Šta je novo?

Xbox One

Poslednja izmena:
Baš kao što si napisao One S model može da se korisiti za "osiromašeni" 4K gaming, pošto za razliku od klasičnog One modela podržava upscaling na 4K rezoluciju, ali samo One X pruža potpuno 4K iskustvo.

Tu takođe treba razlikovati taj One S "upscale" od One X upscale-a u vidu checkerboard renderinga. One S preko HDMI 2.0 izbacuje nekompresovani 1080p sa HDR-om koji onda dalje više zavisi od procesora samog UHD TV-a. Konzola tu ništa ne radi.

One X izbacuje full UHD buffer ali većina igara se zapravo vrti u nižoj rezoluciji, e tu već sama konzola softverski podiže 1440p, 1620p, 1800p ... u punih 2160p.

I, Vladimire, jesi li rešio problem sa snimanjem, kad će ta recenzija X-a?

Ja se nešto ponovo setih da mi se igra pod stare dane, a pošto je stanje sa grafičkim karticama prešlo u zelenašenje, razmišljam se o PS4 (pro) ili One (S ili X). Do sada nisam nikad imao nijednu konzolu, pa ne znam kako da prelomim.

I, Vladimire, jesi li rešio problem sa snimanjem, kad će ta recenzija X-a?

Ja se nešto ponovo setih da mi se igra pod stare dane, a pošto je stanje sa grafičkim karticama prešlo u zelenašenje, razmišljam se o PS4 (pro) ili One (S ili X). Do sada nisam nikad imao nijednu konzolu, pa ne znam kako da prelomim.

Da, snimanje zahteva zaseban disk formatiran u NTFS, pošto je interni HDD u nekom njihovom xbox formatu, slično kao i kada dodaješ eksterni za igre. Malo čudno ali ***, međutim mislim da nema načina da se dođe do internog 4K HDR materijala (tih 30s). Probao sam prebaciti na USB ali nudi samo OneDrive koji pritom taj video konvertuje u 1080p SDR. Završavao sam ovih dana neke MS Industrial gaming periferije, pa sam danas krenuo One X da pišem, trebalo bi da u nedelju bude na YT. Baš to što kažeš na kraju, cool je konzola ALI mnogo stvari se ne zna oko daljih planova za ekskluzive. Ono za GamePass je i dobro i loše. Trenutno je PS4 Pro bolja kupovina ipak (kažem trenutno).

Ne znam koliko je interesantno, ali jedna (poznatija) austrijska prodavnica igara Gameware.at prestaje sa prodajom igara za XBOX i ponudom (M$) konzola u asortimanu zbog game pass-a koji su uveli - jer im se ne isplati.

Evo vesti ovde: https://derstandard.at/2000073057452/Neuer-Game-Pass-Innsbrucker-Haendler-nimmt-Xbox-aus-Sortiment

Interesantno je koliko ce drugih da povuku iste korake, jer sam citao i druge intervjue i prakticno ce retaileri morati da stave katanac na radnju ako se i Nintendo i Sony odluce za isti potez.

Meni je sve ovo simpaticno - jer sa jedne strane ovo je ocajnicki potez M$-a da parira drugim konzolama na trzistu usled nedostatka jakih i dobrih IP-jeva za XBOX. Djabe sto je XBOX "najjaca konzola na trzistu" kada nema sta da "dize"... :d Ovo je realno jedini nacin da im konzolu izvadi iz kanala...

Sa druge strane gejmeri profitiraju od ovakvog pristupa (vrlo veliki izbor naslova za 10$/evra mesecno + verovatno kasnije i neki gold/platinum pass sa pristupom ka najnovijim naslovima) ali zato retaileri ce nazalost puci k'o zvecke. (velika steta za male, Gamestop recimo ne zalim nesto previse jer znaju da muljaju i valjaju stare igre kao nove)

I sa trece strane - koliko ce velike izdavacke kuce trpeti/dozvoliti ovo - jer ako se ima pristup najnovijem naslovu kroz XBOX game pass pre ce ljudi posegnuti za time nego da izvale 60$/evra za novu igru.

Poslednja izmena:
Kad još dublje analiziraš sve Microsoft je bukvalno "odradio" ono iz prvih One X najava, dok je još Mattrick bio na čelu Xbox-a. Tačno ono zbog čega su ih svi napljuvali.

Sve ode u digital, library-ju nećeš moći da pristupiš ako slučajno nemaš Net ili ako nisi obnovio Game Pass. Jedna stvar me nedavno šokirala dok sam njakao ONE X - Witcher 3 GOTY imam na BluRay-u - konzoli je trebalo skoro 50min da prebaci igru na HDD. Kod Plejke do 1min max, nikad nisam video da je duže od toga bilo.

^ nemoguce za BR i TW3, mislim da mi je za HZD trebalo 20ak minuta da zavrsi instalaciju. Ili je stvarno tako kilavo?!

A za digital jos je crnje sto i ovako ne posedujemo licence igara koje kupimo (vec se "iznajmljuju" na xy godina), sa "games as service" cemo i bukvalno da ih iznajmljujemo.

Nisam nikako pametan -> game pass je povoljna opcija za 3-4--5 meseca da iznajmuljes godisnje, ako se zaista igras, naigraces se sit. Rekoh u PS4 temi da je burazer bas zbog ovoga uzeo XBOX S konzolu za tipa 150/160e na akciji + game pass a ne PS4 slim (jer je vec imao PS3 za koji je vec imao pozamasan broj naslova, tako da verujem i da se i tu malo zasitio).

Ako/kada cene za XBOX X padnu na 300ak evra,onda ne vidim poentu uzimati neki gaming PC pored XBOX+gaming pass.

+
jos interesantnije ce biti ako ima istine u glasinama da M$ hoce da otkupi EA (i otkupi ih). Ako rebnu monopol na neke igre kao exclusive ili timed exclusive samo za XBOX ( vs PS4 i Switch)... huh :D

Poslednja izmena:
jos interesantnije ce biti ako ima istine u glasinama da M$ hoce da otkupi EA (i otkupi ih). Ako rebnu monopol na neke igre kao exclusive ili timed exclusive samo za XBOX ( vs PS4 i Switch)... huh :D

Zamisli Fifu kao Xbox/Windows ekskluzivu, nema dalje [emoji23]

Sent from my iPhone using Tapatalk

^ nemoguce za BR i TW3, mislim da mi je za HZD trebalo 20ak minuta da zavrsi instalaciju. Ili je stvarno tako kilavo?!

A za digital jos je crnje sto i ovako ne posedujemo licence igara koje kupimo (vec se "iznajmljuju" na xy godina), sa "games as service" cemo i bukvalno da ih iznajmljujemo.

Nisam nikako pametan -> game pass je povoljna opcija za 3-4--5 meseca da iznajmuljes godisnje, ako se zaista igras, naigraces se sit. Rekoh u PS4 temi da je burazer bas zbog ovoga uzeo XBOX S konzolu za tipa 150/160e na akciji + game pass a ne PS4 slim (jer je vec imao PS3 za koji je vec imao pozamasan broj naslova, tako da verujem i da se i tu malo zasitio).

Ako/kada cene za XBOX X padnu na 300ak evra,onda ne vidim poentu uzimati neki gaming PC pored XBOX+gaming pass.

+

Kod PS4 imaš onaj progress bar koji se brzo popuni i nakon toga pokreneš odmah igru, onaj Playable deo (toga nije bilo u startu na PSN verzijama, pa su i tamo uveli) a ostatak se lagano instalira u pozadini (čuje se drajv svo vreme). Box mi nije dao da pokrenem igru sve do samog kraja.

Kod PS4 imaš onaj progress bar koji se brzo popuni i nakon toga pokreneš odmah igru, onaj Playable deo (toga nije bilo u startu na PSN verzijama, pa su i tamo uveli) a ostatak se lagano instalira u pozadini (čuje se drajv svo vreme). Box mi nije dao da pokrenem igru sve do samog kraja.
Grešiš dečko, ima to i na kutiji naravno za Fifu, Forzu Horozon 3, Far Cry 4 sam 100% siguran da to imaju. Ima sigurno još punooo igara tu opciju...

Grešiš dečko, ima to i na kutiji naravno za Fifu, Forzu Horozon 3, Far Cry 4 sam 100% siguran da to imaju. Ima sigurno još punooo igara tu opciju...

Nisam ja od juče na platformi, imam One već 2 godine. Kažem kako je za W3 bilo, a npr. Gears 4 na nekih 40GB/108GB mi je ušao u glavni meni, ali nije dao da pokrenem single player. Imaju to igre na Boxu, ali čini mi se da im je "prag" malo veći nego na PS-u.

+

Problem u celoj toj prici sta odabrati je sto sada da kupujem konzolu bih licno gledao koja konzola ima vise eksluziva u svom posedu a kako vidim xbox ih je bas dosta ispustio, ono sto im je ostalo je jako malo i stvarno je zalosno sto jedna takva konzola nema vise igara za ponuditi u svojoj kolekciji.

Sada da uzmem PS4 tacno znam kojih 20 igara bih uzeo i bio narednih godinu dana miran.

^ U celoj toj prici (XBOX, Switch i PS4) ne vidim zasto neko ne bi izabrao PS4 bas iz razloga koje si naveo i posebno ako je u pitanju prva konzola.

A trenutno nikad bolja situacija da se odigraju svi relevantni naslovi sa PS platforme, posebno zbog silnih remastered/remake izdanja. Ako je Sony imao "zlatnu eru" sa PS3 sada sa PS4 sada su definitivno udarili sam vrhunac i lagano mogu jos vise da nastave sa odrzavanjem na vrhu ako PS5 bude kompatibilan unazad sa naslovima za PS4.

Ja sam proslog leta isto poceo sa 20 naslova koje sam stavio na papir... Zavrsio sa duplo vise na nalogu i jos minimum 10ak koji trebaju da se pojave...

Najjeftinija RX580 je 399e (i to je samo grafa), PS4 Pro moze ~300/350e da se upeca (slim jos jeftinije). Kvalitet naslova definitivno u poslednje dve godine ide Soniju (+ mogucnost igranja cross platform naslova sjajno "kompenzuje" ako vec imas stariju PC masinu koja ti sluzi za office/multimediju).

Sa ovim ludilom oko rudarenja verujem da ce jos minimum godinu-dve biti tesko da se sklopi pristojna gaming masina, a za taj period mozes sit da se naigras na konzoli.

Mada ne osporavam da XBOX + gaming pass moze da primamljiv ako ne budu previse alavi sa cenama (i ako su spremni da obore cene konzoli)

Poslednja izmena:
^ Pa moj komp je jos uvek odlican tako da ne mogu da se zalim, i7 2600k uzet pre samo nedelju ipo dana zamenuo moj vremesni i5 2500k... posluzio je ok i moze jos uvek da posluzi ali jednostavno iskocila je odlicna ponuda i sansa da ga zamenim pa sam to i uradio, 1060 6 gb xtreme gaming, 8 gb na 2133 mhz, a procesor i karticu jos nisam klokovo jer nemam potrebe.

Nego sam reko ovako da xbox one nije los ali izgubio je onu neku prednost koju je na pocetku imao i da sve vise i vise izdavaca se okrece ps4 nego na xbox a xbox da bi ostao u igri mora da ponudi bas dobre uslove da bi se neko odlucio bas za njih, cak i forza koja im je bila jedna od jacih eksluziva je sada dostupna na racunaru.

Ali da se slazemo oko sada budzenja kompa po ovim cenama je apsolutna ludost jer i da nadjes rx 580 u prodaji sigurno nece cena biti 399 evra nego racunaj komotno da ce cena da prelazi 650 evra... jer ih nema a ko ih ima znaj da neces dobiti povoljno.

Ja mislim da bi Xbox totalno razbio kad bi ponudio 12 meseci Game Pass po ceni jedne AAA igre, 59$. Na CD Keys nađoh 1 mesec GP-a za manje od 3€.

Da ali to vazi samo za prvo prijavljivanje na game pass.
Gledao sam linkove na youtube gde likovi objasnjavaju kako mozes da koristis game pass besplatno tako sto se svaki put prijavis sa novim acc , ali me to smara.
0f319edd8df014e76d17e8aef8533b72.jpg

Sent from my SM-T700 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Verovatno... Ali je velika prepreka pobuna dev studija... U krajnjem slucaju mogu neki fazon kao PS store - samo sa boljim naslovima + djabe pristup Netflixu recimo (odnosno gratis sadrzaj- tipa 1-2 serije na mesecnom nivou)

Eksluzive su te koje konzolu drze zivom i pokazuju svojim korisnicima koliko su im oni bitni i zasto su odabrali bas njihovu platformu da uloze pare. Nekada je xbox imao puno vise ekskluziva a danas tek po koja i to sto imaju ne izlazi redovno ili je postalo da moze da se igra na pc-u.

Kao sto se iz prilozenog vidi, dzaba hradver kada nemaju igre koje ce da se pokrenu na tom hardveru... tako da im project scorpio je uzaludna i promasena investicija.

Ono na cemu im odajem priznanje je to sto prave jako dobre dzojstike koji mogu da rade na racunarima i kao takvi su neprekosloveni, dzojstik od sonija mi se nikada nije svidjao jer je nekako minimalistican i za ljude sa velikim sakama izgleda kao igracka u rukama. Drugo nemam osecaj da drzim dzojstik nego nesto sto cu da slomim dok kada uzmem dzojstik od xbox one s mi pruza ono pravo iskustvo i uzitak u igrama da ga koristim. Odlazem kupovinu sonija samo zbog tog dzojstika na koji nikako ne mogu da se naviknem jer je j*beno premalen ali da moze nekim cudom da se xbox one s dzojstik nakaci na ps4 bez razmisljanja bih kupio sutra konzolu.
Kvalitet plastike mi je bolji na DS4 nego na Xbox. Ali od Xbox bolje lezi u ruci. Neuporedivo bolje.

Sto se tice igara, sonijeve eksluzive su zaista dobre. Samo Bloodborne(subjektivno) je bolji od svih sa Xbox ove gen.
Probao sam Forzu M7. Ogroman broj staza i automobila ali npr radije igram GT Sport, samo sto mi je osecaj da je simulacija bliza realnosti. Ali GT Sport je uzasan zbog manjka svega.

Zatim uzeo game pass da probam Gears 4. Isto mi nije leglo. Halo MCC mi se svideo ali nisam za FPS zanr mnogo.

Ako se MS dozove pameti, uzecu ja xbox opet. Ja sam samo ljubitelj dobrih igara.

Inace ce i Sony da oslabi sa sadrzajem ako nema konkurenciju. Konkurencija je je ono sto je potrebno svuda. :)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

EA Access i Game Pass je ono što xbox drži i držaće je.
Opet sve zavisi ko šta igra. Ja igram samo sportske simulacije i poneki CoD i AC. To sve imam na boxu. Kad mi dosadi Fifa, negde u martu, aprilu pokupim NHL, NBA i Madden ili BF sa Accessa za Dž. To na PS ne bih mogao.

Poslato sa VKY-L29 uz pomoć Tapatoka

EA Access i Game Pass je ono što xbox drži i držaće je.
Opet sve zavisi ko šta igra. Ja igram samo sportske simulacije i poneki CoD i AC. To sve imam na boxu. Kad mi dosadi Fifa, negde u martu, aprilu pokupim NHL, NBA i Madden ili BF sa Accessa za Dž. To na PS ne bih mogao.

Poslato sa VKY-L29 uz pomoć Tapatoka
Ea access jeste dobra ideja. Ja od sportskih samo fifa ili pes ali i to na ps4 jer sa bratom igram online. AC origins je poslednja igra koju sam preorder-ovao. Nikad vise. Osim kad bude neka Star Wars (ne iz ea). Za to cu da kupim posebnu konzolu ako treba. :)

Mozda da sacekam E3 pa da razmislim. Mada ono sa e3 treba ocekivati tek za 1 god posle.

Jel ima neko da mu fali partner za A Way Out? Baš mi se igra, ali nemam sa kim, tako da ne bih je kupovao, izuzev ako imam nekoga za igru.

Samo je pitanje dana kada ce izbaciti neko izdati remaster na PC-u. A sigurno ce se dogoditi, jedino ako su bas tolike b*dale i da ne odustaju od te zamisli da portuju igru za PC. A svakako da bi im se to visestruko isplatilo ali ocigledno da neki ljudi ne znaju da prepoznaju dobru sansu, ili imaju toliko para da ih boli uvo (a znamo da imaju) ali kolikogod da imaju nece im faliti da dodaju jos na gomilu.

Ili su se jednostavno zainatili da igru ne izdaju i da je to to. Kako god ja ostajem veran PC-u za sada a verujem da isto ima toliko ljudi koji iz principa nece da kupe konzolu da bi RDR odigrali.

Nije pitanje dana, jer je kod napisan nogama i ne isplati im se da ulazu ogroman trud da bi staru igru izbacili i za pc.
Ja bih voleo to da vidim, ali posluzice i Xbox One X :).

Nije pitanje dana, jer je kod napisan nogama i ne isplati im se da ulazu ogroman trud da bi staru igru izbacili i za pc.
Ja bih voleo to da vidim, ali posluzice i Xbox One X :).
Nadam se da te X sluzi. :)
Videh juce koje su sve igre najavili za BC.
Moguce da se vratim xbone za par meseci.

Ne znam dal ste culi, najavljen Forza Horizon 4, stize Crash Bandicoot, a vec je stigao Hellblade (uzeo u preorderu za 27$) koji je top, i prica i atmosfera, grafika, samo me plasi ono ako zagines vise puta brise ti se save, ali sve u svemu top igra! Sada se ceka Crash Bandicoot tu pada siguran preorder i kupovina fizicke kopije, a juce uzeh FC5 deluxe fizicku zbog mape i soundtrack, a dobio je za manje pare nego sto deluxe kosta na store-u, samo sam odigrao pocetak, klasican FC, samo da se naviknem malo na napucavanje i kontrole jer nikad nisam igrao FC na gamepad-u, samo na PC-u [emoji2]

Fina prica, ali Sony ima sve to i mnogo, mnogo vise.

^svaka čast soniju ali ovo je ipak tema xbox.
Kad mi stigne notifikacija za novu poruku u temi koja me interesuje hteo bih da pročitam nešto korisno za nas korisnike xbox-a.

Vrh Dno