Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Nista meni nije jasno. Koliko vlakna dolazi do zgrade? Nije moguce da dodje 1 i da ima toliku agregaciju!?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Jel ima neko informacija, Kraljevo, Cacak, Kragujevac, Krusevac, da li su u planu i kada?

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Nista meni nije jasno. Koliko vlakna dolazi do zgrade? Nije moguce da dodje 1 i da ima toliku agregaciju!?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Dolazi onoliko koliko treba. 1 vlakno (2.4DL/1.2UL) se deli na max 64 korisnika. Sto znaci da ukoliko svih 64 bude povezano i svi povuku maksimalnom brzinom dobice se oko 40/20Mbps po korisniku. U praksi je ovo nemoguce. :)

Da podelim sa kolegama sa foruma, koga interesuje, tri videa u kojima je jako dobro objasnjeno SVE u vezi GPON. Najpametnijih sat vremena na YT sto sam gledao ove godine :type:
Prvi video je razumljiv u pocetku ali je u nekim delovima malo suvoparan sa objasnjenjima frejmova, dok bih druga dva preporucio svima da pogledaju za shvatanje sta je opticki internet i kako je izveden.

Jel ima neko informacija, Kraljevo, Cacak, Kragujevac, Krusevac, da li su u planu i kada?

Rekoše mi u MTS poslovnici u banji da se trenutno radi u Kraljevu. Valjda su pod tim mislili na provlačenje kablova za sada. U banju bi trebalo da stigne optike negde tokom sledeće godine.

Rekoše mi u MTS poslovnici u banji da se trenutno radi u Kraljevu. Valjda su pod tim mislili na provlačenje kablova za sada. U banju bi trebalo da stigne optike negde tokom sledeće godine.
Hvala. Ja ne videh po gradu nikakve radove.

Dolazi onoliko koliko treba. 1 vlakno (2.4DL/1.2UL) se deli na max 64 korisnika. Sto znaci da ukoliko svih 64 bude povezano i svi povuku maksimalnom brzinom dobice se oko 40/20Mbps po korisniku. U praksi je ovo nemoguce. :)
Deli se na 32 korisnika a ne na 64.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Ima li neka informaija za Sremsku Mitrovicu, kada?!! Zašto Vojvodinu (ne računajući Novi Sad) večito ostavljaju za kraj?!!.

Poslednja izmena:
@vendigo022
Kad sam zvao da pitam za Suboticu kad ce biti, kao da sam pitao za Donju Vuko**binu :lupko:
Zovi slobodno call centar i pitaj ih. Zivis u kuci ili u stanu? Koliko sam video po forumu, tamo gde uvode rade samo zgrade, kuce ce verovatno kad ovo zavrse tako da verovatno za 3 do 5 godina :D (a i ulaganje po korisniku za kuce je za par reda velicina vece po prikljucku nego za zgrade).

@vendigo022
Kad sam zvao da pitam za Suboticu kad ce biti, kao da sam pitao za Donju Vuko**binu :lupko:
Zovi slobodno call centar i pitaj ih. Zivis u kuci ili u stanu? Koliko sam video po forumu, tamo gde uvode rade samo zgrade, kuce ce verovatno kad ovo zavrse tako da verovatno za 3 do 5 godina :D (a i ulaganje po korisniku za kuce je za par reda velicina vece po prikljucku nego za zgrade).

Upravo to što sam i govorio!!! Vidim radi se i po Jagodini, i po Užicu i po Smederevskoj Palanci... Samo kada god treba nešto korisno da se radi, Vojvodina uvek bude ostavljena za kraj?!! Ispada kao da Vojvodina nije u Srbiji...

Možda je stanje postojeće bakarne infrastukture u daleko lošijem stanju "dole južnije" u odnosu na Vojvodinu? Pa kao prioriteti... Gustina naseljenosti sigurno nije veća.

@vendigo022
Rade se se kuce naravno ne samo zgrade.

Jos bolje ako se rade i kuce istovremeno.
Video sam u mom naselju koliko truda, rada (a sigurno i novca) treba da se dovede pravi FTTH do svake kuce i svakog korisnika.
100 prikljucaka u npr dve ili tri zgrade se odradi za par dana, a isto toliko u kucama je mnogostruko veci posao. Pogotovo sto je ovde STCable SVE prikljucke vodio u zemlji bez bandera. Puno ekipa je angazovano ali je tek mali broj korisnika vec prikljucen (mozda 1 posto) a rade vec par meseci.

Sad su me zvali ovi sto izvode radove u mom kraju (Bezanijska kosa), kazu postavljaju optiku do zgrade, a ako bude 51% stanova uvode i u stanove. I to kazu da uvode odmah ovih dana ako ima dovoljan broj stanova... A sta telekom nudi, koja je ponuda nema nigde? Kako ja da cimam ljude u zgradi da potpisu da hoce mts ako ne znaju sta treba da potpisu?
Do sad sam bio na SBBu koji ima optiku do zgrade ali nema FTTH, pa ne mogu da uzmem optika pakete. Da mogu ne bih ni razmisljao o MTS optici

• Like
Reagovanja: M J
Sad su me zvali ovi sto izvode radove u mom kraju (Bezanijska kosa), kazu postavljaju optiku do zgrade, a ako bude 51% stanova uvode i u stanove. I to kazu da uvode odmah ovih dana ako ima dovoljan broj stanova... A sta telekom nudi, koja je ponuda nema nigde? Kako ja da cimam ljude u zgradi da potpisu da hoce mts ako ne znaju sta treba da potpisu?
Do sad sam bio na SBBu koji ima optiku do zgrade ali nema FTTH, pa ne mogu da uzmem optika pakete. Da mogu ne bih ni razmisljao o MTS optici
Kako nema, imas na sajtu cene paketa?

To nije ono sto mi treba... Znam i ja da nema cene, cak i da ima to je cena samo za internet, a treba mi cela ponuda - kao box paket sa optikom...

Ovo je cini mi se aktuelan cenovnik za sada...

ESGWHnu.jpg

Koliko sam ja pratio temu, bilo je cenovnika, kacili ljudi koliko se secam i za box varijante, a bilo je i na sajtu mts-a ali su ocigledno uklonili, koliko se secam cene su bile jake, verujem da su povukli i da sastavljaju novi, povoljniji cenovnik za opticke pakete sto "gole" sto u box paketima.
To vidim kao jedini razlog zasto su cene skinuli sa sajta.
Ja bih uzeo optiku od mts i uzecu kad u martu puste kod mene u kraju, inace do 15 im je rok da zavrse zapocete radove u Zemunu, Mirijevu i NBG kako mi rece jedan lik iz Telekoma koji nadzire radove, ali nije siguran da ce se to ispostovati do kraja jer malo kasne.

Nadam se da su ga povukli radi korekcije jer bas i nije konkurentan SBBu...

Nije me mrzelo da obidjem dva ulaza na Bulevaru (Nis), da vidim ko je prikljucio tu optiku od stanara. Od 100 stanova nijedan i brojkama 0 priljucaka na tu fabuloznu optiku se nije prikljucio. Jeste dosla pre mesec dana. ali niko nije lud da placa do 10000 dinara ni zasta. Mahom stariji ljudi, koi vec imaju net, ili im cak i ne treba uopste. Da su cene oko 1500 mozda bi neko i uzeo. Kao kad se pojavio 4G net, price bile kao da se rodila mecka. Sad imas za 1000 dinara neogranicen 4g internet. Tako ce biti i ovde dok se oni urazume i osure ove sto trce pred rudu. Pasce to na 1500 do 3000 najaci paket. Pa cemo pricati o tome normalno :)

Prikljucenje jos uvek nije pocelo, zato se niko nije ni prikljucio, u BG mozda pustise u probni rad jednu zgradu ostali su jos uvek na cekanju.
Bice prikljucivanja cena ce verujem biti dobra tako da ce biti prikljucivanja na veliko.
Naprosto ulozeni su milioni evra ako daju prejake cene nece nikad izvuci 0 a ne dobit, tako da ce biti to daleko jeftinije od onog cenovnika, upravo zato i povukli cenovnike i pakete sa sajta.
Klasicno opipavanje pulsa zbog konkurencije.
Verujem da ce za neki paket boxa sa 150 brzinom biti negde oko 3300 sto je ok cena, po mojim merilima.

Ima li neka informaija za Sremsku Mitrovicu, kada?!! Zašto Vojvodinu (ne računajući Novi Sad) večito ostavljaju za kraj?!!.

Drugar iz Rume mi reče pre par dana da su kod njega u ulicu provlačili kablove. Inače nema nijedne zgrade u toj ulici, klasične kuće.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno