Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ne znam da li se koriste postojeća bandera, pošto je ona ispred moje kuće[emoji16]

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Ne znam da li se koriste postojeća bandera, pošto je ona ispred moje kuće[emoji16]

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Ja da sam na tvom mestu napravio bih sam instalaciju nosaca(cevi) gde meni najvise odgovara a oni samo da provuku. Tako sma ja uradio kompletnu instalacinu svega u stanu i oni samo 1 rupu buse i to je sve. Jeste malo cimanje ali uradis ti kako ti odgovara

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Evo da vas informišem, danas sam razgovarao sa komercijalistom zaduženim za moj kraj (zalepili mi promo poster u ulazu). Mogu koliko već od sutra da potpišem ugovor, instalacija bi krenula posle 13.07. S obzirom da je bio u nekoj gužvi, a kao što znate ništa nemaju zvanično na sajtu već sve deklamuju direktno na telefon, na brzinu sam se informisao za pakete koji su meni interesantni, a pretpostavljam i većini. Uglavnom su cene slične sa cenama sa onog flajera (trio paketi 150/20 - 4.499 din., 250/30 - 5.399 din.), ugovor se potpisuje na 24 meseca, a u prvih 12 meseci ima 50% popusta. TV u ova dva paketa može da se vraća 72 sata u natrag i mogu se priključiti dva uređaja.

Da dopunim informaciju koju je komsija MaxXx napisao (i ja zivim u bloku 45). Ja sam uspeo da dobijem primerak ponude. Mene je interesovao Box 2 paket, to nisu imali na papiru. Verovatno zele da prodaju sto skuplje pakete.

IMG_2646.jpg

FullSizeRender (4).jpg

Uglavnom su cene slične sa cenama sa onog flajera (trio paketi 150/20 - 4.499 din., 250/30 - 5.399 din.), ugovor se potpisuje na 24 meseca, a u prvih 12 meseci ima 50% popusta.

@MaxXx, znači prvih 12 meseci trio paket 150/20 mb/s sa 50% popusta košta 2.249.50 din. . Samo želim da potvrdiš info koji si dobio jer do sada u tom trio paketu su davali 3 meseca po 1,00 din. .

Poslednja izmena:
@Alex i @MaxXx ako budete u prilici da se ponovo vidite sa komercijalistom iz Telekoma raspitajte se da li ima nekih promena i promo akcija za optički Box 2 paket (fiksni + internet u svim dostupnim brzinama) . Bilo bi logično kad već spuštaju cene optičkih Box 3 paketa za 17-25% uz ugovor na 24 meseca da to važi i za optičke Box 2 pakete .

Ako vazi i za Box2, bice ipak fina cena!

Paket 100/10 ne bi ni trebao da postoji u ponudi optičkog neta. Prvi sledeći, 150/20, trebao bi da bude najmanji i da košta kao sto piše za 100/10. Ili eventualno malo više.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Paket 100/10 ne bi ni trebao da postoji u ponudi optičkog neta. Prvi sledeći, 150/20, trebao bi da bude najmanji i da košta kao sto piše za 100/10. Ili eventualno malo više.

@desp, vremenom će sve brzine interneta ući u ponudu optičkog interneta kod Telekoma . Kad uđe optika u zgradu čak će i ADSL korisnici od 10/1 mb/s biti prebačeni na optiku .

Poslednja izmena:
Kad zvanicno krece u pogon na globalnom nivou ovima kod kojih je vec izvedena instalacija ? Ili je i dalje lokalnog karaktera, par privilegovanih naselja i koja glavna ulica sa bankama i stranim firmama ?

Upravo sam postavio to pitanje u poslovnici... isti odgovor... bice uskoro u toku su pripreme. Dakle 2020

Sent from my iPhone using Tapatalk

@nebojsava Nisam to tako očekivao. Ako će mi po istoj ceni ponuditi istu uslugu preko optike kao što sada imam preko vdsl, pa ne znam zašto onda da kopam stan da bi ubacili to vlakno?

Kad zvanicno krece u pogon na globalnom nivou ovima kod kojih je vec izvedena instalacija ? Ili je i dalje lokalnog karaktera, par privilegovanih naselja i koja glavna ulica sa bankama i stranim firmama ?
Upravo sam postavio to pitanje u poslovnici... isti odgovor... bice uskoro u toku su pripreme. Dakle 2020

Nezvaničan info je da trenutno još nije odlučeno (van Beograda) ko će u ime Telekoma da radi instaliranje optike po horizontali od optičkih ormarića po vertikalama do i u stanove korisnika . Da li će Telekom obučiti postojeći svoj kadar ili će u zavisnosti od lokacije angažovati treće lice (firmu) .
Inače za par dana 17.07 biće izvršena uplata dividendi Telekoma za 2017.god. svim akcionarima a navedeni iznos je umanjen u odnosu na dividendu iz 2016.god. za 25-30% i taj novac ide kao direktna investicija u proširenje optike po Srbiji .

@nebojsava Nisam to tako očekivao. Ako će mi po istoj ceni ponuditi istu uslugu preko optike kao što sada imam preko vdsl, pa ne znam zašto onda da kopam stan da bi ubacili to vlakno?

@desp, videćemo vremenom sve su opcije moguće . Čudni su putevi telekomunikacija u slučaju Telekoma .

Zasto si mislio da ce biti bolja cena preko optike?
Ja ne znam da je igde pala cena najnizih paketa kada se pusti optika, vec samo budu bolji paketi.

To da li imas telefon ili ne (a kod Telekoma ce naravno morati da se ima..) je nebitno, oni hoce toliko za najnizi paket, jer tako racunaju zaradu. Da nema telefona, i dalje bi cena bila ista.

"Kopas stan" da bi imao bolji internet, odziv, iako je ista brzina. Kod vecine ne moze ta brzina ipak, pa bi morali da uvode optiku. Ili "kopas stan" da bi kasnije imao vece brzine.

@desp, vremenom će sve brzine interneta ući u ponudu optičkog interneta kod Telekoma . Kad uđe optika u zgradu čak će i ADSL korisnici od 10/1 mb/s biti prebačeni na optiku .
Nisam ovo baš razumeo, ja trenutno imam njihov adsl, kako to ide? Inače mi upravnik zgrade kaže da stiže i njihova optika... Orion optiku već imamo

Altru
kad nakace sve nove korisnike koji bi "odma" optiku da imaju, polako ce celu infrastrukturu i korisnike da prebacuju na optiku.
Mnogo je lakse odrzavati mrezu koja je jednoobrazna tj samo optika nego imati papazjaniju od npr ISDN, ADSL, VDSL plus optika kao sto ce sada biti.
A za full optiku ce trebati bar 20 godina.

Da li se zna kada će VDSL korisnici u Beogradu dobiti optiku?

Nema veze da li si ADSL/VDSL korisnik...
Oni idu po nekim svojim planovima pa kad se kome zalomi da moze da predje.
Ako si u zgradi u nekom vecem naselju, mnogo je veca sansa da ces ranije dobiti optiku.

Kako nema veze,kada ti je na primer ,kod VDSL-a,optika ušla u zgradu do vdsl ormarića,dok si kod Adsla daleko od optike?

Poslednja izmena:
Ako ti je namenski za FTTH optika dosla do ulaza, vrlo je moguce da ce te ove godine nakaciti.

Ne očekujem ja niže cene, već da po istoj ili blago višoj ceni ponude znatno brži net.
Prema pisanju @nebojsava shvatio sam da će i preko optike imati tipa 10/1 ili 20/4 brzine, po istoj ceni kao i sada preko vdsl.
U takvom slučaju sigurno ne bih kopao po stanu zbog optike, jer prosto ne vidim nikakvu korist. Da li ću imati odziv 10ms ili 1ms, meni nema nikakvog značaja.

Poslednja izmena:
@desp: Pa sa takvim razmišljanjem ćeš da se nađeš za koju godinu u situaciji da za iste pare (ili 200 din više ) ti imaš 20 Mbps koji su počeli da rade problematično jer je u muđuvremenu negde ušlo malo vlage ili je komšijin matori TV počeo da vraća struju nazad u utičnicu a neko sa optikom će da ima 70-100 Mbps i nula problema.

Nije poenta u tome. Preko optike provajder moze da ponudi i 5/1Mbps, a moze i 1000/1000Mbps. Preko ADSL-a moze do 24/1, preko VDSL-a do 100/100Mbps *ako sedite na isturenom stepenu.

Jedina je fora sto gPON, 10gPON, ngPON2 (standardi za optiku do krajnjih korisnika) mogu ponuditi do 2.5 odnosno 10, odnosno 40Gbps, što je za telefonsku paricu nedostižno.

Jednostavno je optika future proof tehnologija sto parice nisu. Čak i g.fast (koji kroz paricu gura do 700-800Mbps) i koji funkcioniše tako što optika ide do ispred dvorišta ili do hola (podruma) zgrade, i radi do max 100m telefonske parice, nije zamena za FTTH (FTTP) tehnologije.

Trenutno sam na VDSL 50/8 koji mogu da kažem da radi savršeno i s obzirom da sam u selu od oko 1500 stanovnika, neki bi reki da imam sreće, a meni je trenutno ovo - pa da kažem dovoljno, ali bi mogao fino da iskoristim i brži net. Na sreću jedan od provajdera sa juga Srbije do kraja godine dovodi FTTH ovde, i odoh kod njih čim se ukaže prilika.

Da ne pričam o tome da mi je VDSL modem crkao od udara groma (vazdušna telefonska linija sa bandere direktno na moju kuću) i spržio mi mrežnu karticu u ruter mašini (srećom nije otišlo dalje) da sam ugradio surge protector na samoj telefonskoj liniji i na ethernetu iz VDSL modema, i još ubacio jedan stari switch izmedju VDSL modema i ruter mašine.

Inače imam spoljni SFTP kabl do garaže i letnje kujne u dvorištu, i imam SFTP do wifi opreme provajdera kod kog imam simetričan wireless link. Pa ipak je grom uspeo da mi sprži samo VDSL. Kod optike kad dođe, neće uopšte biti važno da li ide pod zemljom ili kroz vazduh, jer u optičkom kablu ne može ništa da se indukuje. Pa ni tih problema neću imati.

Poslednja izmena:
Trenutno sam na VDSL 50/8 koji mogu da kažem da radi savršeno i s obzirom da sam u selu od oko 1500 stanovnika, neki bi reki da imam sreće, a meni je trenutno ovo - pa da kažem dovoljno, ali bi mogao fino da iskoristim i brži net. Na sreću jedan od provajdera sa juga Srbije do kraja godine dovodi FTTH ovde, i odoh kod njih čim se ukaže prilika.
To je to; uzeo bih i ja čim bude bolje ponude. Nemam neku želju da po svaku cenu uvodim optiku iz razloga da bih eto imao optiku. Ako i kada bude bilo dobrih ponuda, nije problem da pozovem da uvedu instalacije (koji god operater da ponudi).

Nazad
Vrh Dno