Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

Insistira se na Intel CPU zato što su značajno brži od ARM CPUova.

Sent from my SM-A520F using Tapatalk
 
ja u okruženju imam 7 Qnap uređaja. odlične naprave. za cenu za koju se prodaju, stvarno nude extra stvari. čak i na najjeftinijem uređaju možeš da vrtiš media centar, VPN server, nude solidan DynDNS servis, personal cloud, moguće mu je proistupiti čak i iza CGNAT-a, može da vrši funkciju ADDC, LPAD pervera... lista sjajnih opcija ne prestaje. jedino što meni sada pravi loš osećaj u stomaku je Mikroprinc. trenutno imam jedan uređaj na popravci u garantnom roku i iskustvo ostvarivanja prava iz garantnog roka je, najblaže rečeno, mučno. prvo sam imao problema da priznaju nedostatak na uređaju, plasirali mi nebuloznu izjavu o tome da na uređaju postoje nekakva čudna oštećenja (a dva puta predavan na servis uz zapisnik da nema oštećenja) i na kraju, kad su priznali falinku (posle 4 nedelje natezanja), dobijem info da uređaj šalju tamo negde preko u QNAP servis pa će oni da vide dal će da priznaju garanciju (?!?). kako da ti kažem... dok radi, odličan uređaj. ako zašteka, od strane Mikroprinca ćeš verovatno dobiti šipak od podrške. Nemam predstavu dal je Synology u Srbiji nešto bolji po tom pitanju. ako ideš na QNAP, računaj da će ti trebati rezervni uređaj ako misliš biti siguran da u slučaju nekog kvara ne budeš duže vreme bez mogućnosti korišćenja podataka. bezbolno, podatke sa diskova možeš da isčitaš jedino na drugom QNAP uređaju.
 
Hvala na korisnim informacijama. Baš šteta za garanciju, pitanje je kako je i sa Synology. Interesantan je podatak da se HDD sa Qnap mogu očitati samo na drugom Qnap uređaju. Koliko se sećam 2013. sam probao da Synology HDD ubacim u HDD rack i ocitam na kompu. Ako me sećanje dobro služi operacija je bila uspešna. Jesi probao na Windowsu ili možda i na nekom Linuxu da ocitas te HDD?
 
QNAP koristi mdadm,tako da mozes da ga u bilo kom linuxu ocitas. Trebalo bi isto i za Synology. Ne znam gde si video taj interesantan podatak.
 
Interesantan podatak je od Duška iz posta iznad mog na ovoj strani :) Očigledno nije koristio Linux već Windows.
 
Potvrđujem ono za Mikroprinc, i ja čekam više od mesec dana na rešenje reklamacije.
 
nisam rekao da ne može, rečenicu sam počeo sa "bezbolno". Qnap ima neku svoju šemu particionisanja diskova. sistem je strukturiran na način da se FW inicijalizuje delom na particijama koje su locirane na diskovima. sva sistemska podešavanja, sve RW operacije u toku rada, se obavljaju nad folderima koji su mountovani na particijama koje se nalaze na HDD-ovima. ovo je zgodno u smislu da premestiš HDD-ove sa jednog uređaja u drugi i samim time možeš i da preseliš kompletan sistem i sva podešavanja koje si imao na starom sistemu. crkne uređaj, preseliš diskove u drugi, uvučeš ih u sistem i nastaviš da radiš kao da se ništa nije desilo. sa druge strane, ovo malo otežava snalaženje i operacije nad tim particijama. ljudi inicijalizuju sistem sa jednog diska, pa naknadno ubacuju ostatak diskova da bi kreirali array za storage sa idejom da sistem bude na prvom disku a da simplifikuju particionisanje na diskovima koji će biti storage... a onda skontaju da qnap napravi RAID1 za sistemske particije na svim naknadno ubačenim diskovima jer FW automatski stremi da se raširi kako bi povećao pouzdanost particija na kojima mu se nalazi raspakovan FW. Anyway, nisam rekao da ne može, rekao sam da nije baš strait-forward i da je najbezbolnije da se ovaj postupak uradi na drugoj QNAP mašini.
 
Pozdrav

Zanima šta je bolje uzet za sljedeću situaciji,

Imam više odvojenih hdd-a (1x 3,5 i 3x 2,5) i htio bih ih spojiti u "jedan" tako da da ih ne moram stalno spajati i nositi jedan po jedan.
Da li da uzmen neki stari kompjuter, ili neki nas, neki disk storage

Da li se može od arduina / raspberrya napraviti nas
 
Ima li neki QNAP guru ovde? :) Imam par pitanja oko local backup-a, moze i na pm.
 
Pitaj ovde slobodno, možda još nekome bude od koristi.
 
Ok, imam Qnap TS-212P sa jednom hardom od 3TB i jednim od 1TB, i pre dve godine podesim iz BAckup Station-a da mi se neki direktorijumi kopiraju sa veceg na manji kao Rsync file-level backup. Podesiom sam da se radi svaki ponedeljak preko noci, medjutim nije se nikad izvrsio. A kad ga pustim rucno onda ide dosta sporo 5-6mb/s. Sad sam uzeo jos jedan hard od 3TB pa bih podesio scheduled sync sa jedno na drugi. Ali kako ga uraditi da stvarno radi i da radi maaaalo brze?
 
nemam predstavu kako ti to radi... taj backup station u qnap-u je koncipiran da radi backup sa lokala na udaljenu lokaciju. to jednostavno nije napravljeno da radi u lokalu tako da vrv ima neke propratne manifestacije koje se reflektuju na performanse i drndaju scheduler

moje mišljenje je da bi ti vrv bilo bolje da kreiraš skriptu koji ćeš da pokrećeš preko crontab-a

evo ti uputstvo za cron na qnap-u

https://wiki.qnap.com/wiki/Add_items_to_crontab

kreiraj skriptu sa komandom ( koju prethodno probaš u terminalu tipa putty )... imaće sadržaj tipa

Kod:
/usr/bin/rsync -avz [SOURCE] [DESTINATION]

koristi WinSCP da nađeš lokacije [SOURCE] i [DESTINATION] foldera. nalaziće se nagde u pravcu /share/CACHEDEV#_DATA/....

skriptu snimi negde na jedan HDD, preko WinSCP nađi lokaciju i ubaci je u cron preko opisa koji ti je dat na wiki.qnap.com

ako si vičan linuxu, ovo nije mnogo komplikovano. a i ako nisi, malo čitanja i može relativno lako da se završi
 
ustvari... zanemari sve gore napisano :d

instaliraj Hybrid Backup. sad vidim da ima dodatu opciju za lokalni backup
 
Mozda je bila upaljena kompresija na rsyncu pa je davio cpu?
 
Takođe imam Qnap TS-212p i primijetio sam da Transmission očajno radi, tj. brzine downloada su očaj i konstantno variraju. Imam 200Mbit internet, brzina u jednom trenutku bude 12MB/s a posle 3 sekunde padne na 2Mb/s pa na nulu, pa sve tako haotično svako malo.

Isti torrent preko desktop pc-a zakuca odmah na 22-23Mb/s i bude konstantno...


Napomena da CPU na Qnapu obično zakuca ma 95% pri downloadu, zna li ko šta je problem?

Sent from My Galaxy S9+ using Tapatalk
 
Meni je transmission bezveze na qnap, koristim njegov download station, bar meni je to bolje...
 
To je otprilike da mu ponestane RAM-a,pa obori brzinu.
 
meni transmission radi fenomenalno. doduše ja imam ts-251 sa 8GB a internet mi je 15/15. jel ti port forward dobro odrađen? da ti nije aktiviran speed limit u transmission?
 

Prilozi

  • transmission cpu mem.PNG
    transmission cpu mem.PNG
    12.9 KB · Pregleda: 79
Evo na bench-u izasao test rackmount QNAP-a
https://www.benchmark.rs/artikal/test_qnap_ts-1232xu-rp-4g-4728

Uređaj na testu je opremljen sa 4GB RAM memorije, a vi je shodno potrebama možete proširiti do maksimalno 16GB, odgovarajućim DDR4 DIMM modulom. Vodite računa da platforma ima na raspolaganju samo jedan DIMM slot pa ukoliko želite da proširite RAM, morate zameniti postojeći, modulomvećeg kapaciteta.

:D i dalje igracka al' za velike novce... sta je moj ZFS zpool SAN sa 32 GB ECC RAM-a / Supermicro za ovo :)
 
Mogu torrenti na download station?

mogu.

jedina razlog što ja koristim Tramsmission je to što postoji remote client za Win/Linux/Android i što na svakom uređaju funkcionišem kao da imam lokalni torrent client instaliran a sva akcija se dešava na qnap-u

Edit
nije Transmission jedini third party torrent za qnap. Deluge je isto odlična opcija
 
Poslednja izmena:
Poz narode, totalni sam laik u ovoj temi, ako neko moze da mi pomogne, bio bih veoma zahvalan. Imam onaj sbb-ov Ubee HG, i u opcijama postoji neka vrsta media servera. Ono sto bih ja voleo da namestim je sledece, da ubacim flesku u isb port, setujem HG da mogu da pristupim tim fajlovima 24/7 bilo gde, gde ima interneta.

Da li je izvodljivo?

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока
 
Ne znam koliko sam puta savetovao, ali opet ću da ponovim...

Za komforno korišćenje potreban je Intel QNAP/Synology NAS sa bar 4GB RAM-a. Ovo pišem na osnovu bogatog iskustva, jer sam kroz šake proturio brdo različitih mapšina.
Bilo koji NAS sa ARM CPU-om je čisto bacanje para, osim ako nećete da ga koristite kao čist storage, a to je besmisleno.
Da bi NAS iole iskoristio sav potencijal mogućnosti koje su u okviru softvera potreban mu je jači CPU i dovoljno RAM memorije.

TS-251 je odlično rešenje, jedan od ponajboljih 2bay NAS uređaja na tržištu ya onoliko koliko košta.
TS-251+ je još bolji, imao sam i njega...zverka od NAS-a.
Trenutno koristim TS-351, nov model, odličan budžet NAS sa Intel CPU-om. Ono što je prednost je da ima mesta za 2 x M.2, jako dobra opcija je ubaciti bar jedan komad i instalirati sistem na njega.
 
Vidiš, uvek sam smatrao da je SSD i Mi.2 u njima samo za keširanje, ali mi nije palo na pamet da se može instalirati i sam sistem na njega.
Postoji li neki pak način da se postojeći sistem na QNAP-u klonira sa HDD-a na SSD?
 
....vrijedi pitati Qnap deskhelp?!
 
Zna li neko gde mogu u Mađarskoj da potražim QNAP? Zanima me samo maloprodaja, nemam vremena za dostavu. Sad sam u HU, ali ne nalazim, ili imaju samo high-end modele.
 
Nazad
Vrh Dno