Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neka sa malim minimumom. Npr Daikin ftxb20c.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Hvala Joza, preneću 'kućnom savetu' :)
Imam jedno zapažanje, niko ne pominje Tošibu Mirai ili Suzumi. Kakve su to klime? Mirai deluje prelepo ali kakav je kvalitet sobzirom da joj spoljna jedinica ima 22kg?

Imam jedno zapažanje, niko ne pominje Tošibu Mirai ili Suzumi. Kakve su to klime? Mirai deluje prelepo ali kakav je kvalitet sobzirom da joj spoljna jedinica ima 22kg?
https://youtu.be/0-ZQ99lvI04
Loše se pokazala kod mene trese se cijela i ronda kao traktor.Kad joj riješim to lupanje podmetanjem stiropora onda prenosi vibracije na zid,pa tutnji u kući.mislim da nije zaslužila naljepnicu toshiba,suzumi je druga priča on bi trebao biti ok.

Ko aerodrom (Mirai 10). 16-ka je ozbiljnija

Suzumi je odlična

Sve Toshibe izlaze iz iste fabrike radjeni su istim kvalitetom razlika je u performansama.
Potvrdjujem jozzino da mirai 10 i 13 samo hladjenje i dogrevanje 16 je ozbiljan uredjaj. Suzumi moze za grejanje u svim velicinama jedino sto je sa R32.
Daiseikai je zver ali je i cena zverska.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Treba da kupim 12ticu, koja ce se vise koristiti za hladjenje i skoro nikada za grejanje (ali nikad se ne zna). Zime znaju da budu i do -20 (tako da sam izbacio sve klime kojima je propisano -10) i sveo sam na sledecih 9 klima (sve su a++/a+, inverter, R410 gas).
Pitanje je koju od njih uzeti, a ova koja se meni cini najboljom je neverovatno jeftina:

1. Bergen Pine BER12MB-GI05 35.500,00
Temperaturni opseg rada: -20 ~ 48°C
Kapacitet hlađenja: 3,5 kW
Kapacitet grejanja: 4,0 kW
SEER: 6,1
SCOP: 4,8
Protok vazduha: 600/500/400/300 m3/h
Cevni priključci:
- voda: 1/4"
- gas: 3/8"

2. Gorenje KAS 35 CINVFT 44.400,00
Snaga hlađenja: 3517 W
Snaga grejanja: 3810 W
Potrošnja el. energije pri hlađenju: 1510 W
Potrošnja el. energije pri grejanju: 1580 W
Protok vazduha: 525 m³
Prečnik creva kondenzata: 16 mm
Cev za tečnost: 6,35 mm
Cev za gas: 9,52 mm

3. GREE LOMO 12K GWH12QB-K3DNB4D, 44.400,00
Potrošnja struje nominalna/minimalna/maksimalna:
- hlađenje: 997 W / 120 W / 1400 W
- grejanje: 942 W / 120 W / 1500 W
Godišnja potrošnja struje: 184 kWh

4. Beko BDIN 120/BDIN 121, 44.450,00
Kapacitet hlađenja: 3,5 kW
Kapacitet grejanja: 3,2 kW
Ulazna snaga hlađenja: 1060 W
Ulazna snaga grejanja: 1025 W
Protok vazduha unutrašnje jedinice: 600m³/h
Koeficijent SEER: 6,1
Koeficijent SCOP: 4,0

5. IZBACENA

6. Midea MS12FU-12HRFN1-QRD0GW(B), 48.000,00
Hlađenje: 12000 BTU/3,5 KW
Grejanje: 13000 BTU/3,2 KW
Potrošnja struje:
- Hlađenje: (104-1720) W
- Grejanje: (162-1740) W
Protok vazduha: Niža/Srednja/Viša (brzina ventilatora)= 450/560/650 m³/h

7. IZBACENA

8. Vox IVA5 12WIE, 43.900,00
Kapacitet hlađenja 3.55 kW
Kapacitet grejanja 3.55 kW
Protok vazduha 600m³/h
Air flow: 600 m3/h
SEER cooling(w/w): SEER 6.1
SCOP heating(w/w): SCOP 4.0
Potrosnja struje pri hladjenju 1,11 kW
Potrosnja struje pri grejanju 1,00 kW

9. Midea MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW, 52.000,00
Hlađenje: 12000 BTU/3,5 KW
Grejanje: 13000 BTU/3,8 KW
Potrošnja struje:
Hlađenje: (104-1720) W
Grejanje: (162-1740) W
Protok vazduha: Niža/Srednja/Viša (brzina ventilatora)= 450/560/650 m³/h

Neko moje misljenje je da su najbolje 1 i 9, i mislim da je Bergen bolji cak i da nije 15.000,00 jeftiniji.

Ako trebaju jos neki podaci, imam otvorene sajtove gde sam uspeo da nadjem ove podatke, pa cu dodati. Dodatne informacije (auto start, odvlazivanje) nisam pisao jer mi i nisu jasne.

Hvala unapred svima.

P.S. Klima bi stajala u dnevnoj sobi i istovremeno pokrivala trpezariju, ulazni hodnik i kuhinju. Zena treba da se porodi u aprilu, pa je prevashodno namenjena udobnosti deteta u vrelim danima

Poslednja izmena:
Dzaba si ti sve to pisao kada nemamo pojma ni o kojim modelima pricas.

Tapatalk

Ubacio sam mdoele, mislio sam da to nece biti potrebno. Hvala na sugestiji

Ja mogu da kažem za Vox da je skupa obzirom da si naveo model sa WiFi funkcijom koja ti nije potrebna pored IC uređaja za mnogo manje novca u odnosu na razliku sa i bez WiFi kontrole na samoj klimi.Ako se odlučiš za Vox preporuka je da ne uzimaš sa WiFi kontrolom...
Ovako...klima je OK imam ih dve. A za ostale modele će neko drugi da ti pojasni...

Hvala Joza i Zoxor :) Znači Suzumi je kod Tošibe srednja klasa. Vidim ima spoljnu mašalaaaa :)

Za još malo para imaš japanske klime, Daikin ftxb, Fujitsu LLCC

Na vecini tih modela -20 je "pise na tarabi"

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
Pise, ali sigurno im je granica minusa veca nego na onoj na kojoj pise -10

Za još malo para imaš japanske klime, Daikin ftxb, Fujitsu LLCC

Hvala na savetu, pogotovu sto imam Fujitsu LECA ali 9tku (u maloj sobi i pokriva spavacu i hodnik izmedju). Sada mi treba odgovor za neku od navedenih klima, eventualno neka druga do 45.000,00 (Midee su izuzeci)

Poslednja izmena:
@Bodin
Pre svega opiši prostoriju i izolaciju. Bergen je ok ali pošto tvtdiš da ti je klima za ženu i dete onda mislim da ti treba inverter. Inverter daje ujednačenu snagu i brzinu izduva bez hladnih udara.
Ps: nadam se da si se šalio da kineska klima greje daleko ispod -10?

@Bodin
Pre svega opiši prostoriju i izolaciju. Bergen je ok ali pošto tvtdiš da ti je klima za ženu i dete onda mislim da ti treba inverter. Inverter daje ujednačenu snagu i brzinu izduva bez hladnih udara.
Ps: nadam se da si se šalio da kineska klima greje daleko ispod -10?

Iskreno...moja je prošle zime grejala bez problema.

Hm, 'kućnom savetu' vidim zanimljiv model Daikin ftxb, mada su bili zapeli za Mirai jer je Tošiba. Jel zna neko dali se kod tog Daikina smanjuje brzina rada ventilatora spoljne jedinice zajedno sa smanjenem brzine rada kompresora ili vent na spoljnoj bije iz sve snage celo vreme rada?

@Bodin
Pre svega opiši prostoriju i izolaciju. Bergen je ok ali pošto tvtdiš da ti je klima za ženu i dete onda mislim da ti treba inverter.

Dnevna soba 3x4 trpezarija 3,25 x 2,5 i kuhinja 3,25 x1,2. sve je open space.
Izolacija srednje zalosna i ako je ugradjen pvc (zgrada je gradjena 90tih).

Spoljna jedinica će stajati napolju, a unutrašnja u blizini prozora.

Edit:
I bergen je inventer, to mi je bio pocetni uslov potrage (Bergen klima uređaj Pine BER12MB-GI05 Inverterski split sistem)

Poslednja izmena:
Odmah napiši koja i koju prostoriju, da znamo...

Pisao sam više puta Vox IVA 12...u stanu kod majke je postavljena 2016 god na leto i odradila je prošlu zimu fantastično.U onim minusima je služila za dogrevanje tokom dana pored 2.5kW TA.A sad komplet greje bez prestanka i bez TA peći....

Inače kopristi se u stanu od 36kvm...(Dnevna sa kuhinjom i trpezarijom i spavaća soba).Nakon toga kupio sam još jednu za moj stan,52kvm,za sad je ok,kod mene problem se javlja sa velikom vlagom pa zna da zaledi spoljna jedinica.To ću probati da rešim sa postavljanjem grejnog kabla u spoljnu jedinicu sledeće sezone.

Da dodam...potrošnja mi je bila max 690w/h na onih par minusa.U glavnom je 490-580w/h

Poslednja izmena:
Tošibu Mirai bih izbegao, ako je manja od 16, dakle samo Suzumi 10. Daikin ftxb je ipak bolji od tih malih Mirai. Spoljnja mu se jedva čuje

Pisao sam više puta Vox IVA 12...
Iva 1 ili Iva 5? Ne znam zasto sam izbacio ivu 1 iz pregleda (ali sigurno sam imao razloga zašto nije ušla u ovih 9).

Ja sam ivu 5 ispustio iz, po meni najbolje 2 od 9, zbog SEER cooling(w/w): SEER 6.1 SCOP heating(w/w): SCOP 4.0, dok je kod Bergena SEER: 6,1 SCOP: 4,8.
Kako će meni više služiti za hladjenje prostorija (trenutno nam je odlično centralno grejanje), SCOP je na strani Bergena.

Iva 1 ili Iva 5? Ne znam zasto sam izbacio ivu 1 iz pregleda (ali sigurno sam imao razloga zašto nije ušla u ovih 9).

Ja sam ivu 5 ispustio iz, po meni najbolje 2 od 9, zbog SEER cooling(w/w): SEER 6.1 SCOP heating(w/w): SCOP 4.0, dok je kod Bergena SEER: 6,1 SCOP: 4,8.
Kako će meni više služiti za hladjenje prostorija (trenutno nam je odlično centralno grejanje), SCOP je na strani Bergena.

IVA 5 samo bez WiFi opcije.
Mislim da je bolje dokupiti(opet pisano o tome) IR spravicu kojom kontrolišeš sve IR uređaje u kući preko WiFi mreže.

IVA 5 samo bez WiFi opcije.
Mislim da je bolje dokupiti(opet pisano o tome) IR spravicu kojom kontrolišeš sve IR uređaje u kući preko WiFi mreže.

Ja sam na ovu naleteo na postavljenom linku, nisam znao da ima bez wifi opcije. A slažem se da je bolje kupiti IR i daljinski kontrolisati vise uredjaja.

Da li taj IR može na Bergena?
I dalje mi niko nije odgovorio da li je postavljeni Bergen najbolji izbor ili ne? Ukoliko nije, ko jeste?

Ja sam na ovu naleteo na postavljenom linku, nisam znao da ima bez wifi opcije. A slažem se da je bolje kupiti IR i daljinski kontrolisati vise uredjaja.

Da li taj IR može na Bergena?
I dalje mi niko nije odgovorio da li je postavljeni Bergen najbolji izbor ili ne? Ukoliko nije, ko jeste?
Ovde se većina greje na japance...

Ovde se većina greje na japance...

Zato su toliko plašljivi i nepoverljivi pa beže od Kineza :laugh::laugh::laugh: :-devil-::-devil-::-devil-:

Šalim se...meni je bio presudan finansijski faktor.

Ja se opekao o kineze, i sad mi ne pada na pamet da nekome preporučujem. Sreća pa sam uspeo da vratim tri Midea Mission 18 (nisu htele da vuku ispod 800W), inače ne znam šta bih radio. Nisu male pare. Zamenio sam sve tri za Fujitsu 12LMCE, i kultura rada je nebo i zemlja. Na Elitemadzone temi ima detaljno o mojoj avanturi sa Midea Mission, sa sve slikama skidanja jednih i stavljanja drugih. Ima zadovoljnih korisnika kineskih klima, ali ja stvarno nemam mooda da ih ikome preporučim.

Šalim se...meni je bio presudan finansijski faktor.

I meni sada.
pogrešio sam kada sam napisao LECA, LUCA je 09.
http://www.fujitsuklime.com/fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg09luca-aoyg09luca

Ali sada ne bih davao tolike pare iskreno. Skapirao sam da je ne koristimo uopšte za grejanje (zima pre nego što smo je kupili bila je užasna, sa lošim grejanjem i 10tak dana sa -22 u toku zimske sezone), pošto nam je sada centralno grejanje odlično.
Pošto bi je koristili samo za hladjenje, ne bi davao mnogo para.

Ja se opekao o kineze, i sad mi ne pada na pamet da nekome preporučujem. Sreća pa sam uspeo da vratim tri Midea Mission 18 (nisu htele da vuku ispod 800W), inače ne znam šta bih radio. Nisu male pare. Zamenio sam sve tri za Fujitsu 12LMCE, i kultura rada je nebo i zemlja. Na Elitemadzone temi ima detaljno o mojoj avanturi sa Midea Mission, sa sve slikama skidanja jednih i stavljanja drugih. Ima zadovoljnih korisnika kineskih klima, ali ja stvarno nemam mooda da ih ikome preporučim.

Znam sve to tome...mislim da si više nagrabusio zbog neozbiljnosti distributera koji je lagao u prospektu.Zaista je cena visoka da bi se tako igrali sa kupcima i treba ih lupati po ušima.Ja govorim iz nekog svog iskustva...za sad sam zadovoljan a opet potrudiću se da sledeću uzmem u Japanskoj radinosti ako finansije budu dozvoljavale.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno