Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

Heh, gejmeri su samo mali delic cele te price.. Sve se vrti oko enterprajza, mi dobijamo silicijum i komponente najgoreg kvaliteta. Super je to sto prave razvoj, ono sto mi smeta je sto ce za te nove maticne ploce uzimati bezobrazno vise para a ja necu imati skoro nikakve koristi od toga.

To sto ce mi se sistem ili aplikacije/igre pokretati par sekundi brze u odnosu na trenutne SSD-ove mi je skroz nebitno i neopravdava tu cenu.

Onda nemoj kupovati nove stvari, koristi one koje imas.
Sto se tice ray tracing-a, to je cisto uzimanje para, a pcie 4.0 je totalno druga prica. Ima ljudi koji bez ssd-a ne mogu da funkcionisu. Brzine citanja i pisanja diska su nesto sto ce uvek teziti ka brzem. Ima ljudi kojima posao ''zahteva'' ulaganje u brze diskove, jer bez njih gube dosta dragocenog vremena.
Meni licno 3gb protok na disku je sasvim dovoljan.

Ne kupuju ljudi ssdove zbog brzine citanja i pisanja,bar vecina. Ono sto ssd cini superiornim je brzina pristupa podacima,koja je tipa 0.1ms,dok je kod hardova oko 15ms.

Dok ne probas 6GB protok, onda ovo sad nekako postane sporo. Covek se lako navikne na dobro ;)

@Fingon
Citanje je brzina pristupa disku, koliko je meni poznato.

@Djalf
Secam se kada sam stari M4 donosio iz Pariza, jer nije bilo ovde. Dan kada sam instalirao sve, ako jedno 1000 puta nisam upalio Chrome cisto radi reda, da vidim kojom brzinom otvara. :D

Sto se tice diskusije o Navi i pci-e 4.0, sutra je zvanicno predstavljanje valjda u 23h po nasem vremenu. Sta god da bude najverovatnije idem na B450 uz ryzen 3000...

PC korisnicima (gejmerima, home/office, zabava...) niti treba PCI-E 4.0 ni 8+ jezgara. I tako će biit bar još koju godinu. I to za ovo prvo, ovo drugo im nikad neće trebati. Cena 3700X je 330€, što znači da je to maksimalni iznos koji čovek treba da da za CPU, osim ako mu ne treba nešto više za posao. Što se ploče tiče, za takav CPU, izbor je ogroman (B450, X470, verovatno i B550)

Citanje je brzina pristupa disku, koliko je meni poznato.

Ne. Naravno da ne.

Vreme (brzina) pristupa je vreme od traženog do dobijenog podatka.

Vrlo lako se da objasniti pomoću magnetne trake.

Recimo da se trenutni položaj trake nalazi oko njenog početka. Traženi podatak se nalazi tek na kraju trake, što znači da mi moramo premotati celu traku i čekati da se ona premota do njenog kraja da bismo dobili traženi podatak. Čitanje podatka je nebitno, čak i ako je čitanje reda 1TB/s.

Da "podgrejemo" atmosVeru:

AMD-Ryzen-9-3950X-16-core-CPU.jpg

Poslednja izmena:
Počeo sam da gutam reči.
Pristupa fajla na disku.

Ako je fajl recimo 30gb, a ssd recimo radi 3gb/s, tom istom će trebati 10s da učita kompletan fajl, pod uslovom da fajl već nije keširan.

Kao što je Space rekao, gejrmerima totalno nebitno čekali sekund ili dve, čak i 10 (taman za zapalim pljugu pre početka koljaže), dok postoje ljudi i kompanije kojima znači.
Neka je to 1%, po premijum ceni, to su ogromne pare.

Ponovo,netacno. Nije to glavna motivacija za kupovinu ssda,niti njegova najveca prednost.
Najveca prednost ssda je upravo obrnuto,brzi rad sa malim fajlovima i brzina pristupa istim,sto cini sistem na ssdu mnogo brzim i zivahnijim nego na hardu.

Niko nije pominjao obican hard, samo zasto je pcie 4.0 potreban ili nepotreban, i zasto pcie 4.0 moze da bude za nekoga ''neophodan''. Pricam i mislim na velike fajlove, jer sto se malih fajlova tice, cak i sata3 ssd je dovoljan.

Koga iole zanima racunar, ne koristi hdd za sistem, vec ssd, jer je ssd dzabe, 2500 dinara 120gb, vise nego dovoljno sa sistem i poneku igru.

Pristupa fajla na disku.

Može i tako, ako ti je lakše.

Ako je fajl recimo 30gb, a ssd recimo radi 3gb/s, tom istom će trebati 10s da učita kompletan fajl, pod uslovom da fajl već nije keširan.

I opet (baš i) ne.

Ti možeš taj zamišljeni fajl učitati i terabajt u sekundi, ako to želiš. Ali prvo moraš doći do tog zamišljenog fajla. Moraš "prošetati" do njega. Što je ta "šetnja" kraća, to bolje.

Vidim da se slika koju sam postavio u prethodnom postu, baš i ne učitava, evo opet za svaki slučaj.

l5m0y0N.jpg

Ovo vec ide ka 128, 256, 512 cores :)

PCIe 4.0 može biti značajan za gejming i sa SSD strane, i Sony i MS za narednu generaciju potenciraju igranje bez loading screen-a, po potrebi brzo kretanje kroz velike mape gde je potrebno učitati ogromnu količinu podataka, itd..., a za to će svakako biti potreban protok koji će na PC doneti PCIe 4.0.

PCIe 4.0 može biti značajan za gejming i sa SSD strane, i Sony i MS za narednu generaciju potenciraju igranje bez loading screen-a, po potrebi brzo kretanje kroz velike mape gde je potrebno učitati ogromnu količinu podataka, itd..., a za to će svakako biti potreban protok koji će na PC doneti PCIe 4.0.

4 bi trebalo da je bolje od 3 ali danas ni 3 nije potpuno iskorišćen....tako da ....biće vremena za 4 za jedno 3-5 godina kada izbace 5....sada se jednostavno ne isplati...10% za 50% više para u pogledu nove ploče...ne hvala...

Poslednja izmena:
Slučajno sinoć pustio na YouTube-u onog lika Moor'sLaw ili kako već, i momak kaže da AMD ima profit na sve proizvode 45%, dok Nvidia 60-90%.
Ja sam mislio da je to oko 30%, što je normalno.
45% je malo mnogo, neću da pričam o 60% ili više.

Slučajno sinoć pustio na YouTube-u onog lika Moor'sLaw ili kako već, i momak kaže da AMD ima profit na sve proizvode 45%, dok Nvidia 60-90%.
Ja sam mislio da je to oko 30%, što je normalno.
45% je malo mnogo, neću da pričam o 60% ili više.

Pitanje je šta računaju...ako računaju cenu delova i trošak sklapanja u odnosu na cenu koštanja onda je možda tako ali ako se tu ubaci i R&D i fiksne troškove onda je pitanje...drugo znaš li koliko trgovački lanci imaju maržu (evo hint na neke proizvode i po 10 puta :)...a u proseku bar 100%)...kada se sve poplaća 10-15% je da slaviš...nije sve baš tako prosto...naravno mora i jadan dirketor da dobije neko milionče kao bonus wink ;)...

Mislim da je posle svih troškova 45%, 10-15% je sića.
Na milion jedinica 50 miliona maksimum po tvojoj računici, malo je to.
Pre će da bude 45% posle svih troškova.

Mene zanima da li ce raditi novi Ryzeni na mojoj maticnoj, MSI B350 PCMATE. Plan je da sacekam Ryzen 5 ili 7 da vidim kako ce da se pokaze.
Posle toga ako mi se svidi,moj trenutni R5 1600 dajem sestri, tj napravi cu joj neki kompjuter za skolu od novih i starih delova a sebi cu da kupim R5 3600X ili R7,ali mislim da za moje potrebe R5 ce biti sasvim dovoljan.

Mene zanima da li ce raditi novi Ryzeni na mojoj maticnoj, MSI B350 PCMATE. Plan je da sacekam Ryzen 5 ili 7 da vidim kako ce da se pokaze.
Posle toga ako mi se svidi,moj trenutni R5 1600 dajem sestri, tj napravi cu joj neki kompjuter za skolu od novih i starih delova a sebi cu da kupim R5 3600X ili R7,ali mislim da za moje potrebe R5 ce biti sasvim dovoljan.

Hoce, vec je izasao novi bios, doduse beta, za tvoju plocu .

Vecina je u Beta fazi sto je i ocekivano, nisu jos izasli procesori.

E3 za malo manje od 3 sata?

Da, u ponoc, cekam, vremenska razlika smara.

Nadam se da ce neki OC r3000 da bace. Znam da ce 3950x da predstave,ali to nije zanimljivo za mene, mnogo skupo.

zavrseno predstavljanje procesora i dalje nema ryzen 3 3300/3200? cini mi se da je rekla da je to cela lista procesora (r5,r7,r9)

Poslednja izmena:
Po meni nema ni razloga za 3300/3200, jer ce tu 2600 i 2600x da uskoce. Verovatno je ostalo mnogo jedinica, i treba da se proda. Po meni tesko da moze bolje od 2600x za oko 150$, a 2600 ce da 120$. U Svabiji vec 2600x 170e, 2600 130e.

Sta uradi 3900x od 9900k u strimu na 2k i slow preset u obs-u. Unakazi ga totalno. Za strim pod pojedinim okolnostima, bez 3900x nista.

Poslednja izmena:
Da, bas je tu pokidao, ako je tacno.

Nazad
Vrh Dno