Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, bolje da koristi samo klimu, manje ce potrositi sigurno. Naravno ako moze da ugreje sa njom, ipak je to 60m2.

Ja sa mojom grejem pristojno 40kvm bio bi veliki zalogaj 60kvm pogotovo ako je nazgodan raspored prostorija.

Od polovine meseca sam počeo da koristim TA peć 3.5kW, čisto da vidim koliko će šta potrošiti....okvirno klima mi na 0 stepeni troši oko 650w-700 a iznad te temperature stabilno radi na 500w.Što je za 12h grejanja oko 8,5kW skupe i jeftine struje a TA peć za akumuliranje (2h u toku noći) potroši nakon punjenja do kraja oko 7kW jeftine struje.

Problem je što klima ne duva u pravcu hodnika, nije bilo načina da se montira tako. Ovako, duva u dnevnu sobu i kuhinju, pa ne može da zagreje spavaću sobu. :)
Sad sam proverio, ta peć i mašina za pranje veša su noćas potrošile 18kw jeftine struje (sa klimom u slip modu i bojlerom).

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Problem je što klima ne duva u pravcu hodnika, nije bilo načina da se montira tako. Ovako, duva u dnevnu sobu i kuhinju, pa ne može da zagreje spavaću sobu. :)
Sad sam proverio, ta peć i mašina za pranje veša su noćas potrošile 18kw jeftine struje (sa klimom u slip modu i bojlerom).

Zato svima i govorim klima u svaku sobu ko može, i nema zime.

Zato svima i govorim klima u svaku sobu ko može, i nema zime.

Za prosečnog čovu...koji je u većini je to izuzetno skupa investicija.Kupovina,ugradnja i redovan servis...ne znam koliko se isplati u odnosu na recimo kombinaciju TA+inverter.

Za prosečnog čovu...koji je u većini je to izuzetno skupa investicija.Kupovina,ugradnja i redovan servis...ne znam koliko se isplati u odnosu na recimo kombinaciju TA+inverter.

Ja sam platio Nokriju i dvije LLCC sa ugradnjom 2016_te 4700KM, kada to prevedemo u RSD izađe 284643RSD, nedavno sam uzeo i Gree Viola u poslovni koja me koštala sa ugradnjom 900KM, u RSD izađe 54506RSD dakle sve ukupno 339149RSD za klime, u septembru prošle godine odrađena generalka na 3 klime koja je koštala 75€.

Struje mi za kompletno kućanstvo dođe 100€, radi Nokrija i jedna LLCC po 12-15 sati dnevno a ostale klime se pale po potrebi.Izolaciju imam samo sa sjevera.

Bolje da si umesto tih LLCC preusmerio pare u izolaciju.

Ja sam platio Nokriju i dvije LLCC sa ugradnjom 2016_te 4700KM, kada to prevedemo u RSD izađe 284643RSD, nedavno sam uzeo i Gree Viola u poslovni koja me koštala sa ugradnjom 900KM, u RSD izađe 54506RSD dakle sve ukupno 339149RSD za klime, u septembru prošle godine odrađena generalka na 3 klime koja je koštala 75€.

Struje mi za kompletno kućanstvo dođe 100€, radi Nokrija i jedna LLCC po 12-15 sati dnevno a ostale klime se pale po potrebi.Izolaciju imam samo sa sjevera.

Ne znam...to je za mene jako mnogo novca.Ja sam za 290000 din.odradio komplet izolaciju i sređivanje sprata stana od postavljanja patosa,zidova,prozora pa sve do krova i pri tom mi sad gore ništa više od najjeftinijeg invertera ne treba u smislu grejanja.Šta više vrlo je moguće da bi sa TA od 2kW mogao ceo sprat od 40kvm da grejem bez ikakvih problema.

Sa TA postoji problem što je ujutru vruća a uveče mlaka, pa nije konstantna količina toplotne energije koja se predaje u prostor. Meni LT greje 30kvm direktno, i još 10kvm indirektno (hodnik), ali u spavaćoj imam TA od 2kW, radi boljeg komfora. Peć radi kao radijator, tj nikada ne izduvava. Žena je zimogrožljiva, i tako je moralo. U hodniku je druga TA peć, samo ona velika od 6kW, kojoj sam odspojio dva grejača, pa je sada u pogonu samo donji od 2kW. Peć ima 300kg, i radi kao radijator. Uvek je mlaka, i koristi se veći deo zime, kako bi "ubila" hladan vazduh koji uleće u kuću kad se otvaraju ulazna vrata. Sve u svemu, razmišljao sam o dve 07LECA, ali sam shvatio da mi se ne isplati, jer ove dve peći troše malo struje (samo noćnu tarifu), a sve radi kako treba.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Nebi me zakrpilo 10000€ za izolaciju, potkrovlje, jug, sjever, istok a nemoguće je trenutno odradit sa istoka i zapada izolaciju zbog položaja kuće.

Kakva je to izolacija za 10k :)
Sa TA postoji problem što je ujutru vruća a uveče mlaka, pa nije konstantna količina toplotne energije koja se predaje u prostor. Meni LT greje 30kvm direktno, i još 10kvm indirektno (hodnik), ali u spavaćoj imam TA od 2kW, radi boljeg komfora. Peć radi kao radijator, tj nikada ne izduvava. Žena je zimogrožljiva, i tako je moralo. U hodniku je druga TA peć, samo ona velika od 6kW, kojoj sam odspojio dva grejača, pa je sada u pogonu samo donji od 2kW. Peć ima 300kg, i radi kao radijator. Uvek je mlaka, i koristi se veći deo zime, kako bi "ubila" hladan vazduh koji uleće u kuću kad se otvaraju ulazna vrata. Sve u svemu, razmišljao sam o dve 07LECA, ali sam shvatio da mi se ne isplati, jer ove dve peći troše malo struje (samo noćnu tarifu), a sve radi kako treba.

Pa i bolje je tako, TA pec koja duva nikako ne moze da bude ekonomicna.

Poslednja izmena:
Zaboravih da napomenem da sam na obe svoje peći radio generalni remont, i stavio novu izolaciju Knauf H700, tako da cigle unutra budu vrele, a peći tek tople. TA peć sa propalom izolacijom ne bih mogao da trpim u kući, jer ujutru bude vrela, i pregreva prostor. U 6-cu sam uložio 200eur, farbanje, plastifikacija, postolje sa 6 točkića, nova instalacija, grejači, izolacija, termostati. Da već nisam imao peć, batalio bih tu rabotu, jer kanta zauzima dosta prostora.

Poslednja izmena:
Evo zanimljivog poredjenja potrosnje, stanarka koja je do februara bila u stanu imala nenormalnu potrosnju u odnosu na mene, a isto zivela sama. kako, ni sam ne znam. :)
Pogledajte prilog 244837
(novembra sam bio u stanu samo 10ak dana, zato tako mala potrosnja).

Zaboravih da napomenem da sam na obe svoje peći radio generalni remont, i stavio novu izolaciju Knauf H700, tako da cigle unutra budu vrele, a peći tek tople. TA peć sa propalom izolacijom ne bih mogao da trpim u kući, jer ujutru bude vrela, i pregreva prostor. U 6-cu sam uložio 200eur, farbanje, plastifikacija, postolje sa 6 točkića, nova instalacija, grejači, izolacija, termostati. Da već nisam imao peć, batalio bih tu rabotu, jer kanta zauzima dosta prostora.

Ja na mojoj planiram da zamenim samo vunu i to je to...grejači su novi,cigle ok.Ima prostora za nju...samo još jedan inverter,ugradnja grejnih kablova u spoljnu jedinicu i završeno grejanje za dupleks od 90kvm.

Evo zanimljivog poredjenja potrosnje, stanarka koja je do februara bila u stanu imala nenormalnu potrosnju u odnosu na mene, a isto zivela sama. kako, ni sam ne znam. :)
Pogledajte prilog 244837
(novembra sam bio u stanu samo 10ak dana, zato tako mala potrosnja).

To nije merodavno jer su svima bili računi katastrofalni prošle godine...greška EPS-a.I meni je potrošnja išla preko 1000kW a sad ne prelazim 700kW sa tim da je dodata klima na sve to.

Imaj na umu da vuna smrdi prvih par dana dok ne ispari hemija iz nje, pa nemoj zimi to da radiš

Imaj na umu da vuna smrdi prvih par dana dok ne ispari hemija iz nje, pa nemoj zimi to da radiš

Da,da...znam sve o tome pa zbog toga sve odlažem :D

Kakva je to izolacija za 10k :)

Evo pojašnjenje za 40 kvadrata sav materijal košta 780KM=390€, ZNAČI 3X780=2340km=1190€ samo materijal, skela za 40 kvadrata košta 250KM=125€, ruke majstoru za 40 kvadrata 480KM=240€.

Sad idemo skela 3x250=750KM=380€, ruke 3x480KM=1440KM=725€.

Saberem 2340KM+750+1440=4530KM samo da obiđem jug, istok i zapad izolacijom a ne računam daj još materijala pjene, ljepila tiplova vazda nešto zafali ide to i na 5000KM=2500€.

Sad se bacamo na krov i potkrovlje skidanje cigle, mjenjanje greda i letvi što je trulo, najmanje još 5000KM=2500€, samo osnovno, majstori, materijal, ruke itd, idemo se bacit na uvođenje instalacija za potkrovlje struja, voda, kanalizacija, napomena kvadratura minimum 100 kvadrata.Treba sa rukama minimum 2000KM=1000€.Ostade iznutra gola cigla zidovi, ostadoše podovi izolacija, pa OBS ploče, pa izolacija i potkivanje krova ode 10000€ ko s poslom.

Još ne sračunah otvore, kad se već radi napravi kako treba, tavanski prozori, ulazna vrata, stepenice LOL ode lova.

Poslednja izmena:
Ništ' ne pipaj :)

Čekaj bre polako, pa ti u izolaciju uračuna i struju, vodu, crep...[emoji23]

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

A gde je nameštaj...

Čekaj bre polako, pa ti u izolaciju uračuna i struju, vodu, crep...[emoji23]

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

struja i voda najmanje pare su uzeli ali ih moram računat prvo se to razvede pa onda izolacija, crijep naravno mora se skinut pa postavit sve se to naplati, još zaboravih oluke i limara kad se uradi izolacija ne paše nijedan oluk više ode tu još 2-3 milje.

Pa tv, ukrasi... Sou. Treba da uradis izolaciju a ti opisa podizanje sprata. Uradis spoljnu izolaciju stiropor a na tavan polozis staklenu vunu 10cm i resio si.

Jeste. Treba posle toga otici i na odmor negde :)
Stvarno je 10K malo.

Tapatalk

Pa tv, ukrasi... Sou. Treba da uradis izolaciju a ti opisa podizanje sprata. Uradis spoljnu izolaciju stiropor a na tavan polozis staklenu vunu 10cm i resio si.

nije podizanje sprata već postojeće tavanske prostorije gdje se može napravit stan od 100 kvadrata, a gdje je još ubaci klimu i to podnu :D, volio bi i ja da je tako kako si opisao, nikakva izolacija tu ne ide prije nego se riješi krov i instalacije struje i vode.

Evo friška fotka uslikano s juga i sjevera stara fotka, potkrovlje je ogromno.

https://s9.postimg.org/629q0p72n/20180122_125030_HDR.jpg

Sjever

https://s9.postimg.org/uirvvb5a7/20170927_155822_HDR.jpg

Poslednja izmena:
Razumem čoveka sa ovom matematikom... mi smo krenuli idejom ajde da uradimo izolaziju... a onda mora krov sanirati... oluci... pa kad se radi izolacija valja i na terase staviti pločice... ajd ozidaćemo i dimnjak za pelet jednog dana... i paf, ode 11 000... a nismo bili na moru :p . A onda uvidiš da je to nedovoljna izolacija... i paf one još 400 na foliju i polaganje stiropora na potkrovlju... pa do godine valja izolovati i plafon na prizemlju... cenim ga pošto mora mrežica i lepak a i radnik ... bolje da ne kalkulišem.

Poslednja izmena:
Razumem čoveka sa ovom matematikom... mi smo krenuli idejom ajde da uradimo izolaziju... a onda mora krov sanirati... oluci... pa kad se radi izolacija valja i na terase staviti pločice... ajd ozidaćemo i dimnjak za pelet jednog dana... i paf, ode 11 000... a nismo bili na moru :p . A onda uvidiš da je to nedovoljna izolacija... i paf one još 400 na foliju i polaganje stiropora na potkrovlju... pa do godine valja izolovati i plafon na prizemlju... cenim ga pošto mora mrežica i lepak a i radnik ... bolje da ne kalkulišem.

Da na grani rastu pare nebi ih doteklo :D

Midea Mission 12 kod mene završava posao odlično za grejanje. Stan od 64 kvadrata, izolacija OK, klima u dnevnoj sobi od 6 ujutru do 11 noću uključena na 23°, posle toga uključena na sleep mod, a od 11 do 7 ujutru ta peć u srednjoj sobi samo akomulira. U stanu konstantno 22° u ostalim sobama, a klima se jedva čuje preko dana. Za decembar je račun za struju bio 3700. Ja prezadovoljan. :)

Ja sam prosle godine koristio Klimu (Vivax ACP-12CH35AESI) + TA Pec 3.5KW (od 00h-08h) I meni racun je bio otprilike 5700-6000 dinara , dok ove godine nisam uopste palio TA Pec i racun za Decembar mi je 3775 din sa klimom koja radi 24/7 na 22C u stanu koji je 44m2 . Sada za razliku od prosle godine kupio sam frizider i ves masinu A+++ , uzeo nov TV A+ (imao sam neku staru plazmu 40" trosila je skoro koliko i klima :lol: ) , svu rasvetu promenio na LED i TESY GCV 80 47 24D C21 ECW Bojler koji sam podesio samo da se dopunjava nocu od 00h - 08h po jeftinoj tarifi , za sad koliko primecujem stednja je velika ali *** treba puci dosta para opremiti kucu sa energetski efikasnim uredjajima , vremenom ce se isplatiti svakako =)

Mada prosla zima je bila mnogo hladnija pa sam morao klimu spustati cak i na 20C pa ne mogu bas porediti *** ali svakako ja sam zadovoljan.

Poslednja izmena:
Mene je demit fasada izasla oko 7000e, a jos trebam uloziti bar toliko za neku ok izolaciju.
Zimi mi racun za struju, bez klime i mininga bude 45e+, to je za 1 stan od 80m2, svi uredjaji su noviji i ispravni, ne znam kako mnogi imaju jako male racune, jedino da se prestanem kupati i zdravo hraniti :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno