Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moze da se lepi i direktno na staklo, valjda samo pokvasis malo staklo i lepis. Ja sam lepio kep trakom sa unutrasnje strane stakla tako da se zarobi vazduh izmedju folije i stakla i tako napravio dupli termoprekid. Imas na Youtube kako se radi.
Šta da kucam u pretragu?

Ovo su polučasovni proseci, ne vidi se trenutna potrošnja, ide li ona u defrost nekad? Kolika je spoljna temperatura?

U donjem lijevom kutu prikazuje trenutnu potrošnju.

Ovu godinu od kako je grijanje nisam je vidio da je išla u defrost u spavaćoj je sobi, do sada najviše je radila na nešto ispod 370w kad je bilo ovo zahlađenje kod mene je bilo malo ispod minusa sa tom potrošnjom.

Grije spavaću sobu i sa otvorenim vratima prema hodniku soba na sjevernoj strani sa dva vanjska zida i nije izolovana na daljincu je postavljena na 20c i praktički se nikada ne gasi.
Druga klima Hitachi grije dnevni boravak i isto vrata otvorena prema hodniku te se grije ostatak stana setovana na 24c.

Temperatura u spavaćoj sobi je 20.1c i tu nema praktički odstupanja dok je u dnevnoj oko 24c tu zna malo odstupati i do pola celzijusa jer se klima pali i gasi izolovan je prostor iznutra dok je u hodniku temperatura oko 21c.

Hitachi još nije bio u defrostu radi dosta na minimalnoj potrošnji na ovim intervalima od pola sata zna biti i na 60w znači puno gašenja i paljenja da prostor nije izolovan vjerovatno se nebi ni on gasio.

Da li se isplati u običnu klimu stavljanje grejača?
Koliko to okvirno košta?
Moja Samsung trenutni dogreva, ali sam video da se uhvatio led na spoljašnjoj jedinici, koji se tokom dana otapao.

Koje to merače struje koristite?
Gde ste uzeli i koja je cena?

Brat ima problem sa nenormalnom kondenzacijom na prozorima.
Jel može malo bolje objašnjenje kako, gde zalepiti i koju foliju/pucketavi najlon?
Sam grejac kosta oko 2000 ako se ne varam. U tvom slucaju mislim da vredi ugraditi jer ako ti klima ledi znaci da ima neefikasan defrost i brzo ce se pretvoriti u santu leda a nece ni grejati jer je napolju izmenjivac bukvalno zacepljen.
Moja stara klima je radila defrost samo po 1 minut i nije vise mogla da greje od gomile leda.
Nije komplikovano ugraditi ga ako se iole razumes. Ako ti je klima pristipacna tj da mozes da je vidis golim okom ja bih ti preporucio da grejac nakacis samo na prekidac i da ga palis rucno povremeno kad se nakupi led. Eventualno minusni termostat da nakacis. Majstori ne znam koliko naplacuju za to.

Tapatalk from Poco loco

@BatmanBG
Video sam tek kad sam upalio full screen. Kao što sam i napisao, trenutna potrošnja 260 W, a polučasovni prosek 230 W, znači da mora da ima i period praznog hoda u nekim momentima.

@nemanja123
Skini lulu sa spoljne ako imaš za početak.

Što se brojila i grafikona potrošnje tiče, ja nemam nikakav poseban softver, kod mene distribucija čita potrošnju svakih sat vremena, i ima lep web portal za praćenje potrošnje. Ja imam još jedno interno brojilo na kome pratim potrošnju klima, i koje očitavam svakog prvog u mesecu.

Za jedan dan i 5 i po sati:
Viola
04b02d038dd891fc22488ec23618917f.jpg

Viola
03f25d2d2366691fc219bbf751fae745.jpg

LU
356663320c7292fc800492ffa115df3f.jpg

Poslednja izmena:
Novembar 453VT 371NT, ukupno 824kW, 6500 racun, oko 3500din za grejanje.

Ova moja krmaca povukla jutros 2225w iz uticnice....

Huawei mate 10 lite

Čime je raniš :D To misliš na Mission 18? Da li beše ona može da se ograniči da ne vuče toliko?

Ova moja krmaca povukla jutros 2225w iz uticnice....

Huawei mate 10 lite
Juce otvorio vrata terase malo da se izluftira gajba, nocria isto 2200 vuce, przi ispred sebe.

Tapatalk from Poco loco

Pa da, ona vidi gubitke i onda mora da potera da zagreje. Najbolje da se smanji na 20c i da se izluftira pa posle pojacas.

Kod mene Amber se zadnja 2 dana lepo ponasa da je ne ureknem , trosi oko 650-700w cim je temperatura presla 0. Jedino kad je pustim na auto i ona smanji izduv maltene na minimum da odrzava i ode na 950w , moram da namestim izduv na 3 crte i onda bukvalno za 200-250w obori potrosnju sa jacim izduvom. Da li i kod vas toliko opada potrosnja sa jacim izduvom ?

Ako se secam dobro tako i kod mene radi, kada je jaci izduv turbine onda manje trosi.

Pa da, ona vidi gubitke i onda mora da potera da zagreje. Najbolje da se smanji na 20c i da se izluftira pa posle pojacas.
Ma jok, za 5 minuta luftiranja necu nista da diram. Ne potrosi ona ne znam koliko za to vreme. Super je da izluftira a da temperatura ne padne mnogo.
Ako se ne varam, prosle godine sam je naterao na 2800W. Od tada je zovem krmaca :d
Kod mene Amber se zadnja 2 dana lepo ponasa da je ne ureknem , trosi oko 650-700w cim je temperatura presla 0. Jedino kad je pustim na auto i ona smanji izduv maltene na minimum da odrzava i ode na 950w , moram da namestim izduv na 3 crte i onda bukvalno za 200-250w obori potrosnju sa jacim izduvom. Da li i kod vas toliko opada potrosnja sa jacim izduvom ?
Nisam siguran da je bas tolika razlika u potrosnji, 3x je bas previse. Ali u principu tako se klime ponasaju, tako treba. Kad se poveca izduv povecava se protok vazduha kroz izmenjivac i kompresor moze slabije da radi da bi se odrzala ista temperatura.

Tapatalk from Poco loco

Ako se smanjuje potrošnja sa jačim izduvom znaci da je efikasnija u tom režimu.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

To je daleko bolje i normalnije od Beograda, ali nece kod nas hohstapleri da stave od 22h.

Ovo je inače tako postavljeno da ne bi bio preveliki udarac ne elektroenergetski sistem, različiti su počeci jeftine tarife za Beograd, Vojvodinu i ostatak Srbije. I ovako je udar u ponoć baš žestok, da je sve u isto vreme bilo bi praktično nemoguće iskontrolisati sve.

Ako se secam dobro tako i kod mene radi, kada je jaci izduv turbine onda manje trosi.
Tako je.
Uredjaj je najefikasniji do negde 35°C izduva preko toga je manja efikasnost (COP)
Po pitanju jeftine struje moje iskustvo u zadnjih pet godina da nemam nista od dve tarife ponekad cak i razmisljam da predjem na jednotarifno. To je za klime na posebnom brojilu a ostatak potrosnje mi se inace obracunava jednotarifno (nasledio) sto mi je ok barem me nije briga sta sam kada ukljucio a imam dvotarifno brojilo mogao bi da vratim na dve tarife ali za sada mi je ovako bolje.

Pa ne znam da li bi mi se isplatilo na jednu tarifu zbog ves masine i susare, ova dva pored bojlera pojedu dosta struje i isplati se kada se pustaju u nizoj tarifi.

Jedino da je sušara na toplotnom pumpom, ali ta je skupa. Isplarti se kad prestane da radi, ako i tada.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ukljucis bojlere posle ponoci da se hlade do iduce veceri.
Peres peglas susis kuvas usisavas u zoru za malu ustedu osim ako ti je kuca bas puna sklopocija C klase.

Jedino da je sušara na toplotnom pumpom, ali ta je skupa. Isplarti se kad prestane da radi, ako i tada.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Ja sam naručio jednu inverterku pre neki dan, primetio sam da standardna troši baš previše struje. A i da se ponovimo malo. :) Prošla nedelja uz celodnevno pranje i sušenje, i dosta kuvanja, i otišlo 68 kWh za jedan dan.

Kad nema radijatora, uz grejanje klimama, masina za susenje vesa dodje, kao obavezna oprema.
Ko razmislja o grejanju sa klimama, neka je odmah ubaci u inicijalne troskove...:D
Skoro uzeo jednu A+++...:p

I ko ima radijatore susilica dodje kao obavezna,nepada mi na pamet da mi po citavoj kuci vise gace,majce i peskiri na radijatorima...uzgred,ja sam susilicu kupio i zbog toga sto mi se rodio sin pa nisam hteo da udise svu tu vlagu..ta investicija je jos jedan dodatni razlog zbog cega sam uzeo midea klime a ne malo skuplji fujitsu

Huawei mate 10 lite

Nije samo sto je vlaga vec i isparenja ako nesto prasak ostane pa isparava, teska je to hemija.

@mitar1982
Lako je tebi kad imas standard :D Ja kad sam gledao bile po 2000e te sa inverterom, valjda su danas bar malo jeftinije.

Mene davi onaj miris praska kad se nesto susi, nije mi opcija da se to unutra radi.

Tapatalk from Poco loco

Pa nisu više skupe ni mašine sa toplotnom pumpom
Kod mene je mašina za sušenje na terasi

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Meni masina dobro ispere ves pa tek onda vadim, susim na balkonu i po potrebi dosusujem (od atmosferske vlage i hladnoce) po radijatorima.
Ima masina obicno opciju dodatnog ispiranja i ja je za sve koristim.

A kako te vi s ti dugmići i opciju s mašinu? :D

Poslednja izmena:
Naravno, ja sam napisao vise figurativno za radijatore i ves...:)
Mada, mi smo do sada susili na onoj zici, striku sto se rasiri u nekoj ostavi uz otvoren prozor, masina za ves to dobro iscedi na 1300 o/min, a sada i to grejem klimom, a masina za susenje je odavno bila u planu...:)

2000e je mozda Miele, a ostalo je mnogo ispod.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno