Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ne nadam se optici koja kod mene u centru BG jos nije ni u najavi. Mora se biti zadovoljan i sa 27Mbit na vdsl :)

Ja mislim da oni cekaju da tehnicki spreme recimo 10% planiranog ili koliko vec pa da objave na sva usta (tv reklame) da je krenula optika. Mozemo mi da tupimo zube do besvesti. Kod mene je ceo grad iskopan i betoniran niču kutije po banderama, nema šaht koji nisu podigli, pa i sa ovako intezivnim radovima su najavili za april.
Sproveo sam sve samo da bušnu jednu rupu i odma imaju razvod da se progura vlakno. Strpljen sedim i cekam

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

@jjoksa verovatno kao bekap. Ukoliko se dogodi nesto nepozeljno sa vlaknom ili celim kablom, da sa lakocom mogu da prebace na drugi. Bez neke velike intervencije. Eventualno da se krajnji korisnici (kojih valjda ne bi trebalo da bude vise od 16 po vlaknu? - 64 je teoretski max, ali valjda niko ne praktikuje vise od 32 korisnika po vlaknu, a neko je ovde spomenuo da Telekom planira najvise 16) lakse raspodele?

Ovo je samo moja pretpostavka :) - Mozda je pravi razlog mnogo komplikovaniji :D

Koristim optiku nekoliko godina i imam 2 vlakna dovedena do stana, ali kroz jedan isti samonoseci kabl. Ukoliko se nesto desi sa vlaknom, intervencija od nekoliko minuta da me prebace na drugo vlakno, ali ukoliko se desi sa kablom onda...

Ako neko zna vise neka podeli sa nama, znatizeljan sam i ja.

Poslednja izmena:
Treba i vise od ovoga, ali bilo bi lepo da dodjemo i do tih 50/50 :)

Nisam ja ništa loše rekao osim da treba da takvu mogućnost imaju svi. A ne da Telekom pravi cene od 3k za najjeftiniji paket.
Nisi ti lose nista rekao, nego si dao primer ISP koji ima tipa 50-100 korisnika na optici.
Naravno da treba da se smanji cena i bice smanjena kad zvanicno krenu u kampanju u aprilu-maju, ove cene nisu i nece biti tada vec manje sta koliko, za sada ne znam, al da ce biti nize, hoce.
Ceka se da se odradi odredjeni broj prikljucaka tj. da se sve odradi i da se samo ljudi prikace.
Sta je naime problem, nasi su hteli to odmah i brzo da odrade i krenu i zato je bila kampanja i reklame i obecavanja prikljucenja od decembra, ali su Kinezi rekli da se saceka da se odradi odredjeni broj pa onda da se predstavi usluga vecem broju ljudi odjednom, plus sto su bili nezadovoljni odradjenim poslom nekih podizvodjaca.
Sve je to uticalo da se donese ovakva odluka i bolje je. Bolje da QC bude top da bi sve sutra funkcionisalo sa sto manje problema i bolje odjednom da se ponudi usluga vecem broju ljudi, po meni.
Eto to je razlog ovolikog cekanja pocetka telekomove optike.
Bice za metar-dva dana otprilike.

Šta je ovo? SBB postavio danas na Ceraku. Kažu razvlače optiku.
32a0fd918e3d7d080de58a0803e412e0.jpg

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

To je kabel i kutija za spajanje kablova. Spojevi kablova stoje u toj kutiji, da se zaštite od spoljnih uticaja.
Pozdrav

Da ali optika ne običan kabl SBB

Evo jednog lepo postavljenog ormara, zasto su ostali nisko nije mi jasno
9163f3800f466b4ff34391dd59c6659a.jpg

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Da nema ovih ostalih kablova i one klupe iznad izgledalo bi sasvim solidno ;)

Telekom se maksimalno trudi da sve sprovede elegantno kroz zemlju, medjutim negde je jednostavno (iz vise razloga) neisplativo, tako da su bandere solucija.

Šta je ovo? SBB postavio danas na Ceraku. Kažu razvlače optiku.
32a0fd918e3d7d080de58a0803e412e0.jpg

To je opticka spojnica sa namotanom rezervom kabla, opticka kutija je nesto drugo. Verovatno se ova bandera nalazi na nekoj raskrsnici ulica ili u neposrednoj blizini.

@Qiza Ne trudi se telekom vec radi onako kako treba da se postavlja opticka infrastruktura a to je podzemno.

Poslednja izmena:
Samo neka rade i neka rade kako treba, nek se trude da sve bude po propisu, da se posle ne popravlja i da duze nam traje, posle ce biti jeftinije to odrzavati i koristiti...

Evo u Novom Sadu na Novom Naselju juce mts ubacio optiku u zgrade :) ali niko ne kaze koliko ce kostati nazalost

Ima li neko ideju sta ova oznaka znaci?

44023ff3c3df9dbd3e2b59292d917f65.jpg

Novosadska toplana :)
Juče sam video da se radi optika oko glavne pošte i ulice do i sa Vojvođanskih brigada. Zaboravio sam kako se zove pod izvođač.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Tete u Telekomu na salteru ne znaju kad ce koji deo grada biti na redu ali uzimaju podatke od zainteresovanih “da bi oni imali prednost” verovatno ako se skupi dovoljan broj ljudi

Ne znam da li je receno, nisam uspeo da pronadjem na temi, ali sam saznao da nece biti FTTH za sve. Bar ne u prvom krugu (up to 2020). FTTH dovlace do korisnika gde je parica losa, tamo gde su ih menjali u skorije vreme (prethodnih nekoliko godina) nece biti ciste optike, za njih imaju MSANove. :/

Kod mene usli u zgradu pre mozda nedelju dana. Postavljena kutija na svakom spratu, ali i dalje niko ne prica cenu, mada sumnjam da majstori znaju.

Nemaju oni veze sa tim, oni su podizvodjaci za Huawei i nemaju dodira sa Telekomom. Njihovo je samo da odrade fizikaliju. Sve ide sporo, prvo jer Huawei ovo nikada nije radio - ovo im je prvi put da rade ovakav projekat, drugo jer se kopa, a to uplice ko zna koliko drzavnih agencija, trece jer se nema tacan broj kuca/zgrada/objekta u mnogim ulicama itd, itd. Da je cela Srbija kao sto je NBG, sve bi islo mnogo brze i jednostavnije.

Poslednja izmena:
E samo da znas i vidis kako su to radili po NBG i koliko je ulaza preskoceno zbog ogranicenih a bivsih predsednika kucnih saveta i nepostojanja upravnika, kako lako odustaju od ulaza cim se bilo kakva prepreka pojavi... ne bi se toliko divio NBg. :(

Optika je za sve koji su u gradskim sredinama, VDSL se seli na periferiju i ruralne krajeve... Nevezano za kvalitet parica...

Nemaju oni veze sa tim, oni su podizvodjaci za Huawei i nemaju dodira sa Telekomom. Njihovo je samo da odrade fizikaliju. Sve ide sporo, prvo jer Huawei ovo nikada nije radio - ovo im je prvi put da rade ovakav projekat, drugo jer se kopa, a to uplice ko zna koliko drzavnih agencija, trece jer se nema tacan broj kuca/zgrada/objekta u mnogim ulicama itd, itd. Da je cela Srbija kao sto je NBG, sve bi islo mnogo brze i jednostavnije.

Koliko netacnosti u jednom postu.
Prvo, oni su podizvodjaci Telekoma ne Huawei-a.
Cuj Huawei nikad nije radio i da im je ovo prvi projekat oni prepleli Kinu sa fiberom ovo im je ko zna koji takav projekat a ne prvi.
Doduse prvi u Srbiji, ali njima svakako ne prvi, rekao sam zasto se oteze ne zelim da ponavljam svi su pismeni i mogu da nadju sta sam napisao.

Optika je za sve koji su u gradskim sredinama, VDSL se seli na periferiju i ruralne krajeve... Nevezano za kvalitet parica...

U tom slucaju je i Kraljice Marije (Postanska Stedionica) ruralna sredina. :) Jel kod mene je IPAN a ko zna kad ce optika.

Poslednja izmena:
Ima godinu i kusur kako su moju ulicu na Brdu raskopali i stavili optiku od telekoma, barem po recima fizikalca koji je tu radio. Sad zovem kol centar, i devojka mi kaze da u skorije vreme ne planiraju stari grad, vec samo NBG i Bezaniju. Ko je ovde lud?

Vrh Dno