Meni je danas isporučen paket koji je stigao na carinu 18-og.
Ja sam o ovome pisao jedno 6 meseci unazad....
Inace koliko se trenutno ceka na BG carini nasao sam neku stranu unazad 6 dana ?
PITANJE: Kad bih hteo da više puta mesečno, recimo 2x, da naručim poveći paket legalnih suplemenata iz US ili EU, koji bi bili minimalne vrednosti od 100 Eura pa do 500 Eura i bilo bi više komada iste vrste, kakvim sve naknadama podležem i da li uopšte mogu toliko da naručim? Pod pretpostavkom da naručujem kao fizičko lice navodno za ličnu upotrebu...
Hvala na pomoći.
Rizičan ti je to biznis plan, možda bi prošlo jednom, dva puta, pet puta ali pre ili kasnije nekome se nešto na carini neće svideti i krenuti da zavrće uši...
U principu računaja 32% na vrednost naručbine ali ima par problematičnih stvari tu:
- "više komada iste vrste" -> dva bi verovatno prošla, tri, možda, 5, koliko je zakonski maximum pitanje je, možda jednom, dok paket ne naleti na nadrndanog carinika, onda neće proći, samo će ga vratiti nazad ili ti tražiti podatke od firme,
- kako se radi o proizvodima koji se koriste za ljudsku ishranu za njih bi u principu trebalo da se odradi fitosanitarni pregled, znači da pošalješ uzorke određenoj laboartoriji koja će ti izdati papir da su dotični artikli sigurni za ljudsku upotrebu. Na sitne naručbine ovo ne traže, ima ovde ljudi koji poručuju suplemente, niko se nije žalio da su mu tražili pregled ALI, to je njihovo pravo tj. mogu u bilo kom momentu da se predomisle i kažu ti da moraš to da odradiš da bi dobio paket, a ti puko 500€ na to i još moraš svaki da otvoriš, zbog uzorka, pošalješ na testiranje i lekaš mesec-dva... Za firme je ovo obavezno ali one ne naručuju za 500€ a i sve te troškove uračunaju u cenu koju plaća kupac, zato je i takva razlika između cena ovde i online.
- sve zapravo zavisi od carinika kojem je pod ruke uleteo tvoj paket, ako više puta vidi sličan sadržaj u većim količinama, polako će zapamtiti kome to ide i onda jednog dana kad ne bude dobre volje sve može da krene u pogrešnom smeru za tebe a možeš i da postaneš extraprofiter, obogatiš se, jedno je sigurno što više para je u igri više očiju je zainteresovano...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari