Šta je novo?

Poslednje odgledane serije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam stekao utisak da je četvrta epizoda lošija od ostalih. A to kažu i ocjene, veća ocjena od prve epizode.

Neko je ranije u temi već rekao, trebalo je možda da obrade gradnju sarkofaga. Ali sve u svemu odlično.

Sećam se te 1986., brat i ja sa decom iz komšiluka po ulici, neki čovek nam prilazi i kaže, deco idite u kuću, javili da ne sme da se izlazi. Bila neka sumaglica, prava postapokaliptična atmosfera.

Četvrta epizioda nije ništa manje kvalitetna od ostalih. Danas ću natenane da pogledam petu.

Finale černobilja 9.9 na IMDb, finale got 4.3. Not too baad 😀

Jedina loša stvar posle serije Cernobilj je sto ce sad opet sve da mi bude krs sto uzmem da gledam i sto cu da gasim na pola, kao sto sam radio posle Breaking Bad-a neko vreme.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Napravis pauzu ili nastavis kao ja sa Bosch. Moze The Wire, Band of brothers, ima izbora.

Jedina loša stvar posle serije Cernobilj je sto ce sad opet sve da mi bude krs sto uzmem da gledam i sto cu da gasim na pola, kao sto sam radio posle Breaking Bad-a neko vreme.

Isperi oci (ponovo) sa poslednjom epizodom GoT-a, cisto da napravis balans i vratis se u normalu. :d

Postoji razlog zasto serije poput Sopranovih, Wire, BB, BoB, Deadwood, da ne nabrajam dalje, vidjamo jednom u 5-10 godina i zasto takve ne trebaju da rastezu u nedogled. (odnosno ne podlezu fan service-u)

Poslednja izmena:
Pa ima HBO još brutalno dobrih serija. Ako si ih sve već gledao onda repriziraj. Bolje kvalitetna repriza nego da gledaš nove a ispodprosečne...

Ja sam krenuo da repriziram The Sopranos 😛

Neko je ranije u temi već rekao, trebalo je možda da obrade gradnju sarkofaga. Ali sve u svemu odlično.

To sam i ja rekao. Bas mi je zao sto nije malo vise paznje posveceno gradnji sarkofaga. Citao sam vise puta i na vise mesta kako su se ljudi zrtvovali i na koji nacin je gradjen.. jezive cinjenice. Serija je svakako vrhunska.

"Bolje kvalitetna repriza nego da gledaš nove a ispodprosečne"
Ovo u prvi post i sticky boldirano 😉
O sarkofagu imate dosta dokumentaraca na YT.

Chernobyl
Pogledajte na kraju druge epizode, odnosno u podcast dodatku nakon epizode na 1:07:20 objasnjenje ko je Ulana Khomyuk koju igra Emily Watson.
Hmmm, bas realnost sa jednim od u najmanju ruku znacajnijih likova ...
Onda bi moglo biti zanimljivo sta rusi misle o seriji: https://www.rt.com/news/460878-chernobyl-hbo-fake-soviet/

Ne moze nista prikazati onu strahotu kroz koju su prosli svi tamo, pocevsi od onih nesrecnika pored i u centrali, pa sve do samog Gorbacova...
Pjegicu prikazase u najmanju ruku kao neku cupi, svi ostali zlikovci uz ponekog pravdoljubivog...
Evo ga general : https://www.rt.com/news/461152-chernobyl-general-tarakanov-reacts-hbo/

Serija se gleda, narocito je zanimljiva onim sto to vreme ne pamte, zapadnjacima, verujem da ce ovo rusi i svi "sovjeti" gledati i procenjivati drugacije...
Ne moze amerikanac shvatiti "to" vreme, tu vlast, taj polozaj ljudi u drustvu ili pod kontrolom drzave, a pogotovo ne moze shvatiti samozrtvovanje svih tih ljudi koji su cuda ucinili za otadzbinu, za narod, zato sto neko mora.

Bas me zanima koliko je bilo dobrovoljaca za ciscenje u njihovim (americkim) nuklearnim nesrecama. :d

Ostavicu da sutra na tenane odgledam 5. epizodu.

@zeha

Šta konkretno iz ovog u spoiler-u nije verno i u seriji? Pitanje naučnice je vrlo jasno. Ko to ne shvata, stvarno ne može mu se pomoći.

Šta nije prikazano od tih odnosa u sovjetskom društvu i odnosima običnih ljudi prema dužnosti, prema žrtvi za opštu dobrobit ali i nagon za samoodržanjem u partijskom totalitarnom sistemu? Gde se serija "ne gađa" sa realnošću toliko da treba jedan kgb medij (RT.com) da napljuje igranu seriju koja je u stvari nešto što je sa zapada najviše pogodilo suštinu odnosa u društvima iza gvozdene zavese?

Šta su oni napisali? Naslov kaže, nije autentično a u tekstu se pominju sve karakteristike partokratskog društva CCCP koje svaki gledalac može bez problema prepoznati baš u seriji. Niti karikirano niti umanjeno.

I ne, američki incidenti nisu imali ni približno potrebu za tolikim brojem dobrovoljaca.

I još, general-major je u tom intervujuu praktično potvrdio autentičnost.

I na kraju, serija nema toliki rejting jer je napravio neko sa zapada nego zašto je pogodila!

Ne znam da li je i jedna serija ostavila na mene takav utisak kao Cernobilj. Ja sam jos najezen posle poslednje epizode koju sam odgledao.

Tolika mi je muka od matorog KGB-ovca da bih ga najradije ostavio u eksplodiranom jezgru da tamo radijaciji objasnjava svoja ideoloska uverenja.

Poslednja izmena:
Ne znam da li je i jedna serija ostavila na mene takav utisak kao Cernobilj. Ja sam jos najezen posle poslednje epizode koju sam odgledao.

Upravo odgledah ceo serijal u cugu...ne znam, drmaju me emocije baš jako...neću ništa reći, osim da se odgleda obavezno.

Pogledao i ja u cugu, isto pod utiskom.. zapalio cigaru i nasuo votku do vrha...

@dakula74: Meni lično i dalje nije bio priliv nikakvih relevantnih informacija koje bi menjale odgovor na to pitanje HBO vs Starz. Pošto ono što sam gledao od Starz serija mi nije delovalo ni blizu "HBO kvaliteta" a sam GoT nije toliko drastično gori u season 8 nego što je bio i u season 7 (i tamo su koristili teleport, i tamo su bili "out of character" potezi likova). I dalje stojim iza toga da jedini US TV kanal koji je pokazao konstantnost u pravcu približavanja (nekadašnjem HBO nivou) HBO standardu je FX.

.

U pravu si, HBO je nedostizan, mada ja to vise u maniru SBBKBB, vezano za GoT, mozda ne bi ova dva retosa pisala scenario.

Poslednja izmena:
Mogla bi se snimiti mini serija o bacanju atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki

@zeha

Šta konkretno iz ovog u spoiler-u nije verno i u seriji? Pitanje naučnice je vrlo jasno. Ko to ne shvata, stvarno ne može mu se pomoći.

Šta nije prikazano od tih odnosa u sovjetskom društvu i odnosima običnih ljudi prema dužnosti, prema žrtvi za opštu dobrobit ali i nagon za samoodržanjem u partijskom totalitarnom sistemu? Gde se serija "ne gađa" sa realnošću toliko da treba jedan kgb medij (RT.com) da napljuje igranu seriju koja je u stvari nešto što je sa zapada najviše pogodilo suštinu odnosa u društvima iza gvozdene zavese?

Šta su oni napisali? Naslov kaže, nije autentično a u tekstu se pominju sve karakteristike partokratskog društva CCCP koje svaki gledalac može bez problema prepoznati baš u seriji. Niti karikirano niti umanjeno.

I ne, američki incidenti nisu imali ni približno potrebu za tolikim brojem dobrovoljaca.

I još, general-major je u tom intervujuu praktično potvrdio autentičnost.

I na kraju, serija nema toliki rejting jer je napravio neko sa zapada nego zašto je pogodila!

Poenta je bila u diskusiji iz podcasta koju je on nacuo ali nije u mogucnosti da sumira, odnosno sta je sam pisac serije rekao - parafraziracu: "da "nama" (zapadu/amerima) takav mentalitet (misleci na sovjetski komunizam) i spremnost na zrtvu nikad nece biti jasno...da se kod nas to dogodilo, verovatno bi samo rascsitili zonu i okacili/markirali je crvenom trakom okolo". Mislim da je to bilo u podcastu odmah posle epizode sa rudarima.
Inace KGB-ovac je fiktivan lik ubacen radi dramskog efekta (jos jedna od stvari koja je razjasnjena u podcastu posle 2./3. epizode + razlog zasto ga treba odslusati)

Btw. ove price o snimanju potencijalnih "nastavka" u istom fazonu o Fukushimi ili Hiroshimi/Nagasakiju - mislim da bi samo blede kopije bile, jer bi ih radili "na isti kalup" i sigurno ne bi pogodile kao Chernobyl.

Licno bih vise voleo neku horor/mistery seriju tipa o Dyatlov pass incidentu recimo...

Poslednja izmena:
Ja sam pogledao prije par godina dokumentarace o Černobilju.
Ovo više služi da se svetska populacija upozna sa katastrofom koja se desila.
Nije bitno kakvo će ocjenu dobiti i koliko će biti lošiji od Černobila.
Ali i da bude svet upoznat šta su Ameri uradili 1945 kada je rat bio gotov.
Jesu japanci činili strašne zločine, ali nisu zaslužili atomsku bombu.

Btw. ove price o snimanju potencijalnih "nastavka" u istom fazonu o Fukushimi ili Hiroshimi/Nagasakiju - mislim da bi samo blede kopije bile, jer bi ih radili "na isti kalup" i sigurno ne bi pogodile kao Chernobyl.
Bilo bi isto kao Band of Brothers i Pacific, dobro ali daleko od prvenca.
Ali da skroz ista ova ekipa radi gledao bih bez razmisljanja definitivno

Serija je kao filmsko i dramsko delo izuzetna, nesto sto se dugo nije videlo na tv.

Meni se izuzetno svideo lik nuklearne naucnice Ulana Khomyuk (hrabra, poprilicno stalozena, visprena, sposobna ...) ali mi smeta sto nije istinit lik (izmisljen je radi dramaturgije), smeta mi sto nije saznanje, naucni i istrazivacki rad na putu do otkrivanja sta je poslo pogresno bio relanije predstavljen kao rad verovatno velikog broja ljudi, vrhunskih atomskih naucnika i inzenjera...

Sama peta epizoda je retko vidjeno dramsko ostvarenje.
Same dokumentarne scene na kraju i podkast sa glumacima su toliko, pa rekao bih, traumaticni, da ovo nije trebalo gledati pred spavanje.

Ko muku neku veliku u zivotu premucio nije ne moze da shvati ni delic patnji koje su se zbile tada.
Ko nije ziveo u to "vuneno" vreme nije najbolje u mogucnosti da shvati ta vremena, a pogotovo ono sto se desavalo u sssr-u i njemu slicnijim zemljama...

Potrebno je upozoriti svakoga da je ovo veoma tesko iz mnogo razloga za gledati i komplikovano za "shvatiti i prihvatiti".

Serija je za preporuciti svakome sa vise od 15 godina.

Seriju Cernobilj vredi obavezno pogledati ponovo i to u cugu. Pitanje samo da li ostaviti vremena da se malo slegnu utisci.

Oduvjek me privlacilo sve vezano za Cernobilj jer sam rodjen samo 3 sata nakon eksplozije xD
Iscitao sam puno toga o samom dogadjaju i posljedicama i bolje od ove ekranizacije nisam mogao pozeliti a ni zamisliti. Od mene cista 10ka!

Mi Note 3 via Tapatalk

Tolika mi je muka od matorog KGB-ovca da bih ga najradije ostavio u eksplodiranom jezgru da tamo radijaciji objasnjava svoja ideoloska uverenja.

Kako je samo majstorski zbrisao onaj starac iz prve epizode. U vidu magle sto bi se reklo 🙂

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Fukushima, druga sezona. 🙂
Salu na stranu, Chernobyl je odlicna serija.

Manhattan Project za drugu sezonu 🙂
Chernobyl vrhunska serija, malo navijacki okrenuta ka zapadnim zemljama ali dobro.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno