Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Trosi finio sada,al ne izolovan prostor i losa stolarija 22c u radnji

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Pa taman koliko treba.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Malo je to u prostoriji u kojoj se sedi

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Ja imam Tesla 12ica on-off na 45mkv, kuca, patos izolovan letos 10cm stiropor, zidovi 10cm stiropora spolja, na potkrovlju po plafonu postavljeno 5cm stirodura.
Stolarija pvc.

Zasad greje fino, mada sam je drzao uglavnom do -7c nisam hteo preko toga da forsiram.

Valjda joj nece faliti nesto:)

Za jaci minus ima le.kotao sa razvedenom instalacijom (radijatorima).

U sustini nije ni bucna dok radi.

Poslednja izmena:
Malo?
Evo ja sedim u kratkim rukavima.

Koliko imaš leti u toj prostoriji gde ti je malo 22 i na koliko je grejes?

22 nije nimalo ugodna temperatura za sjedit u kratkim rukavima, od 25 pa nadalje svaka čast :mad:

Pitanje, jel ti se desilo da Nokrija prilikom gašenja, tj jeste kad se ugasi ostane upaljeno operation svjetlo koje treperi minutu pa se ugasi, pretpostavljam da i tada radi neki defrost pošto se čuje zujanje unutrašnje i vanjske.
Kako mislis kad je ugasim? :d
Salim se, ne gasim je uopste ali vidim da su ti vec odgovorili da se odradi defrost svakako.
Ti se i dalje mucis s prasinom?

Tapatalk

Imam obične termo glave, ja bih da mogu (ponekad) da prekinem cirkulaciju vode ka stanu 100%, a to može samo ventilom na kalorimetru koji nije baš lako dostupan, a i ne izlazi mi se u hodnik.
Jednocevni je sistem i čak i kad su zatvoreni termoventili voda cirkuliše kroz one uronske ventile.
Ovo jeste zgodna stvar. Nije bas fora menjati postojece kalorimetre, nego od pocetka da budu ugradjeni takvi.
Ako imas fizicku mogucnost u stanu, posle ulaznih obicno (moze u nekim novim zgradama) da postavis ventil, i to je resenje.

@mitar, koju ti klimu koristis, nisam pratio?

Poslednja izmena:
@mitar, koju ti klimu koristis, nisam pratio?
Imam dve Panasonic Etherea, matoru NE12LKE koja pokriva stepeniste, hodnike na dva nivoa, i tri sobe na donjem spratu (~60 kvm), i novu NZ9SKE koja greje kuhinju i dnevnu sobu (~45 kvm).

Meni je 21c taman za kratke rukave, 22-23 i više mi je već pretoplo.

Imam dve Panasonic Etherea, matoru NE12LKE koja pokriva stepeniste, hodnike na dva nivoa, i tri sobe na donjem spratu (~60 kvm), i novu NZ9SKE koja greje kuhinju i dnevnu sobu (~45 kvm).
To su samo 12+9 za 105m2??

Pa pitao sam koja vam je ugodna ako vam je 22 hladno i koja vam je temperatura leti ili kad ne grejete?
Mozda je niska vlaznost ili prosto osecaj promaje takav da zimi nije prijatno na "tih" 22*C.

Primer zgrade koju sam dao.. stan koji se greje na klime 25*C. Stan koji se greje samo na CG, 22*C, prijatniji. Temperatura sobe.

Pa pitao sam koja vam je ugodna ako vam je 22 hladno i koja vam je temperatura leti ili kad ne grejete?

Meni klime rade na 23 stepena kolika je temperatura u sobi nemam pojma ali pretpostavljam da je manja od 23 jer klime rade na minimumu ne gase se dakle samo dogrijavaju, nisam nešto posebno na sebe natovario potkošulja, majica kratkih rukava i tanka majica dugih, nije vruće taman ugodno, ljeti je ovde katastrofa napolju bude i do 60 stepeni na suncu u hladu oko 52 ko god kaže drugačije laže jer sam mjerio, klime držim na 25 stepeni ljeti i stavim ih na quiet i eco mod.

Radijatori zrače toplotu, to je ono što nam prija.

Meni klime rade na 23 stepena kolika je temperatura u sobi nemam pojma ali pretpostavljam da je manja od 23 jer klime rade na minimumu ne gase se dakle samo dogrijavaju, nisam nešto posebno na sebe natovario potkošulja, majica kratkih rukava i tanka majica dugih, nije vruće taman ugodno, ljeti je ovde katastrofa napolju bude i do 60 stepeni na suncu u hladu oko 52 ko god kaže drugačije laže jer sam mjerio, klime držim na 25 stepeni ljeti i stavim ih na quiet i eco mod.
Ako ti klima radi na 23 stepena ti nemaš 22 u sobi nego manje jer ona meri gore pri plafonu gde je toplo.

Ja govorim o 22 stepena u prostoru.

Ako ti klima radi na 23 stepena ti nemaš 22 u sobi nego manje jer ona meri gore pri plafonu gde je toplo.

znam šta govoriš ali s obzirom da je plafon neizolovan imam velike gubitke toplote, opet kažem 22 stepena je za mene hladno da se sjedi u kratkim rukavima.

Subjektivni osećaj sa izolacijom je mnooogo bolji nego bez iste. Pri jednakoj sobnoj temperaturi.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Kad nema izolacije to je neka druga priča tada imaš hladna zračenja i to nema veze sa temperaturom jer ćeš na koži osetiti hladna zračenja.
Izolacija ne može da se izbegne naročito ako je zid beton i malter.

Treba mi pomoc izmedju ove dve klime koja je bolja kupovina ?

Beko klima uređaj BHIN 120/BHIN 121
Vivax M dizajn serija, 3,81kw, ACP-12CH35AEMI
obe su sa inverterom

To su samo 12+9 za 105m2??

Da, sa dve klime grejemo celu kuću.

Prethodnih 24h potrošnja u proseku 1,58 kW, ukupno potrošeno 38kWh. Temperatura varirala od -5c u toku dana do - 11c noćas. Bilo je sunčano, pa je i to uticalo.

Kod mene je prosek 2kWh ukupno za domacinstvo sa 4 klime na 22c.
Zalozih kotao upravo, sad ga podesio na 50c pa cu videti kakva je potrosnja. Koliko sam sad odvadio iz dzaka u kante racunam da ce jedan mozda da bude dovoljan za dan ali videcemo sutra. Inace kad napravio malopre 60c dok je bio otvoren vazduh na kotlu, unutra je pakao, pokazuje merac 23c ali toplota koju radijatori emituju je neprijatna pa cak i zeni a one su sve zimogrozljive :) Ja pobego u deciju sobu gde ne radi radijator :)

Ja moju drzim na 22.. termometar koji stoji na 70ak cm iznad poda pokazuje najcesce 21C. Varira od 20 do 22C, najcesce tih 21C.

Sedimo vec 2 meseca u kratkim rukavima. Pretpostavljam da mnogo doprinosi sto je stan sa 2 sprata iznad ibispod + izolacija 10cm i nova stolarija. Probao sam jednom na 24C i brzo smo vratili na 22.

Komsija ima 18-cu inverter.. jednom iz zezanja podigao na 30.. ubrzo su pobegli u drugu sobu :D

Da, sa dve klime grejemo celu kuću.

Prethodnih 24h potrošnja u proseku 1,58 kW, ukupno potrošeno 38kWh. Temperatura varirala od -5c u toku dana do - 11c noćas. Bilo je sunčano, pa je i to uticalo.
Ne znam da li je extra klima ili je ono sto je osecaj mnogo lepsi u ledenijim krajevima (suviji vazduh, u Koreji je -20*C nista prosto... prijatno vreme ;))

Djalf,nesto razmisljam i zanima me zasto si uzimao jos dve klime ako si sad potpalio kotao?
Znam da prosle godine nisi mogao da se ogrejes sa dve lgc pa si sada dodao jos dve da bi mogao i na vecim minusima da se grejes klimama.
Mislim da ni 2kw nije strasna potrosnja na ovaj minus i tvoju kvadraturu.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

@alfaunits
Fjordovi gde sam ja i nisu baš ledeni krajevi, veliki je uticaj golfske struje, pa su zime prilično blage za daleki sever. Smenjuje se naizmenično memljivo i kišovito vreme sa Atlantika, i suvo i ledeno vreme sa Arktika, ali bez ekstremnih minusa. I meni više prija kad je suvo i hladno, mada ne baš ovoliko kao ovih dana.

Cisto da se javim :) mision 18 greje kao luda ali i solidno trosi.malopre sam merio temperaturu izduva,merac pokazao 44 stepena a napolju je -10 s'tim da je u tim trenutcima vukla iz uticnice 1700w...do sada nisam palio kotao a kako mi se cini izgleda ni necu,u kuci je konstantno oko 23 stepena sto nam je skroz ok...poredjenja radi,18 mision za mesec dana potrosi oko 600kwh a 12 misio za isto vreme potrosi oko 250kwh...
Naravno da 18-ka solidno trosi ali i greje ko mutava,ja zadovoljan u tom smislu dokle god ne upadam u crvenu tarifu.
Eto,toliko od mene,red je bio da vas obavestim o misionarskim klimama ;)

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

12LT odradio najkraći defrost ikada. 5min nije grejao. Inače, defrosti traju po 15min, kad je vlažno i nahvata se led na izmenjivaču.

Poslednja izmena:
Kod mojih trenutno -13℃, klime 12LM rade u sadejstvu sa peletom. Namestio sam termo glave na radijatorima na 23℃, i klime na 23℃. U kući je 23,4℃, radijatori vrući samo u gornjem delu, a sve tri klime troše 1500W ukupno. Pravo bivalentno grejanje, po Eurovent pravilima, hahaha. Mogao sam termoglave da zavrnem još malo, da bi klime preuzele veći deo posla (recimo 1000W po klimi), ali nisam imao vremena da eksperimentišem. Sem toga, kotao je ogroman, i onda bi se palio-gasio ko on-off klima, uz lošije sagorevanje i neefikasnu potrošnju. Inače, 12LMCE kod mojih idu najviše na 1500W, i to samo posle defrosta, na kratko. Nisam nikada video da povuku više

Djalf,nesto razmisljam i zanima me zasto si uzimao jos dve klime ako si sad potpalio kotao?
Znam da prosle godine nisi mogao da se ogrejes sa dve lgc pa si sada dodao jos dve da bi mogao i na vecim minusima da se grejes klimama.
Mislim da ni 2kw nije strasna potrosnja na ovaj minus i tvoju kvadraturu.
Haha, dobar si, znaci pratis na casu ;)
Pa napisao sam, hocu da testiram potrosnju uglja u slicnim ili istim uslovima u odnosu na klime. Jedino mi garaza kvari racunicu jer sam ostavio termoglave na 1 ali to racunam kao kompenzaciju sto u decijoj sobi (gde se inace nalazi jedna LLCA) ne radi radijator, probio pre par sezona.
I ja mislim da nesto ispod 2kWh za 90m2 na ovim minusima nije velika potrosnja za klime. Sutra javljam rezultat.
Da dodam da sam kotao smanjio na 45C jer je na 50 previse cak i na ovih -10c spoljnih.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno