Šta je novo?

AMD X570/X570S ploče

Ako ima dva standofa na jednom slotu, mora da može da se jaden skine inače bi napravio kuršlus. Možda je samo pogrešno namontirano na tvojoj ploči.

Buildzoidova analiza MSI X570 Unify:

Deluje kao jako dobra ploča. Pitanje je koliko će koštati...ja nagađam 300$.

Ako si pogodio cenu, to niko nece kupiti.
Taichi za te pare jede ovu plocu.

U čemu je to jede? Specifikacije su im maltene iste, a Unify ima bolji VRM i dosta bolje hladnjake. Čak je u prednosti...

Ko ti to kaze da ima bolji vrm, a i bolje hladnjake?
MSI ispod 300$, ubedljivo najgore x570 ploce ima(ne racunam biostar).
To sto hladnjaci izgledaju veci, ne znaci nista.
Ovo je sakati ACE, koji je u rangu Taichi.

Meni je dovoljno samo da MSI bios nema šta da traži pored AsRock biosa(koji je rame uz razme sa Asusovim)

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Taichi je 280$, i nijedna, ali nijedna ploca za tu cenu, 50$ gore ili ispod ne moze ni da joj prismrdi, kao sto ni Tomahawku ne moze nijedna b450(a da nije MSI).

Asus ima ponajbolje x570 ploce, sve osim 570-P(najjeftinije) imaju vrm dovoljan cak i za tezak 3950x ''OC'' bez dodatnog hladjenja.
MSI su samo dobre od Unify(300$ newegg), a to je vec visi srednji segment, a tu je Taichi kralj.

Poslednja izmena:
Anarki...o Unify ploči i pričam. Udahni, opusti se. I odgledaj video, čovek je rekao da je VRM bolji na Unify...

Bože, fetišista...kako da niko nije u stanju da napravi bolju ploču od Taichi u istoj cenovnoj klasi...

Overkill su oba VRM-a, za bilo koji r3000, cak i 3950x OC do maksa, tako da je nebitno, sto ti ocigledno ne razumes. Nije ti ovo b450 gde jeste bitno.

Mozda ako pogledas link koji sam postavljao, mozda ces i razumeti.
https://docs.google.com/spreadsheet...TJFqqVxdCR9daIVNyMatydkpFA/edit#gid=611478281

Neka bude kao sto ti kazes, da je ploca bolja od Taichi, poptuno nebitno, jer su x570 u 95% slucajeva, jako dobre ploce, tako da ovaj Unify nista novo nije doneo, osim sto nema Intel Lan, Wifi i jos poneke stvari, a kosta 30$ manje od Ace-a, koji ima sve, a 20$ vise od Taichi, koja takodje ima sve.

Interesuje me kako ste vi koji koristite 2 nvme ssd-a usrafili svoje.
Na mojoj aorus elite ima 2 preinstalirana standoff-a na 110 poziciji a u pakovanju 1 set odstojnika sa srafom, i u drugoj kesici samo sraf. Prvi set sam iskoristio za gornji slot i nvme koji ima svoj hladnjak, a inace ploca dolazi sa hladnjakom samo za gornji slot.
Konfuzija nastaje jer sam hteo da hladnjak od gornjeg slota stavim na donji, em sto nemam drugi set standoff-a za donji slot, em sto se oni preinstalirani ili jako tesko skidaju ili se ne skidaju uopste, ne znam sta su oni tu zamislili.
U svakom slucaju donji nvme sam uspeo da iskoristim sa hladnjakom koji je namenjen za gornji slot tako sto sam sam hladnjak usrafio preko nvme-a koji nije bio fiksiran i kao uspeo sam u svojoj zamisli ali mi je delovalo malo kao vratolomija.
Plasim se samo ako budem nekad vadio donji nvme da cu zaboraviti da nije fiksiran pa cu ga povuci zajedno sa hladnjakom jer su prilepljeni zbog termalne trake.

To je moja vratolimija bila, a video sam da i na drugim plocama koji dolaze sa hladnjakom imaju te preinstalirane standoff-ove koji nisu na 80mm vec na 110mm pa me interesuje kako ste vi to odradili i da li ima sigurnija opcija od ove moje

Ja sada baš gledam na mojoj Elit ploči. Na gornji slot imam taj što dolazi sa hladnjakom i na donji slot imam odstojnik sa šrafom koji se lako skida šrafcigerom i njega sam iskoristio za m2 ssd od 80 koji sam stavio na gornji. Dok u kesicama imam jedan odstojnik i šraf za donji slot. Inače onaj koji ide za hladnjak on izgleda da i nije predviđen da se skida i stavlja na donji slot kako mi se čini.

Ma Asus je mama za sve. Ploča je jaka onoliko koliko je jak njen bios. Ako je bios loš džaba ti iljadu fazna napojna jedinica.

Ja sada baš gledam na mojoj Elit ploči. Na gornji slot imam taj što dolazi sa hladnjakom i na donji slot imam odstojnik sa šrafom koji se lako skida šrafcigerom i njega sam iskoristio za m2 ssd od 80 koji sam stavio na gornji. Dok u kesicama imam jedan odstojnik i šraf za donji slot. Inače onaj koji ide za hladnjak on izgleda da i nije predviđen da se skida i stavlja na donji slot kako mi se čini.
E vidis, meni taj donji nesto teze isao sa skidanjem oa nisam hteo da silim, a hteo sam na donji da prebacim hladnjak jer u gornjem slotu mi je nvme sa svojim hladnjakom, pa sam iskoristio taj sraf iz pakovanja da usrafim dole hladnjak, jer za to je valjda namenjen, posto sraf sa donjeg odstojnika ne pasuje za hladnjak

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Gigabyte je lepo uradio biose na X570, AsRock i Asus standardno dobri.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Ma Asus je mama za sve. Ploča je jaka onoliko koliko je jak njen bios. Ako je bios loš džaba ti iljadu fazna napojna jedinica.

Ta ploca je cisto bacanje para, jedino ako ima nesto specificno sto ti je potrebno, a sto nema 570-P.
Inace, Asus jeste napravio odlicne x570, dok su im b450 npr njesra, isto kao i Gigi.
Ne znam koliko si para dao, ali sve preko 250e su bacene pare, ima bolji definitivno za 280-300e.

@Juro
Asus sto se tice x570, pata karte za Gigom, na prvom mestu, cak i procentualno bolji, 10 ploca 9 lagano nosi 3950x OC, samo 570-P treba malo hladjenja, a Giga 6/8.
Najbolji budzet je definitivno Giga Elite, lagano 3950x OC, lagano sve,a kosta 200e.

Poslednja izmena:
Ja recimo sa Asus X570 e gaming imam poprilicno problema sa boot-om. Imam RTX 2070 Super Gaming X Trio i cesto se desava da recimo pri normalnom restartu ili paljenju uopste nema signala sa karte, mora reset cmos-a i tek onda sve proradi.
Ovu plocu koristim od pre neki dan a pre toga su komponente sve bile iste na Gigabyte X470 Gaming 7 Wifi i nikakvih problema nije bilo.
Na ROG forumu ima tema gde se pominju gorenavedeni problemi sa istom mobo ali ce oni to vec ispeglati sa nekom narednom verzijom bios-a.

Ne znam sto si menjao x470, kada je ona dovoljna za bilo sta, makar ta Giga 7.
Davati pare na x570 je po meni besmisleno u ovom trenutku, jer am4 je gotov nakon sledece generacije, tj. r4000.
Zato, slepanje do r5000, pa onda ddr5, nova ploca, cpu bi trebalo da bude makar IPC bolji od r3000 jedno 25%%.

Ne znam sto si menjao x470, kada je ona dovoljna za bilo sta, makar ta Giga 7.
Davati pare na x570 je po meni besmisleno u ovom trenutku, jer am4 je gotov nakon sledece generacije, tj. r4000.
Zato, slepanje do r5000, pa onda ddr5, nova ploca, cpu bi trebalo da bude makar IPC bolji od r3000 jedno 25%%.

Kako besmisleno davati pare na x570? Ja planiram da pazarim komponente za konfu narednih mesec dva (r3700x) i po toj logici trebam da preskocim ovaj gen i sacekam sledeci, kako za CPU tako i za GPU.
Kada se skupi kes kupis najbolje sto mozes u tom trenutku. Od x470 mozda samo Asrock Taichi i Crosshair Hero VII mi deluju interesantno iz gornjeg segmenta, ostatak i ne bas, a x570 ima par featura koje ce mi kasnije znaciti.

Cene za mobo su vec krenule da padaju, licno pikiram Asus TUF x570 plus wifi (vec je bila 180e) ili Asrock Taichi/Asus Strix x570-E. (i one ce pasti na 250e posle NG siguran sam) Doduse Taichi ima problem sa onim kulerom koji poprilicno zavija, ako to ne srede dzaba sto je best buy do 300e...

Jedino sto mi se u celoj prici oko ovih novih plojka ne svidja pozicija onih kulera koji direktno dolaze na grafu skoro kod svakog modela, kao i m2 koje dolaze ispod grafe. Za medalju los dizajn.

Poslednja izmena:
@Yojinbo

Lepo, x570 je rezervisan za 3900x i 3950x, inace bacanje para, nista ne donosi osim pcie 4.0, koji ne donosi nista u principu, cist marketing.

3700x i Tomahawk MAX, ustedis jedno 100e na ploci, i tih 100e ulozis u grafiku, hladjenje, kuciste itd.

Ne zavija vent uopste, to je bilo na pocetku za vecinu ploca, pa je bios ispeglao sve. Moze naravno da se desi uleti zujalica, uvek bilo i ostalo.

A sto se tice preskakanja, bilo bi pametno. Inace, r4000 stize u prvoj polovini 2020. godine, tako da je bolje kupiti tada 4700x npr.

Poslednja izmena:
^
Onda mi je bolje da pecam Asus TUF X570 wifi za 180e, 50e gore dole mi nista ne znaci za desk koji necu da menjam narednih 6 godina. (osim CPU/GPU mid-EOL)
Drzim se pravila da ne skrtarim na MOBO i PSU... :)

TUF je odlicna ploca, ali gde to za 180? Jedino nabavna bez poreza, ako mozes da izboksujes.
Inace, vise nego dovoljna i za 3950x OC, tako da ukoliko se nameracis da promenis za neki r4000 za nekoliko godina, bice odlicno.
Sto se tice skrtarenja, za PSU se slazem, za mobo ne ukoliko neka jeftinija obavlja isti posao.
3700x moze da vozi i ploca od 80e, i to OC, ali pretezno su to MSI b450, jer imaju bolju naponsku od svih ostalih.

Ja sam sličnog mišljenja da idem na x570 do 200e (Gigabyte Aorus Elite) a kasnije može da se ubode tu i Ryzen 4000. Jedino me u svemu tome nervira što znam da će ventilator na chipsetu crći pre nego što ja zamenim procesor. :S:

Ne znam vise sta da vam kazem momci, nije vreme za kupovinu.
AMD me je iznenadio, mislio sam da ce r4000 krajem sledece godine, nikako pocetkom.
Ubrzavaju, jer verovatno imaju r5000 ''skoro'' pa spreman, sa sve ddr5 i ko zna cime jos.
Zen3 ce najverovatnije pre septembra 2021. godine.

Ja sam sličnog mišljenja da idem na x570 do 200e (Gigabyte Aorus Elite) a kasnije može da se ubode tu i Ryzen 4000. Jedino me u svemu tome nervira što znam da će ventilator na chipsetu crći pre nego što ja zamenim procesor. :S:

Mene isto nervira taj ventilator na celoj x570 seriji tj ponudi, stvarno su za medalju dizajnirali. A pride ispod GPU-a idu i m2 slotovi... :S:
Jedini x570 model koji ima pasivno hladjenje je 600+ evra. I zbog toga bih mozda posegnuo za Asus x470 Hero VII, nego li za Taichi x570 ili Strix E model...

Imam sledecu situaciju:

Ubacen je 3950x u X570 Aorus Master + 4x16GB Kingston Predator 3600 MHZ RAM-a, podignut Win, upgrade-ovan BIOS, nekoliko restarta je uradjeno i radilo punih sat vremena. Zatim je racunar iskljucen, pomeren bukvalno pola metra, ukljucen u struju i ploca ne dobija uopste struju (ne sija nista). Testiran je drugi AC kabal, druga uticnica, proveren je prekidac na napajanju (Corsair RM850x), uradjen Clear CMOS, provereni su svi kablovi, nista. Ima li ko ideju sta mu je? Do RAM-a sam siguran da nije jer ne power on dugme ne reaguje ni na sta?

Imam sledecu situaciju:

Ubacen je 3950x u X570 Aorus Master + 4x16GB Kingston Predator 3600 MHZ RAM-a, podignut Win, upgrade-ovan BIOS, nekoliko restarta je uradjeno i radilo punih sat vremena. Zatim je racunar iskljucen, pomeren bukvalno pola metra, ukljucen u struju i ploca ne dobija uopste struju (ne sija nista). Testiran je drugi AC kabal, druga uticnica, proveren je prekidac na napajanju (Corsair RM850x), uradjen Clear CMOS, provereni su svi kablovi, nista. Ima li ko ideju sta mu je? Do RAM-a sam siguran da nije jer ne power on dugme ne reaguje ni na sta?
Mozda je napajanje crklo, probaj drugo ako imas.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Imam sledecu situaciju:

Po opisu ili napajanje ili ploca.
Moze i neka glupost da bude, tipa da se 24pina pomerio tokom pomeranja, tj. nije ljudski ubacen, ili pak neki drugi kabal. Mozda je riknuo 24pina kabal ili slicno.
https://www.ekwb.com/shop/ek-atx-bridging-plug-24-pin
Vidi ako mozes ovo da nadjes negde. Stavi nesto na molex, pa ako radi, onda je napajanje ok, ploca je zveknula najverovatnije.

Najbezbolnije u slucaju kvara bi bilo napajanje, ko da skida sve to.

Po opisu ili napajanje ili ploca.
Moze i neka glupost da bude, tipa da se 24pina pomerio tokom pomeranja, tj. nije ljudski ubacen, ili pak neki drugi kabal. Mozda je riknuo 24pina kabal ili slicno.
https://www.ekwb.com/shop/ek-atx-bridging-plug-24-pin
Vidi ako mozes ovo da nadjes negde. Stavi nesto na molex, pa ako radi, onda je napajanje ok, ploca je zveknula najverovatnije.

Najbezbolnije u slucaju kvara bi bilo napajanje, ko da skida sve to.

Probao sam to, napajanje radi. Mereni su svi naponi po pinovima, tolerancija je bukvalno 1%-3%.

Testirano je sledece:

• Izvadjena ploca izvan kucista sa svim elementima - ne radi
• Uklonjena grafika - ne radi
• Procesor je vadjen iz socket-a + je kuler ponovo montiran - ne radi
• Testirano sa 1 stick-om RAM-a - ne radi
• Testirano bez RAM-a - ne radi
• Posto ploca ima 2 8 pin-ska konektora, uboden je samo jedan - opet ne radi
• Sve ovo gore je probano bez front panela i svih ostalih gluposti - opet nista

Jos samo da probam sa drugim napajanjem, ali izgleda da je X570 Aorus Master radio citavih sat vremena i crkao. Plocu sam kupio u Svici, tako da tu imam jos vecu *******ciju za garanciju :). Eto toliko.

99% je ploca onda, najgore od svega.
Ma idi, ti si jos veci maler od mene. Meni stap rama bio DOA.

Vrh Dno