Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Je l ono bese raspali Viber prodaje sadrzaj textualnih poruka, a eksplicitno navodi da ne cita sadrzaj?

Pre 3-4 dana se kod mene u jednoj tekstualnoj konverzaciji na Viberu nacela jedna drustvena tema koja nije predmet licnih interesovanja. I danas mi FB nudi uclanjenje u bas takvu grupu. Da je nesto sto me interesuje verovatno ne bih primetio, ali za ovo sam siguran da nije slucajnost.
Da nije Google 'pročitao' sadržaj backupa? Ako je konverzacija bila E2E kriptovana, kao što bi trebalo?

Odavno je poznato da Facebook prati saobraćaj čak i kada ste izlogovani. Ne znam kako uspevaju na Androidu, ako se dobro sećam, Septimus je imao slične incidente i ranije, i bez instaliranih FB aplikacija. Najlogičnije je da Google ipak prodaje podatke.

Logičnije je da je druga osoba nešto na FB vezano za tematiku gledala, tražila, pa je FB automatski povezao. Ili je deljen FB link u Viber, tada telefon radi http request za link preview...

I da, ako bilo ko radi Google backup Viber razgovora ili WA itd, potpuno negira poentu e2e.

Poslednja izmena:
Jeste logicnije, ali secam se da je Septimus ranije imao slicne situacije, i da nije uopste imao FB instaliran - ne verujem da je raskrstio sa dobrom praksom.

Privatan razgovor? S novim verzijama Viber koji podržava e2e? Ima katanac u info od četa?

Da nije Google 'pročitao' sadržaj backupa? Ako je konverzacija bila E2E kriptovana, kao što bi trebalo?

Logičnije je da je druga osoba nešto na FB vezano za tematiku gledala, tražila, pa je FB automatski povezao. Ili je deljen FB link u Viber, tada telefon radi http request za link preview...

I da, ako bilo ko radi Google backup Viber razgovora ili WA itd, potpuno negira poentu e2e.

Desilo mi se jos jednom, pre godinu. Neke sklj slusalice, drugar poslao sliku preko Vibera da se pohvali. Kad sutradan FB mi nudi taj skart.
Zato sam i napisao post jer licno nisam u fazonu deljenja podataka kurtama i ovaj suggest za FB grupu mi je zaparao oci pa je lako sabrati 2+2.

U pitanju je bio chat, sa katancem u zaglavlju gde pise ovaj chat je enkriptovan bla bla. Nikad backup nije bio podesen u Viberu, cak je i nudio backup sa poslednjim apdejtom ali je odbijeno. Druga osoba nema FB nalog. Ja imam ali ga posecujem preko webview.

Gde moze da procuri, ima li jos neko ideju?
Eventualno da je kod mog chat-sagovornika ukljucen bekap, drugo ne vidim.

Ako nista tada se namece zakljucak da Google ostaje velika lopina, a da Viber laze i to najcinicnije.

Poslednja izmena:
Razmišljam o još jednoj mogućnosti, da ove vesele tastature što koristimo i što skladište sve što pišemo možda prosleđuju podatke društvenim mrežama koje koristimo i koje koriste za 'učenje' reči.

Pa to je sigurno za te tastature da trguju podacima. Ne moze da bude dzaba.

U mom konkretnom slucaju tastatura je neka potpuno Simple Keyboard, nema permisije osim control vibration.

Nemoguce je da tastature razmenjuju podatke na dnevnoj bazi, jedino se moze sumnjati na Google i FB.

Tehnicki nemoguce (pri tom sam mislio na 3rd party tastature, ne Gboard ili M$ SwiftKey). Moguce je, naravno, da salju podatke "as we speak" - ali da ih salju direktno oglasivacima, oglasivaci ih obradjuju i vracaju reklamu na uredjaj u rekordnom roku - to mi ne zvuci realno.
Pri tom kazes da tema "nije predmet tvojih interesovanja", pa pretpostavljam da o tome nisi ni pisao, vec samo bio zrtva pisanja po uzasima Viber grupa.

Nisi bio dovoljno jasan da li tehnicki ne moze tastatura da krade informacije pa sam zato pitao.

Sto se tice mog slucaja, pojasnicu ako nije bilo skroz jasno:
pisao sam o jednoj drustvenoj temi jedan jedini put u chat konverzaciji na Viberu i to dosta opsirno, mozda 50ak razmenjenih poruka. Predlog za FB grupu koja ima u naslovu i bavi se bas tom drustvenom temom se pojavila za 2 dana na mom FB profilu koga iskljucivo koristim za stvari koje su dijametralno suprotne mojim interesovanjima koje FB moze da prepozna iz mog koriscenja FBa.

Mozda paranoisem, mozda ne.

Poslednja izmena:
Paranoises? Desetine puta mi se desilo (na desktopu sam primetio) da mi FB nudi bizarne stvari potpuno van moje sfere interesovanja koje sam JEDNOM izguglao. To uopste nije ni diskutabilno:
Facebook tracks you even when you’re not on Facebook, because of their extensive surveillance network on sites that link to them
https://fieldguide.gizmodo.com/all-the-ways-facebook-tracks-you-that-you-might-not-kno-1795604150

Mozda
But the researchers discovered that far from opting out of tracking, Facebook places a new cookie on the computers of users who have not been tracked before.
“If people who are not being tracked by Facebook use the ‘opt out’ mechanism proposed for the EU, Facebook places a long-term, uniquely identifying cookie, which can be used to track them for the next two years,” explained Günes Acar from Cosic, who also co-wrote the report. “What’s more, we found that Facebook does not place any long-term identifying cookie on the opt-out sites suggested by Facebook for US and Canadian users"
https://www.theguardian.com/technol...k-tracks-all-visitors-breaching-eu-law-report

Ja sam tražio neke hotele za letovanje, za manje od 24h sve stranice imaju reklame od booking.com, hotels.com i sl. Jasno je da je ovde u pitanju analiza google pretrage, ali 24h je itekako dovoljno za target marketing ili kako god.

Paranoises? Desetine puta mi se desilo (na desktopu sam primetio) da mi FB nudi bizarne stvari potpuno van moje sfere interesovanja koje sam JEDNOM izguglao.
Da je kod mene tako da se stalno pojavljuju nepoznate grupe onda mi ovo ne bi upalo u oci niti bi bilo cudno. Osim toga ovde je u pitanju Viber konverzacija. Prosli put su bile slusalice, isto Viber. Obe meni od sagovornika nametnute teme, niti se interesujem niti ih guglam.

Opet, moguce da je do mene, ne iskljucujem da necega nisam svestan sto bih najvise i voleo.

Poslednja izmena:
Taj viber I meni sumnjiv. Gledamo pringles u prodavnici. Otvoren viber I Kamera i okviru vibera da bi slikali I poslali, nismo znali koje da uzmemo. U medjuvremenu stiže poruka koje da uzmemo, slika nije ni napravljena. Dolazim kući i fb mi pokazuje reklamu od pringles koju do tada nikad nisam ni video [emoji16] Uglavnom mi se vrte jedne te iste reklame. Može biti da je slučajnost, ali ni posle toga je nisam nikad video

Sent from my D6503 using Tapatalk

Nije to samo viber, suština je da ako radi Viber, rade i svi ostali istu stvar.
Na kraju krajeva, to ne bi smeli da rade bez amina od strane google-a, zar ne?

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Pitanje je, Google je verovatno ostavio "prozore" za nadgledanje saobracaja, ali kako bi ih sam koristio, verovatno ce u novijim verzijama Androida ti "prozori" za druge ostati trajno zatvoreni.

Da je kod mene tako da se stalno pojavljuju nepoznate grupe onda mi ovo ne bi upalo u oci niti bi bilo cudno. Osim toga ovde je u pitanju Viber konverzacija. Prosli put su bile slusalice, isto Viber. Obe meni od sagovornika nametnute teme, niti se interesujem niti ih guglam.

Opet, moguce da je do mene, ne iskljucujem da necega nisam svestan sto bih najvise i voleo.

Viber ima ugrađene reklame, da li usput i skuplja podatke za reklame, namerno ili lošim dizajnom je pitanje.

Ili ovo koristi kao izgovor.
asdasdad.png

• Like
Reagovanja: M J
Kad god namestim tamnu pozadinu ćaskanja na viberu, posle izvesnog vremena slova izveštaja o poruci postanu tamna i nečitljiva, da li se ovo može nekaknw rešiti i zbog čega slova postaju iste boje kao pozadina?

Krenem sa deinstaliram fb messenger i uopste ne mogu da nadjem opciju za log off.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Pa sigurnije mi je. Pogotovo kad znamo koliki je facebook spijun.
Deinstalirao sam pa ponovo instalirao i odmah mi je ponudio moj nalog, bez ijednog logovanja.

Poslednja izmena:
Posle novog update-a vibera ne cuje se zvuk za poruku... Da li je to samo kod mene ili je bug?

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Sad sam probao, radi

Sent from my LG-H990 using Tapatalk
Morao sam da reinstaliram viber pa je proradilo.... Inace na p10 posle prelaska na oreo nije moguce promeniti melodiju za poruke na viberu....

To je verovatno do Huawei-a, ne zbog Orea, posto na A1 (doduse to je cist Google android) moze da se promeni. Mene isto nervira default zvuk.

Na Nugatu je moglo da se promeni, posle prelaska na oreo, vise ne...

Samo se uključi use system sound

951599611a6324120c96ad7bd88c7a5a.jpg

Izabereš ringtone i onda za notifikacije kad klikneš otvori ti se novi meni, gde izabereš ton notifikacije.

d608a3a22065f00dfefa3ae274aba720.jpg

Na Nugatu je moglo da se promeni, posle prelaska na oreo, vise ne...

Može da se promeni zvuk zvona i poruke Vibera na Oreo, do tvog telefona je, odnosno opcija u skinu androida koji koristi.

Desilo mi se jos jednom, pre godinu. Neke sklj slusalice, drugar poslao sliku preko Vibera da se pohvali. Kad sutradan FB mi nudi taj skart.
Zato sam i napisao post jer licno nisam u fazonu deljenja podataka kurtama i ovaj suggest za FB grupu mi je zaparao oci pa je lako sabrati 2+2.

U pitanju je bio chat, sa katancem u zaglavlju gde pise ovaj chat je enkriptovan bla bla. Nikad backup nije bio podesen u Viberu, cak je i nudio backup sa poslednjim apdejtom ali je odbijeno. Druga osoba nema FB nalog. Ja imam ali ga posecujem preko webview.

Gde moze da procuri, ima li jos neko ideju?
Eventualno da je kod mog chat-sagovornika ukljucen bekap, drugo ne vidim.

Ako nista tada se namece zakljucak da Google ostaje velika lopina, a da Viber laze i to najcinicnije.

Meni se danas isto desilo nesto zanimljivo.

Juce sam preko fb grupe isao na sajt agencije preko koje sam pre 3 godine isao na neko planinarenje.

Danas mi u sugested friends na instagramu izlazi zena koja je tada putovala sa istom grupom a koju nemam ni u prijateljima na fb niti njen kontakt na telefonu.
Jedino kako smo povezani je mejl od pre 3 godine gde smo grupno razmenili slike (ne direktno jedno drugom).

Vrh Dno