Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Greška, mislio sam nakon konverzije. Znači ima li nekih troškova od kad stigne devizni priliv, preko konverzije na tekući preduzetnički, pa do dinara na HIT računu fizičkog lica? Ne računam onih 18e što se naplaćuju kad stigne devizni priliv (toliko je bar u SoGe, možda je u intesi drugi iznos).

Cak i ako bi bilo moguce (a ne znam da li jeste) da za poljsku firmu radis kao stranac iz Srbije (bez radne i boravisne dozvole u Poljskoj), to je toliko komplikovana situacija da nisam siguran da bi se neka firma toliko iscimala oko toga. Mnogo je stvari o kojima bi se tu moralo voditi racuna, od dvostrukog oporezivanja do izucavanja zakona obe zemlje u sitne detalje. Mnogo realnije deluje opcija da postanes preduzetnik u Srbiji i da odaberes pausalno oporezivanje, a da onda kao kontraktor sklopis ugovor sa tom poljskom firmom (na odredjeno ili neodredjeno vreme) i da radis remote. Upravo situacija koju si pomenila za Ubisoft je bila identicna. Ljudi koji su radili za Ubisoft pre osnivanja studija u Beogradu su bili pausalno oporezovani preduzetnici i radili su kao kontraktori za Ubisoft ogranak iz Bukuresta (s tim da im je Ubisoft obezbedio kancelarijski prostor u Beogradu, ali to u tvom slucaju nije bitno).

U kojoj valuti te ta firma isplacuje? Ako su u pitanju evri, verovatno ti je najisplativija SoGe (paket "Sinhro za pausalce") banka jer zvanicno daju kurs koji se za samo ~0.3 rsd razlikuje od srednjeg kursa. A to ti je vrlo bitna stavka jer ne mozes podici evre sa preduzetnickog racuna pre nego sto ih konvertujes u dinare. Takodje, Komercijalna banka bi trebalo da daje takodje dobar kurs, ali ne postoji zvanicna informacija o kursu kao sto je slucaj sa SoGe.

Hvala na odgovoru. Izvinjavam se sto ovako kasno odgovoraram, ali tek sad je krenula citava prica sa firmom.
Da, definitivno su mi trazili da otvorim agenciju u Srbiji sto cu i pokrenuti sledece nedelje i da zatim sklopim ugovor s njima na godinu dana. Isplacivali bi me u dolarima.

Nisam najbolje razumela kako ide placanje poreza u ovom slucaju (videla sam neke silne procente za petu grupu ili sta god pa sam se uplasila da cu placati vise od pola ponudjene neto plate samo na poreze), ali sta je tu je, moracu da se obrazujem.

Hvala u svakom slucaju!

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi...

Klikni i pogledaj

2.1

Prijem novčanih sredstava iz inostranstva na devizni tekući račun
Bez naknade

Sent from my iPhone using Tapatalk

@salecg, to isto pise u SoGe tarifniku, pa meni opet od iznosa koji stigne skinu 18e (moguce da je "correspondent" banka, jer u kom banci skinu 12e za to, a isti je posiljalac). Nego mene vise interesuje da li intesa naplacuje interni transfer sa preduzetnickog na HIT racun ili nesto slicno.

Otvori tarife i pogledaj.

Do 50k interno placanje 35, a preko 50k 60 din

Poslednja izmena:
U stvari to je ovo: 1.1.6. Nalog iniciran putem elektronskog ili mobilnog bankarstva u korist tekućeg računa fizičkog lica / bez naknade

ok jedno retard pitanje posto planiram da podnesem registracionu prijavu online ali me zbunjuje ovaj podatak koji je za PIO fond
dakle, da li za kategoriju koja je default-ovana na "nezaposleno lice" stavljate "iz radnog odnosa" ili ostavljate "nezaposleno lice" posto nisam siguran da li se odnosi na trenutni status ili buduci (kada vas registruju kao pausalca), pretpostavka je naravno da trenutno niste zaposleni
pio.jpg

Iz radnog odnosa biras ako vec radis negde tj. u nekoj drugoj firmi. U suprotnom ostavljas default.

Hvala puno momci, trebalo bi da preprave svoj video tutorial posto je prilicno misleading ;)

Danas je netom poceo da kruzi tekst koji predstavlja neku vrstu pravila koje ce preduzetnik morati da zadovolji da ne bi bio dodatno oporezovan. Ne znam izvor teksta, niti znam koliko je autenticno, ali mi deluje kao nesto sto moze biti interesantno za ovu temu. Ukoliko moderatori smatraju da ovome nije mesto ovde usled neproverenosti izvora, neka obrisu moj post.

Uvešće se test samostalnosti i ako agencija ne pređe test samostalnosti, prihodi agencije će se oporezivati
oko 58%. U prilogu šaljem 11 kriterijuma za test samostalnosti. Ako se ispuni 6 od 11, ide navedeno dodatno oporezivanje.

1. Nalogodavac definiše radno vreme
2. Preduzetnik ima pravo na odmor i odsustva uz naknadu i nalogodavac ga odobrava
3. Preduzetnik koristi prostorije koje obezbeđuje ili poseduje nalogodavac
4. Nalogodavac vrši osposobljavanje preduzetnika i rukovodi procesom rada
5. Preduzetnik koristi materijalna i nematerijalna sredstva za rad koje obezbeđuje nalogodavac
6. Nalogodavac oglašava pozicije za koje angažuje preduzetnika ili u tu svrhu angažuje recruiter-e
7. Preduzetnik obavlja posao kod nalogodavca radeći u timu sa zaposlenima ili sa drugim preduzetnicima
8. Najmanje 70% prihoda u 12 meseci preduzetnik ostvaruje kod nalogodavca
9. Preduzetnik obavlja poslove iz delatnosti poslodavca i za to ne preuzima poslovni rizik prema klijentima nalogodavca
10. U ugovoru postoji non-compete klauzula
11. Preduzetnik je angažovan kod nalogodavca više od 130 dana u 12 meseci

Odlicno ako ce takvo da bude, ali nema sanse...

To je necija losa ideja koja misli da je resenja problema.

Problema?

Dodatno oporezovan? Po kojem to zakonu/porezu?

Obrisano - pogresno protumacena pravila

Poslednja izmena:
Ne kapiram, ko bi bio nalogodavac?

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Nalogodavac je lice sa kojim preduzetnik zaključuje ugovor o delu, ugovor o poslovnoj saradnji ili kako god da su već naslovljeni ti ugovori.

Interesantno je to da ljudi koji rade za domace firme preko agencije prakticno ispunjavaju ili svih 11 ili veliku vecinu ovih tacaka. Ljudi koji rade direktno za strane klijente ispunjavaju mozda samo par tacaka. Ocigledno je da je pisac ovih 11 pravila imao za cilj da onemoguci ili znacajno oteza domacim firmama da zaposljavaju ljude "na agenciju", a da istovremeno omoguci nesmetan rad preduzetnicima koji rade direktno za inostrane klijente.

Ovih 11 tačaka meni ne zvuči kao regulativa koja će biti usvojena kroz zakon ili nekakav pravilnik. Više mi zvuči kao neki vodič za poreskog inspektora jer je pisano na tom nekom prizemnom nivou.

Trik pitanje : kako će inspektor da utvrđuje ove parametre ako npr. ne postoji ugovor? Ako postoji, po kom osnovu bi preduzetnik morao da da ugovor poreskom inspektoru na uvid? Ugovori između pravnih lica mogu biti poslovna tajna.

Po svemu sudeći neka regulativa će biti uvedena a sprovođenje će biti kao na divljem zapadu.

Poslednja izmena:
Otkrivanje podataka nadležnim organima ne predstavlja povredu poslovne tajne.

Sve što je navedeno u tih 11 tačaka može da se utvrdi i na osnovu druge poslovne dokumentacije nalogodavca ili izvršioca, ne samo na osnovu ugovora, a izvršilac i nalogodavac su dužni da predaju dokumentaciju u postupku poresske kontrole.

Pera radi kod Mike. Sima gastarbajter posalje fakturu Miki sa iznosom Perine plate plus procenat za svoje usluge. Pera salje fakturu Simi...

Koliko znam, ovo je poprilično tačno i trebalo bi da krene od 1.1.2020.

1. Nalogodavac definiše radno vreme
2. Preduzetnik ima pravo na odmor i odsustva uz naknadu i nalogodavac ga odobrava
3. Preduzetnik koristi prostorije koje obezbeđuje ili poseduje nalogodavac
4. Nalogodavac vrši osposobljavanje preduzetnika i rukovodi procesom rada
5. Preduzetnik koristi materijalna i nematerijalna sredstva za rad koje obezbeđuje nalogodavac
6. Nalogodavac oglašava pozicije za koje angažuje preduzetnika ili u tu svrhu angažuje recruiter-e
7. Preduzetnik obavlja posao kod nalogodavca radeći u timu sa zaposlenima ili sa drugim preduzetnicima
10. U ugovoru postoji non-compete klauzula

Poslednja je diskutabilna.

Meni deluje da je prilicno lako pokazati da su Mika i Sima iz tvog primera povezana lica. Drugim recima, na isti nacin na koji poreska moze da te ukeba ako imas DOO cija je jedina svrha da bude proxy ka pausalcima (pricali smo ranije o tome na temi), tako mogu i u ovom slucaju.

Poslednja izmena:
Ne kazem da je problem povezati Miku i Simu, zato je pocetna poruka bila pitanje, a ne konstatacija. Sima moze da ima n ulaznih i n izlaznih faktura, plus je u inostranstvu. Opet mozda i nece moci, videcemo vec od nove godine.

Nazad
Vrh Dno