Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Fujitsu je sigurno dobra klima , jedina zamerka je sto ne mozes sam da setujes brzinu izduva , npr stavis non stop turbo mod ili HIGH i da stalno tako cepa , pogotovo kod vecih prostorija gde je potreban jaci izduv

Mitsu je super, ali je lepa 18ica malo manje od 2k evra.

Dobra je Gree klima, to im je najbolji model, i ako ima jedan sa vise snage.
Ja sam hteo tu 12icu U Crown, ali je bila 165k kada sam ja uzimao, a ta 18ica je bila 200k, pa se Fujitsu 12LU za 89k nametnuo kao bolji izbor.

Ne znam da li iko pravi klimu sa boljom zavrsnom obradom od tog U Crown modela, kome je unutrasnja od aluminijuma, sa 1mm gapovima.

Opet bih ja radije uzeo Daikin i Mitsubishi, ali modeli u toj klasi su debelo preko 200k.

Ako hoces ruznije modele, mozes da uzmes i njih.

Moje iskustvo je da je grejanje na klimu 3-4 puta jeftinije os grejanja na el. kotao.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ova Gree mi se bas dopada. Ali koja je razlika izmedju GWH12UB-K3DNA4F i GWH12UB-K3DNA, prva kosta 137k a druga 189k?
Znaci od lepših nema ništa do 150k sem ove Gree.
Ove Daikin o kojima pričate su one preko 200k?
A od "ruznijih" koju bih mogao da pogledam?

Nažalost nemam uslova da stavim dve dvanaestice, razmišljao sam i o tome.

Poslednja izmena:
Dve će jače i ravnomernije grejati i hladiti a i manje struje potrošiti od bilo koje 18ce

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Da li neko ima 12LLCE ili bilo koju 12LLC, a da mu radi i traje više od 5 godina?
I kad na euroventu kažu klima ima cop taj i taj na max. izduvu pri toj i toj spoljnoj, to je i na max. radu kompresora, jel tako? U specifikaciji piše da joj je cop nešto preko 3,5, pitanje je da li ona može i da ima cop i preko 4 na recimo 0°C i niže, ali ako radi npr. na 400-500W i manje, tj da se ne napreže puno uz dobru izolaciju? Ili joj je to u specifikaciji maksimim cop bez obzira koliko malo troši u datom momentu?
Hvala

Ova Gree mi se bas dopada. Ali koja je razlika izmedju GWH12UB-K3DNA4F i GWH12UB-K3DNA, prva kosta 137k a druga 189k?
Znaci od lepših nema ništa do 150k sem ove Gree.
Ove Daikin o kojima pričate su one preko 200k?
A od "ruznijih" koju bih mogao da pogledam?

Nažalost nemam uslova da stavim dve dvanaestice, razmišljao sam i o tome.
Ovo tebe zanima:
https://klimauredjaji.com/klime/gree/gree-klima-inverter-gwh18uc-k3dna-u-crown

A od ruznijih, imas jos jaci Gree Amber model, ali je pitanje da li ti to treba.

Ako gledas neke ruznije, mozes onda i neku Toshibu ili Mitsu recimo.

Koliki prostor ze greje, izolacija?

Pogresno sam cenu naveo. Prva je 137k, a druga 146k za 12icu.

Ovo tebe zanima:
https://klimauredjaji.com/klime/gree/gree-klima-inverter-gwh18uc-k3dna-u-crown

A od ruznijih, imas jos jaci Gree Amber model, ali je pitanje da li ti to treba.

Ako gledas neke ruznije, mozes onda i neku Toshibu ili Mitsu recimo.

Koliki prostor ze greje, izolacija?

E sada vidim da 18ice ima i sa oznakom 4F na kraju, kao i model bez te oznake, upravo koji si ti naveo i on je malo skuplji.
Konkretno:
https://www.comtradeshop.com/gree-u-crown-gwh18uc-k3dna4f-klima-ure-aj-inverter-wifi-srebrna.html
I druga:
https://www.coolshop.rs/gree-klima-uredjaj-gwh18uc-k3dna4f
E sad u drugom linku pise 4F, a na sajtu u opisu ne, pa gledam jel isti model samo razlicita cena ili sta vec muljaju.

Poslednja izmena:
Ne napisa koja kvadratura, nemoj posle da bude ovo ne radi ;)

Ma ovo Heroj otvorio još jedan nik da ima da diskutuje sa nekim [emoji38]

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Sa toaletima ima priblizno 100, znaci negde oko 80, premericu tacno. Ususkan je lokal, sa jedne strane je ukopan u zemlju a fasada je demit sa 10cm stiroporom cini mi se, provericu i to. Prozori su samo pored ulaznih vrata, na ostalim zidovima ih nema tako da 18ica zavrsava posao i vise nego dovoljno :D
Samo me zanima ova dilema sa Gree oznakama :/

Poslednja izmena:
Ako su sve spoljni zidovi, a ima 100kvm, ja bih išao na bar 24. Ili što neko reče 2x12

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Samo bi se hladilo, grejanje nije u planu, posto je već ugrađen električni kotao od 12kW sa alu radijatorima, pa sam misljenja da je dovoljna 18ica za tu namenu?
Od ovih ruznijih modela, Fujitsu LFC mi se izdvaja kao najbolja.

Veliki je to prostor, mora 2x 12 ako hoces ravnomerno hladjenje. 18 je jaka i ima da ubija tu gde se nalazi.

Traži čovek lepu i kvalitetnu 18-cu, nema prostora za 2x12, ali vi ne odustajete. 2 najjeftinija fuđicua se ne uklapaju u bilo šta navedeno...

Ja sam mislio da će da greje, pa sam zato spomenuo 2x12. Za hlađenje je svakako jedna 18 dovoljna, ukoliko ne duva nikome za vrat.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Samo bi se hladilo, grejanje nije u planu, posto je već ugrađen električni kotao od 12kW sa alu radijatorima, pa sam misljenja da je dovoljna 18ica za tu namenu?
Od ovih ruznijih modela, Fujitsu LFC mi se izdvaja kao najbolja.

Tebi treba klima koja ce da ima sto jace duvanje, da dobaci sto dalje vazduh i da ga brzo smenjuje.
Tu ili gledaj nekog 24 MItsubishija/Daikina ili gledaj Gree Amber 18.
U Crown nije onda za tebe, jer je to lux/design klima, a tebi trebaju power modeli, da gruvaju jace.

LFC ima 900 m3/h protok, Amber ima 1200 m3/h, a i daje 20% vise snage na hladjenju, 7.2kW umesto 6kW kod LFC.
Opet, za do 150k, mislim da nema nista bolje.
Imam 4 Amber 12ice i mogu ti reci da su to svinje od klima, dosta jace od bilo cega u istom cenovnom rangu.

Jedino ako hoces da ustedis, pa da uzmes LFC, a u suprotnom, do 150k imas dosta bolji izbor klima.
Imas i Mitsubishi 24ku, ako si gadljiv na Gree, isto daje 7.1kW, duva 1100 m3/h.

https://klimauredjaji.com/klime/mit...-electric-klima-inverter-msz-hj71vamuz-hj71va

Tebi treba klima koja ce da ima sto jace duvanje, da dobaci sto dalje vazduh i da ga brzo smenjuje.
Tu ili gledaj nekog 24 MItsubishija/Daikina ili gledaj Gree Amber 18.
U Crown nije onda za tebe, jer je to lux/design klima, a tebi trebaju power modeli, da gruvaju jace.

LFC ima 900 m3/h protok, Amber ima 1200 m3/h, a i daje 20% vise snage na hladjenju, 7.2kW umesto 6kW kod LFC.
Opet, za do 150k, mislim da nema nista bolje.
Imam 4 Amber 12ice i mogu ti reci da su to svinje od klima, dosta jace od bilo cega u istom cenovnom rangu.

Jedino ako hoces da ustedis, pa da uzmes LFC, a u suprotnom, do 150k imas dosta bolji izbor klima.
Imas i Mitsubishi 24ku, ako si gadljiv na Gree, isto daje 7.1kW, duva 1100 m3/h.

https://klimauredjaji.com/klime/mit...-electric-klima-inverter-msz-hj71vamuz-hj71va

Nisam gadljiv U Crown mi je bas lepa klima. E sada posto ste mi dosta pomogli znam izmedju čega da gledam, samo treba da odlučim.
Amber je 163k, to mi već probija budžet, tako da ću najverovatnije uzeti LFC.
Koja je razlika u klasama izmedju Amber i U Crown?

Vidim da te je neko natrovao za Fujitsu, verovatno na PM :)
I sada ces uzeti jedini Fujitsu 18 model, koji nije ni za q.. :)

Sada gledam, pa ta LFCA daje 5.2kW na hladjenju...Pa to je kao 200e jeftinija Amber 12ica.
LFCA daje 6kW samo na 15 minuta u power modu, a onda se smanjuje na 5.2kW.
Pa Viola 18ica daje 6.6kW na hladjenju, a LFC 18 daje 5.2...lepo su te naprzili, nema sta :)

https://www.fujitsu-general.com/uk/products/split/wall/asyg18lfca.html

Uzmi barem 24-ku, ona daje 7.1kW, a opet ti upada u budzet, sa 135k dinara.

https://www.fujitsu-general.com/uk/products/split/wall/asyg24lfcc.html

Licno ne bih uzimao budzet model nijednog proizvodjaca(sto LFC i jeste u sustini), a Fujitsu generalno ima dosta zastarelu ponudu, mislim da najvise kaskaju sa modernim tehnologijama.

Kod U Crown i Amber ti je prosto, U Crown je lux/comfort model, najbolja zavrsna obrada, tiha i prijatna, a Amber je power model, napravljen da gruva sto jace.

Kada pogledas najskuplje modele Daikina, Toshibe i Mitsubishija, koji su mame i tate u svetu klima, neces naci neke velike jacine, vec se ide na komfor, pa kome treba jace, neka uzme vise komada.

Poslednja izmena:
Auuuu, i ti pricas o trovanju, kakva neverovatna pristrasnost i navijanje za gree

Velika je razlika kada neko izlaze javno svoje misljenje, a drugo je kada se coveku koji ne zna nista o klimama, "sama javi" jedina 18 Fujitsu klima kao nesto sto je on nasao da je najbolje i sam resio to da uzme :)

Ja moje misljenje zasnivam na cinjenicama, dok mu neko iza ledja preporucuje mozda i najslabiju klimu u tom rangu cene.
Sve sto sam napisao su podaci koje zna i taj koji mu je preporucio tu lfc od 5.2kW za 100m2.
I onda mu rekao da uzme tu LFC ako zeli Fujitsu, ali 24ku, za samo 20k vise, jer mu je i dalje u budzetu.

Ja jesam pristrasan, ali za Daikin, za koji on nema para.
Rekao sam mu da uzme Mitsubishi 24ku, dao i link.

Gree je tu samo kao bolja kupovina od Fujitsua, nista drugo.

Poslednja izmena:
Pozdrav,

Interesuje me vaše mišljenje o LG P12EN?

Ako je za grijanje, preskocio bih LG iz tog cijenovnog ranga.

Pisao sam o S12EQ i njenom radu, specifikacije cesto znaju zavarati.

Ne mogu je preskočiti jer je već montirana. Koristiću je za grejanje, ali s obzirom da sam se grejao do sada na on/ off klimu očekujem da ova bude bolja. Više me interesuju iskustva korisnika i rad do -10 C. Morala je ova klima ili lošija od nje, nisam imao drugi izbor.
Inače cena je bila osetno niža od one koja se može naći na tržištu.

Poslednja izmena:
Sad pogledah tvoj post. Kod mene je podesena na 23 C, a u prostoru je 23,8C. Do duše nije minus napolju.

Ne mora znaciti da je losa, ako prostor koji grije nema velike gubitke, mozda se pokaze i kao dobar izbor, pogotovo sto je cijena povoljna.

Kod nas je LG dosta zastupljen, narocito po lokalima, uglavnom su pozitivna iskustva, ali je moje misljenje da se za slicne novce moze kupiti bolja klima.

S12EQ bi bio ok za neku manju, dobro izolovanu, prostoriju. Primjerak koji sam testirao je bio dosta opterecen i nije se sjajno snasao.

Upregni tog LG-ja i ne razmisljaj previse, vrijeme ce pokazati kakav je, nadam se da ces sa nama podijeliti pozitivno iskustvo :)

Poslednja izmena:
Velika je razlika kada neko izlaze javno svoje misljenje, a drugo je kada se coveku koji ne zna nista o klimama, "sama javi" jedina 18 Fujitsu klima kao nesto sto je on nasao da je najbolje i sam resio to da uzme :)

Ja moje misljenje zasnivam na cinjenicama, dok mu neko iza ledja preporucuje mozda i najslabiju klimu u tom rangu cene.
Sve sto sam napisao su podaci koje zna i taj koji mu je preporucio tu lfc od 5.2kW za 100m2.
I onda mu rekao da uzme tu LFC ako zeli Fujitsu, ali 24ku, za samo 20k vise, jer mu je i dalje u budzetu.

Ja jesam pristrasan, ali za Daikin, za koji on nema para.
Rekao sam mu da uzme Mitsubishi 24ku, dao i link.

Gree je tu samo kao bolja kupovina od Fujitsua, nista drugo.

Premerio sam laserom lokal, 72m2 grejne/hladjene površine. Medjutim LFC na par mesta već ne može da se nadje, KLC kažu da je noviji model sa skoro istim karakteristima.
Imam jedno ograničenje a to je da je instalacija ispod gipsa i moram nju da iskoristim, inace bih morao da ulazim u trošak i kopam zid. Prvobitno je na tim cevima bila 18 LG inverter, sada je neka 12ica.
Piše na sajtu uvoznika za Amber 12icu Hlađenje kapacitet 3,53 kW, a za Violu 18icu 5.28kW.

Poslednja izmena:
Onda ovi pogresno prekucavaju, jel Viola entry level ili je to Hansol za Gree? Da li bi Viola mozda mogla da udje u ovu pricu? Izgleda sasvim solidno, i ako ne lazu za ovaj kapacitet u pdfu, sasvim mi je dovoljno, proverio bih da li je dostupna neka druga boja panela. Mada cak i 12ica Amber ima solidan kapacitet.

Edit: Pogledao sam katalog za Amber u Hrvatskoj i uopste nisu ovi kapaciteti kao iz naseg kataloga, vec da kazem normalniji, posto mi je ovo bilo sumnjivo,
Pogledajte prilog 265311

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno