Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Danas poslao pitanje preko chat-a za povećanje upload-a, ljubazna Vera rekla da će zvati neko iz tehničke službe. Posle pola sata zove čovek da pita jel i dalje stara brzina, ja kažem jeste, on se čudi, kaže trebali su svi da budu prebačeni do 8h jutros. Kaže da će rešiti to
Posle par minuta brzina mi podignuta.

Ista situacija, takođe pričao s Verom i malopre me zvali iz tehničke službe, konačno dignuto. :)

Meh, verovatno opet nesto brljavi u centrali...
Probacu u ponedeljak da se sredi (ne resetujem modem ni slucajno dok radi :d), sreca da imam net uopste... Pre kad sam imao problema sa VDSL portom u centrali, za vikend nema nikoga da resetuje port a ovi iz tehnicke podrske nisu mogli/nisu znali to da odrade remote. Tako da nije bilo neta od petka popodne do ponedeljka kad se smisle da resetuju port. Mislim da tako nisam imao net jedno 5 ili 6 vikenda...

@Rock, jesi ti u Stepi?

Ne, ne, Labudovo brdo. U Stepi je FTTH a kod mene je FTTC, Eriksonov IPAN i nova instalacija do zgrade. Slabljenje linije mi je 0/3.2 kad prikljucim ruter kod uticnice, a sa 15m kabla od uticnice do rutera je 0.5/6.8. U oba slucaja Internet radi savrseno.

Ne pravi nikakve probleme, za sad. Kad uzmem NET 100 onda cu umesto telefonskog kabla koristiti mrezni, nabacicu RJ-11 konektore na mrezni kabl i to je to. U hodniku gde mi je uticnica ne postoji nikakva mogucnost da postavim ruter.

Ja koristim 3-4m metra telefonskog kabla, da bi ruter bio odmah kod laptopa, ali to radim zbog WiFi-a. Kada je pored uticnice, ukupan wifi protok mi je dosta slabiji, ume da bude problem za gledanje nekih stvari preko mreze (jer u tom slucaju i laptop, kao server, i telefon, kao client, su na wifi).

A mrrrrzi me da busim zidove :( Vrata mi seckaju taj kabl polako, ali sigurno :)

Rock ne mogi da se setim ali mislim da sam svojevremeno ja testirao bas na kablu koji je dugacak 25m kakvo je slabljenje i rezultati su bili zanemarljivi.
Zao mi je samo ljudi koji su dalje od 300m od isturenog stepena.

Sent from my Note 8

Ja sam na telekomov kabl koji je u zidu direktno zalemio bukvalno 5cm običnog telefonskog kabla. Tu odmah priključio spliter, pa do baze za DECT odveo 5m kabla, a telekomov ruter mi je u wall-mount "ormanu" odmah iznad tog mesta. Bukvalno nema još 2m telefonskog kabla i tako su mi margine baš dobre.

I onako ne koristim wifi na ZTE telekom ruteru pa mogu da ga stavim i u faradejev kavez - sve jedno je, samo da je na što manje tel kabla :)

Inače sam na 306m od isturenog stepena i imam 50Mbps samo internet.

Poslednja izmena:
Ja imam dosta metara telefonskog kabla do rutera koji je kod mene u sobi. Preko 10 m sigurno. Interesuje me da li postoji mogucnost kod UO da koristim svoj ruter posto vidim da se neki korisnici zale na rutere koje daje Telekom?

Ne daje više podatke telekom tako lako, ne mogu da se setim da li ipak na kraju je nasao neko nacin da se izvuku podaci.

Sent from my Note 8

Kao da su nešto radili, sada se prekida na oko 2 sata konekcija, a brzina je 72 Mbps. Mada sačekaću ponedeljak da čujem njihov odgovor,jer mi parametri mnogo variraju. Prvo mi pokaže max 140 Mbps da može linija da gura, pa nakon nekog vremena 90 Mbps i tako. Screenshot_20180428-185143_Samsung Internet.jpg

I ja bih rekao

Brate ako ti puca konekcija zovi odmah da bi ti to zamenili sutra, do sacekas 1. Maj dok sta, ti si 7 dana bez neta

Sent from my Note 8

Zvao sam i prijavio problem, takođe i preko sajta prijavljen problem preko opcije prijava smetnji. Ali ništa pre ponedeljka, tako da javljam čim srede u čemu je bio problem. Inače koristim vdsl već pune 4 godine, godišnje sam imao prekid samo kada nestane struje u zgradi, i kada mi je riknuo HG 630. I ja sumnjam na ruter, jer je prvih 7 sati od kako sam ga povezao radio bez problema.

Zvali me jutros iz telekoma. Navodno port nije bio dobro konfigurisan, a ako bude i dalje prekida prebacice me na neku bolju paricu. Mada je zgrada relativno nova (13 god) ali videće već. Evo parametara Screenshot_20180429-103956_Samsung Internet.jpg

Mnogo CRC grešaka za 4 minuta.

Kod mene

CRC Errors(Up/Down) 0/3
Showtime Start 119 h 48 min 7 s

Mnogo gresaka se ogleda u hiljadama, ovo je ok... :) doduse mogao bi se prekonfigurisati port da se pojaca power na downu ali 9.9 bi trebalo da bude sasvim ok...

za 4 minuta je malo?
Meni kada povećaju brzinu onda tako počne da skuplja greške i za par sati sakupi par hiljada i onda pukne, i tako u krug. Kako su je spustili vidiš da ih maltene ni nema. tri greške za 5 dana.

100/10 je ipak neka gornja granica za VDSL2 tehnologiju.
Toliko gresaka nije puno za ovu brzinu, npr da mu smanje na 90/10 povecala bi mu se SNR i mozda bi bacilo par gresaka na dan.

Meanwhile, treći dan po podnošenju zahteva za povećanje DL/UL i dalje me niko ne zove...

Sent from mTalk

Moze neko da mi kaze kakva mi je linija za ovo povecanje od 50/8? I kako bi radila na 100/10?

ADSL.JPG

Rekao je lik iz telekoma da pratim i testiram brzinu, pa ako i dalje pravi greške i puca prebacice me na drugu paricu i sredice to. Ima nekih 50ak metara bakra od isturenog stepena do mog stana, tako da može da se reši :D

Moze neko da mi kaze kakva mi je linija za ovo povecanje od 50/8? I kako bi radila na 100/10?

Pogledajte prilog 250450

50/8 ce ti odlicno raditi, super ti je linija.
Ako imas potrebe za 100/10 probaj da ih iscimas, trebalo bi da radi ali se za te brzine nikad ne zna dok stvarno ne puste pa se onda vidi kako se ponasa tj da li je stabilno. Npr ako ti i to odgovara (treba ti jos malo UL brzine - sa 8 na 10), ako zele da ti izadju u susret potpises za 100/10 i ako ne radi polako spustaju DL dok ne bude 100% stabilno npr na 85/10.

100/10 je ipak neka gornja granica za VDSL2 tehnologiju.
Toliko gresaka nije puno za ovu brzinu, npr da mu smanje na 90/10 povecala bi mu se SNR i mozda bi bacilo par gresaka na dan.

OK, nisam znao.
Baš me zanima šta će meni uraditi povodom ovog povećanja up, kad mi postavi 20/4 ima da bude haos, ako poveća samo up onda će biti kako tako stabilno

@Joker
Aj stavi screen shot parametara. Moguce da ce ti samo UL podici (a ni to nije sigurno, zavisi od parice da li dozvoljava).
Ako se dobro secam tebi puca konekcija preko 14M downloada?

Povecali upload i morao sam vratiti ovu zte kanticu

Iz nn razloga Fritzbox 7362SL mi daje maximalni upload 3,5 dok kod zte taman 4

Ovaj zte H168N kad se ukljuci wifi bas zuji,nocu se dosta cuje a radi tek 2 dana

Capture.PNG

Poslednja izmena:
@Misconius
@LostInTime

Hvala obojici. Inače telefonski kabl mi je dužine 10 metara, a realno mi treba 7. To ću ovih dana da sredim. Koliko tih 3 metra mogu da dodatno poprave kvalitet linije?

Nazad
Vrh Dno