Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

A mi na selima bez isturenog stepena, sedi i plači sa svojih 10/1 ( u praksi 7,5 zbog nekog njima poznatog razloga... ). Tuga :D

A kad vidim cenovnik, k*nja mi se. 250 din razlike, 5x brži download, 8x brži upload.
I 2:5 meseci za dinar :D

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Zavisi od sela... a i koliko ti je predak bio "vidovit" kad je kupovao kuću. Pošto isturenog stepana ovde kod nas nema, iako su bar 2 veće ulice ka periferiji kao "predaleko za ADSL".

Nadam se da uz povećanje upload-a ne sleduje i gratis CG-NAT :-devil-: Da ne bude taman dočekasmo da može da se cepa HD stream sa NAS-a i sa WAN strane, i da je sve spremno da se zvekne i VPN server a bude šipak deljena javna IP adresa...

Zahvaljujemo se na obraćanju.
Obaveštavamo Vas da je u toku aktiviranje novih upload brzina svim korisnicima. Ljubazno bismo Vas zamolili za strpljenje do aktiviranja novih upload brzina.

Čekamo. :)

Logicno mi je i da za njih sleduje povecanje posto u ponudi stoji npr za BOX 3 (Fiksna + Net 50 + TV), ukljucen Net 50 koji je sada sa vecim UL brzinama.

Opa! Sat vremena nakon sto sam im pisao da ipak nije povecana, zove covek iz MTSa, kaze "prijavili ste problem" :D Ovo su novi momenti!
Line standard VDSL2
Channel type Fast
Downstream line rate (kbit/s) 51197
Upstream line rate (kbit/s) 8192

I jos bitnije: http://www.speedtest.net/result/7254685285
4ms ping! Tako nizak ping nisam imao nikada! I do RV servera je tako: http://www.speedtest.net/result/7254692728

Sta se bre zbiva :D

Pu, pu, DnU! :)

Hehe do juce je ovo bilo SciFi a sada realnost :D

Ozbiljno dobra odluka ljudi iz MTS-a je ovo povećanje UP-a, a koliko vidim na primeru pojedinih kolega forumaša i podrška odlično reaguje na zahteve. Drago mi je da se stvari pomeraju sa mrtve tačke koliko toliko. Ovo pišem kao korisnik Sbb-a... Svaki vid konkurencije je poželjan po nas krajnje korisnike. Reagovao je Exe-net sa brzinama, takođe NetNet... Lančana reakcija.

Opa! Sat vremena nakon sto sam im pisao da ipak nije povecana, zove covek iz MTSa, kaze "prijavili ste problem" :D Ovo su novi momenti!
Line standard VDSL2
Channel type Fast

I jos bitnije: http://www.speedtest.net/result/7254685285
4ms ping! Tako nizak ping nisam imao nikada! I do RV servera je tako: http://www.speedtest.net/result/7254692728

Sta se bre zbiva :D

Pu, pu, DnU! :)

Resetovali su ti port. Ranije nesto nije bilo dobro podeseno. :)

Evo ja neću da ih cimam da prijavljujem "problem"/"kvar"/"prekid"/šta god da bi ubrzao celu proceduru rekonfiguracije porta. Pošto mi je uvek bilo iritantno kad SBB likovi krenu da smaraju posle svakog povećanja da im "sinhronizuju"/restartuju ruter jer ne mogu da sačekaju dan-dva da "sama stigne" nova konfiguracija.

Baš me zanima koliko će meni na kraju da puste upload-a, pošto moja nesrećna parica (koja je i u doba ADSL-a imala nizak max upstream) ima jedinstvenu procenu download preko 90 a upload malo ispod 10. Većina drugih VDSL korisnika sa ~300-350m paricama ima procenu uploada preko 20 Mbps lagano. A pošto su procene (ZTE rutera pogotovo) rutera poprilično preoptimistične...

Poslednja izmena:
Ni ja ih necu cimati, nije mi hitno da dobijem veci UL.
Ako do posle prvog maja ne povecaju, onda cu ih kontaktirati.
Jedini problem sto mozda ni nece raditi kako treba 20/4 paket.
Evo screen shot parametara, do sada nisam ni zagledao koliko je max moguc UL na mojoj parici jer su davali samo 2Mb.
Nesto mi je jako malo ovih mogucih 3.3 Mb za UL naspram 42Mb moguceg DLa.
preerseta.png

Ni ja se nisam zalio, samo me je zanimalo kada ce....
ovo nisam ocekivao!

Isto mislim o SBB temi, a uzjedno i o zaludjenima u "JUCE BRE OCU UPDATE ANDROIDA" sloj :)

Zanimljivo da ovde još niko nekuka da je deskriminisan i ako su isto ko SBB zakinuli povećanjem još veći broj korisnika.

@jok: Pa ono, nije isti scenario realno. Da je Telekom uzeo pa odradio povećanje upload-a samo Box korisnicima a "internet only" da su ostali na starim brzinama onda bi bila ista reakcija korisnika. ADSL korisnicima tehnički ne mogu da ponude veći upload. Sad pitanje zašto se ne ulaže novac da se ti ADSL korisnici migriraju na VDSL to je druga priča...

edit: Jel vi kojima su već uveliko stigli odgovori na mail ste taj mail slali sa vaših @mts.rs mail adresa ili onih koje ustvari koristite? Ili to samo mene Telekom tako voli da ignoriše i ne odgovara? (crna lista zbog 2 žalbe Ratel-u?? :d :d )

Poslednja izmena:
Meni su u roku od sat vremena odgovorili.
Ja sam box korisnik i svima sleduje uvecanje.
Alfa, kolika ti je sad margina za upload?

Sent from my Note 8

@jok: Pa ono, nije isti scenario realno. Da je Telekom uzeo pa odradio povećanje upload-a samo Box korisnicima a "internet only" da su ostali na starim brzinama onda bi bila ista reakcija korisnika. ADSL korisnicima tehnički ne mogu da ponude veći upload. Sad pitanje zašto se ne ulaže novac da se ti ADSL korisnici migriraju na VDSL to je druga priča...

edit: Jel vi kojima su već uveliko stigli odgovori na mail ste taj mail slali sa vaših @mts.rs mail adresa ili onih koje ustvari koristite? Ili to samo mene Telekom tako voli da ignoriše i ne odgovara? (crna lista zbog 2 žalbe Ratel-u?? :d :d )

Ja se iskreno nadam da će u narednim mesecima poraditi i na tom i ako su me sad po drugi put razočarali svojim stavom da me zadrže ko korisnika neke njihove usluge.

Meni su u roku od sat vremena odgovorili.
Ja sam box korisnik i svima sleduje uvecanje.
Alfa, kolika ti je sad margina za upload?
Mislim da se nista nije promenilo vs. 50/2 kad je bilo. Ali kao da je neki problem zadnjih mesec-dva, moglo je 130/50 ranije max.
Downstream max rate (kbit/s) 102588
Upstream max rate (kbit/s) 20175
Downstream SNR (dB) 23.3
Upstream SNR (dB) 14.5
Downstream line attenuation (dB) 6.2
Upstream line attenuation (dB) 2.7
Downstream output power (dBmV) 14.4
Upstream output power (dBmV) -24.2
Downstream CRC 4
Upstream CRC 27
Downstream HEC 5
Upstream HEC 0
Downstream FEC 16
Upstream FEC 75

Ne bi trebalo da imam problema sa 8Mbps uploadom na mojoj liniji?

Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 2048/51199 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 40998/112468 kbps
Noise Margin(Up/Down) 30.9/20.6 dB
Line Attenuation(Up/Down) 12.1/7.8 dB
Output Power(Up/Down) -10.3/13.5 dBm
Data Path(Up/Down) Fast/Fast
Interleave Depth(Up/Down) 1/1
Interleave Delay(Up/Down) 0/0 ms
INP(Up/Down) 0/0 symbols
Profile 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 0/5
FEC Errors(Up/Down) 0/0
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 2 h 37 min 8 s

• Like
Reagovanja: M J
Ne, meni je Attainable Rate (Up/Down) 37000/93454 i sve radi odlicno.

Svako ko ima 50Mbps DL ne bi smeo da ima problema sa 8Mb uploada, jako su konzervativno birali kome ce pustiti te pakete (sto se tice duzine parice).
Mnogo ce veci problem biti da "poteraju" 4Mb UL na 20Mb downloada, kao sto sam stavio screenshot, veliko je pitanje da li ce meni uopste biti pusteno 4Mb bez nekih "petljanja" po parametrima u centrali ili zamene opreme kod njih (e to je vec SciFi da se desi :D)

Ih bre ko ce sad da ceka do 22. maja kad mi istice UO kod EUnet-a. :)

Poslednja izmena:
pa da li oni citaju sta ih pitam ili samo urade copy/paste
821d6d6b192a7fb720ab0008ee0e607e.jpg

Sent from Galaxy S8

Zavisi od sela... a i koliko ti je predak bio "vidovit" kad je kupovao kuću. Pošto isturenog stepana ovde kod nas nema, iako su bar 2 veće ulice ka periferiji kao "predaleko za ADSL".

Nadam se da uz povećanje upload-a ne sleduje i gratis CG-NAT :-devil-: Da ne bude taman dočekasmo da može da se cepa HD stream sa NAS-a i sa WAN strane, i da je sve spremno da se zvekne i VPN server a bude šipak deljena javna IP adresa...
Crnjak je što optika prolazi kroz dve glavne ulice u selu, a preko puta moje kuće (sa druge strane glavne ulice) i ide ka graničnom prelazu... :D

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Možeš pogledati i proraditi na sopstvenoj instalaciji. Zahvaljući tome, sad gde sam, imam pun 20/2 na oko 1620 m. :)
Čitajući ovaj post rešio sam da i ja poradim na sopstvenoj instalaciji od kutije MTS-a do mog rutera pošto sam bliže centrali od tebe a ne mogu da ostvarim brzinu koju ti ostvaruješ. Stavio sam nove, kvalitetne telefonske kablove, spojeve u kutijama nisam čak ni spajao na šrafove već sam ih direkt lemio, a zamenio sam i žabice na kablovima koje idu u ruter, spliter i telefonsku utičnicu. Nisam dobio nikakvo poboljšanje, parametri su ostali isti kao i pre ...

Onda nije problem u tvojoj instalaciji. Pisano je samo da može biti.

Moj primer, stara instalacija:

55gms6.png

Novi dvožilni bakarni plavo-beli kabl:

34io7xh.jpg

Poslednja izmena:
Nisi dobro zalemio :d Zato je uvek nabolji pristup ukoliko je izvodljivo naravno (to je relativno prosto nama koji živimo u kućama) pre upuštanja u zamenu utičnica i kablova u zidovima ili budžir crevima odneti ruter na mesto gde tvoja parica ulazi u kuću/zgradu, "razvezati" spoj tu i direktno staviti RJ-11 / RJ-12 konektor u bocnuti u ruter i uporediti parametre, pa videti ima li bitnije razlike kad se zaobiđe kompletna potencijalnih loša kućna instalacija.
Mada svakako ne škodi što si "pretresao" to... možda će da koristi kad Telekom uvede g.fast :d

Ja sam tako odradio pre 2.5 godine dok sam bio na ADSL 20/1 paketu i iako nije bilo nikakve razlike između "direktno na kablu sa bandere" i "dole na utičnici" zamenio sam kabl i utičnicu čisto eto kao priprema za prelazak na VDSL. Razlike oko atenuacije i max procenjene brzine nije bilo ali mislim da jeste bilo primetno manje FEC i HEC grešaka posle zamene.

Još sam stavio i flux :d lemovi se sijaju mogu da se ogledam u njima :))) bar sada znam ako nešto zeza net u budućnosti da nije do moje instalacije ...

Poslednja izmena:
Jedno pitanje.
Da li mogu uzmem paket od 20/4 ?
tj da li moze ova linija podrzi?
jhjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.png

Na zalost po ovim parametrima, nista od tog paketa.

Vrh Dno