Šta je novo?

Najpovoljniji mobilni operater za putovanja po Evropi

Ako koristim svoj VPN podignut na svom ruteru?

Ovo je možda i najbolja varijanta, jer teško da Kinezi blokiraju pristup ISP opsezima koje koriste individualni korisnici. Cilj im je da blokiraju poznate sajtove (njihove CDN-ove) i određen broj komercijalnih VPN servisa.

Naravno latencija (ping) će biti +150ms kolko je prosečan ping od Srbije do Kine. I brzina će biti limitirana uploadom na lokaciji gde ti je ruter. I naravno treba ti javna IP adresa na lokaciji gde ti je ruter.

Takođe nije loša ideja zakupiti VPS server (s tim što treba obratiti pažnju na to kod kog provajdera (da slučajno nije u nekom IP bloku koji je blacklisted).

Poslednja izmena:
Jel sve ove kartice (bon bon, a1...) imaju ograničenje interneta u EU van svoje matične zemlje?
Znma da bon-bon za paket od 4gb u EU je 2.2gb.

Ovo je možda i najbolja varijanta, jer teško da Kinezi blokiraju pristup ISP opsezima koje koriste individualni korisnici. Cilj im je da blokiraju poznate sajtove (njihove CDN-ove) i određen broj komercijalnih VPN servisa.
Kina gleda da ukine VPNove koje koriste lokalci. Ne brine njih da i milion stranaca na odmoru koriste neki VPN.

OK, znači uz moj VPN kineska lokalna kartica može imati smila? Imate li preporuku koja? Neophodan samo internet.

Da li se i dalje uz 180 kn uplatu bona za bon bon kartica produzava na 1 godinu?

Edit, nasao. Tako je.

Poslednja izmena:
Gledam sad i VIP. On ima 15 dana za 1000din. Nije mi do cene nego do sto lakseg koriscenja (kao sto rekoh starija osoba). Kod Globatela i Telenora je na 7 dana sto je problem jer ovo putovanje traje 10, kod VIPa je problem zato sto je samo jedna mreza u pitanju pa mora rucno da se pronadje. Oba problema, reaktivacija i rucni izbor mreze, mi deluju kao nepremostiva prepreka :)
Svejedno hvala za predloge.

Možda je bolje da uzmeš Telenor prepaid. Ja sam u Španiji koristio VIP Prepaid + Roaming Dodatak 1 GB. Caka je što moraš ručno da izabereš Vodafone ES mrežu, a ako imaš noviji Android, i telefon izgubi Vodafone ES mrežu, on se automatski prebaci na drugu mrežu. Na drugoj mreži ti onda ne radi internet, nego samo pozivi. Kada ponovo vratiš na Vodafone ES, opet ti neće raditi internet, jer je VIP automatski blokirao internet zbog druge mreže.
Sada moraš da se obratiš podršci VIP (ja sam to radio preko Twittera) da ti opet odblokiraju internet u romingu.
I tako svaki put kada izgubiš Vodafone ES...

:lupko:

Kolike su sad cene rominga na zapadnom Balkanu odnosno da li treba i dalje uplaćivati one Telenor dodatke 7 dana CG ili 7 dana 1 Gb ili je jeftinije bez njih ici u CG

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

Bolje ti je kupi lokalnu karticu Telekom CG za 5 evra i imaš 500 gb neta za 15 dana. Nema ništa bolje i jeftinije.

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока

To je samo za Cg.

Послато са Mi A2 уз помоћ Тапатока

Mislim da je kolega jaksa007 i pitao za CG pa sam za CG i odgovorio.

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока

Tacno pošto idem na 5 dana u CG jer ima sad tri varijante, pripejd Telenor CG, nedeljna karta ili smanjeni roming

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

2017. kada sam bio zadnji put u cg, telenor cg je najbolje i najbrze radio..

Послато са SM-G950F помоћу Тапатока

Jel iko uspeo da reaktivira bonbon karticu nakon bezmalo godinu dana nedopunjavanja?
Nisam pratio, nedavno video, i ovde potvrdio da ne salju vise u Srbiju. Trazicu im svakako, pa kako bude. Kad pratim samo kad mi treba, a ne putujem vise sluzbeno.

Jel iko uspeo da reaktivira bonbon karticu nakon bezmalo godinu dana nedopunjavanja?
Nisam pratio, nedavno video, i ovde potvrdio da ne salju vise u Srbiju. Trazicu im svakako, pa kako bude. Kad pratim samo kad mi treba, a ne putujem vise sluzbeno.
Puk ti treba i obrati se na fb njima.. Ja sam reaktivirao posle tipa 5-6 meseci

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Ima li neko iskustva sa Crnogorskim Telekom Tourist Prepaid? Vidim ima 15 dana, 500GB za 5 eura, što mi taman odgovara. Zna li neko jel 3g ili 4g?

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Koristim svake godine pored mtel roming dodatka, i mogu reći da CG telekom ima najbolju 4G pokrivenost, jer idem svuda po primorju od HN do Ulcinja, svuda je 4G+ . Brzine su sasvim korektne, nigde nisam imao ispod 50Mbps downloada, upload je skoro uvek na max takođe oko 45Mbps prosek. Mtel ima takođe dobru pokrivenost, ali na više mesta pada na 3G koji je neupotrebljiv u većini slučajeva.

Ponuda u makedoniji na novim sim karticama.vipmk.png

Koristim svake godine pored mtel roming dodatka, i mogu reći da CG telekom ima najbolju 4G pokrivenost, jer idem svuda po primorju od HN do Ulcinja, svuda je 4G+ . Brzine su sasvim korektne, nigde nisam imao ispod 50Mbps downloada, upload je skoro uvek na max takođe oko 45Mbps prosek. Mtel ima takođe dobru pokrivenost, ali na više mesta pada na 3G koji je neupotrebljiv u većini slučajeva.
E super, hvala ti. Ja sam ranije uzimao MTS dodatak za CG ali mi je ovo duplo jeftinije. Inače na MTS/MTEL mi je u Podgorici, Tivtu i okolini Budve bilo skoro sve 4g.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Ovo je bukvalno Truphone ponuda rebrendirana za Red Bull. Identične cene su aktuelne već 6 meseci: https://www.truphone.com/iphone-xs-dual-sim-plan/

(cene su prikazane u GBP ali ako se izabere država iz evrozone naplata je u EUR, testirao i potvrdio prošle nedelje prilikom kratke ekskurzije u EU)

Pored globalnog plana, postoje i još jeftiniji lokalni planovi, kao što su recimo za EU gde 1 GB ide za 5 EUR ali se može uzeti i 3 GB za 14 EUR ili 5 GB za 20 EUR što je prilično povoljno za nas koji ne volimo da lupamo glavu oko FUPa i žongliramo SIM kartice po telefonu. Koliko vidim, Red Bull app to nema.

Poslednja izmena:
Što se bonbona tiče izgleda da može reaktivacija. Danas tek pitao, odgovorili "biće za 48-72 sata" ...

Još samo da uberem tih iljadu evra za taj eSIM ajfon :) koliko ljudi realno ovde u Srbiji može ovo da koristi?

Ja lično znam za petoro ljudi u SRB (ja sam šesti) koji koriste eSIM provajdere u zdravlju i veselju otkako je eSIM podrška puštena decembra prošle godine. Takođe, eSIM iPhone može da se pazari za mnogo manje novce uz odgovarajuću gimnastiku kod nekog od operatora, a čak i da ne može, bolje je tih hiljadu EUR potrošiti na iPhone koji ti onda ostane u trajnom vlasništvu a da s druge strane uštediš brdo para koje bi inače potrošio na data roming ili Bonbon gimnastiku koliko si i kada uplatio, do kad ti važi kartica i koliki je FUP :D Takva vrsta cimanja takođe košta.

Te eSIM varijante su jos uvek preskupe u odnosu na lokalne kartice u vecini zemalja. Jeste da se bar ne moras smarati sa dodatnim karticama, ali ako imas dual sim telefon ili mifi router dodatne kartice ne predstavljaju neki cim.

Kako za koga. Meni je, recimo, ogromno smaranje da moram da vodim računa o još jednom uređaju i o tome da li mu je baterija pri kraju itd. a tu je onda i momenat vođenja evidencija kad koja kartica ističe i kada treba da se dopuni i koliki je FUP i da li će da me saseku ranije iz nekog razloga, itd. Lično ne trošim puno data saobraćaja ni kad sam u SRB a ni u inostranstvu tako da mi je eSIM ogromno olakšanje i tih par EUR razlike u ceni mi je sasvim OK.

Osim toga, sada skoro svi veći EU operatori imaju eSIM podršku tako da mogu da se uzmu i lokalne varijante na taj način, kome treba i ko često putuje van. Opet, nekom drugom je ušteda bitnija od komfora i to je takođe OK. Poenta je da smo do sada svi morali da se cimamo sa više kartica i uređaja jer nije bilo drugog izbora. Sad ima, pa ko šta voli.

Platis iPhone da bi uatedeo na roningu?:)
Koliko manje mozes trositi od 3kune dnevno?:)
Cela godina i tek 10% cene iPhobea ;)

Slažem se sa alfom, eSim i iPhone su sve, samo ne ušteda. Na stranu šta mislim o firmi iz Cupertino-a (govorim kao neko ko je koristio njihove uređaje), lično mi je daleko komfornije da u svom dual sim telefonu držim i npr. bonbon u drugom slot-u, jer relativno često putujem u EEA zemlje, pa i ne moram da mislim o isteku trajanja kartice. 300mb dnevno za 3kn, tj. 45 dinara je dovoljno za moje potrebe, s tim da za Android telefone postoji i aplikacija i widget-i preko kojih može da se prati potrošnja.

Elegantna je i varijanta kupovine bona od 180kn, pa se ne mora razmišljati o trajanju kartice u narednih godinu dana.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Ako neko ima viška karticu A1 ili bob bon, da mi proda ili da mi pozajmi, treba mi za sledeću nedelju,
nek se javi
Novi Sad

Platis iPhone da bi uatedeo na roningu?:)
Koliko manje mozes trositi od 3kune dnevno?:)
Cela godina i tek 10% cene iPhobea ;)

Ne kupuješ iPhone samo zbog uštede u romingu, ali eSIM definitivno daje ogromnu komparativnu prednost mnogima koji ga kupuju, uključujući i mene. Varijanta od 3 KN dnevno mi nije uvek odgovarajuća. Nekad mi treba više saobraćaja u toku dana, a i ne putujem uvek EU/EEA zemlje i u tom slučaju mogu da se slikam sa kunama na kartici.

Nazad
Vrh Dno