Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Zar mu efektivno ne treba i za Bridge mode?

Da, za ruter koji je iza telekomovog ili ako hoće da izbaci telekomov i da samo koristi drugi ruter D-Link, TP-Link.....!

Ovo apsolutno nije tačno. U ruter koji ti daju iz poslovnice je upisan standardan PPPoE za dinamičku IP adresu. Sve i da platiš statičku, istu nećeš dobiti dok ne upišeš PPPoE podatke koje si dobio na mail (bilo u njihov ili svoj ruter - a da njihov prebaciš u bridge mode).

Druže dobijaš PPPoE od modema koji si zadužio a ne neki drugi PPPoE za statičku IP adresu!

A kod mene je situacija ovakva Telekom ruter u Bridge a Asus iza upisem ppoe podatke iz maila koje sam koristio na adsl i to nece da radi! Tako da sve je kako je poglavica napisao,ja podatke imam al nisu aktivni na vdsl.

Poslednja izmena:
Nisam bre nista unosio kad je vec uneseno u drugi ruter. Telekom u Bridge i peglaj al ne radi kad Telekom menja ip adrese jer su dinamicke.

Drugar sad si na VDSL-u PTM protokol, ranije si imao ATM protokol na ADSL-u.........da bi imao internet sa tim PPPoE moraš u ASUS-a da ukucaš i VLAN ID da bi imao internet!!!!!

Ok moze li to slikovito ako imas ili malo vise info jer to nisam dobio od Telekoma.

To se i ne dobija, za VDSL je VLAN ID 300, na Asus ruteru pored polja gde unosiš PPPoE moraš imate i polje VLAN ID gde unosiš 300!

Poslednja izmena:
Predpostavio sam da je to al reko aj da pitam jer nisam pored rutera. Ta opcija ima na Telekom ruteru a na Asusu moram sutra pogledati.

Produzio pre neki dan box3. Net, fiksni i iptv. Udaljen sam od cetrale nekih 800 metara, imam 2 stb uredjaja. Zamolio ih u pisanoj formi-molbi da mi puste net 50/8 paket i ako znam da ne moze punih 50 vec koliko moze maksimalno, takodje i da mi odobre 3 meseca po 1 din. box3. Odobrili i jedno i drugo. Takodje dodatni-drugi stb uredjaj da placam naredne dve godine po 150 din. Do sada sam imao 20/2 paket. Radi bez problema, a ove crc greske su od jake grmljavine od pre neki dan, inace ih nemam. Dobijam 32,60/7,65Mbps ping 19. Parametri Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 8191/40607 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 9968/58972 kbps
Noise Margin(Up/Down) 7.4/6.9 dB
Line Attenuation(Up/Down) 3.5/13.4 dB
Output Power(Up/Down) 7/13.7 dBm
Data Path(Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth(Up/Down) 173/2363
Interleave Delay(Up/Down) 7/7 ms
INP(Up/Down) 4/3 symbols
Profile 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 40/5425
FEC Errors(Up/Down) 35985/60926
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 276 h 6 min 21 s

Super si prosao, obicno kada vide da si dalje od 300 metara u 99% slucajeva nema sanse za nikakav dogovor (kao da pricas sa drvetom).
Ko god da ti je to odradio i izasao u susret, respect, tako bi trebalo da se ponasaju profesionalci i da se bore za svakog korisnika.
Noise margin ti je na granici ali ti je konekcija stabilna 10+ dana tako da nema brige.
A za greske od grmljavine nemoj da te brinu, iako imam bolje parametre meni jaka grmljavina totalno obara konekciju ...

konacno su uspeli da mi povecaju upload na 8 (sa 2) posle vise od mesec dana reklamacija. nasli su nekog ko zna u cemu je problem..

Sent from Galaxy S8

Jos se nisam nakanuo da ga podesim a trenutno radi u Router modu. Što se tiče statičke zvali me sledeće jutro da jave da su mi pustili statičku i sada sve radi ok samo jos da podesim Asus.

U potrazi za brzim netom pronasao sam vazdusni vod koji je preko puta moje kuce i uspeo da izvucem podatke sa jednog rutera na tom vodu, medjutim deluje mi preniska SNR margina iz nekog razloga, evo slike (izvinjavam se sto se lose vidi zaboravio sam udariti ss)
ed9a6750de75c0cabf5b1aa5f61844dd.jpg

Svako misljenje bi mi znacilo!
P.S. Covek iz kraja koji radi za mts me je o’ladio i nece da se cima sa tim jer on misli da ne moze (a nije ni probao)..

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Koju ti imaš lično trenutnu brzinu?
Margina nije losa i stabilan je net ali ima samo 10mb protoka...

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Ja imam 10, pa su mi ponudili 14, pa na kraju kao ne moze ni to (na 1.7km od centrale sam). Komsija isto ima 10 al su kod njega mnogo bolji uslovi koliko vidim po parametrima, s tim da bi kod mene Down Attentuation verovatno bio 14-15db. A inace ciljam na paket 20/4...

Ovo mi je trenutno na podzemnom vodu nakod otkazivanja dodatnog IPTV radi realizacije 14Mbita;
f74e6705c52f29cdf4ed03466b59af41.png

Poslednja izmena:
Zapravo su vam isti parametri i nema neke razlike.
Nažalost to je to što imaš trenutno...

Ja imam 10, pa su mi ponudili 14, pa na kraju kao ne moze ni to (na 1.7km od centrale sam). Komsija isto ima 10 al su kod njega mnogo bolji uslovi koliko vidim po parametrima, s tim da bi kod mene Down Attentuation verovatno bio 14-15db. A inace ciljam na paket 20/4...

Ovo mi je trenutno na podzemnom vodu nakod otkazivanja dodatnog IPTV radi realizacije 14Mbita;
f74e6705c52f29cdf4ed03466b59af41.png

Evo nekih poređenja:

udaljenost od centrale 500 m (14 Mb/s Net+IPTV), downstream margina samo 6.3db a morala bi da bude dosta bolja

Screen 1.png

udaljenost od centrale 2.8 km (10Mb/s Net) downstream margina 6.9db

Screen 2.jpg

Ako im nije teško, a telekomašima je obično teško :) mogu da provere na tvom vodu ima li slobodnih boljih parica od tvoje, pa ukoliko ima da te prebace na tu paricu!

U potrazi za brzim netom pronasao sam vazdusni vod koji je preko puta moje kuce i uspeo da izvucem podatke sa jednog rutera na tom vodu, medjutim deluje mi preniska SNR margina iz nekog razloga, evo slike (izvinjavam se sto se lose vidi zaboravio sam udariti ss)
ed9a6750de75c0cabf5b1aa5f61844dd.jpg

Svako misljenje bi mi znacilo!
P.S. Covek iz kraja koji radi za mts me je o’ladio i nece da se cima sa tim jer on misli da ne moze (a nije ni probao)..

To su adsl parametri,koji nemaju veze sa vdsl podacima

Pitaj ako ima jos 2 meseca gratis pa probaj

Ako si na oko 1km imaces stabilnih 16/3 , a bas ako je idealna zica i maximum 20/4

Varira i od vremena,temperature itd...

Zimi mi ide taman 16/4,leti oko 16/3

Capture.PNG

Poslednja izmena:
Ako moze misljenje , da li bi mogao uzeti 50/8 net , trenutno imam 20/4 i dva stb-a.
vdsl.png

Ima li ko problema sa viberom ako je preko telekomovog neta?
Ceo dan se muči da radi, preko kompa sa morao da otvaram portove kako bi radio kako treba Ali za telefon nemam rešenje....

Ja imam vdsl sve radi normalno.
Verovatno ili do tebe ili lokalno na tvojoj centrali.

Sent from my Galaxy S9+ using Tapatalk

@topten
ovaj screenshot sa 500 metara; sto ne proba da predje na VDSL2, prelaskom bi trebalo da radi 20/4 sa IPTV bez ikakvih problema.

@mikec
ako ima slobodan VDSL port u centrali sa koje dolazi vazdusni link, i ako ima slobodna parica u tom "kabelu" vrlo moguce da bi ti radilo 20/4 net, naravno ako ti ne bi trebala dugacka parica od kuce do tog vazdusnog voda.
I da napomenem, ako imas vezu postoji oko 1% sanse da bi se cimali da ti to odrade, ako nemas, nemoj ni da se nadas.
U svakom slucaju korisnik sa prvog screenshota neka predje na VDSL, trebalo bi da mu radi 20/4.

Ortaku su se promenili parametri za VDSL. Ima paket 20/4 (nisu hteli da mu daju 50/8 iako je po ranijim podacima iz rutera linija mogla da izvuce 80Mb/s).

Sad ima sledece parametre:

vdsl.jpg

Speedtest kaze sledece:

speedtest.jpg

Ocito nemaju Fast profil za ovu brzinu na koju je setovan port, ali isti nije potreban u ovom slucaju jer je ping odlican. Brzina download-a mu je ocito limitirana na onoliko koliko i placa (20Mb/s), dok mu upload odgovara brzini na koju je setovan port.

Sta li su ovo uradili? Em nisu hteli da mu daju NET 50 dok mu je modulacija bila VDSL2, a sad su aktivirali Vectoring i setovali su mu port na 119995/18010 kbps pri cemu su ocito brzinu download-a ogranicili na 20Mb/s, dok upload nisu limitirali.

Ima li još neko problem da mu ne radi viber preko vdsl-a? Jednostavno od juče viber nema vezu sa internetom, a dešava se i na nekim sajtovima. Mislio sam da je DNS, menjao sve živo, nisam uspeo da rešim problem. Devojka ima isti problem na vdsl-u, ali na telefonu. Kod mene se problem dešava i na telefonu i na laptopu.

Nisam početnik, imam 50/8, sve je radilo super. Dešavalo se jednom ili dva puta isto, i samo od sebe se rešilo al evo već 24 sata viber mi ne radi. Probao sam restart rutera - ne vredi.
Ne znam šta drugo da probam.

Ima li još neko isti problem?

Ima li još neko problem da mu ne radi viber preko vdsl-a? Jednostavno od juče viber nema vezu sa internetom, a dešava se i na nekim sajtovima. Mislio sam da je DNS, menjao sve živo, nisam uspeo da rešim problem. Devojka ima isti problem na vdsl-u, ali na telefonu. Kod mene se problem dešava i na telefonu i na laptopu.

Nisam početnik, imam 50/8, sve je radilo super. Dešavalo se jednom ili dva puta isto, i samo od sebe se rešilo al evo već 24 sata viber mi ne radi. Probao sam restart rutera - ne vredi.
Ne znam šta drugo da probam.

Ima li još neko isti problem?
Imam ja i pisao sam o tome, niko ne veruje.....

Nazad
Vrh Dno