Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moje su Leca mislim da su 10 na grejanju

2u5ywec.png

Luca 12 je 13.900btu

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Donald Tramp bi bio ponosan na nas koliko forsiramo americke mere [emoji38]

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

i ja blejim šta pišu, ne razumijem pa pametno šutim :D

Zahvaljujući pojedincima ovde sad sam i ja počeo da pratim potrošnju :D

Za 40min brojilo je izmerilo 1,23kw.. uključena klima, tv 180w i 3 led sijalice 40w. Matematika kaže da klimi na teret pada 307w za 60 minuta (ceo dan radi na 23C u eko modu).

Za 40min brojilo je izmerilo 1,23kw.. uključena klima, tv 180w i 3 led sijalice 40w. Matematika kaže da klimi na teret pada 307w za 60 minuta (ceo dan radi na 23C u eko modu).

Koliko kw potroši za 12 sati rada, ako može izračunaj?

pa onda pomnoži sa 30 dana, baš me interesuje.

Poslednja izmena:
3.6x30=108kWh
Ali ne možeš da greješ pola dana (12 sati), već nonstop, a to je onda 216kWh mesečno

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
3.6x30=108kWh
Ali ne možeš da greješ pola dana (12 sati), već nonstop, a to je onda 216kWh mesečno

Dakle potrošnja je 20€ po klima uređaju mjesečno ako radi 24 sata dnevno u savršenim uslovima, što znači za one koji nemaju izolaciju da troši i više, po mom računu za 12 sati rada a tako mi je i rečeno LLCC potroše 40KM a Nocria 50KM, potrošnja se značajno smanjuje ako je manja kvadratura i dobra izolacija.

https://s9.postimg.org/r561jpu3j/oie_Ly_Ndf_G2nt_Jjr.png

Razlika je u kvadraturi soba i stanova, jedno je grijati sobu od 7 kvadrata a drugo sobu od 18-25 ili dnevni od 40 itd itd, ja se nikad nebi usudio kupit 7 ili 9 da grije veću kvadraturu od 7 kvadrata pa taman izolacija bila sa svake strane 40cm.
To je takav tvoj zaključak jer nisi boravio u dobroizoliranom prostoru gdje su gubici minimalni.

Ta jedna 7-mica može dati preko 2 kW što je nešto ispod 300W m2 a dobro izoliranom prostoru je dovoljno i 40W m2 da pokrije gubitke.

Ispravite me ako gresim:

1) Klima Mitsubishi - 12 MSH/MUH-GF35VA -DC nije inverter vec ON-OFF?

2) Od ova dva modela koja su oba "Standard"
Klima Mitsubishi - 12 MSZ/MUZ-DM35VA - DC inverter
Klima Mitsubishi - 12 MSZ/MUZ-HJ35VA - DC inverter

DM35VA bi trebao biti bolji? Noviji (model iz2016 god) i ima mogucnost dodavanja WiFi modula dok HJ35VA to nema?

3) Posto kod nas ne nadjoh da ima u ponudi Fujitsu 12LLC, vec od ulaznih modela ima FUJITSU ASYG35LLC/AOYG35LLC (model iz 2014 god ako se ne varam?)

Sto je po vama bolji izbor za oko 500eur:

FUJITSU ASYG35LLC/AOYG35LLC
ili
Mitsubishi - 12 MSZ/MUZ-DM35VA - DC inverter
(Mitsubishi - 12 MSZ/MUZ-HJ35VA - DC inverter)

Mislim da si pogresio.
12 lt nema iste delove kao ove dve

Pričam samo o nominalnoj snazi, kao što i napisah. Ispod sam naveo i maksimalne.
Naravno da nemaju iste delove. Da imaju isti snagu i iste delove bile bi isti model :)

Donald Tramp bi bio ponosan na nas koliko forsiramo americke mere.
Čemu ta politička korektnost, reci lepo imperijalne :D

Izmeri za 24 h, to bi trebalo da je merodavno.

Moje su Leca mislim da su 10 na grejanju
LECA bi trebalo da je potpuno ista kao i LMCA što se tiče podataka.

kako ste počeli doće LLCC do Nocrie i NocrieX :wave:
Neće, Nocria 14LBC na max grejanju može da da 31 BTU/h. A i na -15 °C daje skoro 20 BTU/h. Ne primiču joj se ovi "obični" modeli.

Poslednja izmena:
Koliko kw potroši za 12 sati rada, ako može izračunaj?

pa onda pomnoži sa 30 dana, baš me interesuje.

U postu iznad mi se omaklo slovo, tj broj.. nije 40 vec 140 minuta.
Za 140 min klima, tv i led sijalice potrosile su 1,23kw.
1230÷140=8,78*60=527w za 60 min.
Od tih 527w -180tv -40led rasveta= 307w.

Ne mogu da racunam na period od vise sati jer se ukljucuje bojler, sporet. . itd. Za ovih 140 min radila je samo klima, tv i sijalice pa je lako izracunati.
Meni je ovo fascinantan podatak da klima moze odrzavati temperaturu sa 300-500w.

U novembru je 12LMCE potrosila 154kWh, ali nije od pocetka radila non stop, sad vec u decembru se ne gasi pa cemo da vidimo konacan bilans, inace u pitanju je srednje izolovano potkrovlje (gubici su uvek veci) i temperatura koja se odrzava je 22-23 C

U novembru je 12LMCE potrosila 154kWh, ali nije od pocetka radila non stop, sad vec u decembru se ne gasi pa cemo da vidimo konacan bilans, inace u pitanju je srednje izolovano potkrovlje (gubici su uvek veci) i temperatura koja se odrzava je 22-23 C
Koja kvadratura potkrovlja

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Odlucio se za Fujitsu 09LLCA, nadjoh na netu da ga nudi jedna firma ali nista ne pise po pitanju garancije. Kolika je garancija za Fujitsu i koji su im zahtevi za isti? Ko moze da radi ugradnju i da li je potreban godisnji servis?

Odlucio se za Fujitsu 09LLCA, nadjoh na netu da ga nudi jedna firma ali nista ne pise po pitanju garancije. Kolika je garancija za Fujitsu i koji su im zahtevi za isti? Ko moze da radi ugradnju i da li je potreban godisnji servis?

Meni su rekli.. 2 godine bezuslovne garancije ili 5 godina uz redovan godisnji servis u vreme kupovine.
Ugradnju je najbolje da izvede onaj ko je i prodaje da u slucaju nekog problema ne bude prebacivanje sa jednog na drugog (prodavac vs monter).
Pretpostavljam da u tom slucaju treba izbegavati kupovinu u tehno marketima jer njima je bitno da prodaju robu, a zaposleni najcesce i nemaju pojma o karakteristikama, prednosti i manama. Njihovo znanje zasnovano je na prospektu koji se dobija uz uredjaj.

Savjet, nikad ne uzimaj od anonimnih firmi uređaje bez obzira koliko jeftini bili?

Druga stvar zar vi u srbiji nemate ovlaštene servise i distributere za FUJITSU, DAIKIN, MITSUBISHI, GREE klima uređaje?

Mi ovde u Hercegovini imamo erkond (Mitsubishi i Daikin) i servis čović (Fujitsu) kao i deltron koji je zastupnik za Gree, što se tiče garancija na klime svi daju garanciju na 2 godine sa klauzulom da se garancija produži za još 3 godine ako ih zovneš da odrade generalni servis klima uređaja nakon prve godine korištenja.Vrlo profesionalan odnos sa kupcima, dođu na lice mjesta bez obaveze kupovine, dobiješ razne savjete, vrlo važno ne lažu te, šta se dogovori maksimalno se ispoštuje, to te kupi za sva vremena, prijatno i uljudno ponašanje prema kupcima.

Uzmi klimu od firme koja se bavi klimatizacijom.

Dostributer i serviser mogu da budem i ja u BiH i Srbiji. Ali ne mogu ni ja kao laik a ni 99% postojećih distribitera i servisera da budu distributeri i serviseri u Nemačkoj. To što ti misliš da je neko prijatan ne znači da poznaje i radi svoj posao. Pravi servis se poznaje po tome što svaki kvar rešava odmah po tvom pozivu.
Šta se dešava kod nas u Srbiji a sigurno i u BiH: pozoveš servis koji ti je ugradio klimu da ti je klima u kvaru i opišeš kvar. Oni zapišu i kažu da će se javiti. Onda čekaš par dana da dogu, pa kad dođu oni snime kvar, onda odu. Potom te obaveste koliko košta popravka i šta je kvar. Kad pristaneš na popravku onda zovu distributera da naruče deo, onda distributer pregovara sa njima ako nema deo u magacinu a obično nema jer nemaju ni magacin sa rezervnim delovima. To što vi mislite da imaju to je druga stvar. Pa dok deo stigne iz Mađarske ili Hrvatske pa onda dok dođe do servisera...ti si zadnja karika.
U Nemačkoj dogu po pozivu i na osnovu tvog opisa kvara 90% znaju o čemu se radi, ponesu delove za sve opcije, zamene i ćao. Sve ukupno kod švabe od poziva do ponovnog paljenja ispravne klime ne prođe više od jednog dana. Meni se klima u Baselu pokvarila uveče, pozvao sam ih i oko podne sutradan je sve bilo sređeno. Mom ćaletu u Srbiji se pokvarila klima i prošlo 3 dana dok su došli, sedam dana dok su popravili još kažu da je to brzo. Al avaj, nisu dobro popravili već opet nešto nije bilo kako treba. Rezultt na kraju je matori kupio drugu klimu. To u Nemačkoj nije moguće da se desi i da taj servis nastavi sa radom.
Dali ti je druže sada jasno kakvu si glupost lupio kad si napisao da imate ovlaštene distributere i servisere?

Poslednja izmena:
Dostributer i serviser mogu da budem i ja u BiH i Srbiji. Ali ne mogu ni ja kao laik a ni 99% postojećih distribitera i servisera da budu distributeri i serviseri u Nemačkoj. To što ti misliš da je neko prijatan ne znači da poznaje i radi svoj posao. Pravi servis se poznaje po tome što svaki kvar rešava odmah po tvom pozivu.
Šta se dešava kod nas u Srbiji a sigurno i u BiH: pozoveš servis koji ti je ugradio klimu da ti je klima u kvaru i opišeš kvar. Oni zapišu i kažu da će se javiti. Onda čekaš par dana da dogu, pa kad dođu oni snime kvar, onda odu. Potom te obaveste koliko košta popravka i šta je kvar. Kad pristaneš na popravku onda zovu distributera da naruče deo, onda distributer pregovara sa njima ako nema deo u magacinu a obično nema jer nemaju ni magacin sa rezervnim delovima. To što vi mislite da imaju to je druga stvar. Pa dok deo stigne iz Mađarske ili Hrvatske pa onda dok dođe do servisera...ti si zadnja karika.
U Nemačkoj dogu po pozivu i na osnovu tvog opisa kvara 90% znaju o čemu se radi, ponesu delove za sve opcije, zamene i ćao. Sve ukupno kod švabe od poziva do ponovnog paljenja ispravne klime ne prođe više od jednog dana. Meni se klima u Baselu pokvarila uveče, pozvao sam ih i oko podne sutradan je sve bilo sređeno. Mom ćaletu se pokvarila klima i prošlo 3 dana dok su došli!
Dali ti je druže sada jasno kakvu si glupost lupio kad si napisao da imate ovlaštene distributere i servisere?

Nije glupost nego činjenica, već sam napisao da su profesionalni i poznaju tematiku, što se tiče tih poziva, servisa, ugradnje, zamjene uređaja garancije, expresni su, to ti može svako reći ko je njihov kupac nikakvih zamjerki nema, nekoliko stranica unazad možeš naći raspravu o obaveznom 3 metarskom postavljanju instalacije gdje se razbila i ta bajka upravo od strane pomenutih servisa i distributera.

Prenosim svoja iskustva koja su pozitivna, ti imaš negativna iskustva i ok, drugačiji odnos imaju kod vas sa kupcima nego ovde kod nas.

Nije to bajka. Al' ti veruj Bosancima koji znaju bolje od Nemaca.

I ja sam Bosanac, samo da se zna. Znam o čemu pričam, a to je sistem "heba ga ti"

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno