Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Pozdrav, imam net 20mb i ruter H168N ali mi ne radi kako treba, imam dosta uredjaja prikaceno na njega pa se stalno gusi, ne znam tacno do cega ali mislim da ruter nije dobar, ima li neko predlog za neki bolji ruter kojim mogu da ga zamenim?

https://ibb.co/iToniL
 
Pozdrav svima. Zanima zašto mi je ovako velika razlika između Actual Rate i Attainable Rate:

Actual Rate(Up/Down) 8189/54271 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 20901/92680 kbps
Noise Margin(Up/Down) 11.6/9.9 dB
Line Attenuation(Up/Down) 24.7/11.3 dB
Output Power(Up/Down) 6.5/13.8 dBm
Data Path(Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth(Up/Down) 131/1081
Interleave Delay(Up/Down) 0/7 ms
INP(Up/Down) 1/3.8 symbols
Profile 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 1/41
FEC Errors(Up/Down) 6294/54457
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 5 h 41 min 30 s

Da li je Actual Rate nešto što je Telekom zakucao, jer se ne menja, a Attainable Rate se menja?

Imam dva IPTV-a (STB-a) i trenutna brzina interneta je oko 40 Mbps. Šta mislite da li je moguće izvući više iz ove linije?
 
Može više i trebalo je da ti "puste" više s obzirom da koristiš 2 STB + 50/8 paket 54 Mbps je malo da sve to radi istovremeno bez da TV "krade" od internet brzine.
A nazivi stavki u tabeli su poprilično "self explanatory":

1) actual = stvarna/konkretna brzina na koju se ruter "sinhronizovao" = koliko ti je Telekom "pustio". 54/8 ti je "pustio".
2) attainable = procena rutera (koja je u većini slučajeva previše optimistična) koja bi bila max brzina koju tvoja telefonska linija može da "izvuče".

Cimaj Telekom tehničku podršku da ti setuju 66 Mbps profil.
 
Ja imam Box 3, 50/8 i 2 STB-a. Sa 66/8 spustili na 54/8. Dva puta zvao, dva puta me otkačili: "Nemojte da brkate internet i tv. Vi plaćate brzinu 50/8 ne može nikako dobiti 66/8, evo, testirali smo, imate brzinu koju plaćate"...
Odustao od zvanja.

Sent from my EML-L09 using Tapatalk
 
Može više i trebalo je da ti "puste" više s obzirom da koristiš 2 STB + 50/8 paket 54 Mbps je malo da sve to radi istovremeno bez da TV "krade" od internet brzine.
A nazivi stavki u tabeli su poprilično "self explanatory":

1) actual = stvarna/konkretna brzina na koju se ruter "sinhronizovao" = koliko ti je Telekom "pustio". 54/8 ti je "pustio".
2) attainable = procena rutera (koja je u većini slučajeva previše optimistična) koja bi bila max brzina koju tvoja telefonska linija može da "izvuče".

Cimaj Telekom tehničku podršku da ti setuju 66 Mbps profil.

Hvala na odgovoru :). Tako sam i ja protumačio ove podatke, ali me buni to što je brzina interneta makimalno 41 Mbit i kad su oba STB-a isključena. Mora da postoji posebno odvojen protok za njih.
Probaću ovo sa podrškom, nadam se da će imati razumevanja ;)
 
Ja imam Box 3, 50/8 i 2 STB-a. Sa 66/8 spustili na 54/8. Dva puta zvao, dva puta me otkačili: "Nemojte da brkate internet i tv. Vi plaćate brzinu 50/8 ne može nikako dobiti 66/8, evo, testirali smo, imate brzinu koju plaćate"...
Odustao od zvanja.

Sent from my EML-L09 using Tapatalk

Tvoje iskustvo nije ohrabrujuće, ali kod mene je slučaj da nemam brzinu od 50 Mbit čak i kad ne rade STB-ovi, pa se pitam zašto.
 
@dobris: Ruter pravi jednu konekciju sa DLAM, tj "sinhronizuje" se na određenju brzinu. I to je max "protok" dozvoljen po tom portu preko kojeg ide i IPTVi regularan internet saobraćaj. Pa se dalje od te brzine ograničava koliko maximalno može da iskoristi regularna internet konekcija, a ostatak je za IPTV. Kad ne "puste"/"ostave"/"rezervišu" dovoljno protoka za 2 IPTV risivera onda oni "otimaju od internet brzine".

Ako ti imaš 54 kao max (tj max nije ni 54 nego je manje, zbog "overhead") kad 2 IPTV risivera svaki povuče po 4 Mbps internet istovremeno neće da ide do 50 nego će da mu "gricnu" 4 Mbps. Zato ti brzina interneta varira u zavisnosti toga da li su ti upaljena oba risivera ili si jedan isključio iz struje.

Kada pričaš o maximalnog brzini interneta od 41 Mbps nadam se da govoriš o brzini kad je komp žično povezan na ruter a ne preko WiFi? Za brzinu preko WiFi-a nemaš svrhe da se žališ Telekomu... oni nisu WiFi provajder i ne garantuju ti max brzinu kad se povezuješ preko WiFi... WiFi je tu čisto kao "poklon funkcionalnost". Još treba da budeš i srećan ako preko WiFI izvlačiš 41 Mbps :d Ako ti treba bolje preko WiFi onda ćeš morati da kupiš bolji ruter sa 5 GHz wireless-om.

Drugim rečima, ako do sad radio merenja brzine interneta dok si žično povezan na ruter i ne prelazi 41 Mbps onda nešto nije u redu. Trebalo bi da imaš bar 47 Mbps.

I odradi testiranja brzine interneta u varijantama:

1) oba IPTV STB isključena iz struje
2) 1 STB isključen iz struje
3) Oba uključena i nešto se gleda na oba

I videćeš tj trebalo bi da vidiš u normalnim okolnostima kako ti opada brzina interneta kako se povećava broj IPTV risivera.

Zato što nisu ispoštovali ono kako treba da bude podešen VDSL port u centrali, da stvarno ima rezervisan sav neophodan protok za ta 2 IPTV risivera. Da su ti stavili profil od 66 Mbps umesto ovog od 54 Mbps onda bi mogao na oba risivera da gledaš neki HD kanal i da istovremeno internet izvlači 50 Mbps okruglo.

Ovako ćeš 50 Mbps da imaš ili samo kad IPTV risiveri nisu uključeni, ili kad je 1 uključen i gleda se neki SD kanal.

@BullShiT: Napiši ti njima ponovo mail gde navodiš da će sledeći korak da ti bude pisanje žalbe Ratel-u ako u 3 radna dana na konfigurišu port u centrali tako da korišćnje IPTV risivera ne umanju max brzinu internet konekcije. Ako budu i dalje tako "pametovali" tj lupetali onda stvarno lepo pravac na sajt Ratel-a i objasni u čemu je problem i koje si korake preduzeo u pokušaju da to rešiš.
 
Poslednja izmena:
Ja kod beotela imam isti internet paket, bez iptv-a i download mi je oko 48Mbit/s.
 
  • Like
Reagovanja: M J
@shamanNS:
Hvala na iscrpnom odgovoru :).
Naravno da sam merio brzinu preko kabla. A testove sam radio sa oba STB-a "isključena" daljinskim, a ne bukvalno iz struje, probaću sutra i to.
Najbitnije mi je bilo da budem siguran da moja linija može da povuče 50 Mbit i dva STB-a.
 
Drugari jel moze pomoc?
Juce sam uzeo box3 i prvo su mi ukljucili 1 stb koji je odma proradio.
Danas sam uzeo jos 2 komada, kazu ukljucili su taj drugi a u toku veceri ce i treci.
Posto ne koristim internet, na lan4, namestio sam da taj port bude za iptv i probao sam lan 2,3 i 4 rade,tj taj stb1 koji radi daje sliku na svakom od ta tri porta. Postavicu sliku kako sam podesio pa mi recite da li je ok.
E sad,problem je u tome sto mi stb2 kada se podigne trazi korisnicko ime i lozinkiu koju neznam, a stb3 mi uopste nema konekciju sa modemom, lampica ne gori na modemu i kada se podigne izbacuje mi test gde ne prolazi test kabla. Napominjem da sam sva tri utp kabla testirao i da rade - povezao sam ih direktno na lan1 - internet i drugi kraj koji ulazi u stb vezao na laptop i interneta ima.
Isto tako blokiranje url mi neradi. Ovo sa blicom je samo proba. Treba da blokiram neke url za ps4
Jel zna neko kako da resim problem?
 
Poslednja izmena:
Stb je proradio. Problem kod stb2 je bio jer ga nisam malo duze iskljucio iz struje,pa je kasnije povukao signal. Stb3 isto radi ali sa drugim mreznim kablom. Ovaj koji je bio na njemu propusta internet ali ne i iptv. A problem sa blokadom url jos nisam resio :)
 
@PINNE
Ja sam malko vise udaljen od centrale sa gotovo identicnim parametrima kao sto ti imas...
Trenutno je skoro dva meseca konekcija bez prekida.
Koliko puta dnevno ti pukne net? Ako je cesto i smeta ti u radu, slobodno prijavi pa nek probaju da rese problem.
Moguce da ili tvoj modem polako brljavi ili im u centrali nesto trokira (imao oba slucaja, kad je modem problem resavaju odma, a ako je u centrali moze da bude odmah, par meseci ili nikad tj dok ne predjes na optiku).
 
  • Like
Reagovanja: M J
Daju li sta bolje od ovog H168N V3.1? Izgleda da trokira posle 2 godine.
 
Jos uvek nisam video da daju nesto pametnije.
 
  • Like
Reagovanja: M J
Ma jok....
Ljudi kako vam radi net, meni kuje fb već mesecima... ne radi nikako. A parametri svi isti ostali...

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
 
Kako ovaj moze da ima adsl2? u mom selu jedini on ima adsl2
Centrala daleko jedno 2km Screenshot_20181110-134913.jpg
 
Zašto ne bi mogao da ima, u čemu je problem?

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
 
zato sto ovi iz telekoma meni kazu da nemoze opste adsl2
ovaj ima adsl2
 
Nešto ti tu nisi dobro razumeo ;) U Srbiji je u centralama u upotrebi ADSL2+ i/ili VDSL2 oprema. S tim da neupućeni u Telekomu i VDSL plakete zovu "ADSL"...

A taj lik sa sceenshot-a sa brzinom od celih 4 Mbps (i 0.5 upload-a) download-a je mogao biti i na ADSL (g. dmt) gde je max 8 Mbps.
 
ovi iz telekoma i optiku zovu "adsl", odnosno, njima su sve vrste pristupa netu uglavnom=ADSL. tako da ne obracaj paznju na to. ako ti treba net, podneses zahtev pa ce oni videti da li moze nesto i koju bi brzinu mogao.. ako ti kazu da ne moze, ne vredi da se objasnjavas sa njima sta je sta, pogotovo ne sa ovima iz call centra.

Poslato sa AGS-W09 uz pomoć Tapatoka
 
Drugari jel su ovi parametri ok?
Down mi ide do 50, ping 6ms ali upload nikako preko 5. Povezana su mi 3 stb uredjaja a modem mi je povezan na spliter na koji je i fiksni telefon,pa spliter u zid, jedno 4 metra kabla ukupno. I jos jedno pitanje. Jel uspeo neko da natera ovaj h168n modem da blokira url adrese? Ja lepo upisem podatke adrese,zatim ukljucim u url filter black list,medjutim url koje sam upisao u url filter se i dalje najnormalnije otvaraju. Hvala
 
Moze li neko da baci pogled i na moje parametre? Skoro su mi podigli na 20mbps..hvala :)

Net.png
 
Oni tvrde da nema uslova za vecu brzinu i zato su roditeljima ponudili 20mpbs, do pre 2 godine je bila 10mpbs :D
 
Evo kod mojih parametri pa imaju skoro 100 Mbps bez problema, tj po speed testu oko 89 Mbps Screenshot_20181112-180804_Samsung Internet.jpg, a ja imam 100 Mbps sa ovim parametrima Screenshot_20181113-203944_Samsung Internet.jpg , tako da po tim parametrima može 100 Mbps bez problema.
 
Moze li neko da baci pogled i na moje parametre? Skoro su mi podigli na 20mbps..hvala :)

Pogledajte prilog 260567

Koliko vidim pustili su neki 30/4 paket? Ajde stavi rezultat speedtesta da li ti stvarno toliko ide konekcija.
Verovatno su radili skracenje linije i ne znaju da iscitaju podatke pa ti zato ponudili samo 20Mbps; kao sto su i ostali rekli 50 moze sigurno a 100Mb vrlo verovatno ;)
 
Nazad
Vrh Dno