Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Savet za inverter klimu, bila bi u sobi od ~17 kvadrata i služila bi isključivo za tu sobu, ostatak stana je pokriven drugim uređajem. Služila bi pre svega za letnji period, ali i za dogrevanje u međusezoni, jer u tom periodu ne mogu da se oslonim na toplanu.

Budžet 40-45-50k, ako je zaista potrebno i opravdano za tako mali prostor, može i preko budžeta. Zaista sam ispao iz toka i ne znam na čega da pucam, svaki savet dobrodošao.

Znam šta će reći mnogi u ovoj temi, jer je svetogrđe ako se ne pomene Fujitsu ili Gree, ali probaj Midea inverter modele, ima solidan izbor u cenovnom rangu 40-45k.

Ugradili smo jednu takvu Mideu u kancelariju od 20kvm,pregurala je dve zime i jedno leto - i za sada smo prezadovoljni. Spoljna i unutrašnja jedinica nečujni, račun za struju oko 800-1000din veći kada radi klima 10-ak sati dnevno, u odnosu na period kada ne radi klima.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Hvala, imaš konkretno neki model od koga da krenem, jer kao što sam napisao, stvarno sam ispao iz svih tokova. Naravno i svaki drugi savet/predlog je dobrodošao.

Brateuu, što bi rekao drug Kale...

Ne verujem koliko je skočila, sada kreće od 54k. Model koji sam uzeo za 46k pre godinu i po je Midea MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW

E da, ima i wifi modul, ne znam koliko ti to znači.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Hvala, imaš konkretno neki model od koga da krenem, jer kao što sam napisao, stvarno sam ispao iz svih tokova. Naravno i svaki drugi savet/predlog je dobrodošao.

Midea Mission 12, vidim da ima za 49k.

Za 17kvm za hlađenje i dogrevanje može i 7-ca, jel?

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Treba da sređujemo salu u kojoj radimo, pa bismo između ostalog zamenili i klime. Klime se koriste većinom za hlađenje, postoji centralno grejanje, eventualno se ponekad dogreva.

Dimenzije su oko 6x8m, visina plafona 3.2m, četiri osobe sede tu, ali će ih često biti više na kraći period. stajaće 11 radnih stanica HP z4, xeoni neki, 4 jezgra, grafike neke najjadnije, 16gb ram... Sve u svemu mali potrošači, i retko će raditi na full load, koliko za njih da računam potrošnju prosečno? Video zid, 800W na max osvetljenju potrošnja, što bi opet trebalo da bude manje. Monitori 27", HP 27es, video sam na netu da je oko 30W potrošnja, njih oko 20ak.

Orijentacija prostorije je takva da je sunce ujutru do 9-10, stolarija je stara, ne postoji mogućnost zamene, a prozori su preko celog zida od 8m, visina prozora oko 2.3m po slobodnoj proceni. To je jedini spoljni zid, susedne prostorije se greju/hlade na normalne temperature.

Sadašnje stanje su 2 klime, neki vivax inverteri, jedna 12, jedna 18. Kada radi ova 18, ne može da radi duže od 10-15 minuta jer bude prehladno, ne može da se sedi ispod nje, ali je sada dosta manje računara u prostoriji.

Pitanje je, šta nabaviti od klima, uzeće se 2 komada svakako, a da postoji kakav takav komfor, da ne ubija kad se sedne ispod nje, ali da kad bude 40C može da spusti bar na neku normalnu temperaturu. Znači potrebno je da može da duva što slabije.

Ono što je meni palo na pamet su fujitsu luca ili ltca 12/14? Neki bolji predlog? U suštini nije previše važno koliko bi koštale dok je u 10-20-30 hiljada gore dole, bilo bi dobro da bude neki mejnstrim, da ne bude teško nabaviti ih, da se ne čeka na nabavku nešto dugo, jer nama se sve pušta u rad za 15-ak dana.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

@Exodusbgd @[SAJ]ber Kurajber @Xepoj87

Hvala momci :)

Ima da se nadje i Fujitsu General ASHG09LLCA za 45k. Mada je i Midea ok izbor, samo joj je cena sad nesto veca, pogotovo sto je evro pao kod nas.
Na temu, kako ste prosli sezonu, potrosnja?
Ja sad uzeo merenje na strujomeru za mart, danas ocitavaju. Sezona 21500din, merim po proseku maj/septembar kada se ne greje i ne hladi. Od potrosaca od decembra dodao jedan veci zamrzivac, ostalo sve isto. Info u potpisu. Ja zadovoljan :)
Zaboravio da napomenem, ustedu sam dosta dobio time sto sam pojacao veliki bojler od 80L tako da radi samo u nizoj tarifi. Jeste da se tako skupi vise kamenca ali on svakako skuplja jer je takva voda kod mene a zamena grejaca i ciscenje je 1500din i radim jednom godisnje.

Poslednja izmena:
3300 kWh za zimsku polusezonu od 1.10.18 - 1.4.19
~110 m[SUP]2[/SUP] se greje na 21-22 °C, zima nešto blaža od prošle, temperature u kući nešto više, sa još par kvadrata dodatno koje se greju, pa je potrošnja maltene ista kao prošle zime.

Meteorolološke statistike u spoileru:

Poslednja izmena:
Evo i moje potrosnje samo za klimu od Decembra, nesto mi se zeznuo net i ovaj merac izgubio sve podatke od pre toga...

Decembar - 2606 kWh
Januar - 1880 kWh
Februar -2064 kWh
Mart - 800 kWh

Klima Midea Mission 12, greje kucu od 90kv, mada realno ne koriste se sve prostorije, tako da greje oko 50kv. Temperaturu podesena na 23 stepena

To nema sanse da je od klime, jer cak ni 3 ne bi mogle toliko da trose u decembru, mozda da izbacis 3 klime na terasu, da greju dvoriste :D

Ne postoji ni teoretska šansa da klima može da potroši 2600 kWh za mesec dana. Deluje mi pre kao da je to 260,0 kWh.

Greska u pravu ste :)

Gledao sam cenu kolko je kostalo :)

Evo prave potrosnje

Decembar - 393 kWh
Januar - 284 kWh
Februar -311 kWh
Mart - 120 kWh

Pa dobro, razlika u ceni je sitna, oko 200e za decembar, jedva da si omasio :D

Ovako, imam sobu od 20tak kvadarata. Trebace mi klima i za hladjenje i grejanje. Trenutno je slaba izolacija, ali planiram da resimo to u toku godine. Neka preporuka za ovu godinu?

a u brizni, video da je otkljucana tema konacno, pa reko da vam se pohvalim sto pre :)

Ovako, imam sobu od 20tak kvadarata. Trebace mi klima i za hladjenje i grejanje. Trenutno je slaba izolacija, ali planiram da resimo to u toku godine. Neka preporuka za ovu godinu?
Isto Midea Mission, ako hoces nesto bolje, Gree Viola.
I jedna i druga su i vise nego dovoljne za 20m2.

Pozdrav drugari,

Trebao bih u najskorije vreme (cim resim trenutnu nedoumicu koju imam, zbog koje se i javljam ovde) da ugradjujem novu klimu u stan. Odluka je pala, Midea Mission 12 je u pitanju, a nedoumica koja me muci je u vezi postavljanja spoljne jedinice klime. Meni bi (iz mnogo razloga) idealno bilo da je postavim na tlo a ne na zid, ali mi majstor kaze da to ne valja jer bi spoljnu jedinicu trebalo nekako odvojiti od tla, bar 10 cm, (njegove reci) da ne bi tokom velikih hladnoca ledila, a za to navodno (na ovim prostorima) ne postoje neki distanceri, ili podni nosaci koji bi to odvajanje od tla odradili kako treba. Moje pitanje je prosto... ima li neko ikakvu preporuku sta postaviti ispod spoljne jedinice, kako je odvojiti od tla dovoljno da cirkulise vazduh ispod nje, da odvodi kondenz i ne ledi pri tlu, tj. da ne pravi probleme na koje mi je sugerisao majstor.

Svaka pomoc, savet, sugestija, link, sta god... je dobrodosla. Hvala.

Poslednja izmena:
Ako neces da montiras nosac na zid, onda mozes da napravis isto to za pod, zavaris 3 cevi i napravih nosac u obliku cirilicnog slova P.
Ili prosto 4 metalne sipke koje ces da usrafis u pod i u klimu.
Bukvalno sta god, samo da dobro ucvrstis klimu, da ne moze da se pomera.

Hvala na odgovoru, shvatio sam, ali imam problem sto ja nemam u kraju nekog bravara, ili majstora koji bi mogao ovo da mi napravi, a sam nisam bas nesto vest u takvim poslovima.

Trazeci bilo kakvu soluciju na netu naleteo sam u "komsiluku" na idealno resenje (slika u prilogu), pa sam vise nekako bio za tako neku "gotovu" soluciju, koju bi samo prosledio majstoru sa komentarom da mi postavi spoljnu jedinicu na to, bez daljeg ubedjivanja.

https://www.fero-term.hr/nosac-klime/prid/2720

Ako moze da se ucvrsti na pod onda moze. Nemoguce da nemas nekog da ti napravi dve metalne cevi u p i da ih ofarba i postavi?

Ovde prodaju gotova podesiva rešenja za te podne nosače.

Par L-profila, testera i bušilica, i možeš i sam napraviti.

https://www.jula.no/globalassets/ca...width=458&height=458&scale=both&bgcolor=white
1c2eb659cd464f6b417ff1c7e9831528.jpg

Poslednja izmena:
Kod mene je LT na nosaču sličnom kao sto je Mitar okačio, ručni rad, nije podesiv, niti je zašarafljen za balkon, već je podbačena sirova guma, mali su izgledi da će se pomjeriti.

Do sad su mi obe klime potrošile 2450kWh ili 387KM, prije 2 dana sam ugasio Weekly timer na obe, stalno su radile, sem 15-ak dana decembra.
Prilično dobar rezultat za 65m2 kuće, potrošeno je još 20kg peleta :)

Poslednja izmena:
@Xepoj87, @djalf, @mitar1982

Jos jednom hvala svima na odgovorima.

Posto trazim sto prostije, ili komplet gotovo resenje, mozete li mi reci Vase misljenje da li bi nesto poput gumeno metalnih podloski, ili gumenih odbojnika (amortizera) - poslednje dve stavke na ovom linku, mogle biti dobro resenje za izdizanje spoljne jedinice od tla?

Uzeti cetiri komada, za svaki otvor kroz koji se jedinica srafi za podlogu po jedan... pretpostavljam da ove podloske mogu bez problema da izdrze (i drze na duze staze) optercenje jednog 30-ak kilograma teskog uredjaja.

Ako nećeš grejati svejedno na kojoj je visini, ako se koristi za grejanje treba da bude izdignuta od tla zbog snega i kondenzata, posebno ako isti nema gde da otiče lepo. Kod mene je urađena drenaža oko kuće, pa nemam problema sa naslagama leda ispod. Ipak nikad ne bih montirao klimu skroz uz pod.
9cd4284f9f6a2b29817e86f7d6ccca45.jpg

A sta je problem da s emontiraju nisko klasicni nosaci?
nema potrebe izmisljati neke posebne.

Raspitivao sam se oko moje potrebe za hlađenjem, i došao sam do cifre od 7-8kw toplotnih u danima sa 35+ stepeni. Koje dve klime uzeti da se ispuni ovaj zahtev?

Drugo, da li neko zna gde mogu da nađem snage hlađenja na slabijem nivou duvana ventilatora? To što neka klima daje 4kW maksimalno mi ne znači previše kad ispred nje neće moći da se sedi.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno