Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

:) Pa kako onda prelazi svetlosni zrak u elektricni signal?

OK, cool. Ovo je ipak optika sto ide do rutera, licilo mi na utp.

Poslednja izmena:
Ulica ispod opstine Vozdovac kopaju optiku,tako mi rece jedan komsija,samo nisam pitao dali je to sbb ili mts?

SBB ne kopa kolko ja znam nego Spajdermen princip.

Čekam optiku pa da montiram ventilaciju kutije i da stavim staklo napred, ali izgle da ce to biti tek oko Uskrsa :-(

Trebali bi ti otvori sa donje strane za ventilaciju... Koliko se greje uopste telekomov modem/ruter, sta god da je? Posto i meni mora da bude u zatvorenom?

Trebali bi ti otvori sa donje strane za ventilaciju... Koliko se greje uopste telekomov modem/ruter, sta god da je? Posto i meni mora da bude u zatvorenom?

Uh, greje se dosta, on je najtopliji u celom ormanu. Problem je sto je kutija napravljena po ugledu na ostali namestaj u hodniku i prakticno se ni ne zna sta je kada bude staklo napred, tako da rupe na dnu ruse koncept.
Ja imam ove dve na vrhu ali su blizu plafona, ali to je sto je, i ovo mi je zena jedna dozvolila da postavim.

Nope, završna optička kutija, nema nikakvog konvertovanja tu
Ok ali šta je uloga te završne kutije?
Ako već postoji kutija u hodniku zgrade sa prve slike gde se koliko sam shvatio deli signal na korisnike.
Žašto ne bi kabl iz te direktno u ont?

Uh, greje se dosta, on je najtopliji u celom ormanu. Problem je sto je kutija napravljena po ugledu na ostali namestaj u hodniku i prakticno se ni ne zna sta je kada bude staklo napred, tako da rupe na dnu ruse koncept. Ja imam ove dve na vrhu ali su blizu plafona, ali to je sto je, i ovo mi je zena jedna dozvolila da postavim.

Razumem te u potpunosti, ali ni staklo ti nece resiti problem sa zenom... svetlece sve kao diskoteka. Problem je sto ventilacija sa otvorom gore ne resava puno problem, a vremenom ce poceti da ti "crni" plafon jer je bas blizu. Gledaj ako mozes malo da odmaknes ledja od zida, pa sa zadnje strane da ti tu budu "usisnici vazduha". Mada idealan flow vazduha je da ulazi sa jedne strane, preko grejnih tela i izlazi sa druge.

Da li taj telekomov uredjaj ima i adapter, ili je all-in-one, samo se ukljuci u struju?

Ima i adapter njega nisma ni pipao sam ruter je bas vruc jer konstanto shiba wifi i zica.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

jjoksa tu bi trebalo montirati 2 air preassure ventilatora, sto vece,
jedan na boku kod modema da ubacuje vazduh
drugi na suprotnoj strani na plafonu da izbacuje
i onda mozes da napred stavis vratanca kao i na ostalom namestaju

Ok ali šta je uloga te završne kutije?
Ako već postoji kutija u hodniku zgrade sa prve slike gde se koliko sam shvatio deli signal na korisnike.
Žašto ne bi kabl iz te direktno u ont?
Вероватно зато што каблови који иду кроз ходнике и степениште нису исти као они који иду у уређаје. Та кутија ваљда само преспаја један на други, први су дебљи, можда и самоносећи, чвршћи ... слично као што се за UTP мрежу користе wall каблови до печ панела или кутијица и после настављају fly каблови.

Вероватно зато што каблови који иду кроз ходнике и степениште нису исти као они који иду у уређаје. Та кутија ваљда само преспаја један на други, први су дебљи, можда и самоносећи, чвршћи ... слично као што се за UTP мрежу користе wall каблови до печ панела или кутијица и после настављају fly каблови.

Jeste, ovaj u hodniku kod mene u zgradi je sa nekom narandzastom zastitom obmotan i deluje robusnije, a ovi po stanu su tanji, providni do te kutije (ZOK-a).

Vidim da je u mojoj zgradi postavljena instalacija za MTS optiku.

Kolika je cena najmanjeg paketa?

Poslednja izmena:
Jedno pitanje ako neko zna kako se izvodi optika sa strane centrale.
Fiber internet i ostale usluge (telefon, TV) ce nastaviti da rade u slucaju nestanka struje? Tj da li se instalacija fiber opreme u centrali izvodi sa full bekap napajanjem?

Posto je pasivna opticka mreza jelte GPON onda nestanak struje sigurno nece ometati rad jer imaju agregate 100%. Spremis UPS i mirno mozes da spavas. Od centrale do stana je sve pasiva koliko je meni poznato

^tako bi trebalo ali iz nekog razloga za svaki ulicni orman koji su stavili u Nisu prvo je razvlacena struja iz koga razloga i mene licno zanima:)

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Svaki istureni stepen ima struju plus bekap bateriju

Posto je pasivna opticka mreza jelte GPON onda nestanak struje sigurno nece ometati rad jer imaju agregate 100%. Spremis UPS i mirno mozes da spavas. Od centrale do stana je sve pasiva koliko je meni poznato

Na Targo Telekomu je bilo ovako.

Mreza je pasivna, nema potrebe za dodatnim napajanjem, centrala je na duplom back up naponu... ODF je pod naponom sa back up baterijama zbog kontrole, mogucnosti koriscenja dodatnih ventilatora, statusa vrata :d itd...

ODF nije isto sto i istureni stepen i nije mu neophodno napajanje...

Najelegantnije bi bilo da su izvlacili bakarnu paricu i kako je izvlace njome uvuku fiber vlakno...
Ali su izgleda u velikoj zurbi i nije im se projaktovalo kao sto sam gore rekao.
J8ga jeste nakaradno ali tako je to kad se naknadno stavlja instalacija sa kanalicama, pogledaj npr stara kupatila gde su stavljene cevi spolja, jeste katastrofa al' je lakse i mnogo jeftinije nego obijati i ponovo malterisati i lepiti plocice.
A ovo sa rupom, malo glet mase i par minuta posla i izgledalo bi puno bolje, jos ako je ostavljeno malo farbe od molovanja u nekoj bocici, ne bi se ni videlo sem vlakna koje izlazi iz zida.

Ne treba ni vlakno da se vidi. I rupu krpi onaj ko je tako "stručno" napravio.

*** kod mene je manja rupa za klimu nego tu za opticku nit... A sto se tice krpljenja naravno da krpi (i kreci) onaj ko je napravio krater, ili licno ili angazuje profesionalca o svom trosku. Znam jednog majstora za klime koji je na pocetku karijere veci deo zarade davao molerima...e onda je naucio i da busi i da krpi. Samo po dzepu!

Poslednja izmena:
Optičko vlakno ne sme da se savija do pravog ugla jer će pući. Zato moraju da prave veće rupe i da privlače vlakno tako da nikada ne mora da se puno savija. Obično se stavlja širi kanal tako da mestima gde je kanal pod 90 stepeni, vlakno unutar kanala bude blago zakrivljeno.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Glupost, vidi se na ostalim slikama (iz hodnika) a i ranije je neko isto postavljao gde se savijaju pod 90° bez ikakvih problema.

Nazad
Vrh Dno