Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Thnx, @LostInTime

inace imam dva adsl-a na dva broja, ovaj od 20 i drugi od 50 i danas sam preko mts chata cimao telekom da mi poveca upload brzine. Rekli su mi da ce mi me operater zvati na kontakt telefon i posle pola sata me je zvao neki skroz ok lik i rekao da ce proslediti zahtev. Pola sata kasnije povecali su mi upload za paket 50 ali ne na 8 vec na 4. Odnosno speedtest pokazuje 4 a ruter 8. Plus mi je ping znacajno skocio. Jel iko imao ovih problema i kako je uopste moguce da mi ruter pokazuje 8 a speedtest 4?
XnlJkyS4RxWkxali53yIEw.png
_iXnEMjuQ6iWlSbmGexJ9Q.png

Nakon jos jednog telefonskog poziva dobio sam sledece informacije u vezi povecanja upload-a:

1. novi korisnici
2. postojeci korisnici interneta sa i bez ugovorne obaveze
3. korisnici BOX paketa

Sve ovo sprovesce se u narednih mesec dana.

Evo mojih trenutnih parametara. Taman da cekam tih mesec dana dok mi ne istekne UO sa EUnet-om.

2018-04-25 20_33_33-192.168.1.1_rpSys.html.png

Ja potpisao novi ugovor. Zvali me juce telefonom i ponudili 12 meseci po 1499 dinara (net50 paket). Cini mi se da je ovo bas ok ponuda. Exe-net daje 50/5 za 1590 na godinu dana.

• Like
Reagovanja: M J
Od kada je to? Bukvalno su mi danas stavili letak gde je 50/5 1590

Edit: I na njihovom sajtu isto pise
http://www.exe-net.net/internet/

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pola sata kasnije povecali su mi upload za paket 50 ali ne na 8 vec na 4. Odnosno speedtest pokazuje 4 a ruter 8. Plus mi je ping znacajno skocio.

Profil ti je interleaved i zato ti je ping skocio. Imas mozda box paket ili su ti sada kod promene UL brzine promenili na interleaved.
Parametri veze su ti odlicni pa mozes da trazis da te prebace na fast profil ako ti nesto znaci tih 15tak ms razlike u pingu i naravno ako nisi na boxu.
A sto se tice ovoga da ti je UL stavljen na 8 a speedtest ti pusta samo do 4, nemam predstavu do cega je. To ces morati sa njima da vidis.

Moze fast profil i na boxu.
Nebitno je totalno....

Sent from my Note 8

Thnx, pretpostavio sam da ima veze sa interleaved. Na boxu sam i verovatno su me zato prebacili ali nisam na boxu sa iptv nego samo fixni+net+mobilni tako da mislim da nema potrebe za interleaved. Zvao sam ih i ni onaj iz tehnicke sluzbe nema pojma kako mi ruter pokazuje 8 a dobijam samo 4. Cjeracu ih jos.

Castili me malo verovatno zato sto jedini koristim njihov net u zgradi. :D Skoro svi stanari su odjavili MTS fiksni i presli na SBB...

vdsl2.jpg

Ni u susednom ulazu niko ne koristi MTS-ov net i 2/3 stanara je fiksni prenelo na SBB.

Ja prezadovoljan!!!

Nerado spominjem rec SBB. Ni mrtav vise na to nestabilno kablovsko pilicarsko shared smece!!!

Castili me malo verovatno zato sto jedini koristim njihov net u zgradi. :D Skoro svi stanari su odjavili MTS fiksni i presli na SBB...

Pogledajte prilog 250269

Ni u susednom ulazu niko ne koristi MTS-ov net i 2/3 stanara je fiksni prenelo na SBB.

Ja prezadovoljan!!!

Jel si ih cimao na mail ili na neki drugi nacin ili su sami digli up ?

Danas su i meni podigli na 8mbit... U podešavanjima rutera stoji 8192, odem na speedtest ono meri 2mbit... I tako 10 puta. Isključio sam na dugme ruter i uključio i onda se rešilo. Možda nekome pomogne.

• Like
Reagovanja: M J
Jel bi mogao da okacis xDSL parametre iz rutera o konekciji. Na istoj sam udaljenosti a patim se vec duze vreme da unapredim trenutnih 10/1..

Sent from my iPhone X using Tapatalk

2cncwg4.png

Ajde kad svi kace da kacim i ja. Pre godinu i po prilikom potpisivanja novog ugovora trazio sam da mi daju barem 50mbits download i oni su testirali i rekli da nema sanse.
Sad gledam u ruter i vidim da kobajagi moze. Koliko znam nikakvih radova u medjuvremenu nije bilo u mojoj blizini ali mozda gresim,
Dakle jel moze ili ne moze, otkad imam 4k TV sve mi je malo? :d
gkf3VSv.jpg

Sent from mTalk

@Miskonius
Ovi modemi sto imamo daju previse optimisticne vrednosti za moguce DL/UL brzine.
Po "line attenuation (down)" parametru 14.5 dB si oko kilometar udaljen i mogao bi imati oko 30Mbita download stabilno.
Mnogo je glupo sto nemaju nista u ponudi izmedju 20 i 50 bas za ovakve slucajeve kojih je jako mnogo.
Mislim da YT 4k zahteva oko 30Mbita da bi islo glatko.
Gledas YT/ streaming u 4k ili skidas 4k filmove pa to gledas (naravno legalno kupljene :d)?

@Miskonius
Ovi modemi sto imamo daju previse optimisticne vrednosti za moguce DL/UL brzine.
Po "line attenuation (down)" parametru 14.5 dB si oko kilometar udaljen i mogao bi imati oko 30Mbita download stabilno.
Mnogo je glupo sto nemaju nista u ponudi izmedju 20 i 50 bas za ovakve slucajeve kojih je jako mnogo.
Mislim da YT 4k zahteva oko 30Mbita da bi islo glatko.
Gledas YT/ streaming u 4k ili skidas 4k filmove pa to gledas (naravno legalno kupljene :d)?

Zahvaljujem. Nista sutra cu da idem da vidim jel mogu nesto da izmuvam. Pazi, nemaju oni bas prostora da daju nesto izmedju, do 20mbit je 1699 do 50mbit 1799. Jel mozes ti meni da objasnis matematiku kako se to izracunava ti decibeli, udaljenost i brzina? Cisto za slucaj da treba da se raspravljam.
Pa 4K mogu da gledam samo ako ga skinem preko YT nema sanse, 1440p plafon. Netflix zahteva minimum 25mbit za 4k, gledao bih ja "regularno" ali dzaba kad mi majmuni ne dadose valjanu konekciju.

Sent from mTalk

Ako vam line speed prikazuje 50/8, a dobijate manje, mozda je port i dalje pogresno podesen. Sacekajte koji dan, da ne bude bas da ih cimamo za svaku sitnicu, pa prijavite ako je i dalje tako.

Ako to ne zna onaj u centrali... jadna centrala ;)

Dzaba saljete mailove. Ja sinoc poslao molbu za azuriranje upload brzine. Jutros me zove tehnika da mole za strpljenje, bice u narednom periodu svima odradjena korekcija. Znaci, zad preostaje samo da cekam...

Pa svaka centrala za sebe bi povecavala brzine, sto znaci da je pitanje koliko imaju posla u samim centralama. Ne treba to da traje uopste drugo realno.

To sto novi korisnici imaju prednost je prilicno logicno, jer ovako bi bilo potpisali na 50/8, a imaju 50/2 :D Mada ne znam kako bi imali 50/2, ako su novi, jos im ne bi bila pustena brzina :)

@Miskonius
Ako nemas nekoga od blize familije u Telekomu, nista od vece brzine.
Da imaju volje/zelje da se cimaju mogli bi da te prebace na 50M paket i da uz tvoje odobrenje postave max na 30M (razlika u ceni je smesna u odnosu na 20 kao sto si rekao). Ako se dobro secam sistem im je tako podesen da u korisnickom servisu i ne mogu da te prebace na 50 ako si dalje od 350metara.
Do uvodjenja optike ti verovatno ostaje ova brzina...
A za izracunavanje daljine i moguce max brzine na parici
https://www.speedguide.net/dsl_speed_calc.php
treba da uneses Downstream Attenuation (sto je kod tebe bilo 14.5db) i onda Calculate.
Prilicno je tacno ako nema nekih dodatnih smetnji na parici.

Prilično je netačno, kad je u pitanju procena dužine parice ;)

Izguglah i ja sinoć taj speedguide i u pravu si, moguće je.
Elem danas sam ih kontaktirao preko neta i rekoše da će da istestiraju pa mi javljaju. Pa sad kako bude...
@ShamanNS u mom slučaju je poprilično tačno.

Sent from mTalk

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno