Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Sad sam bio u 2 SoGe filijale u Novom Sadu da otvorim Sinhro racun kao preduzetnik pausalac.
U prvoj mi je sluzbenica rekla da necu moci slobodno da raspolazem novcem i da cu moci da podizem novac kao isplatu dnevnica. Okrenem se i izadjem.

U drugoj filijali nije znala da mi kaze po kom kursu ce mi konvertovati dolare u dinare.

Izgleda da je problem u mojim prevelikim ocekivanjima da nadjem bankarskog sluzbenika koji zna vise od mene o svom proizvodu.

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

Za sad funkcioniše isto. Jedina promena koju sam ja primetio je ona o kojoj smo diskutovali, a to je da sad naplaćuju naloge 19din.

Je l ovaj Sinhro paket i dalje funkcionise kao dok je bio u okviru SoGe banke? (...) Takodje, ne bi bilo lose da imam mogucnost da USD konvertujem po nekom solidnom kursu.

Ово и мене занима, тј. је л’ има неко искуства са примањем долара и њиховом конверзијом, какав курс се користи?

Ово и мене занима, тј. је л’ има неко искуства са примањем долара и њиховом конверзијом, какав курс се користи?
Juče konvertovao manju sumu. Po mom računu dobio 1% ispod srednjeg kursa NBS.
Mana: ne može online kao kod business e-bankinga, nego potpisan/skeniran zahtev na email.
Inače, za euro navodno uzimaju 0.3% kod online konverzije u Sinhro paketu, piše u reklami.

Poslednja izmena:
Juče mi prebacili dolar po kursu 105,2

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

A kako da uradimo to sad nakon 1 oktobra? Moze li preko knjigovodje ili moram ja da idem u APR?

Ne mora niko da ide u APR. Odštampaš dva obrasca sa sajta APR-a, dodaš dokaz o uplaćenoj taksi i sve zajedno pošalješ APR-u. Razlika nakon 1. oktobra je samo u tome što se sad plaća 750 dinara, a do pre 11 dana je bilo besplatno.

Ne mora niko da ide u APR. Odštampaš dva obrasca sa sajta APR-a, dodaš dokaz o uplaćenoj taksi i sve zajedno pošalješ APR-u. Razlika nakon 1. oktobra je samo u tome što se sad plaća 750 dinara, a do pre 11 dana je bilo besplatno.

Nasao sam obrasce ali nisam nasao uputstva za uplatu takse. Moram pogledati malo bolje.

Da li neko zna sta sve moze da se radi tj cemu sluzi elektronski sertifikat na licnoj karti? Da li mogu nesto vezano za preduzetnicku da radim online sad kad imam taj el. sertifikat?

Možeš da proveravaš stanje na ePorezi aplikaciji. Možeš elektronski da potpisuješ ugovore.

Je l ovaj Sinhro paket i dalje funkcionise kao dok je bio u okviru SoGe banke? Vidim da ih je preuzela OTP banka.
U sustini, cilj mi je (jednog dana) uzeti stambeni kredit kao pausalac i dvoumim se izmedju Erste banke i OTP/Shinhro paketa. Takodje, ne bi bilo lose da imam mogucnost da USD konvertujem po nekom solidnom kursu.

SoGe/OTP korisnicima sinhro paketa nemaju praksu da daju kredit ako nisi pod šifrom 6201 tj računarsko programiranje. Možeš da podneseš pa šalju dalje na proveru pa app.
Takodje traže jasno definisano u ugovoru sa klijentom da je ugovor na neodredjeno. I još par nekih papira. Ovo je bila praksa kao SoGe da li će OTP menjati stav ne znam, ali čisto sumnjam da hoće.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Možeš da proveravaš stanje na ePorezi aplikaciji. Možeš elektronski da potpisuješ ugovore.

To su porezi vezani za preduzetnicku ili za fizicko lice (porez na dohodak)?

Isključivo za preduzetnika. Da bi proveravao kao fizičko lice, moraš da odeš do filijale PU po neku potvrdu.

I na CROSO portalu mozes da vidis doprinose

Kako najlakse moze da se proveri da li je email registrovan?

Na APR-u, kad otvoriš svoju firmu, pa u sekciji Podaci o adresama.

Da li sredstva sa preduzetnickog racuna podizete na bankomatu ili uplacujete direktno na privatni racun i preko koje sifre?

Ja radim oba, ali prebacujem samo (nesto smanjen, zaokruzen) iznos sa resenja sa sifrom 41... Uvek zaboravim dal je "online" kec ili dvojka na pocetku.

Dvojka, kec je gotovina. Tako i ja radim, iako ljudi ovde prebacuju koliko hoće na privatni račun.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Ja sve prebacujem na privatni pod sifrom 241 ili 290. Uplate pod sifrom 241 neke banke uzimaju za racunanje proseka primanja kada je rec o kreditima...

A zbog cega ne bi trebalo to da se radi? Sve kolege koje znam, pa i ja, radimo interni transfer (ne trazi nigde sifru placanja) sa preduzetnickog na racun fizickog lica. Odvojim koliko treba za poreze i doprinose, ostalo prebacim odjednom.

Pronadjoh na LinekdIn-u kao post jedne od konekcija:
VAZNO: Vlada RS organizuje organizuje informativno-konsultativne sastanke na temu:

“OTVOREN RAZGOVOR O PAUSALU” Podsticaj za zaposljavanje - Test samostalnosti preduzetnika - Prelazna norma

Termini sastanaka:

- Nis: 17. oktobar, 11-13h, Startup centar na Elektronskom fakultetu, Aleksandra Medvedeva 14
- Kragujevac: 17. oktobar, 16-18h, Biznis inovacioni centar, Trg Topolivaca 4
- Novi Sad: 21. oktobar, 11-13h, Privredna komora Vojvodine, Hajduk Veljkova 11
- Beograd: 21. oktobar, 16-18h, Kulturni centar Beograd, Trg republike 5/1, Galerija Artget

Mislim da je ovo dobra prilika svim zainteresovanima da se prikljuce razgovoru i dobiju informacije iz prve ruke. Na osnovu informacija do kojih je Joberty dosao, nije potrebna prethodna prijava i registracija za doalazak.

Ja razmisljam da odem, ako mognem odvojiti vrijeme, mozda ce konacno nesto korisno (i konkretno) da kazu.

Hvala svima na odgovorima. Platis poreze i doprinose, sa ostatkom novca mozes da raspolazes kako hoces.

Da li vec razmisljate o alternativi od 01.01.2020, jer ovo ce biti sigurno oko “samostalnosti”.

Naravno da razmisljamo... :)

Meni knjigovodja kaze da ce da otvori 2 doo firme na koje ce ici u plate a onda ce on sa doo da uplacuje na nase preduzetnicke i tako ce nam resiti problem... Takodje ugovor sa doo firmom za koju radim cemo ispraviti, tako da ne brinem bar za sada...

Nazad
Vrh Dno