Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ajd i ja da okacim mail od MTS od pre mesec dana.

U skladu sa Vašim pitanjem putem chat kanala, obaveštavamo Vas da je u toku izrada projektne dokumentacije prema narudžbenici za realizaciju ALL IP projekta na podrucju Konjarnika, nakon čega sledi izvođenje radova, montaža aktivne opreme i izrada instalacija kod konkretnih korisnika.

U ovom trenutku nismo u mogućnosti da procenimo vremenski period početka radova na uvođenju optičkih instalacija. Predlažemo da nam se ponovo obratite tokom maja meseca 2018. godine, kada očekujemo da ćemo imati više informacija o uvođenju optičkih instalacija.

Zahvaljujemo na razumevanju.

Budite slobodni da nam se obratite u vezi sa korišćenjem naših usluga.

Srdačan pozdrav,
Marija

Videh inace juce dvojicu koji nesto gledaju i mere kuda bi kopali rovove za optiku u mom kraju.

To ce biti ista muka kao kod nas u Mirijevu gledas u instalaciju u hodniku pored vrata a nikako da krene da kaplje net. :)

chat_podrska.png

MTS podrska vec daje precizniji odgovor sto se tice centra grada Stari grad/Dorcol.
Inace primetio i na Paliluli kod Postanske stedionice da su vec polozili optiku.

Trka između SBB optike i Lelekoma

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Nisam siguran da SBB daje po centru optiku. Demantuj me ako gresim.
Ali po meni mrtva trka ako SBB daje do 300 mbps.

Sbb ima 100/10 Lelekom 100/2' cene imamo na sajtu.

Cene na sajtu su za VDSL. Ono sto je vise puta kaceno na forumu su preko 100 mbps. 150, 200 i 1 gbps.

Može pitanje, šta i za kojih izvora skidate brzinama od 100-200-300Mbit o kojima govorite?

Npr. ja sa 60Mbit i podešenim sekvencijalnim downloadom u klijentu strimujem 4k remux sadržaj nakon 5 minuta baferovanja.

Ftp, http, torrent, razni servisi, cesto capujem na trenutnih 250 mbps kod bivseg IKOM-a. Iskreno vise kupujem na optici 100 mbps upload nego 1 gbps download.

Može pitanje, šta i za kojih izvora skidate brzinama od 100-200-300Mbit o kojima govorite?

Npr. ja sa 60Mbit i podešenim sekvencijalnim downloadom u klijentu strimujem 4k remux sadržaj nakon 5 minuta baferovanja.

Zasto ljudi cesto zamisljaju situaciju da se samo jedna stvar skida i to na jednom jedinom uredjaju u isto vreme pa da pri tom >100Mbit nema smisla... ? Tom logikom ni multithreading nema poente.

nekom je dosta i 10/1 mbps a nekom bi odgovaralo ovih 150/20mbps..
sa 3 racunara u kuci, smart tv, 4-5 smartfona.. potrosi se to cak i na multimediju a da ne pricam kome treba za posao, pogotovo upload koje je na vdsl bednih 2mbps

Sent from Galaxy S8

nekom je dosta i 10/1 mbps a nekom bi odgovaralo ovih 150/20mbps..
sa 3 racunara u kuci, smart tv, 4-5 smartfona.. potrosi se to cak i na multimediju a da ne pricam kome treba za posao, pogotovo upload koje je na vdsl bednih 2mbps

Sent from Galaxy S8

Kakavih 2Mb? Moj net kod total tv-a za 6 godina koliko ga koristim nikad nisam izmerio više od 0.8 Mb up i 8.8Mb down. Strašno. Da sam ja jedini korisnik tog neta pa ajde. Nego ćale se "ne skida" sa youtube i EON-a. Ubija mi već ubogu brzinu!:-(

Imam MTS adsl 10 Mbita a jedina alternativa bice optika od 150/20 nema nista izmedju. :(

@markontije: Ako ti ćale to jašenje radi sa kompa (a ne tabletu ili mobilnom, na kojima bez root-a ništa ne možeš) zvekni ti njemu lepo NetLimiter na komp i stavi limit na tipa 3-4 Mbps i plus na EON sajtu promeni kvalitet videa na "srednje".

Moj ćale redovno "cepa" ISTOVREMENO i EON (na mute, u Firefox-u) i Youtube (u Chrome). Štetočina :d
Ja imam 50/2 pa se primeti "šteta", mogu zamisliti kako je tebi sa "10"...

Poslednja izmena:
95% korisnika je zadovoljno sa 1MBit i mi o njima i ne pricamo.
Ja koristim server koji trosi 15ak W/h koji ima puno servisa podignuto i upravo pustam test gde ce sa cca 300 lokacija u periodu 22-22.15h da pokrene upload prosecnom brzinom 1MBit. Fajlovi su od 10-500MB.
Da zakupim neki Cloud placao bih ga 10ak eur mesecno i ne bih imao sve servise koji mi trebaju u lokalu pa sve drzim kod kuce. Sada imam 50MBit down koji ce ovi sto salju da pojedu ko dobar dan. Eto zasto je optika neophodna. Naravno ako krenu da dave sa uvodjenjem prebacim sve na cloud a lokalno ostavim samo za licne potrebe.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

@markontije: Ako ti ćale to jašenje radi sa kompa (a ne tabletu ili mobilnom, na kojima bez root-a ništa ne možeš) zvekni ti njemu lepo NetLimiter na komp i stavi limit na tipa 3-4 Mbps i plus na EON sajtu promeni kvalitet videa na "srednje".

Moj ćale redovno "cepa" ISTOVREMENO i EON (na mute, u Firefox-u) i Youtube (u Chrome). Štetočina :d
Ja imam 50/2 pa se primeti "šteta", mogu zamisliti kako je tebi sa "10"...

Pa možeš misliti. Naročito se primeti u WoT-u. Laguje ko popizdeo kada ćale gleda EON, još kada keva uključi na leptopu popcorn net je skoro ne upotrebljiv. Mada ovih dana nešto loše radi uopšte ADSL. Kada misliš da ne može gore, može!:-(

Pa možeš misliti. Naročito se primeti u WoT-u. Laguje ko popizdeo kada ćale gleda EON, još kada keva uključi na leptopu popcorn net je skoro ne upotrebljiv. Mada ovih dana nešto loše radi uopšte ADSL. Kada misliš da ne može gore, može!:-(

Pukim slucajem ako imas ruter, pogotovo mikrotik, taj problem je resiv. Das prioritet paketima za WoT (nadjes na netu, vec je neko garant pravio takvu skriptu), a za EON dodelis manji bandwith i drugi prioritet.

Misliš da EON sa njegovim burst download fazonom neće da "probija" na koju sekundu kroz taj limit dok ga ruter "ne spusti" na limit za svaki ciklus "skidam m3u8 za sve fragmente navedene u listi, zatim čekam da ih player reprodukuje"?
Pošto u NetLimiter varijanti to redovno radi... ja ga kao limitiran na 12 Mbps on šibne na 35,pa se spusti na 12 pa za sledeći "ciklus" (18s kasnije) opet tako.

Kontam jeste Mikrotik pametniji sigurno, ali nije to ISP nivo limitiranja max bandwidth-a...
Tj testirao sam pre koju godinu x86 verziju RouterOS u VirtualBox-u baš prvo za merenje "potrošnje" D3i risivera a posle i za priritet & max bandwidth limit za taj local IP.

Poslednja izmena:
Jeste bas na ISP nivou, nego ne znas foru i fazon za racunanje vremena koliko vremena da mu dozvolis burst, i na koliko da mu dozvolis.
Naravno, ni ja nisam najpametniji, pa izrovarim tutorijale. Limitira bas posteno.

Jeste bas na ISP nivou, nego ne znas foru i fazon za racunanje vremena koliko vremena da mu dozvolis burst, i na koliko da mu dozvolis.
Naravno, ni ja nisam najpametniji, pa izrovarim tutorijale. Limitira bas posteno.
Mikrotik je majka. Sto se tice limita i svega radi posao perfektno.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Pukim slucajem ako imas ruter, pogotovo mikrotik, taj problem je resiv. Das prioritet paketima za WoT (nadjes na netu, vec je neko garant pravio takvu skriptu), a za EON dodelis manji bandwith i drugi prioritet.

Ali onda trebas znati unapred koliki je protok na WAN, sto ti niko od ISP nece garantovati (pricamo o prioritetima). Takodje i kada imas tipa 20Mbps protok kod nekih ISP-ova i 5Mbps burst ili konstantan down utice na ping, tako da nije bas sve resivo sa mikrotikom :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

http://www.gradsubotica.co.rs/palic-po-drugi-put-raskopavaju-digitalizacija-po-meri-asova/

Zanimljiv tekst o optici u Subotici.

Prvi investitor koji je postavljao optičke kablove je operater „Sattrakt” i njihovi predstavnici kažu da, pošto dobro poznaju teren Vojvodine, nastojali su da vode računa o potrebama građana za koje računaju da će biti njihovi budući korisnici. U pisanom odgovoru Bojane Kusovac, prosleđenom preko konsalting kuće navodi se da su se širili u naseljima Tokio, Kertvaroš, Mali Radanovac i Palić, ali tvrde da su imali veoma mali broj reklamacija, te da su sadašnje žalbe na Paliću u vezi sa podizvođačkom ekipom „Telekoma”.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Druze, da ti ne pricam u eri kada je 1 mbps bio pojam znam ljude koji su delili 1 mpbs za 40-60 korisnika sa adsl modema preko mikrotik rutera, tako da ne pricaj mi za sta je mikrotik u mogucnosti da odradi :D
Cak su radili sa mikrotikovima koja nije izdata kompletna dokumentacija za funkcije, a do danas imas svu dokumentaciju, tutorijale, cak i napisane skripte za razno razne situacije.
Veruj mi, tih 10-20ak mbps je itekako deljivo, samo treba posvetiti vreme i naci resenje koje pasuje. Cak imas i burst calculatore, te sigurno moze uraditi ono sto je zamislio.
Ako ne iz prvog puta, sigurno iz 10og.
@richier od Ponedeljka do Petka na mts.rs (u njihovo radno vreme) u donjem desnom uglu ima chat sa mts podrskom.

Ja koliko vidim Sbb će optiku da razvuče po banderama. Ono sto sam opet video da su postavili bilo je nadzemno bez ašova i lopata.

Ne vidim sto bi bio problem nadzemno ako se koristi valjan kabl, valjana oprema (valjan=dobar, kvalitetan), kvalitetno izvodjenje radova, barem sto se tice upotrebljivosti, cene ili brzine uvodjenja, jedino moze da postoji problem estetike, desice se negde mozda suma kablova...

@richier
Pa na sajtu MTS-a se pojavi dole desno ,a mozes i sam da pokrenes.

mts.JPG

Poslednja izmena:
Ne vidim sto bi bio problem nadzemno ako se koristi valjan kabl, valjana oprema (valjan=dobar, kvalitetan), kvalitetno izvodjenje radova, barem sto se tice upotrebljivosti, cene ili brzine uvodjenja, jedino moze da postoji problem estetike, desice se negde mozda suma kablova...
Slazem se. Monteri kažu da SBB planira da za 6 meseci okači optiku u celom Bgd. Nije ne izvodljivo. Cene su im ok. Ja plaćam Duo net gold 60/4 3200din,a optika 100/10 ista cena zvanično.

Nažalost nemam ruter. Ćale je spojen kablom, a svi ostali (uljučujući i mene) smo na wifi-ju.:-(

Vrh Dno