Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kotao treba da je na 75℃, a temperaturu polaznog voda ka radijatorima reguliše mešni ventil (ručno ili automatikom). Na radijatorima termo glave, i onda u svakoj sobi možeš da biraš temperaturu. Samo, kotlarnica po PS-u je skup sport.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Jedino neki AT da akumulira, ja kad bi stavio kotao na 75c unutra bi bilo 28-30c. Prejak kotao, 26kW je za 200+ kvadrata, stavljen je kad nije bila izolacija pa je pre bio ok. Ne ulaze mi se u taj sistem koji ce sutra da dokaze da je na minusima bar duplo skuplji vid grejanja od klima.

12LT odradio najkraći defrost ikada. 5min nije grejao. Inače, defrosti traju po 15min, kad je vlažno i nahvata se led na izmenjivaču.

Jel' greje solo, ili pališ i peći?

Sveže statistike za februar: klime potrošile 670 kWh, znači u proseku su trošile 997 W! :D Februar dosta hladan, prosečna temperatura -0.5c, najniža -11.6c juče u toku noći.

Izvukao sam i malo dnevnih, tačnije noćnih podataka. Kad je temperatura - 1/-2c potrošnja je oko 900-1000 W, na -5/-6c oko 1500-1600 W, na - 9/-11c oko 1800-1900 W.

Pozdrav, evo još jednog člana koji pokušava da se ogreje na inverter klimu. Imam Gree Cozy, postavljenu u potkrovlju od 20-ak m2.Na zadatih 22 celzijusa u prostoriji i sa spoljnom u ovom minusu, prosečna potrošnja struje mi je ravno 600 w na sat. Dnevo, znači, oko15kw.

kod mene klime potroše samo nokrija će do 5 marta otkucat 500kWh uz ostale 3 nakupit će se i duplo više, ovaj mjesec očekujem najmanje 150€ račun za cijelo domaćinstvo.

Peći su uvek upaljene, kad je spoljna temp niska. Struju dobijaju samo noću, termostati koji pokreću ventilator odspojeni, tako da ih regulišem pomoću termostat na kućištu na svakih par dana po potrebi, u odnosu na spoljnu temp. Realno, 12LT ima snage da greje svih 60kvm, ali je raspored takav da može grejati samo 40kvm. Tako da su peći u svojstvu radijatora, mlake i ne duvaju. Tek toliko da se bolje ujednači temperatura u udaljenijim delovima. Inače, koristim ih jer sam puno uložio u peći, novi grejači, instalacija, izolacija Knauf H700, plastifikacija. Da ih nemam uzeo bih još jednu klimu tipa LECA07 ili ftxb25c, i to bi bilo idealno.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Pozdrav, evo još jednog člana koji pokušava da se ogreje na inverter klimu. Imam Gree Cozy, postavljenu u potkrovlju od 20-ak m2.Na zadatih 22 celzijusa u prostoriji i sa spoljnom u ovom minusu, prosečna potrošnja struje mi je ravno 600 w na sat. Dnevo, znači, oko15kw.
Kako računaš potrošnju? Imam istu klimu i napaja se sa spoljne jedinice pa ne znam gde bih mogao priključiti onaj merač što ide u utičnice.

Poslednja izmena:
Ja imam ugradni merač potrošnje, izuzetna stvar, nema baterije u sebi a kod nestanka struje pamti i nastavlja da broji tamo gde je stao. Uz to pokazuje napon u mreži i amperažu uređaja koji je povezan.

uključiš mjerač u utičnicu pa onda kabal od klime u mjerač.
Nema utičnice, klima je povezana direktno u razvodnu kutiju. Mada ne znam kako bi taj merač radio na ovom minusu čak i da mogu da ga ubodem.

Evo i ja da se ubacim.
14LU potrošila u februaru 413kWh uz kombinaciju podno na gas (250m3).
Greje se kuća, 230m2 na 23c.
Januar je bio 450kWh i 150m3 gasa.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Kako računara potrošnju? Imam istu klimu i napaja se sa spoljne jedinice pa ne znam gde bih mogao priključiti onaj merač što ide u utičnice.
Ja sam kod mene skinuo viljušku-utikač sa kabla koji izlazi iz unutrašnje jedinice i nulu i fazu povezao u merač, uzemljenje se vezuje mimo merača.

Kod mene za februar za ceo stan ukupno potroseno 340kw (235 skupe i 105 jeftine). Ovoga puta ostajemo u okviru zelene zone.

pozdrav..molim za savet...greao bih kucu na inverter klimu-e ..55 kvm ukupno ... .giter blok ..izlacija 5 cm ..plafon staklena vuna 20 cm...visina plafona 2,6 m .. raspored ..dnevna 28 kvm .hodnik kupatilo spavaca vc veserajnica..sve povezano sa hodnikom ..razmisljam na fujicu klime..samo kja snaga i koliko komada je potrebno..preferiram temperaturu 21-22 c ne vecu.

Evo i rezultata, grejanje na ugalj je vise nego duplo skuplje nego na klime. Potroseno za 24 sata vise od jednog dzaka uglja Resavice, 50KG je 6.5 evra. Celo domacinstvo sa 4 klime je potrosilo 300din. Potrosnja uglja bi bila manja da je manji kotao ali opet ne bi ni priblizno bilo potrosnji klima.
Pitanje, komsija ima lokal, salon namestaja, sad je prosirio oko 40m2, ukupno je 90m2. Ovih novih 40m2 je radjeno najmanje 10cm stiropor plus OSB tabla 11mm pa lepak i mrezica, zavrsno kao za fasadu. Na nekim mestima je i deblji stiropor, plafon 10cm isto plus isto OSB 11mm pa preko stirodur 3cm. Interesuje me kako ce se to ponasati u praksi posto zida prakticno nema sem navedenog? Pitali za klime a ja ne znam sta da im kazem jer ne znam kakve su termicke karakteristike svega toga.

Evo i rezultata, grejanje na ugalj je vise nego duplo skuplje nego na klime. Potroseno za 24 sata vise od jednog dzaka uglja Resavice, 50KG je 6.5 evra. Celo domacinstvo sa 4 klime je potrosilo 300din. Potrosnja uglja bi bila manja da je manji kotao ali opet ne bi ni priblizno bilo potrosnji klima.
Pitanje, komsija ima lokal, salon namestaja, sad je prosirio oko 40m2, ukupno je 90m2. Ovih novih 40m2 je radjeno najmanje 10cm stiropor plus OSB tabla 11mm pa lepak i mrezica, zavrsno kao za fasadu. Na nekim mestima je i deblji stiropor, plafon 10cm isto plus isto OSB 11mm pa preko stirodur 3cm. Interesuje me kako ce se to ponasati u praksi posto zida prakticno nema sem navedenog? Pitali za klime a ja ne znam sta da im kazem jer ne znam kakve su termicke karakteristike svega toga.

šta bi onda rekao na ovo moje što namjeravam :D

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?372978-Klima-uredjaji-diskusija-pitanja/page600

Da,ali u tvom slučaju,ti moraš ložiti jer si,ako se ne varam, udario u crvenu zonu,a tamo kilovat nije 8-9 din.

@Mickey012
Ipak se varas, nisam ja ni blizu crvene ;) Procitaj malo pre komentara.
Evo tacna potrosnja, VT 496, NT 457, ukupno 953kW Februar. Bilo bi 30/20kW preko za ovaj jedan dan koji sam lozio.
Interesantno da sam izjednacio skoro potrosnju vise i nize tarife najvise zahvaljujuci tome sto veliki bojler ukljucujem samo u nizoj tarifi. Prosli mesec je bilo VT 605 i NT 444.

Sorry djalf,ja sam računao samo klime 2kw/h,sada vidim da ti je to celokupna potrošnja,što je odlično.To znači da moja Cozy sa prosečnih 600w/h na 22 sobne,mnooogo troši.

Nocria ovaj mesec potrosila 450KW, januar 390, decembar 390. Smejurija. Nema sanse 100e da potrosim na grejanje :d

Tapatalk

Pozdrav svima! Da li neko može da mi odgovori kako treba podesiti brzinu ventilatora invertor klime prilikom grejanja? Da li staviti na auto ili na prvu brzinu jer sam negde pročitao da je tako najbolje. Inače u pitanju je klima fujitsu 12 lmce i ima 4 brzine ventilatora plus auto mode. Hvala unapred.

Nismo u skoli koliko ja znam, totalno nebitno, niko se nije zalio da ne razume, zar ne?

Kw ili kw/h potpuno je razumljivo šta je ko hteo da kaže. Ovo je forum a ne akademski klub, ovde pravo glasa ima i akdemik i onaj bez osnovne škole, svačija reč ima istu težinu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno