Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Probaću sutra, hvala.

Da li često menjanje boja (vrtenje prstom bo bojama just for fun) šteti sijalici tj skraćuje radni vek?

Mislim da za to moraš da staviš posebne prekidače:

Svetlo i ventilator - Shelly 2.5 x1

Bojler - Shelly 1PM

Utičnica za mašinu za pranje - Shelly 1PM

Ako neko ima drugi predlog, neka kaže. :)
Da li bi tako nešto moglo da se iskoristi za automatsko paljenje/gašenje trofazne peći tokom jeftine tarife?

Utičnica je sa 3 prekidača u zidu, kao za kupatilo.

Bolje kontaktor za TA peć i veće potrošače (kod mene je bojler na Sonoff-u, ali planiram da ga prebacim na kontaktor). Problem je što onda nema direktnog merenja potrošnje, ali i to se može rešiti drugim metodama.

A gde bi stavili kontaktor? neka mala tabla ili ima nesto jednostavnije?

Послато са Mi A3 помоћу Тапатока

Može i na zid kod TA peći, ako je nepoželjno da se čuje kad otvara i zatvara kontaktor, onda izmestiti negde. Može i pored razvodne table.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

A koja je to metoda merenja potrošnje ako automatizacija ide preko kontaktora koji za pobudu koristi smart prekidač?

Strujni transformator, ili obuhvatni, zavisi kako se gde naziva, ne prekida se provodnik za merenje.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Jel moze neki link do tog proizvoda za nas neupućene?
Koliko bi okvirno to koštalo?

To je ona varijanta shelly 3em sa 3 ct senzora.

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

To je ona varijanta shelly 3em sa 3 ct senzora.

Jos nema u prodaji, tek se testira. Prvu kolicinu masovnije proizvodnje ocekuju krajem godine (ako sve bude ok)

stigle su mi danas dve alfawise smart utičnice sa gearbesta...15 dolara za dva komada, mislim da je to ok cena...u prvom trenutku sam pomislio da su me prevarili i poslali samo jednu, što mi se dešavalo sa njima, ali u jednoj kutiji su uredno bile spakovane dve utičnice...vrlo su dobre izrade, deluju kvalitetno, rade sa smart life aplikacijom, lako su se povezale i integrisale u alexu i google home...u jednu sam uključio klimu, pošto su 10A pretpostavljam da klima nije problem? pojedinačno su inače naravno skuplje, samo ovako dve u paketu su po ovoj ceni...

https://www.gearbest.com/power-strips/pp_009390174072.html?wid=1433363

Smart uticnica bez funkcije za pracenje potrosnje struje, po meni, nema nikakvu svrhu na klimi...
Sa njom ne bi trebalo paliti i gasiti klimu.

šta može da se desi ako se pali/gasi preko utičnice? stavio sam je na klimu više probe radi jer trenutno i nemam nešto drugo, ali čisto me zanima zašto je to problem...klimu inače i ne uključujem zimi, samo leti...

Poslednja izmena:
To moze da objasni neko strucniji, ali kontam da kada se gasi, treba da odradi proces zaustavljanja kompresora itd... Kao i komp kada bi gasio izvlacenjem kabla iz uticnice... Na forumu je vec bilo reci o tome.
Ok, to za potrosnju vise treba nama koji se grejemo na klime, pa cisto neku evidenciju potrosnje da imamo...:)

ok, ali klima nema neki operativni sistem pa da joj smeta direktni prekid struje, ali svakako bih voleo da čujem neko objašnjenje da li je taj način upotrebe na neki način sporan...u svakom slučaju ispod klime mi je i broadlink ir blaster pa ću verovatno njega koristiti, ali korisno je znati da li su wifi utičnice takođe ok za korišćenje sa klimom...tu drugu utičnicu sam svejedno vratio u kutiju dok ne vidim gde ću je, ono je bila samo proba da li sve radi da mogu da potvrdim da mi je stigla porudžbina...

Klima i kada je iskljucena trosi nesto malo struje. Iole novije klime imaju grejace kompresora koje sluze da se ulje u kompresoru ne bi previse ohladilo i zgusnulo na minusima i da se ne bi ostecivao kompresor kada u takvim uslovima palis klimu. Znaci, sprecava se cold start. Ako gasis pametnom uticnicom racunaj da nije dobro za kompresor zimi. Leti je verovatno nebitno, nisam siguran da bi trebalo da utice na elektroniku ali svakako bih to izbegao.
Ako vec zelis da kontrolises klimu daljinski postoje univerzalni 360° IR wifi uredjaji koji to rade savrseno (xiaomi, broadlink itd.) Bukvalno imas full kontrolu plus mozes sve uredjaje da kontrolises.
Smart prekidac samo zbog merenja potrosnje i nista vise ako mene pitas, ne ubijaj klimu neadekvatnim uredjajem.

Tapatalk from Poco loco

Ako vec zelis da kontrolises klimu daljinski postoje univerzalni 360° IR wifi uredjaji koji to rade savrseno (xiaomi, broadlink itd.) Bukvalno imas full kontrolu plus mozes sve uredjaje da kontrolises.

napisah već, verovatno si prevideo, imam već ispod klime broadlink rm3 mini tako da ću njega koristiti...klima mi je bila za probu a onda krenu priča da ne valja itd...

Nisam prevideo nego sam napisao generalno i za ostale, da se ljudi ne igraju s tim bzvz.

Tapatalk from Poco loco

E, to za zavese sam video slucajno na YT pre neki dan. Lik je pricao sta sve ima smart po gajbi i izmedju ostalog i to je imao tako da kapiram da to postoji.

Tapatalk from Poco loco

Ono je mnogo elegantnije i zahteva 0 nameshtanja. Teshko je sve isplanirati na vreme dok su ozbiljni radovi u kuci/stanu.

U Conradu ima ovakav uređaj za podizanje roletni u stanu, bez ugrađivanja motora u kućište roletni. Da li je neko video nešto slično na Aliju?
035c53dd90e291fd5486917806bf33ae.jpg

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Uh, ovo mi je baš zanimljivo, tražim neki retrofit za roletne, da može na rf da radi, i da se eventualno integriše u Home Assistant. I da ne košta bubreg, treba mi 8 kom :D

Naručuje neko skoro od Bugara Šelije? Da ubacim jedan relej u narudžbinu...

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Naruci od coveka sa teme, izadje slicno i manje cekas.

Uh, ovo mi je baš zanimljivo, tražim neki retrofit za roletne, da može na rf da radi, i da se eventualno integriše u Home Assistant. I da ne košta bubreg, treba mi 8 kom :D
Pa najbolje motor koji se montira u onu oklagiju :) pa nakacis na smart/rf prekidac i toeto. Kod nas su oko 30eur ovi startni modeli (od 10nm, kazu moze do 20kg tezine) koji bi verovatno bili dovoljni, naravno zavisi kolika je roletna.
E sad ako su spoljne roletne i zivis na visim spratovima malo zeznuto :)

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Naruci od coveka sa teme, izadje slicno i manje cekas.

Imam bugarski kupon na 10e zato bi sa nekim ko od bugara naručuje. Btw imaju lep popust sada.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Pa najbolje motor koji se montira u onu oklagiju :) pa nakacis na smart/rf prekidac i toeto. Kod nas su oko 30eur ovi startni modeli (od 10nm, kazu moze do 20kg tezine) koji bi verovatno bili dovoljni, naravno zavisi kolika je roletna.
E sad ako su spoljne roletne i zivis na visim spratovima malo zeznuto :)

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока
Gde ima za 30 eur? Onaj podizač roletni je najjednostavnije rešenje bez mnogo prepravki....

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Vrh Dno