Šta je novo?

KDE Plasma (problemi, konfigurisanje, diskusija)

Па сто пута пишем да је AUR један од главних разлога зашто трошим Арчија. Мени сви линухи раде исто, нарочито ако су кде или пласма а разликују се према томе код кога је лакше инсталирати разне програме. Онај линух код кога успем да инсталирам већину програма које користим остаје на проби али ако за неко време не успем да решим остале, пада у заборав. Годинама сам тако радио и онда открио AUR. Остало је досадно да понављам. ;)

Па сто пута пишем да је AUR један од главних разлога зашто трошим Арчија. Мени сви линухи раде исто, нарочито ако су кде или пласма а разликују се према томе код кога је лакше инсталирати разне програме. Онај линух код кога успем да инсталирам већину програма које користим остаје на проби али ако за неко време не успем да решим остале, пада у заборав. Годинама сам тако радио и онда открио AUR. Остало је досадно да понављам. ;)
Pa po cemu se razlikuju AUR, PPA, Layman. Svi oni su vaska obaska od redovnog repozitorijuma i svi nose neki rizik sto i to lepo pise. :D
Ako ih uhvate da muljaju kao sto je @dolmen naveo primer, zabrani im se pristup ali sve je to igrica jer se postavlja pitanje da li je to njihov pravi identitet ili se pojave opet pod drugi identitetom.
Nema AUR bas sve zivo sto nekome treba kao ni PPA i ostali tog tipa, kad pogledas stranicu od nekog programa iz AUR-a dosta njih imaju .deb osnovu.

Poslednja izmena od urednika:
За Layman не знам, РРА сам пробао и има много разлике. По овоме што си написао (nasao sam layman za Calculate za Waterfox) ми личи на РРА тј тражиш да ли је неко то поделио па ако нађеш, нашао си. AUR је лакши, хоћу да инсталирам неки програм, у РРА варијанти морам да нађем да ли постоји као таква а ако нема онда тражим .deb фајл па ако нема, остаје варијанта да се скине архива, распакује и остало одради по упутству. AUR све сам ради, само откуцам yaourt -S waterfox и он потражи да ли га има па ако нађе, распакује и препакује, шта год па инсталира. Моје је да куцам y или n по потреби.

Све у свему, олењио сам се због тога и не занима ме у ком облику то AUR има, довољно је да одради. Да ли користи архиву или .deb ми није битно. А као што си рекао, све је то незванично, може да се деси свашта али ја немам проблем са тим, ионако би неко пријавио да је опасно.

Код мене дефинитивно брља ... нешто. Појављују се велики проблем и мали проблем. Велики је када се по подизању система поред сата појави само икона мреже и онда знам да ту нема рада, нешто ће да ради, нешто неће и брзо ће да почне да успорава и кочи. Мали проблем је када ради нормално али нека од икона се не појави у треју. Не смета осим што ми је глупо да увек отварам програм из менија а не из треја.

Ноћас сам нешто рестартовао комп и само мрежа. Три рестарта исто и тек четврти је (као) прошло али без иконе миксера. Ништа страшно, оставио сам тако и јутрос нормално радио на њему. У једном тренутку угасим qBittorrent па га упалим ... и нема му иконе. Нема ни оне од миксете, до сада је увек било тако, ако нема, не може да се врати без рестарта.

Изнервирам се, рестарт али сам хтео у други Арч линух, онај ефи на гпт партицији, на њему није било брљања мада га једва понекад пробам. Брљања је било на једном Манџару али на овом Арчију није. Стартује се ... и само икона мреже. На њему нема неких инсталација, нарочито не нечег као експеримента јер сам само инсталирао ОС, неколико стандардних програма и он је као резерва. Мислио сам да почнем да га користим и видим да ли ће једном да брља а он ме предухитрио.

Стартујем редовну верзију и сада је све ОК.

Почећу од кернела, знам да су неки новији правили проблеме код суспенд мода, мислим да после тога није радила мрежа па сам враћао лтс и не сећам се зашто сам опет ставио нови. Сад ћу да вратим лтс и видим како ће даље. Ипак више сумњам на плаСму али ћу да почнем од кернела.

Никоме се ово не дешава?

@calexx proveri particije iz linuxa koji ti je ok, mozda upisuje pogresno, ko zna ako su novi kerneli koji su za nove CPU a ti nemas te nove, plyus najnoviji kerneli nemaju firmware za AMD
koje su integrisane u nove CPU.
Kod:
sudo fsck.ext4 -cDfty -C 0 /dev/sdc1

i
Read-write test (non-destructive)
Kod:
badblocks -nsv /dev/device

Meni se problem sa nedostajucim ikonama na panelu desavao ranije kad skoce na noviju verziju plasme i oni to znaju, savet je bio pravi ponovo iz menija, staru brisi ako postoji rupa na njenom mestu u panelu. Meni se desava da se sad pojavi pikselizacija na random delu ekrana i onda kako krpe plasmu problem nestane. Problem oko podizanja je zez oko diskova i upisa na disk, dignem neki linux a ono samo ona moja prognoza na ekranu i nista vise, onda odem i iz drugo linux proverim particiju, kao neka podrucja su prevelika i ispravi ih, ponovo dignem i sve je ok. Plus systemd pravi probleme, jedini linux Calculate koji nema systemd nema ni te probleme.

Процесор јесте матор али не верујем да је ту проблем. Неки Haswell од пре ~5 година и мислим да он ради без проблема. Ово се дешавало на једном Арчију који је стално у употреби па је почело пре неку недељу на Манџару на истом (MBR) харду али се данас десило и на другом харду који је GPT и инсталација је EFI па не видим додирне тачке. Пре ми делује онако софтверски, нешто се не покрене и спречи остале. У последње време баш слабо трошим Кубунту па не знам да ли би он имао тај проблем али знам начин да то проверим. ;)

Пустићу неки дан са LTS кернелом (4.14.82-1-lts мада Манџаро и овај 4.19 назива LTS што би и требало) па ако се понови, пробаћу мало Кубунту.

То са иконицама се и мени понекад деси, плаСма често мења место неким подешавањима, па се деси да претумбају и онда све од почетка. Највећа сумња је у пласму у комбинацији са нечим од хардвера.

^Prvo probaj sa novim nalogom. Ako u njemu ne zeza onda je problem u lokalnim config fajlovima ili možda samo nešto u kešu pravi problem i treba samo pobrisati da se vrati u normalu.

A meni danas radilo čačkanje po Time & Date widžetu bez zabadanja pa mislim da sve što vidim od problema mogu da pripišem nouveau drajveru. Jedino što ovaj put, ako čekiram "pokaži vremensku zonu", to posle ne može da se isključi.:D:wave:

Poslednja izmena:
Три различите инсталације? Ако и пробам нови налог, опет ћу тешко да знам где је проблем и када ће да се јави. Можда и неко глупо подешавање или инсталирани програм брља како кад. Да знам који је па да тражим даље. Или да креирам новог корисника сада када ради без икаквих додатака па следећи пут да променим?

Кернел није решио проблем, малопре сам покренуо другог Арчија (радило) па вратио овај са лтс и опет не ваља. Убацио нови кернел па трагам даље.

Три различите инсталације? Ако и пробам нови налог, опет ћу тешко да знам где је проблем и када ће да се јави. Можда и неко глупо подешавање или инсталирани програм брља како кад. Да знам који је па да тражим даље. Или да креирам новог корисника сада када ради без икаквих додатака па следећи пут да променим?

Па не можеш да знаш, али рекао бих да је то од успављиња & дуге употребе кад једноставно забрља. ПлаСма је увек волела пуно да кешира а слабо у стању да исправи брљотине. Уосталом у то врзино коло уме и Немо на Цимету да упане па повремено у паници тражи администратоску шифру да као исправи проблем. Онда сам само сатирао .thumbnails фолдер у кешу и мирна Бачка...

Креирај налог па ако ради ради, просто обриши конфиг и кеш (не могу да ти тачно кажем шта али видећеш) подеси наново десктоп како ти одговара и онда наставиш да тераш до следеће (не)прилике. Тако му то иде, нашалоСт.:D:wave:

@ dolmen,

Ovo sa satom je suludo, ja jos imam skoro svaki linux lokalizovan a vreme drzim na UTC 00 a tu na digitalnom satu drzim a lokalno tj. sad na GMT +2. Nikad nisam imao problema sa satom prosto neverovatno. Bilo je na pocetku kad su lansirali plasmu problem da uklope praznike ali sad je to ok. Mnogo toga je izmenjano kad se preslo na plasmu 5, tu se letelo kao muva bez glave, nesto naprave pa onda odustanu od toga. Prateci njihov forum vidim da da na plasmi nesto nekom radi nekom ne; tu ne mislim na one trivijalne probleme gde lik nije setovao neku bitnu stavku pa sav sretan kad mu neko otkrije da to nije setovao. Ne moze nesto da nekom radi a nekom ne, ako tako radi to znaci da nije ok, primer je panel sa trakom menija u sebi, to kod mene samo radi u Kubntu a u ostalim plasma distroima ne radi.

Sto se tice probe drugi-novi user to je @calexx sigurno probao a i svi mi to probamo kad nesto zeza ali meni nikad to nije pomoglo. Cache pobrisem povremeno onako iz navike, isto kao i setovanja za Gogle-earth kad stavljam noviju verziju.

Sto se tice probe drugi-novi user to je @calexx sigurno probao a i svi mi to probamo kad nesto zeza ali meni nikad to nije pomoglo. Cache pobrisem povremeno onako iz navike, isto kao i setovanja za Gogle-earth kad stavljam noviju verziju.

A, pa ako je probao onda je ozbiljnije, šta znam šta je sve prethodno radio. Meni bi pak, jedino brisanje nekog configa uklonilo vremensku zonu iz vidžeta. Kroz GUI to nemere...:D:wave:

A, pa ako je probao onda je ozbiljnije, šta znam šta je sve prethodno radio. Meni bi pak, jedino brisanje nekog configa uklonilo vremensku zonu iz vidžeta. Kroz GUI to nemere...:D:wave:

Evo pogledaj kod mene sve setovano kroz GUI i to radim stalno

Избор_028.png
Избор_029.png
Избор_030.png

Sat u zadnjem setovanju je na UTC 00 a digitalni localno vreme je za GMT +1

Jel si ti uklonio taj config file i resio problem ili te kopka koji je to config file

Jel si ti uklonio taj config file i resio problem ili te kopka koji je to config file

Hvala, nisam ništa ni pokušavao, prođe me volja kad pomislim gde i koja sve važnija setovanja ovako isto je moguće "podesiti" kad im njihov sat ovako "radi".:D BTW, praznici su samo američki i na šta god prebacim, nema efekta. Možda u Fedori nisu spakovani.

Uglavnom, Mint je iz raja izašao za ovo.:D:wave:

Немам ја проблем са успављивањем, може да се користи месецима и никакав проблем. Можда понекад кад се занесем па отворим безброј табова плус нешто гледам плус нешто још ради па се процесори подгреју а рам заузме и онда некад рестартујем. Питање је зашто некад по 3-4 пута (као ноћас) крене брљаво а некад сваки пут нормално. Ако је било проблема са кеширањем онда се он реши рестартом а како онда неколико пута? Или ово од данас, Арчи који скоро уопште није коришћен (журнал показује да је претходно стартован 3. новембра) забрља из прве.

Нисам правио новог корисника јер углавном рестарт реши проблем, да ли онда да се релогујем или рестартујем?

Који ти је проблем са сатом? То што показује UTC или нешто друго?

Config фајлови? Шта, који? Има их милион и сада су их раштркали а у сваком случају не знам где да бришем.

Нисам правио новог корисника јер углавном рестарт реши проблем, да ли онда да се релогујем или рестартујем?

Који ти је проблем са сатом? То што показује UTC или нешто друго?

Config фајлови? Шта, који? Има

Znači ipak nisi...

Kad napraviš logout-login u njega pa ako je default desktop (i panel) Ok, benigno je i možeš da brišeš. E sad šta, ni ja ne znam pošto Plasmu 5 nisam nešto koristio,;) možda je ovo za ispomoć https://forum.manjaro.org/t/steps-t...-cache-on-plasma-desktop-package-update/26723

Valjda ćeš uspeti:wave:

Sat prosto neće da skloni vremensku zonu ako kliknem da ne želim prikaz.

Poslednja izmena:
Uglavnom, Mint je iz raja izašao za ovo.:D:wave:
Da ali problem je sto je Mint batalio Kubuntu. Mozda nisu spakovali ili treba da instaliras PIM i Akonadi tj. nekoliko kg fajloa da bi se to sve uparilo kako treba, jel destikliras na praznicima americki i stavis naski ili mu treba neki nas fajl. Ne secam se tacno ali negde ima na systemskom diru sve drzave i praznici. Ako nisu stavili onda mozda i nema. Calculate a i Gento inicijalno nema lokalizaciju na Srpski, iz cistog inata ja sam Calculate lokalizovo na Srpski i sve sto moze od programa.

Kasno,lega, izdalo me strpljenje i vratih Mint iz timeshift bekapa. A nije ni muljanje s CentOSom vredno desktop korisnika. :D

Plasmu 5 ću da testiram opet sledeće decenije ako do tad ne pređu na 6...:D:wave:

U Kubuntu fajl se zove plasma_calendar_holiday_regions a nalazi se na home .config diru.
Sadrzaj je:
[General]
selectedRegions=rs_sr

Fajlovi su:
/usr/share/locale/sr/LC_MESSAGES/libkholidays5_qt.qm
/usr/share/locale/sr@ijekavian/LC_MESSAGES/kholidays_calendar_plugin.mo
/usr/share/locale/sr@ijekavian/LC_MESSAGES/libkholidays5_qt.qm
/usr/share/locale/sr@ijekavianlatin/LC_MESSAGES/kholidays_calendar_plugin.mo
/usr/share/locale/sr@ijekavianlatin/LC_MESSAGES/libkholidays5_qt.qm
/usr/share/locale/sr@latin/LC_MESSAGES/kholidays_calendar_plugin.mo
/usr/share/locale/sr@latin/LC_MESSAGES/libkholidays5_qt.qm

Није баталио Кубунту него КДЕ. Видели да ни аутори не могу да се изборе па на време одустали. ;)
Kad napraviš logout-login u njega pa ako je default desktop (i panel) Ok, benigno je i možeš da brišeš.

Sat prosto neće da skloni vremensku zonu ako kliknem da ne želim prikaz.
Смео бих да се кладим да логаут логин неће да помогне али сачекаћу следећу прилику да пробам.

Ти детаљи са сатом се понекад реше вишеструким укљ искљ па док схвати. Све то се дешава од плаСме 5, четворка није имала то.

Ovi Neonci kao da su ponovo izmislili toplu vodu, ne mogu da poverujem, reklama za sah, kao da nikad u nijednom linuxu nisu postajle igrice i sah u vise varijanti i tezina, ovo vec spada u teske manipulacije ljudskim mozgom.:mad:
Избор_117.png

Znači ipak nisi...

Kad napraviš logout-login u njega pa ako je default desktop (i panel) Ok, benigno je i možeš da brišeš
Као што сам и мислио, ћорак. Јутрос намерно рестартујем и буде лоше. Излогујем се, улогујем на нови налог и крај. Не да не ваља него нема ни панела, само курсор може да се мрда по некој позадини. Са alt-f2 сам отворио прозорче за унос команде али не реагује, нити може више да се затвори. Све у свему, зачин Ц а ја чекам да ово постане масовна појава. ;)
Рестарт и све је нормално.

Кад се помињу игрице ... понекад чекам да се нешто заврши па ако немам шта друго, отворим freecell. Обрнем круг и када се све сложи, он сам пребаци карте у горњи ред, сложи их и заврши партију. Али то важи за КДЕ4, код плазме не. Овде се све сложи па крену карте да се ређају горе и стану. Онда двоклик на неку најмању па настави још неколико карата па стане. И тако на сваких неколико карата мора да се кликне. Глупост и банална ствар али ни то није урађено како би требало. Ових дана сам пробао неколико линуха са КДЕ4 и сетио се да проверим, код сваког оног тренутка кад има нешто да пребаци горе одмах креће а када је све сложено, све и оде горе.

Врати се КДЕ4, ова плаСма ништа не ваља. Колико ли су платили да направе овај прелаз??

Probaj nekako da se ulogujes kao root i terminalski mod pa ima neke komade koje meni neki put ponudi: listanje zurnala, systemctl reboot, systemclt (valjda je rec default) i exit. Ova systemctl default cinimi se da te vadi iz tih njesra do sledeceg slucaja. Probaj da nekako smaknes-ocistis zurnale a ne bi bilo zgoreg da ipak proveris particije iz drugog linuxa, prva provera traje relativno kratko ali druga 100MB je proveravao 6 sati a particija je napunjena jedno 40%. Plasmasi 5 kod mene svi mogu kao root u GUI modu, jedno vreme nije moglo, pisao sam im na FB, sredili ali to je kratko trajalo i sad opet svaki plasmas 5 moze u root GUI bez ikakvih intervencija po fajlovima

Шта може да буде до партиција? Дешава се на Арчију и Манџару, сада и на Арчију на сасвим дгугом и другачијем харду. Да је нешто до хардвера, увек би брљало а овако сваки неки пут нешто забрља, вероватно се нешто не стартује и онда крене редом.

Једино ако неко уме да чита логове журнала па да упореди нормалан старт и забрљан старт. Питао сам на нашем Арчи форуму и нису видели нешто битно у тим логовима.

Ето питања за оне који нису обични корисници као ја, ко би хтео (и знао) да протумачи журнал и нађе неки траг? Има ли пилота у авиону?

Шта може да буде до партиција? Дешава се на Арчију и Манџару, сада и на Арчију на сасвим дгугом и другачијем харду. Да је нешто до хардвера, увек би брљало а овако сваки неки пут нешто забрља, вероватно се нешто не стартује и онда крене редом.

Једино ако неко уме да чита логове журнала па да упореди нормалан старт и забрљан старт. Питао сам на нашем Арчи форуму и нису видели нешто битно у тим логовима.

Ето питања за оне који нису обични корисници као ја, ко би хтео (и знао) да протумачи журнал и нађе неки траг? Има ли пилота у авиону?

Ma nije vazno da li je i koji OS, bitno je da vozi plasmu5, da ima systemd i da nabacuje najnovije kernele. Meni se to desilo i Manjaru par puta i sad se vise ne desava. Kombinacija ova tri faktora recept za probleme. Ne znam sta te kosta da pustis onu prvu komandu na / particiju linuxa koji ti zaglavi iz drugog linuxa. Meni ispise da su neka njesra predugacka i skrati ih na pravu velicinu i posle toga sam miran. Nekad je dovoljan samo i taj systemctl i valjda default i restart.

^+ ne košta ništa ni da instalira sasvim drugi distro i okruženje i koristi ga neko vreme, tek da vidi hoće li biti isto/slično.

Ako jeste, hardverski problem, ako nije nemam inspiraciju za nešto drugo osim reinstalacija. Posebno ako su i Arč i Manđaro duže od 2 godine na diskovima.

^+ ne košta ništa ni da instalira sasvim drugi distro i okruženje i koristi ga neko vreme, tek da vidi hoće li biti isto/slično.

Ako jeste, hardverski problem, ako nije nemam inspiraciju za nešto drugo osim reinstalacija. Posebno ako su i Arč i Manđaro duže od 2 godine na diskovima.

Kod mene je Manajro na disku otkad se pojavila plasma 5, setovan je na test granu i to njesra se desilo par puta. Kad pogledam on je RR pa onda je i svaki windows RR distro. Ja sam davno imao w2k i XP, najvise 3 x sam reinstalirao XP a bogme imao sam ga bas dugo u paru sa Ubuntu. Archeri ne trce ko zdrebe pred rudu tako da pazljivo azuriraju svoj RR, to sto XFCE verzija nema problema normalno je jer ga skoro nista i ne menjaju. Kako bi mi ubijali vreme kad bi sve radilo kako treba, ova diskusija bi se ugasila :)

^Stekao sam utisak da ga muči da hardver ne pokazuje znake otkaza.

Sad se setih da ima i Windows na nekom od tih diskova tako da nema potrebe da instalira još neki distro. Ako mu on radi, onda softver zeza.:wave:

Edit: auu *mjau**mjau**mjau*, pogledam sad novi apdejt systemd... U mesec dana je sigurno bilo 4. Sad vraćaju "ispravku".:d Pa nije čudno ako se nekome nešto čudno dešava sa bootom. :d

Kod:
[ Chris Coulson ]
  * Revert the fixes for CVE-2018-6954 for causing a regression when running
    in a container on old kernels (LP: #1804847)
    - update debian/patches/series

:wave:

Poslednja izmena:
Edit: auu *mjau**mjau**mjau*, pogledam sad novi apdejt systemd... U mesec dana je sigurno bilo 4. Sad vraćaju "ispravku".:d Pa nije čudno ako se nekome nešto čudno dešava sa bootom. :d

Kod:
[ Chris Coulson ]
  * Revert the fixes for CVE-2018-6954 for causing a regression when running
    in a container on old kernels (LP: #1804847)
    - update debian/patches/series

:wave:

Imam i ja win 10 a palim ga jednom u 2 meseca. Auu *mjau**mjau**mjau*, karamba, kazem ja ubitacna kombinacija, ti to sve pratis. Ja povremeno pogledam Calculate www i sve sta krpe i kad pogledam kod mene to zakrpljeno. Nekad startuje Akregator pa malo pogledam alarmantne vesti o distroima i kernelu ali sve redje i redje. Sad bar znamo da nam ne riknjava hardwer, Calculate nema systemd i on mi je stabilan, ponekad baloo poludi, sad sam ga totalno iskljucio. Iz inata sam ga lokalizovo na srpski jer nema srpskog u lokalizaciji, moz da pises ali nema prave lokalizacije, ja sm ga natero ni sam vise ne znam sta sam mumenjao, tako kljakav azuriram ga preko GUI koji nece na cirilicu al ga nateram da se startuje sa svojim difolt engleskim. Ima layan poput Aur-a alitu su komplet ili polu-komplet setvanja za update a meni treba npr. samo jedan program, to mi se malone dopada ali vise volim tako nego da mi taj prog bude absolute pa ga slucajno obrisem ako ukinem taj layman repo. Ja sam sve krnele sem jdnog vratio na 4.18.20 a ostavio samo jedan distro na 4.19.5 jer to je kernel za nove CPU a i prebrzo nesto napreduju.

Sad se setih da ima i Windows na nekom od tih diskova tako da nema potrebe da instalira još neki distro. Ako mu on radi, onda softver zeza.:wave:
Имам ја и 7 и 10 и Кубунту 14.04 и (сада) CentOS, нови Убунту+Кубунту, Росу, PCLinuxOS (али мислим са Тринитијем) ... али су осим Убунту ваљда сви КДЕ, неки 4 неки 5. Мислим, они су сви нека ПлаСма.

Теоретски бих могао да користим Кубунту 14.04 али је фазон у томе да се ово не дешава стално него ту и тамо. Могу да се кладим да неће да буде проблема са њим. Да набацим неко друго окружење ... теееешко, нисам мазохиста и онда бих пре користио њиндоњс него њих. ;)

Ајде сутра ... тј данас ... ћу да га стартујем и пребацим ове торенте које гурам ових дана па ћу да га користим. Мада све ово што се дешава превише личи на нову пласму, све сам ово у деловима већ примећивао ових пар година. Срећом, немам много торената па ћу некако да одрадим.

Е да, по препоруци сам променио иконе и тему, добио сам инфо да се нешто буни у том правцу. Није немогуће, ја то увек прилагодим да личи на оно на шта сам навикао и питање је да ли и плаСма то може.

Nazad
Vrh Dno