Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Onda ti je resenje obican dodatni Android box za 6-7.000 (npr ovaj, imam ga i radi posao bez greske) na koji ces instalirati EON mobilnu aplikaciju ili Eon Tv app i teraj. Imas i 7 dana i video klub

Znam da moze i tako, ali mi je slab wireless signal u toj sobi, daleko je soba od rutera jedno 12-13 metara. Mislim verovatno bi radilo ok, ali opet ako cu vec da dajem pare onda cu da uzmem njihov D3 i da placam rentu.

Videcu ako mogu da ih iscimam da mi daju umesto D3 Mini neki D3 sa premotavanjem za dz, pre 4-5 godine su mi dali onaj prvi besplatno kao zato sto sam dugogodisnji korisnik.

Zbog ovih zezancija sa lan kablom primoran sam bio da kupim wifi antenu, uzeo neku tp link od 20e i na kompu internet do 60mb isto max. Laptop pored rutera, telefon pored rutera i nijednom da pređe preko tih 60mb, a kada sam povezao laptop kablom za rutrr pokazao je 100mb dl. Jel normalno da je toliko limitiran wifi ili ?

Sent from my MI 5s using Tapatalk
Kupiš neki kršten ruter na 5ghz, pa ćeš izvlaciti 100-200-300 megabita.

Wi Fi nikad ne moze da izvuce full brzine, tako da da normalno je, i SBB ne garantuje brzine preko WI FI mreze.

Nije normalno, wifi može da izvuče brzine isto koliko je i na kablu.

Poslednja izmena:
Zbog ovih zezancija sa lan kablom primoran sam bio da kupim wifi antenu, uzeo neku tp link od 20e i na kompu internet do 60mb isto max. Laptop pored rutera, telefon pored rutera i nijednom da pređe preko tih 60mb, a kada sam povezao laptop kablom za rutrr pokazao je 100mb dl. Jel normalno da je toliko limitiran wifi ili ?

Sent from my MI 5s using Tapatalk
Pod uslovom da ti laptop podrzava 5ghz mrežu uz ruter imaćeš brzinu kao na kablu. Stari Cisco ruteri imaju samo 2.4 mrežu koja može biti zagušena pa još usporiti protok. Na Ubee ruteru je brzina ok ali ako je laptop na 2.4 potreban ti je 5ghz adapter. Tako da... ako ne uzmeš SBB-ov Ubee ruter ostaje ti investicija novog 5ghz rutera i USB 5ghz prijemnika za laptop.

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Btw sad sam gledao te nove EON pakete, ispadne ako uzmes ugovor na 2god, placas 3000rsd mesecno za vise svega, ja placam trenutno 3700 za manje svega, jel nije moguce podpisati novi ugovor bez penala? kapiram da nije al radje bi placao manje za vise nego obrnuto... Imam jos 11 meseci do isteka starog ugovora.

To je promocija samo za nove korisnike, a stari najviše mogu dobiti 6 meseci po sadašnjoj ceni (3700), a ostatak po 4000 dinara.

Kupiš neki kršten ruter na 5ghz, pa ćeš izvlaciti 100-200-300 megabita.

Nije normalno, wifi može da izvuče brzine isto koliko je i na kablu.

A šta bi meni predložili? Ja u dnevnoj sobi imam ovaj ubee. Povezan je sa računarom lan kablom i brzina je uvek ok. Paket mi je 150/8 a uglavnom izgura u proseku npr. 147/7.5
A na dva,tri metra dalje kod sina u sobi,a prepreka je gipsani zid,on ima neki TP Link dongle i brzina mu nikad nije veća od 50/6 što je i tri puta manje. Da li da mu uzmem neki ruter koji bi znatno povećao brzinu bar na nekih 110/8? Samo ne znan koji su dobri ruteri,pa mi predložite ako bih ruterom rešio veću brzinu protoka.

Pa upravo je pisao o tome, dongle je verovatno 2.4ghz. Ako je tako, treba drugi dongle a ne ruter.

Sent from my LEX820 using Tapatalk

A šta bi meni predložili? Ja u dnevnoj sobi imam ovaj ubee. Povezan je sa računarom lan kablom i brzina je uvek ok. Paket mi je 150/8 a uglavnom izgura u proseku npr. 147/7.5
A na dva,tri metra dalje kod sina u sobi,a prepreka je gipsani zid,on ima neki TP Link dongle i brzina mu nikad nije veća od 50/6 što je i tri puta manje. Da li da mu uzmem neki ruter koji bi znatno povećao brzinu bar na nekih 110/8? Samo ne znan koji su dobri ruteri,pa mi predložite ako bih ruterom rešio veću brzinu protoka.
Proveri koje brzine podržava laptop\kartica... Moguće da podržava samo 2.4 pošto Ubee po def podešavaju na obe mreže. Potreban ti je 5ghz adapter umesto tog TP Linka.

Kod njega je destop računar i u usb je stavljen taj TP Link. I par puta sam merio brzinu koja nikad nije prelazila 55/6.
Zato gledam da li je bolje da uzmem neki ruter ili šta već.
A druga stvar. Ja na Trio Gold Extra. Ugovor mi ističe 19.03.2019. Poslao sam im poruku koja varijanta je ako bih prešao na Eon Full ili Premium. Dobio sam sledeći odgovor.
Ti u ovom trenutku možeš preći na EON Premium Paket gde bi prvih 12 meseci plaćao cenu trenutnog paketa shodno akcijskom cenovniku
.
Šta je time hteo da kažem,ne razumem.

Kod njega je destop računar i u usb je stavljen taj TP Link. I par puta sam merio brzinu koja nikad nije prelazila 55/6.
Zato gledam da li je bolje da uzmem neki ruter ili šta već.
A druga stvar. Ja na Trio Gold Extra. Ugovor mi ističe 19.03.2019. Poslao sam im poruku koja varijanta je ako bih prešao na Eon Full ili Premium. Dobio sam sledeći odgovor.
.
Šta je time hteo da kažem,ne razumem.
Nema potrebe za ruterom samo se kupi 5ghz dongle i ubode u računar. A za ostalo ne znam napravili su haos sa paketima... Jako neiskusno. Ja sam pre dva meseca uspeo da po ceni trio gold uzmem gold extra. Sad ne znam da li bih to uspeo sa ovim haosom.

Hvala na savetu. Najgore je što i ovi SBB,svako tera svoju priču.
Neka mi rekla da bih ako pređem sad na EON Premium 6 meseci bih plaćao kao sad. Tačnije 4389 dinara a posle 18 meseci 4999 dinara. A neki mi na twitteru rekao ako bih sad potpisao ugovor i uzmem EON Premium,plaćao 12 meseci 1999 a posle 12 meseci 4999 dinara. A treći mi napisao ono što sam citirao u prethodnom postu.
Sad su me totalno bacili u rebus.
Možda najbolje ostati na Trio Gold Extra i sačekati mart 2019 kad mi istekne ugovor u onda videti šta dalje.

Ako se pogleda ovaj cenovnik, za starog korisnika najviše se isplati da vrati opremu, raskine ugovor, promeni ime i prezime i zaključi novi ugovor sa cenom od 1999 dinara za prvih 12 meseci, a posle do kraja ugovora po ceni izabranog paketa...

Akrobacija koju sam ja izveo prošli put...

Послато са A0001 уз помоћ Тапатока

Koliko sam ukapirao,onda 12 meseci plaćam kao sada 4389 dinara a posle 12 meseci 4999 dinara.

Ako se pogleda ovaj cenovnik, za starog korisnika najviše se isplati da vrati opremu, raskine ugovor, promeni ime i prezime i zaključi novi ugovor sa cenom od 1999 dinara za prvih 12 meseci, a posle do kraja ugovora po ceni izabranog paketa...

Akrobacija koju sam ja izveo prošli put...

O tome sam i ja razmišljao,pa da žena potpiše novi ugovor kao novi korisnik. Mada je negde pisalo i pomenuto da član domaćinstva na istoj adresi može postati korisnik,ali yek nakon tri meseca.
Ma lepo odem ja sutra,raskinem ugovor,kažem selim se i razvodim se od žene,hahaha,ona će biti novi korisnik,neće najskuplji paket pa nek uzme onaj EON full i to je to.

Tako plaćaš ako sad pređeš, a ako vratiš opremu i preudaš se, onda idu one akcije za nove korisnike koje su isplativije. :)

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Ja sam (zlo)upotrebio taštitno prezime, xexe, pre 2 godine, sad bi trebalo da se vratim na svoje, ako nešto budu kočili, doviđenja...
Optika mi je ispred vrata, valjda ću naći neku zadovoljavajuću kombinaciju
O tome sam i ja razmišljao,pa da žena potpiše novi ugovor kao novi korisnik. Mada je negde pisalo i pomenuto da član domaćinstva na istoj adresi može postati korisnik,ali yek nakon tri meseca.
Ma lepo odem ja sutra,raskinem ugovor,kažem selim se i razvodim se od žene,hahaha,ona će biti novi korisnik,neće najskuplji paket pa nek uzme onaj EON full i to je to.

@Osoba A,a koja optika je u pitanju? MTS,Orion?
I ja sam gledai varijante optike i druge provajdere,ali oni ne nude SK koje i najviše gledam. Nudi posta.net,ali kada sam ih zvao,rekli su da nema tehničkih mogućnosti u mojoj zgradi da oni uvedu.

Sad gledam, ako uz superset na srednji paket budu davali HBO premium, nece biti losa opcija za prelazak.

@Osoba A,a koja optika je u pitanju? MTS,Orion?
I ja sam gledai varijante optike i druge provajdere,ali oni ne nude SK koje i najviše gledam. Nudi posta.net,ali kada sam ih zvao,rekli su da nema tehničkih mogućnosti u mojoj zgradi da oni uvedu.
MTS, baš su ovih dana pri kraju radova, još samo da povežu kabal sa već postojećom instalacijom koju su postavili u prizemlju zgrade
afff06ac90df41b48dd587abe43f1c77.jpg

Ubee ruter je jedno smece, 3 komada sam imao za nesto vise od godinu dana, svaki je *****avao i imao svoje probleme, a jedan od njih je crkao posle samo ~48h. Na kraju mi se smucilo vise i uzeo sam ovaj krs od laznog ciska, iskreno te krsine bolje rade uz SBB mrezu nego Ubee.
Kada sam koristio Ubee i 5Ghz uz uredjaje koji ga podrzavaju, cak i stajanje uz ruter nebi izvuklo 100% brzine neta, istina moglo je da izvuce jedno 80%, cak ni kada je podesen na 40mhz sto je za sam 5Ghz lose jer vec ima kraci range od 2.4, jos mu saseces sa ovime i GG imas Wi FI na 10 metara okolo.
U slucaju Ubee rutera koji odasilje tek delic signala na svoju levu stranu jos gore.

Inace te zablude da niko nema 5GHZ rutere itd, sam sam imao car da osetim koliko je barem gde ja zivim zatrpano i sa 5GHz ruterima, mada tacno je da je 2.4k mnogo vise, ja iz sobe trenutno brojim 48 komada koje hvatam, al hvatao sam i vise ranije.
Stvar je u tome sto svaki zid, svaka prepreka na putu od ruterove antene do wi fi uredjaja slabi signal, pa ako je signal vec oslabljen, dovoljno je i telom da "presecete" vazdusnu liniju da izgubite jos jedno 20db signala.

Mozda covek moze da ima pouzdaniji WI FI uz neki bolji ruter koji je proveren da shljaka uz budjavi SBB kako valja i da dokupi antenicu za al ne tu budjavu od 20e, ta gubi signal sa 1.5 metara distance od rutera..
Bukvalno sam jedno vreme imao 2 kompa na distanci od 1.5metar i tu istu belu malu antenicu, dovoljno je los wifi signal da je uspevala da izbacuje taj drugi komp iz igara i voice chat programa koji su osetljivi na momente gubljenja neta itd..

Brat od strica je dugo vremena "Pozajmljivao" net od komsija, pa kako je postajao sve zahtevniji sa tim kakvu stabilnost neta zeli je kupovao 2 razlicite dobre antene koje je gurao na prozor, ja mislim da je jedna od njih bukvalno nezvanicno namenjena za "pozajmljivanje" interneta od komsija, i opet je sa punog signala redovno padao na ocajan itd. Wi Fi kao primarni vid interneta je tuga bozija za bilo koga ko nece samo da browsuje net i slicno. A da pouzdano izvlaci 100% brzine, jedino da sedne u ruter, gde onda ne vidim zasto ga nebi i bocnuo sa lan kablom anyway.

Inace ne kapiram u zasto je bauk provuci lan kabl do zeljenih uredjaja? vidim da i drugi clan zeli detetu da ima bolji net, zasto jednostavno ne sprovede lan kabl? Pa moj ruter stoji na centru stana, a oba kompa su u coskovima stana, za oba je bio potreban kabl od 20 metara, za moju sobu je bilo par metara viska, ali lepo sprovedeni, sakriveni kablovi ne kapiram sta je to toliko problem, mozete da ih furate po podu ivicu, mozete da ih gurnete iza lajsni mada je to malo veci cim, i na kraju mozete da ih vucete po plafonu sa ili bez ukrasnih plastika.. Odradis jednom, miran si ceo zivot.. i ne kosta nista specijalno.
-

Poslednja izmena:
Ubee ruter je jedno smece, 3 komada sam imao za nesto vise od godinu dana, svaki je *****avao i imao svoje probleme, a jedan od njih je crkao posle samo ~48h. Na kraju mi se smucilo vise i uzeo sam ovaj krs od laznog ciska, iskreno te krsine bolje rade uz SBB mrezu nego Ubee.
Kada sam koristio Ubee i 5Ghz uz uredjaje koji ga podrzavaju, cak i stajanje uz ruter nebi izvuklo 100% brzine neta, istina moglo je da izvuce jedno 80%, cak ni kada je podesen na 40mhz sto je za sam 5Ghz lose jer vec ima kraci range od 2.4, jos mu saseces sa ovime i GG imas Wi FI na 10 metara okolo.
U slucaju Ubee rutera koji odasilje tek delic signala na svoju levu stranu jos gore.

Inace te zablude da niko nema 5GHZ rutere itd, sam sam imao car da osetim koliko je barem gde ja zivim zatrpano i sa 5GHz ruterima, mada tacno je da je 2.4k mnogo vise, ja iz sobe trenutno brojim 48 komada koje hvatam, al hvatao sam i vise ranije.
Stvar je u tome sto svaki zid, svaka prepreka na putu od ruterove antene do wi fi uredjaja slabi signal, pa ako je signal vec oslabljen, dovoljno je i telom da "presecete" vazdusnu liniju da izgubite jos jedno 20db signala.

Mozda covek moze da ima pouzdaniji WI FI uz neki bolji ruter koji je proveren da shljaka uz budjavi SBB kako valja i da dokupi antenicu za al ne tu budjavu od 20e, ta gubi signal sa 1.5 metara distance od rutera..
Bukvalno sam jedno vreme imao 2 kompa na distanci od 1.5metar i tu istu belu malu antenicu, dovoljno je los wifi signal da je uspevala da izbacuje taj drugi komp iz igara i voice chat programa koji su osetljivi na momente gubljenja neta itd..

Brat od strica je dugo vremena "Pozajmljivao" net od komsija, pa kako je postajao sve zahtevniji sa tim kakvu stabilnost neta zeli je kupovao 2 razlicite dobre antene koje je gurao na prozor, ja mislim da je jedna od njih bukvalno nezvanicno namenjena za "pozajmljivanje" interneta od komsija, i opet je sa punog signala redovno padao na ocajan itd. Wi Fi kao primarni vid interneta je tuga bozija za bilo koga ko nece samo da browsuje net i slicno. A da pouzdano izvlaci 100% brzine, jedino da sedne u ruter, gde onda ne vidim zasto ga nebi i bocnuo sa lan kablom anyway.

-
Mozda si ti naleteo na neke falicne modele iz neke serije ali kod mene Ubee radi najnormalnije u duplex stanu. Nema nikakvih problema i toga sto ti opisujes,ali verujem da si imao problema... ja sam to iskusio sa d3 mini aparatima. Ali sa malo taktike i strpljenja sve se resi, pogresio si sto si ostao na Ciscu... Trebas da znas da je prijem signala ogranicen vise sa hardverom koji je ugradjen u neki racunar u nego zidovima. Ne znam gde zivis ali 40 i kusur 5ghz mreza tesko da ce se naci na jednom prostoru. Kod mene je samo moja na 5ghz sve ostale su 2.4.

Proveri ti to sve jos jedan put i danas ako mozes i imas vremena za to, pa da budes spreman sutra.
Mislim da su bas na ovoj temi pisali pre ko zna koliko stranica da sada nesto zatezu za to, kao primarno gledaju adresu.. Ne secam se sad bas tacno.

Inace mi je sada bas zanimljiv ovaj "rat" provajdera konkretno u NS..

Idem pre neki dan Detelinarom, H. Ruvimovom konkretno, sa jedne strane ulice bilbordi za ORION a sa druge strane su za SBB bili pre nekih mesec dana koliko se secam, a bukvalno je to granica.,)
ORION razvlaci optiku najvise trenutno u tom kvartu izmedju K. Stankovica i H. R. a SBB je svuda valjda vec..

Poslednja izmena:
Inače jedno pitanje za one koji se bolje razumeju u materiju oko povezivana... Stavio sam spoiler jer ima slika za videti...

Kod mene se trenutno ruter nalazi u ormariću iznad ulaznih vrata i povezan je na sledeći način:
e681c1665c6d8737a671a1ea1818548a.jpg

U dnevnoj sobi imam samo sledeću utičnicu iz koje ide antenski kabl i koji je spojen sa STB koji se nalazi ispod TV (optimalna pozicija TV u sobi).
490bfad256dbf72f580a289ff67ce999.jpg

233c0b975159a9c22fa7bbb7e603dd8a.jpg

LAN utičnice kao na slici mi se nalaze u spavaćoj i dečijoj sobi ali ne i u dnevnoj čime bi povezivanje bilo znatno lakše.

5d618be3fc1eb6ad0eb7e5bdb7f3230e.jpg

Pitanje je - mogu li ja postojeću instalaciju, kako se vidi na slici, da iskoristim na bilo koji način da povežem EON premium STB a bez bušenja zidova i razvlačenja UTP kabla po stanu i drugo, ako se STB povezuje LAN kablom, treba li mi više antenski kabl koji se vidi na drugoj slici da ide iz zida u trenutni STB.

Poslednja izmena:
Mozda si ti naleteo na neke falicne modele iz neke serije ali kod mene Ubee radi najnormalnije u duplex stanu. Nema nikakvih problema i toga sto ti opisujes,ali verujem da si imao problema... ja sam to iskusio sa d3 mini aparatima. Ali sa malo taktike i strpljenja sve se resi, pogresio si sto si ostao na Ciscu... Trebas da znas da je prijem signala ogranicen vise sa hardverom koji je ugradjen u neki racunar u nego zidovima. Ne znam gde zivis ali 40 i kusur 5ghz mreza tesko da ce se naci na jednom prostoru. Kod mene je samo moja na 5ghz sve ostale su 2.4.

Pa sad, 3 razlicita komada kroz 13-14 meseci razlike, losa serija? pre ce biti da je vecina Ubee rutera tako. Takodje sa 4 razlicita tehnicara kad izadju na teren sam detaljno pricao i delio utiske o Ubee, i ni jedan od njih nije imao nista dobro da kaze za njega sam da im generalno pravi haos. Slazu se da ako radi onda je super, ali da je cesce obrnuto itd.
Inace problemi koji su se desavali su varirali kroz sva 3 kom, jedino je jedan radio 48h i crkao, ostala 2 su imala razlicite boljke u potpunosti. Ja ne smatram da sam pogresio da posle 3 komada kroz 13-14 meseci njihovog koriscenja, se konacno otarasim prokletije.

Uredjaji koji su kaceni nisu bili PC niti laptop nego mobilni telefoni, po meni je veoma normalno da PC spojim sa lan kablom, A telefoni, pa ovako imamo u kuci 4 Huawei telefona, 3 P10 i 1 P9 Light, takodje imamo 1 samsung, svi sem p9 Light imaju 5Ghz mrezu. I svi su se ponasali isto na wi fi.
Inace nismo se razumeli, mozda sam se lose izrazio, nemam 48 5GHz mreza oko mene nego 2.4GHz, ali i broj 5GHz se povecava i uopste nije ta fora "e ja sam jedini koji ima" barem ne kod mene.

@Martin Mystere: Treba ti i dalje "antenski" tj coax kabl tu kod TV-a jer novi EON STB preko njega emituje live TV sadržaj, a LAN koristi za "gledaj iz početka".
Nemaš drugu opciju nego da razvlačiš UTP kabl (ili moooožda će da radi sa onim "powerline" (strujnim) adapterima), ako hoćeš CUTV i VOD funkcionalnost na tom EON STB.

Nego, čija ti je to optika? :)

Poslednja izmena:
Inače jedno pitanje za one koji se bolje razumeju u materiju oko povezivana... Stavio sam spoiler jer ima slika za videti...

Kod mene se trenutno ruter nalazi u ormariću iznad ulaznih vrata i povezan je na sledeći način:
e681c1665c6d8737a671a1ea1818548a.jpg

U dnevnoj sobi imam samo sledeću utičnicu iz koje ide antenski kabl i koji je spojen sa STB koji se nalazi ispod TV (optimalna pozicija TV u sobi).
490bfad256dbf72f580a289ff67ce999.jpg

233c0b975159a9c22fa7bbb7e603dd8a.jpg

LAN utičnice kao na slici mi se nalaze u spavaćoj i dečijoj sobi ali ne i u dnevnoj čime bi povezivanje bilo znatno lakše.

5d618be3fc1eb6ad0eb7e5bdb7f3230e.jpg

Pitanje je - mogu li ja postojeću instalaciju, kako se vidi na slici, da iskoristim na bilo koji način da povežem EON premium STB a bez bušenja zidova i razvlačenja UTP kabla po stanu i drugo, ako se STB povezuje LAN kablom, treba li mi više antenski kabl koji se vidi na drugoj slici da ide iz zida u trenutni STB.
Laik sam ali ako ništa drugo onda powerline adapteri (internet kroz strujnu mrežu)
~ 6.000 din par
(ovo ako ti je potreban lan u dnevnoj sobi, to ne znam i ne tvrdim)

Poslednja izmena:
Pa izgleda da je potreban a ja tražim bilo kakav način ako to može da se izbegne...

Mada i power adapter je rešenje ako bi to sigurno funkcionisalo kako treba jer imam slobodnih utičnica i u ormariću, pored rutera (slika 1) i iza TV (slika 3).

Btw pretpostavljam da bi prelaskom na EON premium morali da zamene i postojeći Cisco 3928 sa onim Ubee - ili ipak ne?

Proveri ti to sve jos jedan put i danas ako mozes i imas vremena za to, pa da budes spreman sutra.
Mislim da su bas na ovoj temi pisali pre ko zna koliko stranica da sada nesto zatezu za to, kao primarno gledaju adresu.. Ne secam se sad bas tacno.

Inace mi je sada bas zanimljiv ovaj "rat" provajdera konkretno u NS..

Idem pre neki dan Detelinarom, H. Ruvimovom konkretno, sa jedne strane ulice bilbordi za ORION a sa druge strane su za SBB bili pre nekih mesec dana koliko se secam, a bukvalno je to granica.,)
ORION razvlaci optiku najvise trenutno u tom kvartu izmedju K. Stankovica i H. R. a SBB je svuda valjda vec..

Kod mene u Mokranjčevoj su MTS optiku pre par dana doveli do zgrade. U zgradi još ništa nisu radili. A za Orion ne znam.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno