Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

^ E TO je puno gresaka :D al' *mjau**mjau**mjau*a covek daleko od centrale i tu nema pomoci (mislim na Sasa38 screen shot, pojavilo se jos par postova pa da dodatno pojasnim)...
Sad sam bas oslusnuo moj H168 i na par cm nista se ne cuje a imam dobar sluh.
Vidi sa njima da ti promene (ne verujem da ce ti promeniti zbog zujanja, ako zelis kazi da ti wifi puca cesto i sa vise korisnika nakacenih i trebalo bi da ti zamene bez problema)
Tek sad sam skontao sta znaci *mjau**mjau**mjau* :D

Poslednja izmena:
@Joker
Ako ti treba veci upload, ja bi ih na mail kontaktirao sa napomenom da probaju da ti puste 4M UL ali da ne povecavaju DL zbog pucanja konekcije.... Interleaved depth 1915, nisam video vecu vrednost... A 4M UL bi trebalo da radi...

Sta ces,selo pa jos periferija :)

Ne bih ga menjao,mozda drugi daje slabiji max upload a upload mi je prioritet

Kupicu neke cheap vdsl modeme za probu

Ovaj Fritz je savrsenstvo ali daje 3,5 max upload

@LostInTime

Hoću, ali posle praznika. Da ne bi sad vežbali :)
šta je Interleaved depth?

Poslednja izmena:
Hvala obojici. Inače telefonski kabl mi je dužine 10 metara, a realno mi treba 7. To ću ovih dana da sredim. Koliko tih 3 metra mogu da dodatno poprave kvalitet linije?
Tih 3 metra ti je skoro nebitno, ali u svakom slucaju nece smetati da skratis kabel. Najbolje da ti je taj kabel samo od uticnice do modema ispod metra ali ako ne moze nije veliki problem. Kod mene desetak metara kabela ne pravi nikakvu razliku (probano) ali je brzina samo 20M DL...
@Joker
Interleaving and fastpath
ISPs (rarely, users) have the option to use interleaving of packets to counter the effects of burst noise on the telephone line. An interleaved line has a depth, usually 8 to 64, which describes how many Reed–Solomon codewords are accumulated before they are sent. As they can all be sent together, their forward error correction codes can be made more resilient. Interleaving adds latency as all the packets have to first be gathered (or replaced by empty packets) and they, of course, all take time to transmit. 8 frame interleaving adds 5 ms round-trip-time, while 64 deep interleaving adds 25 ms. Other possible depths are 16 and 32.
"Fastpath" connections have an interleaving depth of 1, that is one packet is sent at a time. This has a low latency, usually around 10 ms (interleaving adds to it, this is not greater than interleaved) but it is extremely prone to errors, as any burst of noise can take out the entire packet and so require it all to be retransmitted. Such a burst on a large interleaved packet only blanks part of the packet, it can be recovered from error correction information in the rest of the packet. A "fastpath" connection will result in extremely high latency on a poor line, as each packet will take many retries. (Preuzeto sa https://en.wikipedia.org/wiki/Asymmetric_digital_subscriber_line#Interleaving_and_fastpath)

U prevodu, ako ti je kvalitetna linija stavlja se "fastpath" jer dodaje najmanju latenciju na prenos podataka.
U slučaju nekih smetnji stavlja se Interleaving (dubine od 8 do 64) koji poboljšava korekciju greške tj. poboljšava integritet podataka, ali ti dodaje latenciju (od 5ms do 25ms).
Mislim da je procedura takva da ti puste brzinu koju si uplatio, pa ako postoje neki problemi kao npr. često pucanje konekcije, onda se stavlja na Interleaved i povećava njegova dubina dok se ne postigne maksimalno stabilna konekcija...

Jasno, izgleda da baš neće biti uskoro ništa od bolje brzine. A što je najgore nemam alternativu :(

100/10 je ipak neka gornja granica za VDSL2 tehnologiju.
Toliko gresaka nije puno za ovu brzinu, npr da mu smanje na 90/10 povecala bi mu se SNR i mozda bi bacilo par gresaka na dan.
Ja sam imao ono tokom probnih Upload Booster perioda 100/15, i tadasnja lokacija nije imala uopste gresaka skoro. Poneki FEC (valjda) i toliko, up time sam imao i preko godinu dana na toj liniji :)

100/30 je pravi limit za VDSL otprilike kod nas, naravno ne svima, nego kao sto je ta lokacija pila kafu sa IPANom :)

Komentar na parametre konekcije, povremeno puca link:

za 4 minuta je malo?
Meni kada povećaju brzinu onda tako počne da skuplja greške i za par sati sakupi par hiljada i onda pukne, i tako u krug. Kako su je spustili vidiš da ih maltene ni nema. tri greške za 5 dana.

Malo je i za 4 sekunde... kada je problem do kabla ili ploce bude ih na hiljade u sekundi... kod brzina koje su na granici maximalne je to sasvim ok...

xSeptomus, upload ti je na granici, ne donjoj ali na granici, s obzirom da je izdrzalo 6,5 h bez pucanja i da puca povremeno ok je...

@akki
sta zapravo znaci output power -1.4dbm (buni me ovaj minus)?
I da li bi se pojacanjem snage UL signala (ako je moguce), dobile bolje SNR margine i stabilnija veza kod xSeptimusa?

Znaci da emituje snagom od 0,7 mW... kada se izrazi u dbm dobija se negativna vrednost...
Naravno da je moguce povecati snagu, postoje razliciti profili, veliki problem kod Telekoma sto pravilnu konfiguraciju porta zna da odradi veoma mali broj tehnicara i drugi problem je sto stu ploce masovno u kvaru pa dolazi do resetovanja i ulaska u auto sync gde se sinhronizuje po uobicajenim profilima...

Poslednja izmena:
Ovaj modem kod mene (ZTE 168)...modem laze bar 20%. Ranije su mi spustali UL sa 50 na 30Mbit i veza je bila nedeljama bez prekida.
Prilikom ovog povecanja ULa su resetovali podesavanja na default.

Kad se bolje prisetim, modem je u pocetku prvih 20 dana pokazivao realnu vrednost i veza nije pucala iako je bilo na granici. Otkada pokazuje povoljnije vrednosti veza je pocela da puca. Razmisljao sam cak da je riknuo modem ili su mi menjali port.
Serviseri su tada dosli u posetu i posle merenja smanjili UL 50->30.

Poslednja izmena:

Malo je i za 4 sekunde... kada je problem do kabla ili ploce bude ih na hiljade u sekundi... kod brzina koje su na granici maximalne je to sasvim ok...

Onda bi ja mogao da izvučem veću brzinu, samo da ima ko da konfiguriše port ispravno. Ono što me najviše nervira da je 20/2 radio godinu dana bez problema (speedtest 18/1,8) i onda je počela konekcija da puca. Pet rutera su promenili, vukli paricu direkt iz kutije na ulici, prebacili me na drugu paricu. Ostala je ploča kao problem ili konfigurisanje porta.

Modemi lazu dosta i generalno su krs klase, relativno tacno stanje moze izmeriti tehnicar kada dodje, samo sto usled osetljivosti bakra na razne interferencije moze se desiti da kad on dodje to bude ok, a da posle sat vremena ne bude... Mnogo je slucajeva da modemi odu u vecna lovista tako da tehnicari stalno nose par komada viska...

Joker, mogao bi da izvuces ali ne nesto preterano, recimo, kod moje bake, pisao sam slucaj, ukratko, imala 20/2, savrseno stabilno, max brzine sa modema 24/3,5, posle godinu i po dana pocinju problemi, puca veza i posle nekog vremena port odlazi u blokadu, sve zivo uradjeno, podneta prijava ratelu, po njihovoj intervenciji menjani svi kablovi u stanu, do parice, parica, modemi itd ali je problem ploca i resilo se tako sto su joj dali 10/1 za dz, u medjuvremenu istekao ugovor evo i dalje ima besplatan net... Kod nje je posle promene parice skocila vrednost na 28/5, kad se na toj parici pravilno podesio port skocilo je na 35/7, odnosno mogla bi 30/5 bez problema... samo naravno do toga je doslo posle 10 tehnicara dok se nije javio pravi covek... :d

Da, 100% je problem u ploči, a to neće biti rešeno nažalost. Tehiničari su merili slične vrednosti kao i modem što pokazuje.

Poslednja izmena:
Trenutno koristim BOX 3 50/2 net. Pisao sam im mail da puste veci upload- javio mi se tehnicar i potvrdio sam mu da sada na actual rate stoji 50/8 ali speedtest nedvosmisleno pokazuje da je upload i dalje nepromenjen ( 2 Mb/s).

Šta mi je činiti ?

Pametniji odgovor nemam od isljuci modem na par minuta, mozda ce to pomoci...
Dosta ljudi se tu javljalo sa istim problemom da je speed test pokazivao staru/drugaciju brzinu nego na koliko je port bio setovan.
Kako su i da li su resili mislim da niko nije dao povratnu info (mozda jer je i vikend).
Cimaj ih dok ti ne bude reseno, problem je do njih.

Trenutno koristim BOX 3 50/2 net. Pisao sam im mail da puste veci upload- javio mi se tehnicar i potvrdio sam mu da sada na actual rate stoji 50/8 ali speedtest nedvosmisleno pokazuje da je upload i dalje nepromenjen ( 2 Mb/s).

Šta mi je činiti ?
Ili nisu dobro setovali port, ili je modem prolupao.
Kao sto rece kolega iznad iskljuci modem na par minuta pa ako ni tada kad ga posle ukljucis ne daje brzinu od 8Mbit, onda je def. do porta i to oni moraju da rese.
Al aj ti ono sto je do tebe i sto ti mozes, pa da vidimo.

Šta mi je činiti ?

Fiksni i 0800100100, isprati korake do interneta, pa podrška. U roku od sat vremena, biće sredjeno.

Radi podrska i vikendom, i prazicima, samo sto za te dane resavaju samo konkretne probleme, a ne "nemam +6 koje treba da dobijem JUCE, rekli ste da ce biti sledeceg meseca, ali JA HOCU JUCE" :)

Pozdrav imam i ja 50/2,pa me zanima kako ste trazili veci upload jel se to nesto doplacuje ili svako moze da trazi besplatno?

Ja juce poslao mail za zahtevom za povecanje. Zvali me brzo. Pametni lik mi isprica da ne povecavaju na za zahtev, ali da cu svakako dobiti povecanja za mesec dva.

Lol, prvo je bilo "do kraja maja"/mesec dana, sad par dana kasnije postaje "mesec dva"... Cirkus.

Kako od odlične stvari napraviti lošu, pa još i ismejavati sve to.

Pozovite telefonom, ko hoće odmah, ko neće nek čeka ili nastavi da provaljuje fore na forumu.

@ M@re: Cmokić.
Ja sam potpisao novi ugovor, na njemu piše 50/8 ne 50/2, imam 50/2 i 3 dana kasnije. Nemam ja šta njih da zovem telefonom. Tj stvar je moje dobre volje što sam voljan da im dam fore do 4. , 5. marta nakon čega ću da ih "opomenem" samo jednom i sutradan ako ne bude dignuta brzina pišem "primedbu" Ratel-u.

Ma[emoji768 je napisao(la):
e;5480207]Kako od odlične stvari napraviti lošu, pa još i ismejavati sve to.

Pozovite telefonom, ko hoće odmah, ko neće nek čeka ili nastavi da provaljuje fore na forumu.
Matori jedino koga ja ismejavam je taj tehnicar koji je bez razloga oladio coveka.
Ima nekoliko dana kako smo odradili povećanje, lepo se zalio da nije dovoljna brzina i cao zdravo.
Sta imam ja da cekam 3 meseca da se tamo neko seti da mi poveca sam, oce bole ga usi.
72f83cbfaf05b1bcb485e784ba402e5d.jpg

Sent from my Note 8

Nazad
Vrh Dno