Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Ovde se ništa ne vidi...pokušaj ponovo...
kad ga tapatalk kompresuje...

fb7353e4f975e5a6005e5a44051c5514.jpg

Sent from Galaxy S8

Brt imas bolje uslove od mnogih nas po gradovima :)

Sent from my iPad using Tapatalk

Čoveče da ja imam 50/2 ne bih ni čekao optiku. Bio bih srećan kao kuče u liftu. Meni je brzina 10/1 i ne može brže. Max attainable mi je 16/1.1 tako da mi je ovo maksimum maksimuma.:-( Jedva čekam da dovuku optiku do mog sela zvanog Aradac.

Moje iskustvo za ove dve godine kako sam kod Telekoma.

Pre 5 godina preselih se iz grada u obližnje selo (5 km udaljeno). Nisam imao mogućnosti za neki kršten internet dok Telekom nije instalirao VDSL ploče pre 2 godine.
Prema njihovim merenjima, od centrale sam udaljen 1650m. Dali mi ruter (ZTE H168N) na korišćenje bez ugovorne obaveze dok ne utvrdimo kvalitet protoka za paket 20/2. Nakon nedelju dana korišćenja potpisah ugovor na dve godine i iskoristio promociju 20/2 + Lenovo tablet. Protok je od početka oko 18/1.8 (ping ne prelazi 30ms) sa kojim sam prezadovoljan s obzirom kakav sam internet imao do tada.

U prvih dva meseca je bilo par problema, ali vrlo brzo, odmah sutradan, su bili rešeni. Prvi i glavni problem je bio CG NAT za koji sam saznao tek kada sam hteo nešto da odigram u multiplayer na PS3 ili PC-u. Nisam ni znao tada šta je to CG NAT dok nisam našao odgovore i objašnjenja uglavnom ovde na forumu i ovom prilikom se svima zahvaljujem. Jednim slanjem mail-a su me sutradan skinuli sa CG NATa. Problema više nisam imao, osim što mi, u zadnje vreme, ruter po nekad dodeljuje istu ip adresu na dva uređaja, ali to još nisam ustanovio da li je do rutera ili se nešto poremetilo u podešavanjima.

Elem, pre mesec dana, u decembru, došlo je vreme za obnovu ugovora. U međuvremenu je i SBB prošao kroz selo i ja sada, konačno, mogu da biram.
Telekomu sam poslao mail i ukazao na neke činjenice nakon čega su me sutradan pozvali sa ponudom. Između ostalog, nisu u mogućnosti da odrade istureni stepen samo zbog mene, što ih i razumem, ali ponudili su da ostanem na trenutnom protoku po ceni 1300 din./mes. na 2 god. UO ili 1400 din./mes. na godinu dana UO, uz obećanje da će optika, navodno, kroz godinu do godinu ipo dana stići i do mog mesta i da ću "besplatno", šta god im to značilo, preći sa VDSL-a. Potpisao sam na još godinu dana, pa ćemo videti.

Izvinjavam se na dugačkom tekstu, ali eto, imao sam potrebu da ispišem svoje iskustvo.

Znaci im to da sad ko hoce optiku treba da plati 200e da bi mu istu ubacili u kucu i to pod uslovom da je istureni stepen pred nosom...

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Pozdrav društvo, imam adsl-ov internet do 4096/512 kbps pa sam mislio da pređem na VDSL 20/4 Mbps e sad me zanima da li će to moći raditi, inaće sam udaljen od centrale oko 650 do 700 metara lp svima ( inače sam iz RS )

Bez parametara nista ne mozemo da kazemo...

@Cartridge, kod SBBa su maltene svi na CG-NATu, mislim da sada i novi korisnici visih Gold paketa nemaju izbora, ako ne plate staticku IP adresu.
Tako da ti je bolji Telekom dok ne predje SjBB na IPv6.

^ Da da, pratim i SBB temu i to je jedan od razloga što sam ostao kod Telekoma. Verujem da bih živce pokidao da sam prešao na SBB. CG-NAT je zlo :)

Pozdrav društvo, imam adsl-ov internet do 4096/512 kbps pa sam mislio da pređem na VDSL 20/4 Mbps e sad me zanima da li će to moći raditi, inaće sam udaljen od centrale oko 650 do 700 metara lp svima ( inače sam iz RS )
ko daje paket 20\4?

pardon, nisam video da je RS u pitanju..

Sent from Galaxy S8

Poslednja izmena:
Ako postoji vdsl na tvojoj centrali onda mozes opusteno, ovako sa adsl-om nema trika....

Nisam siguran za VDSL i kakva im je politika po pitanju udaljenosti od centrale u RS-u i odobravanja istog,ali po parametrima bi trebalo da moze 20 da se ostvari pod uslovom da Telekom promeni modulaciju sa gdmt na adsl 2+.

Ovo sam poslao RATEL-u...pošto su (MTS) ponovo odbili zahtev za internet 50Mb/s uz obrazloženje da nema tehničkih mogučnosti...šta god to značilo...

Pogledajte prilog 244035----parametri na mom ruteru

Pogledajte prilog 244036----parametri na nečijem ruteru

Mislim da se uporedjivanjem parametara vidi da im se može...da nekome daju 50Mb/s a nekome ne....nadam se da će RATEL uticati na ovo bahato ponašanje MTS-a

Poslednja izmena:
Ti si ko i ja oko 2km udaljen tako dok ne bude neki istureniji stepen osudjeni smo na ADSL...

Ljudi imam jedno pitanje.Imam net 20 i do sad mi je ping bio oko 6-9. E od kad sam uzeo iptv pre nekoliko dana, ping je sad 26-29. Jel to normalno?

@Colvy
verovatno su ti prebacili sa fast profila na interleaved zbog stabilnije konekcije i to ti dodaje na ping....
Normalno je. Da budes siguran pogledaj da li ti je Data Path fast ili interleaved.

Slika za kolege iz RS, do 400, 500 metara tehnologija VDSL2 podrzava dl od 50Mbs, a 20 bi moglo ladno do 1,2km.
E sad ako su skoro poceli da vas prebacuju na VDSL mozda su ostavili sebi mnogo veci buffer da ne bi imali brdo problema na pocetku ako su slabe parice cak i na manjim udaljenostima od onih koje podrzava tehnologija. Verovatno ce vremenom da pustaju i ljude koji su dalje ili ako imate neku mogucnost da trazite proveru tehnickih mogucnosti (merenje) da li parica podrzava vecu brzinu iako ste dalje od tih 500 metara.
FTTC-speed-distance-graph.png

Ne znam kako je kod ostalih, ali ovo je prvi put da mi pred istek ugovora nisu poslali na kućnu adresu pismo sa aktuelnom ponudom i pozivom da dođem i potpišem ugovor koji je danas istekao. Bilo kako bilo, kao što sam ranije rekao, novi ugovor potpisivati neću, već samo prelazim na 50/2.

Jel 10mb maksimum ili može i 14-15mb? Ne razumem se baš u te atenuacije.
Download margina ti je 9.6db na 10mb i povećanjem protoka bi išla na dole, margina koja bi bila ispod 6db bi uzrokovala gubitak konekcije!
Drugar npr. ima ADSL 10mb a udaljen je od centrale oko 3km a margina mu je oko 7db na HG532e......mislim da je kod tebe malo lošija parica!

Download margina ti je 9.6db na 10mb i povećanjem protoka bi išla na dole, margina koja bi bila ispod 6db bi uzrokovala gubitak konekcije!
Drugar npr. ima ADSL 10mb a udaljen je od centrale oko 3km a margina mu je oko 7db na HG532e......mislim da je kod tebe malo lošija parica!

Hvala ti na objašnjenju topten. Samo se nadam da će mi optika što pre stići (tipa ove godine) pa da ta parica više neće imati uticaja.

Jer 10/1 mb je stvarno jako sporo kad imaš 3 kompjutera i 5 mobilnih spojeno na lan i wifi. Za jedan komp je sasvim ok. Sve preko toga ga guši.

Poslednja izmena:
Vrh Dno