Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Niko to ne zna precizno ali od 6-10 dana je obicno.

Meni je danas isporučen paket koji je stigao na carinu 18-og.

I kod mene ubrzano, zadnje sto bilo je 5 dana plus dan ka meni. Zimus je bilo i po 12 dana na carini.

Ja sam o ovome pisao jedno 6 meseci unazad....
Inace koliko se trenutno ceka na BG carini nasao sam neku stranu unazad 6 dana ?

Meni stiglo na carinu (iz Singapura) 14. (subota) a ocarinjeno 19., četiri dana pisalo "podnošenje na carinski pregled" - mada nema pravila naravno.

A ovo za otvaranje stvarno je veoma zanimljivo, trebalo bi neki psihijatar da napiše doktorat na tu temu, al ozbiljno, kakve su to frustracije stvarno ne razumem. Meni skoro uvek seku kutiju negde sa strane (jedina logika da se plaše da je unutra eksploziv a detonator na poklopcu kutije:)), sva sreća samo jednom su mi oštetili, isekli neku futrolu... A sećam se da sam jednom davno istovarivao šleper sa it robom tek pristigao sa carine - nekoliko kutija od skenera i monitora isto tako divljački pocepane. Ja u neverici, a ljudi iz te firme kažu da neke kutije skoro uvek stignu raskomadane sa carine. Što kaže Zeha nema tu nikakve odgovornosti pa se istresaju na pošiljkama

Koja carina je nadležna za Zrenjanin? Već treća narudžbina mi je stigla u roku od 15 dana, dve sa Alija i jedna sa JoyBuy. Prekjuče sam dobio mejl od Alija da je paket stigao u Srbiju, danas mi je isporučen. Kad naručujem na adresu u Beogradu, za sve mi treba minimum tri nedelje, a u ZR stiže nedelju dana brže.

Ne znam da li ima veze sa tim što su u pitanju sitnice vredne nekoliko dolara, ali i za to mi u BG treba ~20 dana.

pa ukucaj broj na www.posta.rs pa ćeš videti koja carinarnica je nadležna [emoji39]

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

PITANJE: Kad bih hteo da više puta mesečno, recimo 2x, da naručim poveći paket legalnih suplemenata iz US ili EU, koji bi bili minimalne vrednosti od 100 Eura pa do 500 Eura i bilo bi više komada iste vrste, kakvim sve naknadama podležem i da li uopšte mogu toliko da naručim? Pod pretpostavkom da naručujem kao fizičko lice navodno za ličnu upotrebu...
Hvala na pomoći.

Ima li neko da mu je tracker pokazivao ovako nešto? Obično nakon "EDI" poruke sam dobijao sledecu poruku sa zemljom isporuke.

Germany, DEDIET - DIETZENBACH T, Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ24/07

Germany, DEDIET - DIETZENBACH T, Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka)19/07

Germany, DEDIET - DIETZENBACH T, Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ17/07

Germany, DEDIET - DIETZENBACH T, Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - IZVOZ 17/07

Poslano je putem Swiss post.

PITANJE: Kad bih hteo da više puta mesečno, recimo 2x, da naručim poveći paket legalnih suplemenata iz US ili EU, koji bi bili minimalne vrednosti od 100 Eura pa do 500 Eura i bilo bi više komada iste vrste, kakvim sve naknadama podležem i da li uopšte mogu toliko da naručim? Pod pretpostavkom da naručujem kao fizičko lice navodno za ličnu upotrebu...
Hvala na pomoći.

Rizičan ti je to biznis plan, možda bi prošlo jednom, dva puta, pet puta ali pre ili kasnije nekome se nešto na carini neće svideti i krenuti da zavrće uši...
U principu računaja 32% na vrednost naručbine ali ima par problematičnih stvari tu:
- "više komada iste vrste" -> dva bi verovatno prošla, tri, možda, 5, koliko je zakonski maximum pitanje je, možda jednom, dok paket ne naleti na nadrndanog carinika, onda neće proći, samo će ga vratiti nazad ili ti tražiti podatke od firme,
- kako se radi o proizvodima koji se koriste za ljudsku ishranu za njih bi u principu trebalo da se odradi fitosanitarni pregled, znači da pošalješ uzorke određenoj laboartoriji koja će ti izdati papir da su dotični artikli sigurni za ljudsku upotrebu. Na sitne naručbine ovo ne traže, ima ovde ljudi koji poručuju suplemente, niko se nije žalio da su mu tražili pregled ALI, to je njihovo pravo tj. mogu u bilo kom momentu da se predomisle i kažu ti da moraš to da odradiš da bi dobio paket, a ti puko 500€ na to i još moraš svaki da otvoriš, zbog uzorka, pošalješ na testiranje i lekaš mesec-dva... Za firme je ovo obavezno ali one ne naručuju za 500€ a i sve te troškove uračunaju u cenu koju plaća kupac, zato je i takva razlika između cena ovde i online.
- sve zapravo zavisi od carinika kojem je pod ruke uleteo tvoj paket, ako više puta vidi sličan sadržaj u većim količinama, polako će zapamtiti kome to ide i onda jednog dana kad ne bude dobre volje sve može da krene u pogrešnom smeru za tebe a možeš i da postaneš extraprofiter, obogatiš se, jedno je sigurno što više para je u igri više očiju je zainteresovano...

Rizičan ti je to biznis plan, možda bi prošlo jednom, dva puta, pet puta ali pre ili kasnije nekome se nešto na carini neće svideti i krenuti da zavrće uši...
U principu računaja 32% na vrednost naručbine ali ima par problematičnih stvari tu:
- "više komada iste vrste" -> dva bi verovatno prošla, tri, možda, 5, koliko je zakonski maximum pitanje je, možda jednom, dok paket ne naleti na nadrndanog carinika, onda neće proći, samo će ga vratiti nazad ili ti tražiti podatke od firme,
- kako se radi o proizvodima koji se koriste za ljudsku ishranu za njih bi u principu trebalo da se odradi fitosanitarni pregled, znači da pošalješ uzorke određenoj laboartoriji koja će ti izdati papir da su dotični artikli sigurni za ljudsku upotrebu. Na sitne naručbine ovo ne traže, ima ovde ljudi koji poručuju suplemente, niko se nije žalio da su mu tražili pregled ALI, to je njihovo pravo tj. mogu u bilo kom momentu da se predomisle i kažu ti da moraš to da odradiš da bi dobio paket, a ti puko 500€ na to i još moraš svaki da otvoriš, zbog uzorka, pošalješ na testiranje i lekaš mesec-dva... Za firme je ovo obavezno ali one ne naručuju za 500€ a i sve te troškove uračunaju u cenu koju plaća kupac, zato je i takva razlika između cena ovde i online.
- sve zapravo zavisi od carinika kojem je pod ruke uleteo tvoj paket, ako više puta vidi sličan sadržaj u većim količinama, polako će zapamtiti kome to ide i onda jednog dana kad ne bude dobre volje sve može da krene u pogrešnom smeru za tebe a možeš i da postaneš extraprofiter, obogatiš se, jedno je sigurno što više para je u igri više očiju je zainteresovano...

Pre svega, hvala na svemu !!!

Da, tako nekako sam i mislio, ali reci mi još samo da li ja ovde mogu uopšte da registrujem takvu firmu, jel postoje takve laboratorije koje bi po zakonu potvrdile da određeni suppsi mogu da se koriste s'obzirom gde živimo, kakav je zakon za te suplemente? Ovo naravno pitam samo hipotetički jer mi je jasno da bi to uključivalo porudžbine od više desetina K Eura i generalno ogromne troškove...
I još jedno pitanje, pominje se na više mesta špedicija, ja imam neko viđenje toga, ali nisam siguran kako to funkcioniše tačno i šta je to konkretno?

Hvala još jednom.

Ima svega toga i kod nas i sve može da se odradi ali u pravu si što se tiče troškova svega toga, legalan biznis se isplati samo ako planiraš da radiš na veliko, sve zavisi od vrste biznisa, u nekim poljima bi mogao da se izvučeš sa 10-20K eura a za neke treba više. Država se kod nas ugrađuje ogromnim delom, sve zavisi od oblasti ali računaj da se država ugradi sa 100% na nabavnu cenu. I naravno moraš paziti na to da li u dotičnom biznisu već ima nekih igrača koji bi da zadrže svoju poziciju i učiniće sve da to urade.

Špedicija je u najjednostavnijem tumačenju firma koja za tebe radi prevoz robe (ako ti je potreban prevoz, što može biti jeftinije od slanja poštom) i sredi ti papire oko carinjenja i uvoza robe, na tebi je samo da im javiš gde treba da pokupe pošiljku (ako npr imaš par paleta robe), gde da je dovezu i da usput srede sve papire vezane za taj uvoz, pošalješ im fakturu gde se vidi šta uvoziš i koliko si platio i to je manje-više to. Oni ti ispostave račun i kad sve to platiš tvoje je samo da preuzmeš robu iz carinskog skladišta špeditera.
Celokupnu papirologiju možeš i sam da odradiš i da ne plaćaš ništa špediteru ali ako to već ne radiš za nekog, u nekoj firmi ili nemaš nekog ko bi ti pokazao kako se to radi, sam nećeš provaliti, nije samo potpis na dokumentu i završeno, ima tu dosta posla.

Hvala ti još jednom na svemu, dao si mi super odgovore, sve onako kako sam i mislio sa još par sitnih detalja koji su mi falili. U svakom slučaju, ako nekad budem uvozio, imaš od mene NO-Reaktor na poklon, pozz.

Stigle konacno i do mene KZ ZS6, i videh da su procenjene na 5$ [emoji2] A placene 33e
Dobro prolazim sa carinom heheh

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Sad već znaju koliko koštaju pa više neće praviti takve greške...

Mislis prodavac je napisao na paketu "headphones" i vrednost $5? Inace i nije cudno sto su prosle za toliko, $5 je normalna cena za male slusalice.

Meni su xiaomi el. cetkica ($40) i smartwatch ($50) prosli sa oznacenih $15. NS carina.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Poslednja izmena:
samo se hvalite pa drugi put neće. koliko puta je napomenuti da dokoni carinski službenici prate forume [emoji41]

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Opet paranoja... [emoji57]

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Dobro, necu da pricam vise, ali ako nastavi ovako, bice super ;)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Ja poduvao danas. Baterija placena $4 procenjena na $10. Fino [emoji2]

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Zaboravio da kazem, paket nisu ni otvarali [emoji2]

Može jedno pitanje izvinjavam se ako nije na prvom mestu, naime hoću da kupim jedan proizvod koji je trenutno 60% popusta, inače košta 430 evra e sad kad stigne kod nas na carinu da li će ga cariniti na cenu popusta ili na full cenu ako oni gledaju na netu koja je njegova prava cena?

Sent from my E5823 using Tapatalk

Ako kupuješ iz eu, usa... male su šanse da neće staviti realnu cenu, tj. poslati fakturu. Ako se i desi da napišu bez popusta, ti se možeš žaliti i podneti im dokaz koliko si platio bez problema (ne računajući problem vremena i živaca:D).
Ako kupuješ iz Kine najbitnije da ne napiše neku nebulozno nisku cenu, ja bih zamolio prodavca da stavi neku cenu tipa 70 eur (ne znam šta je u pitanju doduše i koje su šanse da poveruju da to košta 70, lupio sam), postoji velika šansa da će cariniti na to što piše.
I vodi računa kako šalju, ako je dhl naplatiće ti dhl čini mi se još oko 4500 špediciju.

Da li znate da li je trenutno carinska osnovica za sve telefone cija je cena u Kini 80-120$ ( LeTV,Xiaomi,... ) oko 10.000din ( 100$ ) ?

Meni je pre mesec dana stigao paket iz Nemacke, drug mi je poslao delove za kompjuter, znači ništa nisam kupio, ovo je bio poklon, maticna sa kutijom, vodeno hladjenje, 16 gb rama, dva ssd-a i gtx 970.
Sve posalato DHL-om, to je valjda standardna posiljka, stavio je vrednost 45 eura, paket bio na carini oko nedelju dana, stiglo samo 300 dinara da platim za postarinu, i to je to. Toliko o tome da nekad gledaju šta je unutra.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Da je otvoreno bilo bi ocigledno da nije tako kao sto kaze ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno