešto...

Postoje klima uređaji sa kvalitetnim 3M filterima pa je možda rešenje u tome, jer 700 eura za jedan uređaj nije malo.

Ispratio sam ovu temu i odlučio da u skorije vreme kupim i ja jedan purifier, verovatno Xiaomijev 2S model.
Gde ste kupovali vi, na KP ili?

Poslato sa AGS-W09 pomoću Tapatoka

Kupio na KP.
HEPA filter iz trojke može i u 2S i Pro modele da se stavlja, skroz je kompatibilan.
Malo me iznenadila cena za trojku. Nadam se da je to samo cena iz zvaničnog šopa a da će po drugim radnjama biti jeftinije. Ako zaista bude samo za 225 eur da se nađe onda je po meni isplativije uzeti Pro i posle kad se menja filter uzeti HEPA filter za trojku. Istina, zavisi od veličine prostora.

Malopre sam pročitao celu temu i potpunije se informisao, pre toga sam se samo uključio u temu.
Pogledah cene na KP, oko 50e je razlika između 2S i Pro modela pa bih možda čak pre uzeo Pro.
Gledano po površini stana ne bih morao Pro da uzimam, ali opet kad pogledam ima veći protok od trojke, veću površinu zahvata plus mogu HEPA filteri iz trojke u Pro.

Poslato sa AGS-W09 pomoću Tapatoka

@pbogdanovic u istoj HU radnji, 3 je jeftiniji nekih 15% od Pro. Znači očekujemo trojku za 175-180.

@Rax032 ako uzmeš u obzir da ćeš godišnje trošiti bar 50 na filtere, onda početna razlika u ceni opravdava kupovinu Pro.

Ja uzeo Pro, juče, KP

Tako sam i ja razmišljao, verovatno ću uzeti Pro malo dok skupim novac.

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Ovo sa zagadjenjem vazduha je stvarno katastroficno, da li je realno da smo na prvom mestu u Evropi po zagadjenju. Uopste mi nije jasno sta se ceka za radikalne poteze po ovom pitanju, jedni kazu doprinosi dosta saobracaj drugi kazu samo 6%. Sto neko kaze ako doprinosi saobracaj zasto je zagadjenje noću veće.
Elem, zainteresovao me i ovaj uredjaj ili uredjaj ovog tipa, mobilni detektor nivoa pm cestica.Pogledajte na 5min i 15 sekundi u prilogu gostovanja direktora Agencije za zastitu ziv.sredine:

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/...adjenje-da-li-samo-kosava-srbiju-spasava.html

Sta mislite koliko ti uredjaji precizno mere? I preporucujete li neki?
Hvala unapred

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

merenje ti ne znaci nista ako nemas nesto sto ce da ti precisti vazduh...

a napolju ili maska ili sta ti bog da...negde videh da navodno i ove obicne maske nisu dovoljne protiv spoljnog zagadjenja, mislim na ove obicne hiruske maske...

I tu si u pravu, izmerim i sta samo da se opterecujem vrednostima...To za maske da, obicne ne pomazu, navode neke nano maske a i za njih kazu da ni one ne pomazu.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Naravno da pomazu maske, sa aktivnim ugljem

Znači očekujemo trojku za 175-180.
@Rax032 ako uzmeš u obzir da ćeš godišnje trošiti bar 50 na filtere, onda početna razlika u ceni opravdava kupovinu Pro.

Ja uzeo Pro, juče, KP
Realno ako trojka bude 175-180e onda se više isplati Pro. Jedina prednost trojke je novi ventilator koji je svakako tiši, kao i novi HEPA filter. Senzor je isti na 2S, Pro i 3. Ipak, trojka i dalje ima manji kapacitet od Pro, a filter posle prvog iskorišćenog staviš HEPA i opet imaš jači uređaj. Možda se isplati nekome ko baš ima mali prostor i želi po svaku cenu najnoviji model.

merenje ti ne znaci nista ako nemas nesto sto ce da ti precisti vazduh...

a napolju ili maska ili sta ti bog da...negde videh da navodno i ove obicne maske nisu dovoljne protiv spoljnog zagadjenja, mislim na ove obicne hiruske maske...
Činjenica da hirurške maske ne pomažu ništa. Čestice PM 10 i PM 2.5 su toliko male da ulaze kroz svaki, pa i najmanji otvor, a hirurške maske ne mogu toliko da "dihtuju". Za ove požare u Australiji deljene su 3M 6000 series maske i one su uglavnom i najpopularnije za ovo. Na ovoj slici je ta maska sa dva velika okrugla filtera (ovo belo sa srvenim tekstom). Maska sa unutrašnje strane ima silikon koji čvrsto prijanja uz lice.
E sad, ko je spreman da ovako šeta po gradu...
ENGIiptU8AEioDD

6000 serija je jako neprijatna, rigidna. 7052 je prijatnija za lice. Ja sam lakirer/farbar pa sam ih se izmenjao na desetine.

Čoveče još malo ćemo da šetamo po gradu kao u metro igricama [emoji24][emoji55]

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Sa kolicinom zelenila u nasim gradovima i treba :)

Plus tehnologije grejanja i starost vozila, sve je jasno.

Drug isao da radi u Kinu, evo kako treba jedan grad da izgleda:received_1628354333894444.jpg

Dok se struja dobija iz naseg djubre uglja i dok je dozvoljeno grejanje na ugalj u gradovima bice ovako. Saobracaj ne utice na ovo skoro uopste. Eps utice jedno 70%.
Nemamo mi ljudi ni vetra ni sunca ni vode za struju. Nuklearka ili ovako dok ne poumiremo.

Niko ne ulaže u energetsku efikasnost i to od izolacije i stolarije, do uređaja koji jako malo troše struje. Ne možeš ljudima da objasniš da se inverter klimom možeš lepo grejati. Vole drva i sirovu kolubaru, pa kad zapurnja...
A zamisli još da država podstiče postavljanje solarnih panela na kuće, ono kao komplet oprema bez PDVa, pa izolaciju i stolariju bez PDVa, a da ne govorim o uređajima A+++
Pa recimo gradski urbanisti i gradska vlast koja eksproprijacijom zemljišta napravi parkove, zelene površine
Pa recimo da novogradnja ne može da dobije upotrebnu dozvolu niti da se dozvoli promet ako nema najmanje B energetski pasoš
Pa recimo da svaki investitor mora da ostavi na placu recimo 25 % zelenih površina

Sve se može kada se hoće, ali se neće.

Vrh Dno