Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

sta da ti kaze? da sedis na ipanu? :d

Drugari, zahvaljujući korisnim savetima nekih članova na ovom forumu u temi "MTS Telekom ADSL" konačno sam posle 8 godina prešao na VDSL :) .Nakon puno ubedjivanja, zahtev mi je odobren, dobio sam novi modem ZXHN H267N i potpisao ugovor pre nedelju dana BOX2 (Fiksna+NET20). Rekli su mi da sam udaljen od centrale 1350m (pre 2 godine je bilo 1160m) iako nisam menjao mesto stanovanja :) Internet mi u ovih nedlju dana odlično radi i nisam imao ni jedan problem. Moji parametri su na slikama i zanima me da li može lepo da mi radi pun protok od 20 pošto su mi pustili 16 ?

Nisam video skoro ovako loše parametre linije na kojoj je pušten vdsl. Obzirom na tvoju udaljenost i ovo je vrh.

Pored toga, upload ne radi kako treba. Vidi se da je uslovljen vezom, pod uslovom da ne prekida.

Može da radi 20/2, ali treba raditi na parici, ako je moguće. Tipa, kućna instalacija.

Poslednja izmena:
Imao sam ja bolje parametre a nisam sedeo ;)

meni na ove parametre ne daju više od 14/2

Prilozi

• vdsl.png
    vdsl.png
    22.6 KB · Pregleda: 184
Sky cemu ove provokacije, kao da ti sam ne znas da ti sve radi kao sat....
Joker, psroca deluje da je u losem stanju sa obzirom na to da ima dosta gresaka.

Sent from my Note 8

Ne znam šta su FEC greške, ali bar nema CRC grešaka, kako podignu brzinu za par minuta nakupi 500-600 CRC grešaka i puca konekcjia. Ovako ne puca, nema prekida po mesec dana, ali je mala brzina. Problem je 99% u centrali. Prebačen sam na drugu paricu i opet ista situacija.

FEC greske su normalne za interleaved konekcije... problem je u ploci, budi srecan sto ti i 14 radi bez pucanja i blokiranja porta...

I ja sedim na ipanu al dzabe kad ne nude upload booster kao nekada.

Ortaku nece da daju NET 50 sa ovim parametrima linije:

IMG_20180421_133714.jpg

Maksimum sto mu daju je 20/2. U pitanju je nova zgrada, Mirijevo, instalacija glanc nova.

Pogledajte prilog 250002

Maksimum sto mu daju je 20/2. U pitanju je nova zgrada, Mirijevo, instalacija glanc nova.
Ubedjivanje sa njima drugar, ubedjivanje, ubedjivanje dok ne popuste :D tako sam ja morao.
Pogledaj parametre i brzinu od mog ortaka koji je udaljen 1250m od centrale ...

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    78.4 KB · Pregleda: 178

Pogledajte prilog 250002

Treba biti uporan. Skoro četiri meseca sam se ubedjivao sa njima za net 50/2 Mb/s....tvrdili su da ne postoje tehničke mogućnosti... da sam udaljen od centrale više 0d 830 metara itd... dok im nisam "pripretio" pokretanjem postupka pred nadležnim sudom i merenje maksimalne moguće brzine veštačenjem... nisu imali kud i na kraju pustili net 50.... koji radi perfektno.

Moji parametri su nešto lošiji nego kod tvog ortaka što znači da bi net 50 kod njega radio sigurno dobro.

Pogledajte prilog 250016

Treba biti uporan. Skoro četiri meseca sam se ubedjivao sa njima za net 50/2 Mb/s....tvrdili su da ne postoje tehničke mogućnosti... da sam udaljen od centrale više 0d 830 metara itd... dok im nisam "pripretio" pokretanjem postupka pred nadležnim sudom i merenje maksimalne moguće brzine veštačenjem... nisu imali kud i na kraju pustili net 50.... koji radi perfektno.

Moji parametri su nešto lošiji nego kod tvog ortaka što znači da bi net 50 kod njega radio sigurno dobro.

Pogledajte prilog 250016

Ne znam koliko je udaljen od centrale, ovi parametri nisu nekad 100% merodavni, samo znam da je u pitanju nova mreza jer je u pitanju nova zgrada, sve je radjeno od nule.

Google Maps kaze da je udaljenost ~550m.

Poslednja izmena:
Ne znam koliko je udaljen od centrale, ovi parametri nisu nekad 100% merodavni, samo znam da je u pitanju nova mreza jer je u pitanju nova zgrada, sve je radjeno od nule.

Google Maps kaze da je udaljenost ~550m.

Najlakši način da tvoj ortak utvrdi da li je na njegovoj liniji moguć net 50 je sledeći: uključi ruter, pusti ga da se podigne, sve vreme prati parametre a zatim iz rutera isključi a zatim uključi liniju (ne ruter), i dalje prati parametre (non stop refresh stranice), pri ponovnom podizanju rutera posebno prati podatak Attainable Rate(Up/Down) 21826/74876 kbps. Prvi podatak koji se pojavi, recimo 58124 kbps je ustvari stvarna maksimalna moguća brzina na toj liniji...100% provereno. Nakon nekoliko sekundi taj podatak se menja i ide na veću nerealnu vrednost.

FEC greske su normalne za interleaved konekcije... problem je u ploci, budi srecan sto ti i 14 radi bez pucanja i blokiranja porta...

Pa sad da sam sretan, nisam. Plaćam 20/2 paket a imam realnih 12.

@milee09
Ne bih baš rekao da je to merodavno. Kod mene 7235/46848 a jedva izvuče 14/2

Telekom modem mnogo laze i NIJE merodavan za parametre

Fritzbox vdsl daje TACNE parametre

Pusten mi 16/2 i Fritzbox daje tacne parametre,dok Telekom modem kao moze 30/8 ,sto je glupost-nema sanse

Capture.PNG

Poslednja izmena:
Ovaj Fritzbox ti je nakacen na Telekom?
Ako jeste kako si uspeo da ga podesis, oni ti dali parametre konekcije pa si ti namestio ili si rekao da ti oni podese?
Sad probao na speedguide da vidim za 25db downstream line attenuation koliko ce da predvidi protok i pise max 18618kbps.
Skoro identicno kao sto daje Fritzbox za realno stanje...
To ti je razlika izmedju ozbiljne opreme i ovoga sto daje Telekom (nazovite kako zelite).
Puca ti internet veza ili ti je stabilna posto ti je SNR 8db sto je mislim na granici stabilnog?

Kod FRITZ-a u line settings može da se poveća margina ako je na granici, intended signal to noise ratio sa maximum performance se pomeri na maximum stability!

Novi paketi, povećan upload... 20/4, 50/8 i 100/10..milina

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Super. Drago mi je. Pretpostavljam da meni na Total tv adsl2+ neće ništa povećavati?! Imam 10/1 Mb.:-( Optiko gde si?

E ovih 50/8 su sasvim korektni. Bar za neke moje potrebe.

Download margina ti je 9.6db na 10mb i povećanjem protoka bi išla na dole, margina koja bi bila ispod 6db bi uzrokovala gubitak konekcije!
Drugar npr. ima ADSL 10mb a udaljen je od centrale oko 3km a margina mu je oko 7db na HG532e......mislim da je kod tebe malo lošija parica!

Parica je šta? Instalacija/kabl što ide kroz kuću ili je to nešto kod njih? U centrali? Kuća je izgrađena 1950 godine. Ne znam kad je telefon uveden, ali je verovatno davno.

Ukratko, dve žice od centrale do tebe.

Ovo je super za ljude koji imaju mogucnosti, za veliku vecinu ce ovo znaciti samo dodatne probleme na vec nategnutim linijama...

Nazad
Vrh Dno