Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prvo i osnovno, ako hoces da hladjenje bude ravnomerno i da turbinu ne zelis da pojacavas mora vise klima, prosto i jednostavno. 7-8kW na hladjenju ce ti dati dve 12-tice tipa Gree Viola, Fujitsu 12LLCE i slicno. Zavisi koliko je to kvadrata, radice u Low, mozda na 35c morace na Medium brzinu ali nece morati nikad na najjace to je sigurno. Kod hladjenja krilca ili lamele idu skroz gore i hlade najtopliji vazduh koji kada se ohladi polako pada dole i mesa se jer je hladniji tezi. Nikad se krilca ne obaraju da duva na dole sem u rezimu grejanja.

A sta je problem da s emontiraju nisko klasicni nosaci?
nema potrebe izmisljati neke posebne.
Problem je sto ce se nakupiti led zimi jako brzo. Meni se nakupi kanta vode zimi, zamisli da ti sve to ostane pod klimom.

Tapatalk from Poco loco

Šta preporucijete od 12-ca samo za hlađenje? Ne bi se koristila zimi jer imam centralno grejanje.

Prioritet na prvom mestu je dobro hlađenje, a na drugom potrošnja.

Prvo sam hteo jeftiniju inverter aux, ali sam odustao i bacio oko na midea mission 12. Sad sam čuo od vas za tu Gree Viola, šta vi preporucijete?

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Vidi koja daje vise snage na hladjenju a posle toga koja manje trosi. Time se vodis.

Krenula opet tema vidim :)
Pisali ste o potrošnji , kod mene decembar mislim da je bio 588 kw , 580kw januar , februara sam izbacio merač potrošnje da me ne opterećuje kad nema potrebe :) 40kvm neizolovanog prostora i još 15-20ak kvm povremeno hodnik i kupatilo, od izolacije iznad mene samo tepih prasnjavi ima na podu. Temperatura 22-23c kako kad ali uglavnom stoji 23 i ni jednog trenutka nisam pomislio da klima neće moći da zagreje ako udari deblji minus,čak mislim da može da greje sama 60kvm uz naravno veću potrosnju. Spoljnu jedinicu nisam gledao a kamo li odledjivao. I konačno je Amber kod mene spustio potrošnju , danas ga videh na 480w da radi ali kratko je potrajalo :) pozdrav

Napisi koliki su racuni, kilovati nista ne znace jer je velika razlika ako su potroseni u visoj ili nizoj tarifi.

Sad sam izračunao svoju potrošnju. Okvirno, mene je grejanje za 6 meseci (od 1. oktobra do 1. aprila) koštalo 25.000din. 85 kvadrata. Sprat kuće. Plafon izolovan.

To je više nego duplo povoljnije u odnosu na prošlu godinu kada sam za drva dao 60.000din. A i tada je loženo nekih 12-14h dnevno, a sada je 24/7 toplo. U međuvremenu, plafon je izolovan sa 3cm tvrdo presovanog stiropora, a svi prozori su predihtovani.

Ja sam vrlo zadovoljan.

Sent from my MIX 2 using Tapatalk

Djalf kako nisu bitni kilowati o čemu pricas ?? Šta je onda bitno ?? Pa klima je uključena 24/7 na 23c , ne smanjujemo temperaturu na skupu struju i ne povećavamo na jeftinu,celu zimu smo na kratke rukave. Bitno koliko je klima potrošila kw u određenim uslovima , a to koliko smo mi platili račun za struju na druge uredjaje je skroz nebitno jer je ovde tema o klimama a ne o mašinama za susenje veša , sporetima itd.. kw u plavoj zoni je oko 10-11din , računamo da je trošila 5-6.000din mesečno za grejanje od decembra do marta i mi prezadovoljni

Pa to te pitam, koliko odprilike trose klime za grejanje. Niza tarifa je 4 puta jeftinija pa nije isto 200kW u visoj i nizoj, cena se razlikuje. Uzmes sad Maj kada se ne greje i ne hladi pa napravis priblizan proracun.

Moja klima je sabila 3836KW za godinu i po dana koriscenja. Pregurala je 2 zime i jedno leto bez gasenja.
Za celu proslu godinu sam imao 1780KW ako se ne varam, ove zime 2000KW. Prosla zima je bila bas blaga pa je bila manja potrosnja ali obzirom da je 65m² u pitanju i da nemam ne znam kakvu izolaciju to je fenomenalno, prezadovoljan sam i ove zime. Krmaca nije ni osetila ovo do sada, nije terala najgorim danima preko 1KW konstantne potrosnje, ni s pola snage nije radila.

Tapatalk from Poco loco

Imao bi vecu efikasnost s boljom klimom ali za toliki prostor nema smisla bacati pare, nece se to isplatiti u razumnom roku. Ostalo po meni nije ni vredno pomena.

Tapatalk from Poco loco

Pitanje je da li bi i to dobio, cak mislim da je Midea stedljivija, vise bi dobio na komforu zbog 2 grejaca(kompresora i oplate) koje Viola ima, lepsem dizajnu i daljinskom.

Sajber bese Nocria (krmaca)?
Moj brat u slicnim uslovima kao mojim potrosio 900e na ugalj koji je odavno potrosio pa je mart i na ovamo na gasu koji ga tek kosta, ispod 1100e nece da bude. A ja sa klimama 200e. Mada nisu racionalni, dva pusaca pa otvaraju prozor a to sve povecava potrosnju. Racunam da to njega kosta sigurno koliko i mene cela sezona. Isto ima 5cm na tavanu pa ce sad da doda 10cm vune. Ja se jos razmisljam da li mi se isplati da to radim sa mojom potrosnjom.

Ma ja skinuo merač potrošnje od kad mi je korisnik Jammin pisao da mu Fujitsu LT troši od 0,9-1,2kw na prostoriju od 35-40kv , kada je spoljna temperatura oko 0. Pre toga sam mislio da je to velika potrošnja i da bi sa LT bolje prošao pošto sam se dvoumio između LT i AMBER , pa su me malo istripovali korisnici koji preferiraju Fujitsu , ali srećom javio se normalan čovek i napisao koliko mu LT zaista troši za razliku od nekih kojima još malo pa klime ne počnu da proizvode struju i na koliku prostoriju u kojim uslovima vuče toliko struje i ispalo je da otprilike isto troše Amber i LT u istim uslovima. E sad LT sigurno niže modulira i finije radi na višim temperaturama, Amber neće ispod 500w kod mene. Stim što Amberu spoljnu jedinicu nisam pogledao zimus a kamo li odledjivao za razliku od nekih drugih korisnika i što mu spoljnu jedinicu koja stoji pored mog prozora maltene ne čujem bez obzira na spoljne uslove...

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Dobar je Amber, nista mu ne fali. Koliko modulira nije bitno, samo nek greje kako treba.

Kod mene je modulirao do 400W u hladnoj sobi, ne znam da li je nize spustao, nisam vise merio.

Ali svakako, za povrsine za koje je Amber namenjen, nema potrebe ni da ide nize.

Sajber bese Nocria (krmaca)?
Moj brat u slicnim uslovima kao mojim potrosio 900e na ugalj koji je odavno potrosio pa je mart i na ovamo na gasu koji ga tek kosta, ispod 1100e nece da bude. A ja sa klimama 200e. Mada nisu racionalni, dva pusaca pa otvaraju prozor a to sve povecava potrosnju. Racunam da to njega kosta sigurno koliko i mene cela sezona. Isto ima 5cm na tavanu pa ce sad da doda 10cm vune. Ja se jos razmisljam da li mi se isplati da to radim sa mojom potrosnjom.
Da, nocria je. Ako si zadovoljan racunom od 200e onda nema sta vise da cackas. Ja ne znam kakva zima treba da bude da bih potrosio 200e za grejanje. Za celu proslu godinu klima mi je potrosila 100e mada je bila blaga zima. Ovu godinu celu prolazim sa 200e sa sve odvrnutim mermotermom u spavacoj.
Inace, riba je zimogrozljiva i stavio sam mermoterm u spavacoj jer njoj fali 2-3 stepena. Nocu se budim skuvan kao noga, meni je to mnogo.
Poredjenja radi, mermoterm je za 12m² potrosio 612KW dogrevajuci u spavacoj, klima oko 2000 za ostatak stana. Bas se nije stedelo ali meni je realno smesan trosak za grejanje.

Tapatalk from Poco loco

Ima jos ljudi koji ne veruju ali ja cuvam racune sve za proslih 3 godina da im dokazem. Kad vidim da neko lozi meni smesno, kao srednji vek da je.

Kapiram kao ljudi loze jer imaju velike kuce. Ne ide to lako s jednim strujomerom ako mislis da ides na klime a i ulaganje je veliko da se prebacis odmah.

Tapatalk from Poco loco

^^ pa nećeš kuću od 150kv grejati klimama sigurno ;)

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Znam čoveka koji greje (mislim oko 270 kvm) sa 6kom Daiseikai 10. Računi smešni za toliku kuću. Izolacija nadprosečna. Lokacija Pančevo

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Upravo. Zasto ne bi mogli da grejemo velike kuce klimama? Ulozi se u izolaciju i nema problema. Cak i da sa jednim strujomerom ulazis jedan ili dva meseca u crvenu zonu sa klimama ce opet biti znatno jeftinije od lozenja. Cak se isplati i da uvedes jos jedan strujomer. Ako moj brat sa lozenjem Resavice koja je extra ugalj potrosi 1000+ evra za sezonu za 120m2 sve se isplati sem lozenja.

Moji greju na dva strujomera, deo kuće od 300kvm (nešto preko 100kvm) i super su zadovoljni. Kuća nema izolaciju, sem na tavanu. Centralno na pelet i ne pale, sem ako nemamo rodbinu "na kampovanju" pa treba da se greje i ostatak kuće. Više nego duplo isplatljivije od grejanja na pelet.

Poslednja izmena:
Eto primera ;) Steta sto uvodjenja strujomera kosta kao da ti ugradjuju svemirsku tehnologiju.

Kad je kuća zidana postavljena su dva strujomera, za prizemlje i sprat.

Very pametno ;) Mada sad kada su fiksni troskovi veci moze da se ne isplati, kao u dupla TV taksa.

Nekoliko podataka o potrosnji klima uredjaja u proteklom zimskom periodu.
Midea mission 12 klima je za grejanje 20 kvm. u periodu od 01.11.2018.godine pa do 01.04.2019.godine ( 5 meseci ) potrosila tacno 1615 Kwh. sto znaci da je u proseku trosila 323Kwh. mesecno u pomenutom periodu.
Klima Gree Change 09 je za grejanje 16, 3 kvm. u merenom periodu od 01.12.2018.godine pa do 01.04.2019. godine potrosila tacno 999,6 Kwh odnosno 1000 Kwh sto znaci da je u proseku ta klima trosila 250 Kwh.mesecno.
Temperatura u prostorijama ( u dva razlicita odvojena stambena objekta ) koje su se grejale klimama nisu nikada bile ispod 24 stepena a uglavnom je to bilo oko 25 stepeni, bas za boravak u atletskoj majici.
Da li su pomenute klime malo ili puno pojedinacno potrosile u ovom periodu u odnosu na neke druge to zaista ne znam , medjutim znam da sam njihovim ucinkom prezadovoljan narocito ako znam sve troskove plus iznose na racunima za struju koje sam ranijih godina placao za grejanje u zimskom periodu.Definitivno posle dve godine koriscenja takvog nacina grejanja, mogu reci da je po mom licnom misljenju, grejanje klima uredjajima novije generacije ubedljivo najjeftiniji i najekonomicniji nacin grejanja manjeg prostora u kuci , odnosno verovatno i najefikasniji vid grejanja u stanovima stambenih zgrada.

To je jako velika potrošnja, računam da su u pitanju očajno izolovani objekti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno