A fora je što do prekid nije došlo zbog krađe kablova ili seče istih nego im je rikno neki server tako su bar mom komšiji rekli kad ih je zvao da prijavi kvar neki api su mu pominjali.
Meni evo danas uvedose optiku na NBG (50/8) i moram da pohvalim momke jer je sve bilo maksimalno brzo i pedantno odradjeno sa njihove strane.
Ispadoh neobrazovan posto sam iz nekog razloga ocekivao da i opticki kablovi imaju slican precnik koaksijalnim, pa kad videh onu nit sto provlace bilo me strah da se ne prekine od pogleda.
Stvarno je lepo videti 1ms ping na speedtest-u, a za kvalitet usluge vec treba da prodje neko vreme za bilo kakve utiske. Iskreno se nadam da nece biti problema.
Pozdrav svima. Prilično sam neuk što se tiče ove tehnologije, pa iako sam pokušao da nađem odgovor na moje pitanje na prethodnim stranama, nisam uspeo, najviše jer nisam razumeo rasprave.
U ulaz je dovedena MTS optika i puštena u rad, a upravo danas je bio njihov prodavac i otprilike za dve nedelje će biti i kod mene u stanu. Skoro sam renovirao stan, tako da sam već sproveo crevo kroz zid da optički kabl može da uđe u stan bez bušenja. Lan kablovi su sprovedeni po stanu kroz zidove. Pošto imam tri nova TV-a, za neke bi koristio android tv box, da li mogu na mestu gde se nalaze utp portovi da u njih utaknem neki spliter, pa da njega udenem kabl za tv sa jedne strane, a za tv box ili telefon ili lap top sa druge?
Izvinjavam se ako je glupo ili konfuzno pitanje, ali bliži se momenat useljenja pa da znam da li je OK ovako ili da još nešto menjam ako može.
Hvala unapred i pozdrav.
Hvala na pojašnjenju i izdvojenom vremenu. Čini mi se da je drugo rešenje ono što bi mi najviše odgovaralo. Znači ja tobijem tri STB od telekoma, za tri televizora. Kod onog u spavaćoj sobi mi i nije bitno da imam odvojeno net ot TV-a, kod ostala dva jeste. Da li sam dobro shvatio da ako kupim switch koji podržava VLAN i stavim kad kod prvog rutera, i još dva koji bih stavio na još dva mesta gde mi trebaju i TV i net, rešavam svoje pitanje? Ako je tako, koje bi mi switcheve preporučio?Telekom će ti dati uredjaj u koji se priključuje optika i dobićeš dve razdvojene mreže. Jedna je za Internet druga za IPTV. Postoje tri solucije:
1) da ‘prepletes’ postojeci utp kabl da prakticno dobiješ dva utp porta, time li imitiras brzinu na 100mbit za oba porta.
2) da logički razdvojiš te dve mreže na dva VLANa i provuces kroz isti kabl. Za to ti treba switch koji podržava VLAN kod telekom uredjaja, i isti takav switch kod remote TV-a da razdvoji taj VLAN. A
3) da fizički razdvojiš te mreže: provuces još jedan kabl do svakog TV-a, da iskoristis strujne uticnice za powerline LAN (rizicno ako nisu na istoj fazi) umesto razvlacenja novog, ili da koristiš samo WIFI za internet a postojeci utp samo za TV.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari