Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Da li je moguće da im treba više od 2 meseca da osposobe i srede sajt da bi mogli da vidimo svoje uplate!?
A što je najgore ni operateri preko 0800/100100 i u poslovnicama zbog tih radove ne mogu da vide uplate, pa samim tim i odbijaju neke zahteve jer stoje i dalje dugovanja!!:trust::mad:

Moguce je. Razno razni strucnjaci im rade "softvere" - da citiram ministra sofera Djordjevica.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    106.7 KB · Pregleda: 192
Ako dobijes eRacun mozes i kada ti on stigne.
Kazem "AKO", jer meni su aprila stigli (za mart), i i dalje stoje da su neproknjizeni, ali za april ne vidim ih jos ;) A trebalo je i aprila neko vreme da se pojave, NAKON sto sam dobio eRacun u e-mailu.

• Like
Reagovanja: M J
Pozdrav kolege forumaši, evo i ja da iznesem problem sa vdsl-om. Naime imao sam problema sa brzinom, došli su i prebacili su me na drugu paricu u zgradi, ali je kabal do stana ostao isti. Neko vreme je to radilo ok, međutim opet imam problema. U centru BG-a je internet, ali je izgleda malo dalje od centrale pa ima nekih problema.
Flajer za optiku je bio okačen u zgradi još u Januaru 2018te, međutim ništa od toga još uvek. U prilogu dostavljam slike parametara kada je brzina ok, i slike parametara kada imam problema sa brzinom.

Parametri sa ok brzinom: vdsl5.png https://www.speedtest.net/result/8270003459.png

Parametri kada brzina nije ok: vdsl4.png https://www.speedtest.net/result/8269830916.png

SNR je ispod 6dB kad je loša brzina. Kad je ok onda je iznad 6dB.

pa trazi da ti smanje brzinu na 50/8 ako vec ne moze brze, pa toliko i placaj

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

Radilo je meni 88Mbps bez problema, međutim desi se u nekom delu dana tipa od 18 do 23h, nekada i od 21 do 01h da padne snr margina, i tada mi je download max 1Mbps, a upload radi normalno. Zvali su me danas, pa će navodno doći ekipa i proveriti kabal od razvodnog ormana u zgradi do mog stana. Uostalom, mogli bi i tu optiku više da mi uvedu, jer su mi poslali pismo, a i okačili obaveštenje u zgradi još u Januaru 2018te, gde je pisalo optika u vašoj zgradi uskoro :D Od tada je prošlo samo 16 meseci, što i nije toliko strašno :D

Хтео сам да понудим опкладу за продужење али сам закаснио. Ко хоће да се клади за 30. јун? ;)

Evo ja ću, i što se mene tiče ne mora nikad ni da proradi. Opterećujete se mesecima oko ovoga, a ebank platiš račun brže nego karticom. I da proradi nekad, nastaviću da placam ebank. Realno smešna priča.

Па и мени је небитна, важно да може да се види трајање неког кредита или стање а и да бар стижу некакви рачуни. Можда неко користи услуге које не раде али мислим да није проблем да нађе и неки други начин док не среде. А да не раде како се ради је тачно, ако су нешто хтели да тестирају то се не ради уживо. Могли су све ово да одраде у локалу а да старо ради и даље али верујем да су им "стручњаци" такви.

A koje to usluge ne rade ?

Па помињу се нека плаћања и слично. Не могу да се виде плаћени рачуни и тако то. Мени небитно.

Ok. Baš bih voleo da čujem kako plaćaju porez, struju, infostan.

I posle se neko čudi što optiku i ako su sve odradili ne puštaju i po godinu dana,ili kad konačno krenu da je nude treba im više od mesec dana da dođu da ti je instaliraju,pa ti još tad ne donesu dodatne boksove pa ih i za to tek ako si uporan bez jedno 15 dana ne možeš ujuriti da ti daju.

A koje to usluge ne rade ?

Ne radi prigovor na račun, na primer. Imaš da čekiraš svaku stavku na koju se žališ u računu. Ostaviš kratak komentar tipa naplatili ste besplatnu uslugu i ćao.
Nema pisanja, telefoniranja, objašnjavanja, itd...
Što se tiče plačanja si u pravu, sve je to na minut-dva ili kroz banking ili karticom.

Ne radi prigovor na račun, na primer. Imaš da čekiraš svaku stavku na koju se žališ u računu. Ostaviš kratak komentar tipa naplatili ste besplatnu uslugu i ćao.
Nema pisanja, telefoniranja, objašnjavanja, itd...
Što se tiče plačanja si u pravu, sve je to na minut-dva ili kroz banking ili karticom.

Naravno ne verujem da iko ko ima e-banking ili m-banking da plaća preko njihove aplikacije!
Ali baš da tri meseca ne mogu da ga oprave...!

Nije greska, ceka se nesto drugo... oladite, nije presudna usluga.
Mislim, Telekom je imao ozbiljnijih propusta, za koje ih samo "dezurni sendvicari" nisu prozivali (ali ni branili :D), ovo definitivno nije od ni od smarackog znacaja.

Добро вече/Добар дан,

Ако се неко разуме у ове параметре за ВДСЛ Интернет, нека помогне.:)

По неком мом мишљењу, Интернет је веома добар преко Компијутера/Лап-топа, али преко WI-FI-а на телефону, једва ми се отварају апликације попут Facebook-a, Instagrama и слично.

(као да се дуго учитавају странице)

Буни ме што у овим параметрима има доста грешака.

Да ли неко зна о чему се ради?

Хвала унапред!

Параметру су:

Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 8191/102378 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 15949/143864 kbps
Noise Margin(Up/Down) 12.1/9.1 dB
Line Attenuation(Up/Down) 0/1.2 dB
Output Power(Up/Down) -31.8/13.2 dBm
Data Path(Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth(Up/Down) 71/1010
Interleave Delay(Up/Down) 2/6 ms
INP(Up/Down) 1/2 symbols
Profile 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 341/0
FEC Errors(Up/Down) 5067/15289
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 146 h 13 min 0 s

Немања

Poslednja izmena:
Nije to veliki broj gresaka na 5-6 dana uptime-a.

Nego, od kada ti se to desava? I meni se desava neko vrmme da bas antisocial media apps duze ucitavaju, ali ne i druge, na telefonu. Preko Chrome-a kad forsiram ide brze, YT ne pravi problem.

Мислим да овај проблем траје од потписивања уговора. (13.2.2019.)

Када сам звао Телеком, они су ме пребацили на профил fast/fast и тада није било тих проблема.

(тада је брзина преко WI-FI-a била око 68/9 Мb/s, Ping је био 1 ms)

Што су ме вратили на Interleaved/Interleaved, појма немам.

(тренутна брзина преко WI-FI-a је око 48/8 Мb/s, Ping је сада 12 ms)

У среду смо звали Телеком да нам провере инфраструктуру за нови BOX 3. (Fiksna+Net100/20+TV Max)

Шта мислите, може ли моја постојећа инсталација да прихвати 25 HD канала и Internet 100/20 Mb/s?

Хвала унапред!

Немања

Poslednja izmena:
100/20 Mb ne može, može 100/8 eventualno 100/10 Mbps. MAX brzina linije za upload piše da je 15 Mbps. TV definitivno može, HD kanali koriste oko 8 Mbps ako se dobro sećam, a SD 4 Mbps. Svakako možeš 2 TV-a, možda čak i 3.

Što se tiče Interleaved profila, napiši im mejl na [email protected] i traži da te skinu sa Interleaved, moguće da će to i uraditi. Interleaved i INP drastično povećavaju ping. Meni nisu ni stavljali interleaved za 20 Mbps VDSL, iako je parica dosta loša. I radi odlično, 3 dana uptime, 400 FEC grešaka u Down smeru, ostalo 0. I ping mi je oko 5 ms. A sa Interleaved bi bio oko 50 ms (na ADSL2+ sam bio Interleaved 8/64 i INP 4).

Ovakva kakva je parica ce dobro raditi za 100/8 + IPTV. Ali vrlo lak ce doci vremenom do problema ako se ne prebaci na optiku, a jos se ljudi nakaci na tu centralu.

Ja sam na Fast profilu i cesto mi se desi da Twitter nece da ucita tweet ili tek nakon ulaska u sam tweet ga ucita i sl.

Када је Internet био на профилу Fast/Fast, онда је брзина била око 97-99/9,60-9,80 Mb/s. (са упаљеним WI-FI-a и са укључена два IPTV колико их и имамо)

Тада је максимална брзина линије била око 156/17 Mb/s.

Питао сам на овој линији које профиле имају, они су ми рекли само Interleaved и Fast, а нема оног Vectoring-a.

Данас око 12:30, звали су мајку и рекли су да може се прећи на тај пакет и да очекујемо уговор у року од неколико дана на кућну адресу. (добијамо још два месеца по 1 динар)

Када пусте сигнал, мерићу брзину да видим шта су урадили, па ћу вам јавити.

Да ли можда постоји могућност да пусте 100/ тих 15 Mb/s или ако пребаце на FAST профил, па да пусте 17 Mb/s?

Питао сам и око Оптике, рекли су ми да имамо добар Internet и да нисмо у скоријој будућности у плану за дату реализацију тог пројекта.

Живим у Панчеву, град је удаљен 12 км од Београда. (ваздушно и мање) :)

У граду су само главне улице добиле Оптику и оне зграде које су у изградњи.

Хвала унапред!

Немања

Poslednja izmena:
Na VDSLu ti nece pustiti preko 100/10, a mozda ni to, ako im iole pravi problem.
Jer im je cim, sem ako nemas neku dobru vezu na pravom mestu (najbolje u centrali :D)

Nazad
Vrh Dno