Šta je novo?

Industrija igara

I meni je bio zanimljiv Far Cry Primal i HZD kao da je unapredjena verzija te igre, sa dosta boljom borbom. Pa cak im je i radar sistem identican, crafting takodje(gde ja ne vidim problem da za nele stvari trena da nadjes posebne materijale).

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Momci, sad je stvarno dosta.
Ili normalno ili nikako.
Zahvaljujem

Sta je Guerilla radila prije HZD! Pa pravili su video igre, i to poceli prije 18 godina, sto znaci da imaju ogromno iskustvo!
Witcher 3 je takodjer prva CDPR open world igra!

I postoji velika zabluda kod ljudi kada govorimo o open world dizajnu, jer to su i dalje zonske igre. Sve u tim igrama se odigrava zonski.
To zone su ustvari isto sto i male linearne mape, rasporedjene na jednoj velikoj. Cak te velike mape nemaju navmesh u cjelosti. Malo odudaraju TES i Stalker jer u njima se mogu naci NPCovi kako lutaju po mapi ili mapama i sl. I to ustvari i rade za pravo, znaci nije u pitanju spawn point.

Kada se Witcher 1 pojavio, niko od ovih likova nije otisao u CDPR i napravio hajp video. A igra je odlican RPG, i zasluzila je puno vise, i taj tim je to tada trebao puno vise. Malo je falilo da sve propadne.
Tek kada je CDPR napravio igru kakvu niko nikad nije napravio, onda su se nasli ici praviti hajp. Hajp je na mjestu, igra to zasluzuje, ali im to sada i ne treba realno.
Kada je Stalker izasao, je li ko otisao u GSC i napravio hajp video!

Evo imamo Warhorse tim. Ljudi prave nesto novo, drugacije. Niko od ovih likova ne dize hajp!
Imamo 4A Games tim. Trude se ljudi, najavili su Stalker/Metro mix.

najbolje blatiti starca i njegove postove

dobrano se srozao ovaj forum

Oprosti im G!!! jer ne znaju sta cine :D

Poslednja izmena od urednika:
Od istih autora, nakon sto je igra odavno na trzistu (kao i HZD) imamo i...

Sto je krajnje nebitno, jer timovi poput ovih zasluzuju ovakve klipove pre nego clickbait klipove koji se zavrzavaju sa "...sucks".

Poslednja izmena:
^ +1

Hteo sam upravo iste da okacim ali sam se odlucio da je bolje da cutim i izbegnem dalja talasanja na forumu i verovatno "tri korne - penal" situaciju od moderacije.

Zaista mi nije logicno potreba da se ovoliko pljuje po jednoj igri a uzdize druga. Posebno zbog sustinskih razlika izmedju HZD-a i TW3. Razumem da se TW3 uzima kao reper za mnoge stvari u industriji ali to ne znaci da svi treba da kopiraju istu.

Btw kao neko ko je obrnuo TW1 imam 00 da kazem da je HZD kao celina bolja igra od TW1, cak i ako HZD nije RPG, niti se trudi da to bude.

I povlacim se iz bilo kakve dalje diskusije na ovu temu - jer zaista nisam u elementu vise za role-play Don Kihota....

Poslednja izmena:
+1

Da se složimo da je glupo porediti HZD sa TW3. HZD može recimo da se poredi recimo sa FC: Primal, to je taj neki žanrovski i kvalitativni nivo, uz naravno nešto modernije tehnikalije.

^ otprilike kao i nova Zelda: BotW... ;)

Da se vratimo na temu... :)

^ nista novo. Burazer od strica se odlucio za Xbox bas iz tog razloga sada oko praznika...

Kada sam pitao zasto Xbox a ne PS4 -> jeftinije mu je da istera cef sa 50e za 5 meseci pretplate nego da uzme 2-3 igre za PS... Doduse imao je i PS3 tako da se naigrao Sonijevih naslova.

Btw. suskalo se da i Sony razmatra novi (isti) model sada sa onim novim predsednikom...

Ja sam skroz za ovaj tip nabavke igara, vise puta sam kupio neku igru i zazalio, ovako mi je sve tu, probam, ako mi se svidja super, ako ne idem na sledecu.

Ali postoji veliki problem, a to je sto ce svaki veci igrac imati svoj servis, pa na kraju bas nece biti toliko jeftino.

120$ za ovaj game pass je cak i sa ovom promenom poprilicno puno kada se poredi sa ea accessom koji je 30$. Da koriguju to na nekih 60$ godisnje, evo sutra bi pazario jeda xbox xD

^ ima li svrhe uzimati XBOX OX? Nekako mi deluje kao produkt za vrlo specificnu "nisu" (niche) ljudi, odnosno entuzijasta kojima nije frka bacanje novca (makar sa trenutnom cenom).

Jeste da je jeftiniji hardver u poredjenju sa PC-jem, ali deli prakticno iste naslove sa PC platformom tako da mi je nekako logicniji izbor "za duze staze" ustekati novac i ispruziti se za desk masinu. Pre svega zbog kasnije mogucnosti upgrade-a i servisa deska. Sa ili bez game pass-a.
Ekskluzive za Xbox, zbog koje "vredi" uzimati konzolu mogu na prste dve, mozda cak i jedne ruke da se nabroje. I zato vidim PS4 kao mnogo bolju konzolnu opciju,ako se vec uzima konzola, bas zbog broja i kvaliteta vanserijskih ekskluziva koje Sony nudi.
Tu je cak i Nintendo Switch (obavezno pogledati link!!! ;) ), koji opet ima odlicne naslove (ali iz moje perspektive hardver koji nije vredan novca i gde je mozda bolje sacekati sledecu iteraciju).
Xbox S je najjeftinija opcija (moze nov za ~150e da se nabavi, sto je uradio burazer ) +game pass, ali je bacanje para u ovom trenutku i produkt koji je vec trebao da bude penzionisan.

Iskreno iscekujem sa nestrpljenjem sledece generacije konzola i sta ce Sony i MS uraditi sa iteracijama Ryzena i Vege za konzole. I nadam se da ce PS5 moci da vozi i PS4 naslove (mada sumnjam zbog politike Sonija i jer pokusavaju da proguraju PS Now servis)

Pa ako ćeš se samo igrati i ni za šta drugo ne koristiti pc onda možda i ima poente uzeti konzolu..u suprotnom ja je ne vidim..po meni bacanje para

PS4 i Switch, zasto da ne cak i ako imas PC? Pre svega zbog naslova/ekskluziva koje nude te dve platforme u odnosu na PC naslove - prakticno je dopunjuje.

Xbox jedino ako se nekome ne daje duplo vise kesa za solidan desk.
One S jedino vadi cena sa ovom pretplatom, jer je najjeftinija varijanta da se "igras" na konzoli. Ali opet ne vidim neku poentu pored PS4 slim verzije.

Ja recimo koristim lap i od letos PS4. Nisam imao neku potrebu da sklapam desk/uzmem novi lap za igranje dok mi ovaj jos uvek sljaka. Od naslova u poslednje 5-6 godine mogu na prste da nabrojim igre zbog kojih bih mozda uzeo now HW da to gura kako zelim. A na PC-ju me sve vise indie naslovi interesuju.
Tako da mi je PS4 savrseno legao zbog kolicine dobrih naslova + cross platform igara.

^ AKA "The Wilson Lootbox"

zašto se ne prica vise o witcheru i skajrim modovima? kako se usudjujete da skrenete temu? nemate vi te potkovanosti za to, ni iskustva, ni staža na forumu.
xajmo g!!! donesi taj štap. dobri g!!!, dobri moj g!!! :)

^ u duhu posta: "A gde je tvoja mapa drug mmike?!" :S:

xD

sad stvarno, je l' smo spremni da plaćamo pretplatu 20jura mesečno? 15? bar 10, majku mu?

u suštini, to možda i ne bi bio tako loš deal kad bi SVE baš sve igre bile na toj platformi.

Niko te ne tera da placas svaki mesec, zar ne ?

bojim se da će nas terati. šta si mislio da prođeš sa dvaes' godišnje? :D
nije to realno. bojim se da ni 20 nije realno, znajući o kakvim se njuškama radi, verujem da će paket koji uključuje i aaa igre koštati bar 40, ako ne i punih 60 eura mesečno. nećeš biti vlasnik igre (nisi ni sada, ali ae) već ćeš je rentirati na određeni period.

p.s. sad sam shvatio... niko me ne tera da se igram, je l tako? :) eeee, da je to tako lako ne igrati se...

Ja imam jednostavno rešenje za sve te servise :) Prestanem da igram igre i igram ono što sam kupio na stimu, originu i ko ima originalne diskove :) Realno mi je model užasno skup...20, 30€ godišnje može...300€ ne hvala :) gomila aaa igara dve i više godina stare mogu da se nađu na razno raznim popustima za 5-10€ Eno Doom iz 2016. može da se uzme u svakom trenutku za 10€ na primer :)

Bas kao sto kaze kolega zechs -> backlog mi je i tako tako ogroman da mogu do penzije da igram...

Mene vise zabrinjava trend izbacivanja sadrzaja iz igre, tako da ono sto danas kupimo kao "standard edition" je u stvari 60% igre i prakticno 80/100e nam daje pristup celoj igri. A pritom i da ne spomenem DLC/Expansion BS koji nam serviraju i poredim ga sa ekspanzijama krajem 90tih i zlatnom dobu 2000tih...

Jos uvek mi je bitno da ce izbacivati dobre single player igre, kada to ode nizvodno onda dizem definitivno ruke od igara...

Btw.

Nije relevatno (toliko) ali morao sam da okacim ovde... Sto je Qzma ovoliko zadrig'o? :d

Poslednja izmena:
Ja sam odavno prestao da čitam SK zbog njega. Mnogo me je nervirao :)

Ja sam samo zbog njega i čitao SK. Kao i Gamer zbog Ranka Trifkovića :)

Poslednja izmena:
+1

same here :d

+edit

Cak u klipu i deluje normalno... Verujem da se suzdrzava da ne ubaci koju na nemackog i ne trigeruje anime fanboyeve. :S: (ko zna price o Qzmi zna zasto i spominjem)

Poslednja izmena:
kuzma se prodao onog dana kada je napisao: "Nema kategorije ljudi koja ne voli da mistifikuje prošlost, u kojoj je sve bilo bolje, ružičastije i istinitije nego danas. U moje vreme, sinko, muškarci nisu brijali grudi, u vojsci su nas učili da se tušira jednom nedeljno, svi su pili vodu iz česme i šta je kome falilo? Igre su, sinko, bile zaguljene kao Gulj MekZaguljanski, u arkadnim avanturama nisi imao strelicu koja te vodi kroz nivo kao magarca na povocu, strategije su bile potezne, a pivo nije bilo razvodnjeno.

Jedan od glavnih programskih zadataka „Sveta kompjutera” je aktivna borba protiv takve mitomanije i teza nalik na „rimejkovi legendi ne uspevaju nikad, never ever”, bez obzira na to što bogatstvo primera iz filmske industrije dokazuje suprotno."

realno, već tada je trebalo da pređe u neku reviju koja se bavi filmom i da "nemo s nama da jede gomna"

inače, bojim se da će i steam za nekih desetak godina biti servis za mesečno rentiranje.

Lik je generalno lujka iako tripuje HC... Generalno sam uživao u njegovim opisima igara dok nije krenuo da se loži na švabe i uneo previše germanzima u svojim tekstovima... Ali povremeno pročitam njegovu kolumnu...
Recenzije ne baš toliko, odnosno samo za neke igre jer se obično zna na koje tipove igara onaniše u svojim tekstovima...
SK je imao još 2-3 odlična recenzenta, mnogo bolja od Qzme i velika je šteta što više ne rade...

kuzma se prodao onog dana kada je napisao: "Nema kategorije ljudi koja ne voli da mistifikuje prošlost, u kojoj je sve bilo bolje, ružičastije i istinitije nego danas. U moje vreme, sinko, muškarci nisu brijali grudi, u vojsci su nas učili da se tušira jednom nedeljno, svi su pili vodu iz česme i šta je kome falilo? Igre su, sinko, bile zaguljene kao Gulj MekZaguljanski, u arkadnim avanturama nisi imao strelicu koja te vodi kroz nivo kao magarca na povocu, strategije su bile potezne, a pivo nije bilo razvodnjeno.

Jedan od glavnih programskih zadataka „Sveta kompjutera” je aktivna borba protiv takve mitomanije i teza nalik na „rimejkovi legendi ne uspevaju nikad, never ever”, bez obzira na to što bogatstvo primera iz filmske industrije dokazuje suprotno."

realno, već tada je trebalo da pređe u neku reviju koja se bavi filmom i da "nemo s nama da jede gomna"

inače, bojim se da će i steam za nekih desetak godina biti servis za mesečno rentiranje.

Čudno ja se sećam kolumni gde je bezmalo tvrdio suprotno. Nego, dobro ***... Stari se, nit su igre kao nekad nit je on a nismo ni mi, malo stariji, kao nekad. Ja sam pod stare dane batalio igranje skoro u potpunosti. Ove današnje igre ako se iscimam trejler eventualno gejmplej da pogledam od mene dosta je. Čim vidim/čujem da ima loot boxes igru više neću ni da pogledam. Jedino što mo je zanimljivo je moja stara ljubav Warcraft 3pa gledam na Twitchu likove kako ga igraju. Backseat gaming all the way!

Nazad
Vrh Dno