Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas se zavrsio sajam KGH.
Malo sam razgledao standove pa preporucujem Mideu Vivax i ostale ako neko zudi za fenserajem.
Ima metalik hrom perlice zezalice kamere pa cak i snesko belic u bebi plavoj i roze.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

@zekas
***, imas male gubitke ocigledno ali bar zato nece da te kosta grejanje puno cak i ako dodas grejalice.

@Chamade
Moze se fiksirati ali ako je postigla zeljenu temperaturu ona smanjuje izduv da te vazduh koji duva ne ubije jer je hladniji jer tada i smanjuje modulaciju kompresora. Daikin ne smanjuje ali to moze biti problem ako spusti kompresor na nisko a ti stavis na jak izduv, taj vazduh je hladan, jedino ako nisi u toj prostoriji pa ti nece smetati.
I ja sam cuo slicno za uvoznika za Fujitsu ali sreca pa se ne kvare pa taj problem nije toliko izrazen. Sa druge strane imamo odlicnu cenu za Fujitsu brend pa se to nekako anulira. Daikin je kod nas skuplji nego u okruzenju.

@zoxor
Si slikao nesto? Koji je to sajam, ima neki sajt?

Smanji gas malo slobodno, ne znam šta se prodaje dole, ali LG i Samsung imaju u ponudi ozbiljne klime. Samsung klime pokrivaju ceo aerodrom u Oslu (ne split sistem prdavci). Evo par poruka iznad dve LM kante od omiljenog brenda koje ne mogu da pokriju po 20ak kvm.
Pretpostavljam da pokrivaju ceo aerodrom uz nekoliko chillera i klima komora u podrumu za koje neko ko se ne razume i ne zna da postoje.

Mjerač potrošnje pa pomnoži sa 3, vidjet ćeš koliko troši.
Zasto kazes da se podatak sa meraca pomnozi sa tri?

A sto se tice ovoga da se fujitsu klima sama pravi pametna, iako joj je zadato na koliko da duva, potpuno se slazem sa vlasnikom, i mislim da je u pitanju cist id1otluk.

Ja sam svojevremeno kupio njihov laptop, koji sam prodao posle mesec dana bas zbog *****skog nacina kontrole broja obrtaja ventilatora.

Isto se pravio pametan kao i ta klima, i non stop pokusavao da drzi vent iskljucenim (pretpostavljam neka vw fora radi varanja na testovima, ili sta vec), pa kako se ugreje, ukljuci onaj mlin na tipa 75% snage, ohladi malo, i pocne postepeno da smanjuje, opet do potpunog iskljucenja. I te cikluse je ponavljao u toku nocnog torentovanja nekoliko puta, i budio me je non stop, a nikakvu pravu manuelnu kontrolu nisu dozvolili, niti je hteo da saradjuje sa speedfanom i slicnim softverom, ne bi li se dzukeli zabranilo da se tako ponasa.

Mogao si da biras dva moda u biosu, i to je. Ovaj koji sam opisao je jos i manje los, mada su bili jako slicni jer je svakako radio sta on hoce.

A to, cekaj jacu zimu, eco mod, pametan je on samo ti jos ne znas sa njim, je sve stap kanap fora, i ovo uopste ne treba umanjivati jer, eto, coveku pravi problem bez ikakve potrebe, a nije da je pokusao da resi stan od 60m2 sa jednom klimom, nego oko 40 sa dve klime, i opet mu narusise udobnost koriscenja, bez ikakvog razloga.

Ima jedan auto mod, sta ona kog Djavola ima da se mesa ako korisnik nece auto, nego manual, i koji li je to pavijan smislio uopste.

Malo sam se unervozio, ne jer toliko saosecajan, nego zato sto sam se setio tog njihovog laptopa, koji je inace na notebookcheck dobio prilicno dobru ocenu za tisinu. Verovatno na isti nacin na koji je i midea 18 dobila podatke o modulaciji na euroventu.

I da ne bude da je fujitsu odlican cim je notebookcheck rekao, a ja sam prosto manijak koji mrzi fujitsu...sada imam hp, koji je dobio znatno losiju ocenu na notebookcheck, a da me pitas kako evo ne bih smislio ni za 10 godina, samo o tome da mislim. Em 100x bolje reseno fabricki, em radi neki, doduse skroman, softver za kontrolu. Za torentovanje bukvalno ni ne znas da je u sobi, celu noc, fabricki.

Hehe, pa kada peres rublje celom komsiluku.

Salim se malo...pomislio sam da ne mislis mozda da postoji neki razlog zbog kog merac pogresno meri potrosnju masine, a nisam sam moga da smislim koji bi to razlog mogao biti.

Inace sam se bas iznenadio koliko masina trosi kada sam kupio merac. Ocekivao sam mnogo vecu potrosnju tj.

Poslednja izmena:
Zato sto je rekao da pere 3 masine dnevno.
Slazem se da Fujitsu nije dobro odradio to sa brzinom obrtaja turbine, manual je trebalo da bude bas to - rucno podesavanje pa nek me ubije promaja ali masina treba da slusa mene a ne ja nju. Sa druge strane oni su tako pokusali da je naprave "pametnom", da ne duva jako ako nema potrebe jer sonda joj govori da je temperatura postignuta i da nema potrebe da duva jako kako je zadano. U nekim slucajevima ce to biti ok a negde kao kod zeksa nece pa eto problema. Ali u svakom slucaju, ne moze se jednom klimom grejati soba i hodnik pa iz tog hodnika kroz vrata skroz sa druge strane kupatilo, jednostavno je nemoguce cak i da duva jako, razlika u temperaturi ce uvek biti, potpisujem.
Sto se tice laptopa, sa Fujitsu imam ok iskustva, ovo sto sam video na servisu i poneki prodao, nisam primetio takvo ponasanje u hladjenju.

Izvini mislio sam da znas sta je chiller.
Pretpostavljam da aerodrom u oslu nije mali tako da bi imao sumu spoljnih jedinica na krovu.
PS
Znam vrlo dobro sta je VRF i gde se postavljaju imam nekog iskustva ;-)
Video sam i par chillera u karijeri csak i na aerodromima ;-)

Ma super su korejske klime, pa sto ih niste kupili kad su "dobre" nego ste uzeli Fujitsu, Toshibu, Daikin?

Pa zeznuo se čovek pa kupio dve kante koje ne mogu da greju ni 50 kvm. Samsung i LG u Norveškoj su inače neretko skuplji od japanaca.

Zato sto je rekao da pere 3 masine dnevno.
Slazem se da Fujitsu nije dobro odradio to sa brzinom obrtaja turbine, manual je trebalo da bude bas to - rucno podesavanje pa nek me ubije promaja ali masina treba da slusa mene a ne ja nju. Sa druge strane oni su tako pokusali da je naprave "pametnom", da ne duva jako ako nema potrebe jer sonda joj govori da je temperatura postignuta i da nema potrebe da duva jako kako je zadano. U nekim slucajevima ce to biti ok a negde kao kod zeksa nece pa eto problema. Ali u svakom slucaju, ne moze se jednom klimom grejati soba i hodnik pa iz tog hodnika kroz vrata skroz sa druge strane kupatilo, jednostavno je nemoguce cak i da duva jako, razlika u temperaturi ce uvek biti, potpisujem.
Sto se tice laptopa, sa Fujitsu imam ok iskustva, ovo sto sam video na servisu i poneki prodao, nisam primetio takvo ponasanje u hladjenju.
pre 5-6 godina je to bilo, verovatno. AH531 je model, sada sam proverio, glossy plasticni sa nvidia grafikom. Jos je bio made in Germany, sto su ponosno istakli nalepnicom koja cak i nije na dnu, nego odmah ispod tastature.

Inace, ne secam se da li sam ikada i video uzivo neki drugi Fujitsu, ali od svih drugih laptopova koje sam ikada video, ovaj moj fudza mlinar, je bio najgori u tom smislu (inace je po performansama bio odlican za tu cenu). Inace, dosta paznje obracam na te stvari, i secam se da sam se tada odlucio na kupovinu umesto nekog metalnog asusa, bas zbog te ocene za tisinu na notebookcheck.

Izvinjavam se za odstupanje od teme, zavrsio sam.

Poslednja izmena:
Da se vratimo na klime otkud sad laptop se pojavi :mad: živo me interesuje ova nova serija Mitsubishi HI SRK35ZS-S i Mitsubishi HI SRK50ZS-S sasvim malo informacija ima na netu ili YT.

Oduvek je u RAC sistemima bila bitna duzina instalacija. I obicni split sistemi imaju deklarisanu duzinu instalacije (sto veca/jaca klima, duza je i instalacija. Za "dvanaesticu" duzina instalacije propisana od strane proizvodjaca moze da iznosi i 3.5 metara, za "osamnaesticu" 4 metara). Duzina instalacije nije izmisljena specijalno za inverter klime. Uvek je postojala. Ne preporucuje se minimalna instalacija od 3 metra zbog nekok sustanja, pistanja, lupanja, zveckanja... To nema nikakve veze sa duzinom instalacije. Duzina instalacije se deklarise zbog faktora korekcije kapaciteta. Minimalna duzina moze biti i manja od 3 metra, ali se gotovo kod svake inverter klime, kao optimalna duzina preporucuje instalacija od 5 metara. Medjutim, svi znamo da split sistemi rade dobro i sa instalacijama koje su manje i od jednog metra iako su proizvodjaci predvideli drugaciju duzinu instalacije. Dakle, duzina instalacije utice na kapacitet klima uredjaja, ali neznatno.

Imam ja resenje za one koji imaju problem sa izduvom , otvorite prozor na kant i unutrasnja ce prebaciti na visu brzinu :D

Chamade

Ako mislis da ce ti Daikin biti dovoljan po jacini onda ga slobodno uzmi jer je dobra klima, znaci ako je doobro izolovan prostor i manja m2 onda idi na njega , ako ti treba snaga onda Fujitsu , pozicija unutrasnje je jako bitna ..

Poslednja izmena:
@Chamade
Moze se fiksirati ali ako je postigla zeljenu temperaturu ona smanjuje izduv da te vazduh koji duva ne ubije jer je hladniji jer tada i smanjuje modulaciju kompresora. Daikin ne smanjuje ali to moze biti problem ako spusti kompresor na nisko a ti stavis na jak izduv, taj vazduh je hladan, jedino ako nisi u toj prostoriji pa ti nece smetati.
I ja sam cuo slicno za uvoznika za Fujitsu ali sreca pa se ne kvare pa taj problem nije toliko izrazen. Sa druge strane imamo odlicnu cenu za Fujitsu brend pa se to nekako anulira. Daikin je kod nas skuplji nego u okruzenju

Aham.. znaci, taj fazon kod Fujia je ok.

Ja u Smederevu imam 2 klime ali obicne.. na spratu kopernikus 12 i dole mideu 18. Cesto se dogadjalo da je prijatnije sa 12-om nego sa 18-com. Inace, Midea je grejala i na -10 ali je uvek bilo primetno brujanje u unutrasnjoj jedinici. Kasnije smo i navikli na tan zvuk. Spoljasnja je znala da se cuje u drugoj sobi, nekih 6 metara dalje.

Sad smo u BG-u u stanu koji trenutno grejemo sa Crown konvencionalnim radijatorima snage 1kw (2 grejaca po 500w). Za sada u d.boravku od 23-24m² 1radijator odrzava oko 21-22C.. s tim da veci deo provodi u radu, tj pravi.manje pauze. Kad pripekne minus mora da radi i drugi.
Negde sam vec napisao.. stan je odlicno ususkan, izolacija 10cm, 2 sprata ispod, 2 iznad. Spavace sobe nisu bitne za grejanje jer smo oduvek spavali u sobama koje se nisu grejale.
Bitan nam je topao dnevni boravak sa nekih 22, eventualno 23C.. sobe bi otcarali kasnije popodne pa od toplote koliko god da udje bice dovoljno. Ako bas zatreba tu su radijatori koje vec imamo.

Pretpostavljam da ce inverter bez problema da drzi zeljenih 22-23C.

Trenutno favorit je 12LLCE zbog prihvatlive cene. Medjutim, jos se lomim za LMCA koji je skuplji 12K.. ne znam tacno da li ima i kakva je razlika izmedju ova 2 modela.

Ako mislis da ce ti Daikin biti dovoljan po jacini onda ga slobodno uzmi jer je dobra klima, znaci ako je doobro izolovan prostor i manja m2 onda idi na njega , ako ti treba snaga onda Fujitsu , pozicija unutrasnje je jako bitna ..

Pozicija inutrasnje moguca je jedino na oboj gredi na slici.. nije najsjajnije resenje ali ce biti usmerena u pravom smeru. Sobe su levo i desno ali kao sto sam napisao nije bitno njihovo zagrevanje.

https://s2.postimg.org/q3fewm6cp/IMG_20171208_214211.jpg

Svaka bi ti radila posao , da li uzeo Daikina FTXB35C ili pak Fujitsu 12LLCE potpuno je svejedno ako ces primarno grejati tih 24m2 s obzirom da si dobro ususkan i da te ta dva radijatora mogu ugrejati . Nemoj bacati pare na 12LM jer neces nista dobiti s obzirom na tvoju situaciju , po meni je sada obesmisljena kupovina 12LM s obzirom da za malo vise para ima da se uzme 12LU a koja je jaca , stedljivija a i lepsa .

Ima tu dosta mesta za unutrasnju , ako vam ne duva po glavama i jos ako je usmerena ka tim sobama onda je to prava pozicija .

Poslednja izmena:
Ima tu dosta mesta za unutrasnju , ako vam ne duva po glavama i jos ako je usmerena ka tim sobama onda je to prava pozicija .

Ako bi montirali unutrasnju na crveni zid levo onda ce nad duvati direktno u lice dok se sedi. Po meni najoptimalnije je na tu gredu iznad radijatora jer ce duvati prema kuhinji. Mana h stanu je upravo ta greda pa unutrasnja ne moze na zid kod vrata od terase.. al' ajd, sta je tu je.
Od te pozicije do mesta za spoljasnju na terasi (vrata na slici iznad) ima oko 2,9-3 m.. dakle, ispunjava i uslov od 3 metra.

Videces kad montiras klimu , s jedne strane ces videti kako to bolje greje od jbnih radijatora , bar tako kazu ljudi , a s druge strane ces cuti kako duva pa dok se ne priviknes na to mozda te bude malo iritiralo , nekom smeta nekom ne , no svako se na kraju privikne . Ja spavam na 2-3m od nje i mogu ti reci da me prosto uspavljuje jer je zvuk jednolican , inace sam teska pcjzla i sve mi smeta :)

Ne verujem da ce smetati. Trebao si da cujes Mideu 18 u Smederevu.. RrRrRrRr.. iritirajuce brujanje iz unutrasnje jedinice.
Zvuk koji je sve ali nije jednolican. Desavalo mi se da poklopac unutrasnje prelepim trakom ali je slabo pomagalo. Cak i kad se prebacj na low brzinu duvanje se cuje. Na max duva kao kosava sa Dunava. Greje solidno.. hladi nenormalno.. toliko nasilno dasmo hladjenje preko leta maksimalno izbegavali. Medjutim, covek se na svasta navikne.

Sta ovo tacno znaci? Da Fujitsu klima sama podesava jacinu izduva i da se ta jacina ne moze fiksirati?
Ja sam resen za F. LLCE, mozda cak i LMCA ali tu je i Daikin ftxb35c koji je samo zz 2K skuplji od LL pa trenutno razmisljam.
Ima jos jedna sitnica u vezi Fujitsu klima.. rece mi drug koji radi ugradnju klima uredjaja da je imao probleme po pitanju resavanja kvara jer je uvoznik za Fujitsu neozbiljan i da u tom slucaju nastaju peripetije oko popravki. On je zbog toga batalio rad sa Fujitsu klimama i preporucuje mi Daikin, posebno ako naletim na primerak koji je proizveden u Ceskoj.
Jedina mana kod Daikina je dizajn.. meni su malo ruznjikave njihove unutrasnje jedinice.

Ako će ti taj drug ugrađivati i servisirati, onda kupi ono što ti on kaže. Taj Daikin je OK uređaj.

Podesi ih na manje, ako ima ono kao kod konvektora 700,1250 i 2000W stavi na najslabije i skroz daleko od klima. Meni nisu potrosile nesto mnogo mada ni minusi ne potraju obicno ali dobro je imati kao rezervu snage da ne bi pojacavao klime previse.

Podesi ih na manje, ako ima ono kao kod konvektora 700,1250 i 2000W stavi na najslabije i skroz daleko od klima. Meni nisu potrosile nesto mnogo mada ni minusi ne potraju obicno ali dobro je imati kao rezervu snage da ne bi pojacavao klime previse.

Moze da radi sa 1 grejacem na 500w ili oba na 1kw. I podesavanjetemperaturana el.termostatu. To je Kineaka verzija Norveskog radijatora.
Oni ce ostati kao eventualna dopuna klimi i za zagrevanje dobe po potrebi.
Inace, vec 10 dana samo jedan drzi oko 22C u 24m² bez ikakvih problema. Pali se ujutro u 4h i radi najdalje do 21-22h.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno