<walloftext>
S obzirom da niko nije pisao u ovoj temi o jednom problemu sa touch screenom, a na MIUI forumu sam našao samo jednu kratku temu u kojoj je samo par njih pominjalo nešto slično, ali ne skroz isto što se meni dešava, onda postoje dve opcije:
1. Imam defektan uređaj
2. Kucam na tastaturi drugačije nego bilo ko tj. lud sam totalno
Pod 1. je moguće, ali ja bukvalno nisam imao nijedan jedini bag od svih onih koji su se pominjali u ovoj temi, sve drugo mi radi savršeno na telefonu. Tako da je pod 2. verovatnije.
Dakle, ja sam prešao, kao i mnogi, sa crknutog Nexusa 5X. Imao sam ga pune dve godine i navikao sam se da dosta brzo kucam na tastaturi (Gboard). Nisam tada razmišljao o tome, ali sada sam shvatio da sam nesvesno konstantno koristio multi-touch, npr. u reči "Benchmark" stavim desni palac na "B" i onda stavim levi palac na "E" dok mi desni palac još uvek stoji na "B". Možda osim toga ima još neki tip multi-touch-a koji nesvesno radim, ne znam. Uglavnom, na Mi A1 (isto Gboard) mi se povremeno desi da se otkuca nešto što nisam hteo, i tačno osetim da je za neki moj touch bila dupla vibracija umesto jedne, pa se otkuca ili još jedno to slovo (pa mi auto correct često promeni na drugačiju reč) ili se space otkuca dva puta. Možda to ni nema veze sa multi-touch-om, nego sa variranjem jačine pritiska na ekran, što sigurno radim, jer znam da mi jačina pritiska zavisi od udaljenosti slova i od konstrukcije reči.
Da ne bih samo teorisao, rešio sam da isprobam touch screen uz pomoć par aplikacija i poređenjem sa Samsung Galaxy S4, koji sam trenutno imao na raspolaganju.
Zamolio bih ko ima par minuta vremena da uradi ovaj test, da vidimo da li je i kod vas isti problem ili ne.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.spencerstudios.screentest
Prvo sam probao ovu aplikaciju i pronašao jako čudnu stvar - kada se stavi jedan prst, aplikacija ne detektuje pritisak (nema kruga), već samo beleži da je bio pritisak tek kad se podigne prst (to vidim po tome da se Max Events povećao sa 0 na 1 u momentu kad podignem prst). A onda još čudnije - kada stavim drugi prst, pojavi se krug na prvom prstu, dok na drugom nema! Onda kada stavim treći prst, pojavi se krug i na drugom prstu (tako da sada ima dva kruga, na prvom i drugom prstu), a na trećem opet nema. Dakle uvek prikazuje jedan krug manje nego što ima prstiju. Samo pazite da ne sme da vam se pomeri prst od početne pozicije gde ste pritisnuli, jer kad se pomeri, onda uspešno detektuje sve prste i prikaže krugove. Na S4 ista ta aplikacija odmah prikazuje krugove za svaki prst, onako kako treba.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.the511plus.MultiTouchTester
Ovo je druga aplikacija koju sam probao. Ovde odmah detektuje svaki prst, krugovi se normalno pojavljuju za multi-touch, međutim, poredeći sa S4 primetio sam da nešto drugo tu nije u redu... I probam ja sledeće: Ekstremno polako približavam prst ekranu (radi stabilizacije, poželjno je da pridržavate prst drugom rukom) i ekstremno polako dodirnem ekran. Kada je dodirnut, isto tako veoma polako nastavim da primenjujem silu sve dok ekran ne bude pritisnut normalnom silom, kao kad uobičajeno stavim prst, dakle da se popuni površina prsta na ekranu. I šta se desilo? Na mom telefonu uopšte nije detektovan touch, a moj debeli prst samouvereno leži na ekranu. Mogu čak i još jače da pritisnem ekran tad, ništa. A na S4, koliko god se trudio da sporo primaknem prst, on ga detektuje bukvalno dok još lebdi na pola milimetra iznad ekrana i nema apsolutno nikakve šanse da mogu da stavim prst na ekran, a da se ne detektuje.
Onda sam proverio da li to možda ima veze sa tom aplikacijom, da nije neki bag u njoj, međutim u bilo kojoj aplikaciji i bilo gde u operativnom sistemu da jako sporo približim prst i pritisnem, neće se detektovati pritisak.
Na MIUI forumu sam jedino našao da je neko pominjao da ima problem kod igranja nekih igara koje aktivno koriste multi-touch (npr. vožnja tenka jednim prstom i pomeranje topa drugim), da mu tu nekad nešto baguje.
Inače sam super zadovoljan telefonom u svakom drugom smislu, nego ovo mi je prvi Xiaomi, jer nisam bio ljubitelj MIUI-a, pa ne znam da li je ovo normalno ponašanje touch screena kod Xiaomi-a ili sam ipak ja nenormalan.

Za sada mi se to s kucanjem na tastaturi dešava dovoljno retko da mi je podnošljivo da koristim telefon (4-5 puta dnevno). I da, usput, ekran mi je mnogo klizaviji nego što sam navikao na Nexusu 5X, pa kada hoću da zadržim prst da bih otvorio neku opciju, često mi se dešava da mi malo sklizne prst u stranu i onda se samo pomeri sadržaj umesto da dobijem opcije. Možda su mi samo previše suvi prsti.
</walloftext>