Šta je novo?

Samsung Galaxy Note 10

Znaš i sam da 90% kupaca/korisnika uopšte ne zna šta je senzor ili blenda? Njima je bitno da svoje slike "okače" na FB ili Instagram, a za to su dobre fotografije i sa S2 telefona.

Sent from my GM1913 using Tapatalk

Šta ima da zna šta je otvor ili benda, bitno je da znaju da pravi dobre fotke. Ta priča fejs instagram je toliko izlizana. I u Samsung su svesni da im huawei kida dobar deo kolača svojim prehajpovanim kamerama. Verovatno spremaju neki bolji senzor, ovaj su izmuzli do kraja.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Dovoljan je i mali pomak na polju hardvera, ništa epohalno, uz ispeglano softverski, i makretinški prehajpovano...i eto "wow" efekta. Ništa ja tu veliko ne očekujem, dok god su im fonovi 1000€ a idu kao alva. Malo hardver, puno softver, uz vrhunsku izradu, i fantomskog šarenila...znaju oni to vrlo dobro.

Uzeo sam danas Note 10 i najveći utisak do sada je da mi baš bode oči rupa na sredini. Imao sam telefone sa raznim notchevima i bilo mi je uglavnom ok. Ovo je bez veze i prilično vidljivo. Nekako je uvek tu.
Inace telefon bas lepo leži u ruci i.pravo je osveženje za korišćenje posle ogromnih uređaja koje sam nosio.

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Ako ti bas toliko smeta, ti ukljuci black bar i bice sve ravno :)

Meni toliko nije smetalo, da bukvalno nisam ni primetio, jer u tom delu generalno nema nicega 90% vremena.
Dobro je sto nije notch, jer ne deli ekran an 2 polovine i samim time, u glavi dok ne obratim bas paznju na kameru, deluje kao da je iz jednog dela, da nije prekinuto.
Iskreno, meni je najgore resenje na Galaxy S10+, za koji sam od drugara trebao da menjam S8+ i doplatim samo 300e, pa odustao koliko mi je smetalo to sto je ceo ekran nabijen na levu stranu i OCD mi pulsira venu ne**bicu :)

Poslednja izmena:
Black bar nije rešenje. Telefon izgubi simetriju i ekran izgleda kao iz 2017. Valjda ću se navići.

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Moraće konačno da naprave ozbiljan pomak napred tako da sada hajp ima smisla i realno je očekivati bolji kvalitet fotografija/videa kao i neke tehnologije koje će jedno vreme imati samo Samsung i možda još Sony, u nekom sličnom obliku.

Jednostavno odavno "cede" S6/S7 senzore/kamere a Huawei ih je već pretekao na polju hardvera i nekih mogućnosti kamera, i Sony sprema svašta a na kraju sve je veći broj čak i mid-range telefona koji koriste primetno veće IMX582/586 senzore koji uz gcam port mogu da snime i bolje fotografije od najskupljeg, najboljeg Samsunga.

Tako da je realno očekivati dosta bolji kamera setup na S11 seriji, uz određene cyber tehnologije.

Sent from H8266
Da je poenta samo ubaciti veći senzor odavno bi Samsung to uradio, veći senzor traži više procesuiranja, jače motore stabilizacije, veću preciznost u izradi sočiva...a sve to na kraju poskupljuje proizvodnju. Mnogo je lakše stabilisati manji senzor, a sem par ljudi ovde na ovom forumu, 98% kupaca ni ne zna šta znači veličina senzora, otvor blende i sl., njima je bitno da je video ultra stabilan, da su fotke napucane i ćao.

P30 Pro

Vecu glupost nisam procitao,jeste bas su cekali od s7 do s11 da smisle kako da stave veci senzor,pa nije to neki proizvodjac koji se pojavio niotkuda,to je neka sasvim druga politka Samsunga koja se i meni ne svidja sto se toliko dugo vuce isti senzor.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Najveća fora jeste što ti veći senzori u proseku ništa ne nude naspram ovih standardnih u mobilnim telefonima.
Svakako softver i procesor moraju da se pomuče, usput komplikuje se OIS, slika zauzima više memorije, itd. Prosečan korisnik ništa nema od tih većih senzora.
Veća korist bi bila da počnu i u srednju seriju stavljati OIS, malo manji senzor, ali i ispeglan softver.

Послато са HTC U12 life помоћу Тапатока

P.S. Koliko sam primetio za Video snimanje je bolji manji senzor. Sećam se pre par godina kada sam gledao Canon profesionalnu kameru koja je koštala kao fin automobil, da je imala dva senzora od 1/2.3", ako se dobro sećam.
Verovatno je i procesoru teže da obrađuje takav video.

Послато са HTC U12 life помоћу Тапатока

Malo novih utisaka da podelim sa vama :type:

Baterija je po meni bolja nego na S10 ... generalno može da traje ceo dan bez većih problema.
Kod mene je uključen bluetooth non stop (Gear S3) i 4g mreža, Wi-Fi uključujem po potrebi.
Razgovora nemam previše tako da nemam veliku potrošnju po tom pitanju uglavnom mi je uveče na nekih 40-45%
Što se mreže tiče po onome što sam video kao i po kvalitetu razgovora od S7 nisam imao tako dobar prijem.
Za ekran sam mislio da ću videti razliku u rezoluciji (oštrini) između S10 i N10 ali je nevidoh :),boje su malo
naglašenije i svetlije kada su istom modu u odnosu na S10 ali i S10 i N10 po meni malo zaostaju za S8+ kod koga
mi je bela prava bela pa samim time i ostale boje su nekako lepše.Prikaz crne ubedljivo najbolji na N10.
Sam telefon fantastično leži u ruci što zbog veličine što zbog manjeg zakrivljenja po ivicama prednjeg i zadnjeg stakla.
Ako bih uporedio sa prethodnim modelima S i N serije rekao bih da i nemam neki osećaj da se radi o telefonu sa zakrivljenim stranama, baš su ga nenametljivo odradili i nema onih "senki " po ivicama pa moraš da nagneš telefon da vidiš bolje ceo ekran.Znači ekran i ergonomija odlična a o dizajnu ne bih trošio reči.
Lepa stvar što telefon (out of the box) ima neku zaštitu za ekran koja je sasvim solidna dok u narednom periodu ne nađem nešto bolje.Nije onako ružan osećaj pod prstom kao kod nekih jeftinih zaštita i manje ostaju otisci nego na golom staklu. Aura Black ima neki sedefasto-plavičasti odsjaj na dnevnom svetlu i baš zanimljivo izgleda (btw Aura Glow mi je nekako previše šarena kao donji deo CD-a, stvar ukusa).
Telefon za sada radi fluidno i nisam primetio nikakvo grejanje prilikom korišćenja sem kad se puni.Radi skroz ok sa Samsung Dex-om ali mora da se
prebaci USB type (na telefonu) na transfer pictures pa se vrati na transfer files i poveže se za sekund sa Win-om. Meni je malo čudno da kontrolišem telefon mišem preko kompa ali za rad sa fajlovima je praktično rešenje.Postoji neka aplikacija koja se instalira kao neki "PC file transfer" a potpisuje ga Microsoft ... olešila mi je bateriju,skoro 50% baterije je potrošila za nekih 12 sati radeći u pozadini.Nisam uspeo da je uninstaliram, samo sam je disable-ovo, znači vodite računa.
Što se tiče proximity senzora i dalje to ne radi kako je radilo do sada.I dalje možete da se javite "iz džepa" ali brže gasi ekran kad prinosite prema uvetu prilikom poziva ili javljanja i gasi AOD kad je okrenut licem na dole ili je u torbi, džepu.
Kameru koliko sam imao vremena da upotrebim, ne vidim nikakvu razliku između S10 i N10.Update je stigao istoga dana kad i telefon tako da se nisam time zanimao za sada.Sve u svemu jako lep telefon, odličnog dizajna i fantastične ergonomije.
Vrlo sličan modelu S10 ali sa većim ekranom,olovčicom, većim kapacitetom memorije i baterije ali nižom rezolucijom i bez 3,5mm audio džeka (šteta).Nadam se da sam vam preneo delić iskustva za ovih par dana druženja sa N10 pa će mi biti drago ako nekom pomogne prilikom odluke pri kupovini i sl.Pozz

Crna je ista na svakom oled ekranu, jer iskljucuje pixel.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Prikaz crne zavisi od mnogo stvari i ne mora obavezno da gasi piksele bez obzira što se radi o OLED tipu ekrana ... crna na mobilnim aparatima na kojima sam probao kad se uđe u settings nije ista primera radi ... na istim podešavanjima N10 ima najcrnju crnu.

To znači da nije crna, nego siva.

Na OLED je crna = ugašen piksel. Noćno čitanje AMOLED je uvek bilo kao magija. Kad ima spoljnog svetla prednosti i nisu toliko uočljive.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Nisam ni znao da je crna boja otkrivena tek sa nastankom OLED panela, 45 god sam živeo u zabludi ali eto, razjasniše mi Херој & nidža ;)
Inače gledam u oled panel zadnjih 5 godina i mogu vam reći da ima mnogo nivoa "crne" dok oko ne vidi u mraku sa 4 m. da je panel zaista upaljen .......... i ne bih zaista išao dalje u sitna crevca šta je crna, onaj ko je shvatio razumeo je šta sam hteo da kažem za N10

Poslednja izmena:
Lep review i iskreno si preneo sve. Mogu da potvrdim sve do reči. Osetim razliku u odnosu na s10 i koliko vise prija ovaj kockasti izgled koji ima n10 u odnosu na prethodne modele.
Manje se greje definitivno i ima nize temoerature prilikom korišćenja, jes da je nov telefon ali na prvu loptu obecava.
Baterija radi svoj posao i 6 sati ekrana je standardno stanje.
Od svega ostslog neverovatan utisak je ostavio na mene super brzi punjac koji zaista pravi razliku!

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Nema vise nivoa crne, ima jedan jedini nivo, ostalo je sivo.
Zato crno nije boja, RGB vrednost joj je 0 0 0.

Ovde u ovom tekst boksu na forumu, crna izgleda isto na S7e, na S8+ i na LG B8 oled tvu.
Na LCD ekranu, crna je razlicita jer ne moze da prikaze crnu, vec sivu zbog pozadinskog osvetljenja, kojeg na oled ekranima nema.

Ti mozes pricati da je bolji kontrast ili nesto drugo, ali crna ne moze biti bolja zbog same tehnologije ekrana, gde se crna dobija potpunim gasenjem piksela.

Sada kada Drakenzen pomenu brzi punjac...nemojte bacati pare na 45W punjac, ja sam narucio i otkazao kada sam video ovaj tekst:
https://bgr.com/2019/08/23/galaxy-note-10-plus-45w-charger-worth-it-or-not/

Poslednja izmena:
@Xepoj87
Jeste tako je, ne bih komentarisao više o crnoj boji pogotovo zato što to i nije boja budući da nema vrednost po RGB skali :d:d:d ali po CMYk-u ..... da ne trujem temu, laku noć.

Crna i nije boja, nevezano za skale na ekranu i papiru, vec za crnu u prirodi.
To mislim da ucimo u prvom osnovne i opste je poznata cinjenica.

Cmyk je za stampanje i crna se mora korigovati, jer ima pozadinu iza boje i nesavrsenosti mastila.
To je nacin dobijanja boje u stampi i tada u fizickom smislu, crna jeste boja, ali to nema nikakve veze sa prikazivanjem crne na ekranu, jer se crna na ekranu ne dobija mesanjem 4 pixela razlicite boje.

Ne znam zasto bi spominjao cmyk u prici o ekranima, ali ti je valjda toliko tesko da jednostavno prihvatis gresku i novo znanje.

A ako zelis da vidis da li su ti pikseli upaljeni na crnoj na S10 i Note 10, slikaj jednim telefonom ekran drugog telefona sto blize kada pokazuje sliku ispod, pa zumiraj i videces na desnoj da su pixeli upaljeni, a na levoj ugaseni i da te slike isto izgledaju.
Black.png

A okacicu ti i slike Benchmarkovog tekst boxa, pa mozes i videti da su ugaseni pikseli.
20190828_020800.jpg 20190828_020851.jpg

Poslednja izmena:
Xeroj87, jesi uzeo ti Note10 na kraju?
Mislim da cu sacekati malo da spadne cena pa cu preci na Plus model, bas je mocan uzivo, a cesto bi mi dobro dosla olovka na poslu.

Nisu jos poslali dusmani :)

Vrti se oko 6 sati ekrana u proseku, upaljeno sve sto može biti upaljeno, 4g+, AOD ne koristim zato sto imam clear cover a nisam nasao da mi stalno bude sat sa desne strane, posle 10 sekundi se gasi iako je AOD postavljen na stalno.
Primetio sam da se jedino zagreje kad baterija spadne na 20% i ako se bas drnda sa multitaskingom
cd07ad3b91b321feaf34b2bfbcc46d78.jpg
d4e3ac60726a0148b0a8f0de8fd5f5d3.jpg

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

@Xepoj87

Kada sam napisao da mi je prikaz crne najbolji na N10 naravno da nisam upoređivao ugašene displeje i kako mi je tu najbolji N10 nego na nekom delu menija koji mi je zapao za oko sam primetio da je "crna" nekako tamnija u odnosu na druga dva telefona i smatrao sam da će to tako da se shvati.Nigde nisam rekao najbolji je kad je RGB 0,0,0.
Uporedio sam tri telefona kad se sva tri stave na max brightness, uključi night mode i uđe u settings , tu bi trebalo oko slova settings da postoji "crna" boja koju sam uzeo za primer.Nadovezao si se na moj post sa komentarom da je crna ista na svakom oledu, pa sam u sledećem postu pokušao da budem jasniji o kojoj "crnoj" pričam na šta kolega nidža odgovara da to nije crna nego siva kao da do sada crna nije postojala kao boja nego nam je trebao jedan oled da se svi prosvetlimo.
Nadovezujući se na sve to pišem pod znacima navoda! da postoje više nivoa crne misleći pritom na određene nesavršenosti prikaza iste na oled panelu gde nije slučaj da obavezno ugasi piksele pri prikazu "crne", pogotovo na nekim starijim filmovima itd.Tvoj post #678 mi je bio zanimljiv kada si napisao da crna nije boja jer joj je RGB vrednost 0,0,0 pa sam u svom sledećem postu po nekoj šaljivoj inerciji nabacio CMYK jer znam da on ima neku vrednost pa ga možda prihvatiš kao boju (pokušao sam da dam šaljivi ton svemu ovome jer je sve krenulo u nekom čudnom pravcu, nadam se da me razumeš)
Posle svega komentarišeš da ne prihvataš crnu kao boju bez obzira na skale itd nego da misliš na crnu u prirodi.
Vrhunski komentar je bio da se to uči u prvom osnovne i da je opšte poznata činjenica.
Reći ću ovo samo još jednom da razjasnim šta mislim o celoj prepisci:
-Crna JESTE boja i kao takva postoji i međunarodno je priznata kao boja (laički rečeno da ne gušim sa konkretnim definicijama).Nalazi se takođe u prirodi kao i u svakom segmentu industrije, proizvodnje, svakodnevnog života.Evo ja upravo držim N10 CRNI ! Moj drugar ima CRNA kola koja je ofarbao sa CRNOM bojom koju je kupio u lokalnoj farbari.Ne znam da li je tebi toliko teško da to prihvatiš ili ćeš se i dalje držati toga da je crna samo ona kad se ugase pikseli na oled ekranu.
elem, svrha mog mini reviewa je bio da se svi bolje upoznamo sa prednostima i manama novog telefona a ne kao poziv na pametovanje o crnoj boji.Pokušaću da fotografijom pokažem na koju "crnu " sam mislio da ne bude zabune ...
I zaista ne želim da dalje ulazim u polemiku o crnoj boji .... Sve u svemu poštujem svačije mišljenje kao i tvoje ali se neki put ne slažem sa svim.Naravno da mogu da naučim neke stvari od tebe kao i ti od mene i spreman sam da nove stvari prihvatim kad mi se smisleno objasne.U svakom slučaju nadam se da nisam preterao u temi o N10 pričajući o nekim nebitnim stvarima i ako jesam izvinjavam se.Svako dobro želim ...

IMG-127514487de0bef64a22761a3e95b7fb-V.jpg

Vrti se oko 6 sati ekrana u proseku, upaljeno sve sto može biti upaljeno, 4g+, AOD ne koristim zato sto imam clear cover a nisam nasao da mi stalno bude sat sa desne strane, posle 10 sekundi se gasi iako je AOD postavljen na stalno.

Mislim da je opcija cover pa nešto "starija" od AOD-a pa ti zato gasi iako je AOD namešten na always .

Poslednja izmena:
Trebali bi se pobit oko crne, da rijesite to kako valja.. [emoji28][emoji28][emoji16]

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

:d:d:d Ja mislio da ćeš reći da rešimo to uz ledeni Pau ali ajde ... ;)

Znam da nije pametno uzimati odmah telefone po izlasku, ali interesuje me preko kod operatera je najpovoljnije uzeti n10+?

Bez Box paketa.

Hvala unapred.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Pa kod kog operatera imaš broj i na kom si paketu?

Telenor, korisnik sam preko 10 god, ali nisam vezan za njih. Gledao sam ako bih uzeo u firmi gde radim sa popustom za radnike plus paket izaslo bi me oko 5900din. Interesuje me jel u opticaju neko cenjkanje sa operaterima? Da se izboksuje neki popust, npr kod vipa ili mts-a.. Ja sam na brzinu nasao kod mts-a Zmaj plus telefon na 2 god oko 6500din. Sto je mnogo, bar meni.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

^ ne vredi se bas raspravljati sa operaterima. Imam dva broja u VIP-u, jedan 10god drugi 6god. Uzeto podosta skupih telefona za to vreme tipa IP7+, S6, S8+... Posle nekoliko razgovora i ko zna koliko e-maila pod pretnjom da cu preneti oba broja kod drugih operatera (decembar isticu oba ugovora) nista od popusta. Sto se vidi na njihovom webu to ti je. Zato bolje gledaj neku priliku da uzmes za kes ili jednostavno prihvatis njihove uslove. Bas zadnjih par dana imam to zezanje sa VIP-om posto sam hteo da uzmem na oba ugovora telefone, jedan N10+ i A70.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno