Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ok ajmo ovako, ja kao laik sam pročitao u uputstvu Daikina da je neophodna minimalna instalacija od 3 metra. Takođe znam da Eurovent testira klime na udaljenosti spoljna unutrašnja 5 metara. Slučajno? Ne. Meni kao laiku pada na pamet da je to dužina na kojoj tashladni fluid najbolje odradi svoje, to sam pre nekoliko godina pročitao na jednom stranom forumu. A tema je bio Eurovent testiranja klima uređaja, meni to deluje logičnoje nego ova objašnjenja o buci i dužini instalacije. Ali ok, možda sam u zabludi. Na to pitanje može da odgovori neko ko je školovan frigomehaničar i ko se time bavi a ne uvoznik koji piše papire kakvi njemu odgovaraju. To što kaže uvoznik je za mene isto što ti kaže kasirka u Maksiju kad tamo kupiš klimu. Uvoznik je u prevodu: preprodavac na veliko.

Pričam samo o nominalnoj snazi, kao što i napisah. Ispod sam naveo i maksimalne.
Naravno da nemaju iste delove. Da imaju isti snagu i iste delove bile bi isti model :)

Evo ti pronadji razliku izmedju 12 LU i 09 LT :D

image.png

U 12 LU i 09 LT je izgleda sve isto.Isti kompresor toshiba,isti onaj koji je i u mojoj 12 LE.
Ako ih uporedis sa 12 LT primetices da ima puno razlicitosti.
Ne mogu se slozit s tobom da je 12 LU isto sto i 12LT

Ne mogu se slozit s tobom da je 12 LU isto sto i 12LT

Ne treba ni da se složiš, jer ja nisam ni tvrdio to što kažeš :)
Više puta je naglašeno o čemu je reč, i o kojim se parametrima priča. Biće da si se uključio naknadno i nisi ispratio početak.

Poslednja izmena:
Ja od pocetka govorim kako je sigurno nesporazum.

Samo sam napisao da je 12 LU isto kao 09 LT
Jer je sve unutra isto.

Ti si me ispravio da je 12 LU kao 12 LT.
Sto meni nikako se ne slaze.
Jer je 12 LT bolja jaca veca teza itd.

... i ima dvostruki rotacioni kompresor :)

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

po ovome sada ako dobro shvatam ispada 9LT i 12LT bolje a jeftinije od 12LU koja je skuplja :) ??

PS. + na to sto za 9LT pise da radi na -20C a za 12LU -15C znaci definitivno je bolja 9-ka :D

Ti si me ispravio da je 12 LU kao 12 LT.
Sto meni nikako se ne slaze.
Jer je 12 LT bolja jaca veca teza itd.

I ne treba da se slaže, jer sam ja rekao:
12 LU je kao i 12 LT približno 14-ca.

"Oprah Winfrey je kao i Naomi Campbell crnkinja."
I slažem se da je jedna od njih bolja, jača, veća i teža :) za nekoga ... u nečemu..

po ovome sada ako dobro shvatam ispada 9LT i 12LT bolje a jeftinije od 12LU koja je skuplja :) ??

12LUCA nije skuplja od 09LTC, jeftinija je ~20 hiljada.

http://www.fujitsuklime.com/fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg12luca-aoyg12luca
http://www.fujitsuklime.com/fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg09ltc-aoyg09ltc

Poslednja izmena:
Ok ajmo ovako, ja kao laik sam pročitao u uputstvu Daikina da je neophodna minimalna instalacija od 3 metra. Takođe znam da Eurovent testira klime na udaljenosti spoljna unutrašnja 5 metara. Slučajno? Ne. Meni kao laiku pada na pamet da je to dužina na kojoj tashladni fluid najbolje odradi svoje, to sam pre nekoliko godina pročitao na jednom stranom forumu. A tema je bio Eurovent testiranja klima uređaja, meni to deluje logičnoje nego ova objašnjenja o buci i dužini instalacije. Ali ok, možda sam u zabludi. Na to pitanje može da odgovori neko ko je školovan frigomehaničar i ko se time bavi a ne uvoznik koji piše papire kakvi njemu odgovaraju. To što kaže uvoznik je za mene isto što ti kaže kasirka u Maksiju kad tamo kupiš klimu. Uvoznik je u prevodu: preprodavac na veliko.

Za mene je to završena priča, mislim da je i @nexteen kontaktirao servise i dobio isti odgovor kao i ja.

Na kraćoj instalaciji. Bakar, izolacija, kanalice...

Na kraćoj instalaciji. Bakar, izolacija, kanalice...

Gluposti i mali podsjetnik

Poštovani,

Prilikom ugradnje radimo vakumiranje cijevi. Vakumiranje se radi da ne bi ostalo vlage u cijevima koja se kasnije moze pretvoriti u led kad dodje u doticaj sa hladnim freonom.
Proizvođač Fujitsu u ni jednom katalogu ili dokumentu o klimama nije naveo minimalnu duljinu cijevi, i mi smo cesto u prilici da stavimo 1m cijevi, i nismo nikada imali problema sa klimama koje su namontirane na taj način. Znam da je u narodu priča da mora biti min 2-3m i slicno, ali nije osnovano nigdje. Na nekim freonskim uređajima (npr toplinske pumpe) na kojima je to potrebno, proizvođač je naveo minimalnu duljinu cijevi. Za split klima uređaje ne, i nije bitno.
Montaža klima uređaja koji kupite kod nas je 150KM, (za klimu preko 7kW 200KM) i u tu cijenu montaže je uračunato do 2m cijevi. Svaki metar iznad toga plaća se 30KM/m.

Sam si sebi odgovorio. 30KM

http://www.fujitsu-general.com/eu/support/faq/split/0220.html

I zavrsena prica.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Šta je završena priča?Pošalji im email pa upitaj, da vidimo šta će da odgovore?

Mada po meni nema potrebe što se mene tiče sve sam odgovore dobio i sve mi je jasno, ali opet da se podsjetimo sve jasno napisano!

Poštovani,
U prilogu su tehničke specifikacije uređaja koji trazite, te isto tako User Manual, koji je više usmjeren serviserima i montažerima, nego korisniku. Jos jednom sam detaljno prebrao oba, i nisam našao nigdje podatak minimalnog ograničenja na duljinu cijevi. Dok znam da u User Manual-u nekih uređaja (npr toplinskih pumpi) taj podatak je naveden. U ovome tek stoji da su neki izračuni specifikacija rađeni na duljini cijevi od 5m.
Urešaj dolazi prednapunjen freonom za duljinu do 15m, a za preko 15m potrebno ga je nadopunjavati. Maximalna duzina cijevi je 20m.

Iz iskustva, nikada nismo imali problem sa direktnim kopčanjem (tako serviseri nazivaju kopčanje kad je minimalna blizina unutarnje i vanjske). S druge strane, ono što ste našli da ne podlijeze garanciji, nije niti navedeno da do neke određene greške moze doci, isto tako u servisnim podacima ne postoji greska koja evidentira taj problem, a s druge strane, garanciju na Fujitsu uređaje u BiH ne daje proizvođač, nego Servis Čović, i garancija je pisana u trajanju od 2godine, sa mogućnošču produživanje do 5 godina uz adekvatan godisnji servis nakon sto prođu prve dvije godine.

Sto se mene tice svoje klime mozete montirati i naopacke.
Ja sam svoje montirao po ps.
Kao st rekoh ekstra zarada za koji metar manje.

Mozda Fujitsu ne zna kako se pravilno montiraju njihove klime.
Mozda ipak taj servic covic zna bolje :D

Kome verovati ?
Fujitsu -u ili covic -u ?

Sto se mene tice svoje klime mozete montirati i naopacke.
Ja sam svoje montirao po ps.
Kao st rekoh ekstra zarada za koji metar manje.

Meni je Nocria montirana direktno postavljao sam i fotke, radi kako treba, nema buke, nema vibracija, tako da sa tim direktnim kopčanjem nemam problema, Gree je isto tako direktno skopčana i nema problema, radi tiho, grije fino, LLCC obe imaju preko 3 metra instalacije, jedna zbog položaja unutrašnje u sobi a druga iza nje je namotano 3 metra cijevi, navareno kada sam završio fasadu izolaciju.

Jedino što se čuje na LLCC je ponekad šuštanje freona kroz cijevi i ništa više.Svoja iskustva sa direktnim kopčanjem prenosim a takođe i ona sa instalacijom više od 3 metra.Funkcionira i jedno i drugo samo to je važno.

Meni je Nocria montirana direktno postavljao sam i fotke, radi kako treba, nema buke, nema vibracija, tako da sa tim direktnim kopčanjem nemam problema, Gree je isto tako direktno skopčana i nema problema, radi tiho, grije fino, LLCC obe imaju preko 3 metra instalacije, jedna zbog položaja unutrašnje u sobi a druga iza nje je namotano 3 metra cijevi, navareno kada sam završio fasadu izolaciju.

Jedino što se čuje na LLCC je ponekad šuštanje freona kroz cijevi i ništa više.Svoja iskustva sa direktnim kopčanjem prenosim a takođe i ona sa instalacijom više od 3 metra.Funkcionira i jedno i drugo samo to je važno.
Naravno da nema svaki taj uredjaj ce da radi sa manje cevi.
Bice malo prepunjeni ali osim mozda nesto kraceg veka trajanja nista im nece faliti.

Naravno da nema svaki taj uredjaj ce da radi sa manje cevi.
Bice malo prepunjeni ali osim mozda nesto kraceg veka trajanja nista im nece faliti.

Klima uređaj nema neki određen rok trajanja, može da radi 2 godine a može i 50, već sam pisao da sam imao i još imam neku VOX sa Hitachi vanjskom ogromna vanjska jedinica, služila me 10 godina bez problema, sem što je bila bučna.

Mislim da su vanjske jedinice u 90% slučajeva neuništive, nešto kao onaj PS1 :)

Pa nema vek trajanja ali ce trajati manje nego kad se sve ispostuje.
Inace ima jos Carriera iz 90' koji jos uvek rade [emoji16]
Ja sebi pre nebi vakumirao nego uskratio na nekim mnogo bitnijim stvarima.

Kod mene tacno 3,5 m cevi.. toliko je bilo potrebno zbog polozaja unutrasnje u odnosu na spoljasnju.
Ako i mora minimum od 3m onda smo i to ispostovali. Montazer je sve odradio kako treba.. sve cevi izolovao, vakumirao klimu. Nije bio smrknut ni dok je busio betonsku gredu od dobrih 35cm. I ja sam ga sa osmehom i castio. Prijatan momak potpuno.
I njihov sef u servisu je takodje bio ljubazan.. nije mu bilo tesko da mi sve detaljno objasni i pokaze nekoliko modela koji su mene zanimali.
I sto jd jako bitno.. kod njih se klima kupuje, ugradjuje i popravlja.
Sa ovakvima je milina saradjivati.

Uz dobru montazu klime mogu da rade puno godina.
Koliko se ja secam tvoja je vanjska fujitsu crkla odma, a u defrost je isla na svakih 10 minuta, i to u primorskim krajevima :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno