Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo sad citam peti put tvoj post, pa se mislim da nisi hteo reci da si platio 100€ a pise na paketu 45(sto je totalno nebitno), a oni ti za carinu i pdv traze tih 7000+ dinara, ako je tako to je druga stvar, malo si dvosmisleno onda napisao pa te nisam najbolje shvatio.

Da li mogu da se zalim? Da im dokazem da laptop ne vredi toliko? Jer mi je puno da platim 7 soma za carinu.

Uvek mozes da se zalis. :)
Kako ces da dokazes?

Znas li da oni to ne moraju da prihvate?

Uvek mozes da se zalis. :)
Kako ces da dokazes?

Znas li da oni to ne moraju da prihvate?
Kad imas dokaz o placanju, na njima je da pokazu suprotno.
A taj laptop i ne vredi nesto vise.

Nemoj da primas paket, nemoj da placas carinu/PDV, vec se zali, isplati se na tu razliku. To sto ti taksu za zalbu nece vratiti, ***.

Prvo i najbitnije odakle paket stigao. Baci na papir da li ti se isplati zezanje sa carinom pa ako da onda se žali [emoji41]

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Kad imas dokaz o placanju, na njima je da pokazu suprotno.
A taj laptop i ne vredi nesto vise.

Nemoj da primas paket, nemoj da placas carinu/PDV, vec se zali, isplati se na tu razliku. To sto ti taksu za zalbu nece vratiti, ***.
Eh da je tako...
Pa pisao sam ja o tome.
Jednostavno odbace žalbu i napišu da komisija smatra da je izvršena realna procena vrednosti i da ponovo možeš da se zalis ako platis ponovo taksu (ako si lud) jednostavno oni imaju pravo da ne prihvate dokaze.
Ovo sam lično prošao.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Eh da je tako...
Pa pisao sam ja o tome.
Jednostavno odbace žalbu i napišu da komisija smatra da je izvršena realna procena vrednosti i da ponovo možeš da se zalis ako platis ponovo taksu (ako si lud) jednostavno oni imaju pravo da ne prihvate dokaze.
Ovo sam lično prošao.
Uz dokaz koliko si platio? Sta si to porucio i za koliko su precenili?

Carina ima pravo da proceni vrednost robe i nije obavezna da prihvati račune!!! Jer ti možeš da kupiš robu sa popustom od 90% (ako si maher [emoji25][emoji48]) ili dobiješ dzabe ali ti oni to neće dozvoliti. Zbog mućki su recimo za vozila uveli procenu cene po katalogu pa ti možeš da platš koliko hoćeš [emoji42][emoji847]

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Eh da je tako...
Pa pisao sam ja o tome.
Ovo sam lično prošao.

Tako je.
@alfaunits carina ima pravo da proceni kako oni misle da je to vredno i ako je neki tenkre od carinika nece mu priznati nazalost.
Bakara je u pravu.

Na ovu cenu se vredi žaliti (ako ima dokaz plaćanja), sve i da mu ne vrate tih 500 dinara i da izgubi.

Veća je verovatnoća da će mu prihvatiti, a time će i ušteda na carini biti ~30€ kad se uračuna i tih 500 dinara na žalbu koje ne vraćaju.

Moze tako da se gleda a moze da se gleda iz bakarinog primera, iako ponudi dokaz da ga jednostavno ne prihvate(po zakonu je moguc i taj scenario) i onda je u jos vecem kanalu.
Ja bih se licno zalio i ponudio dokaze pa kako mi bog da.
Ne teram tebe(tj onog koji je problem predstavio) vec dajem svoje vidjenje.

Gde se carine paketi iz Kine za Šabački kraj,u Šapcu ili u Beogradu?

Drugar je dobio podatke da uplati pare za DHL carienjenje, ali nije siguran gde se upisuje PIB [poreski indetifikacioni broj]? Ne znam ni ja.

Jel uplacivao ovo iko, i da li je potrebno slati sliku uplatnice nazad njima preko emaila?

PIB (DHL-ov) mozes da upises kod naziva primaoca ili u adresu. Nije potrebno slati sliku, to je nekad bilo. Sada vide sledeci dan na izvodu.

Poslednja izmena:
Pozdrav, da li moze neko da mi kaze koja je procedura pisanja žalbe carini na procenu paketa? Naručio sam xiaomi ip kameru sa gearbest-a koja je plaćena 19.21e a naše haračlije je procenili na 40$ I naplatili mi pdv 800din. Pretpostavljam da se neisplati ali ajd da pitam ovde možda ima neka caka :)

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Zalbu ces platiti oko 400 din (koji se ne vracaju) a ako je uvaze PDV jos oko 400 din. Znaci cekaces neko vreme i ako sve prodje ok bices na istom kao i da platis sada i dobijes kameru odmah.

Zalbu ces platiti oko 400 din (koji se ne vracaju) a ako je uvaze PDV jos oko 400 din. Znaci cekaces neko vreme i ako sve prodje ok bices na istom kao i da platis sada i dobijes kameru odmah.
A nepostoji neka varijanta kad se uzme paket i plati pdv da se posle piše žalba žalba?

Ne. A i da postoji, opet ti ne bi vratili taksu :)

Pa na visoku procenu, valjda funkcioniše kao kad primis nešto od suda (žalba, rešenje) pa se onda zalis. Kako bi ja drugačije video njihovu procenu?

Po pravilu, mozes da se zalis naknadno.

Sent from my Mi Max using Tapatalk

Pa na visoku procenu, valjda funkcioniše kao kad primis nešto od suda (žalba, rešenje) pa se onda zalis. Kako bi ja drugačije video njihovu procenu?

E ovde nije tako...a procenu znaš jel su ti rekli koliko da platiš....odbiješ troškove pošte i pdv-a i to je to...

Šteta, postali su jezivi ovi nasi carinici sa procenama. A jel mozda bolje tj da li moze nekad da se provuče negde bez pdv-a ako naručim kod nekog na adresu gde je veće opterećenje(ili manje)?

Moze da se desi, mada, nema pravila. Prema meni su, zaista blagi. Gledam to ovako, i kad mi naplate troskove, opet mi je jeftinije

Sent from my Mi Max using Tapatalk

Da ne zaboravim da odgovorim...
Nema žalbe ako se preuzme to sam prvo pitao i ne košta 400din već 480 plus provizija znaci oko 500din.

Zalio sam se za telefon procenili su ga na 150$ a ja ga platio 50$ doneo overen izvod iz banke i odštampao koliko košta, sve su to oni razmotrili i napisali da je procena pravilno određena i da mogu opet da se žalim ako platim taksu.

Rok za rešavanje žalbe je 60 dana, ja sam čekao 75 dana i na to nema pravo žalbe (bio letnji period)

Po meni bolje je odbiti takav paket nego se zezati sa našim administracijom kojoj ne možeš ništa.

Pa kako da se zalis na visoku procenu, ako si na istu pristao svojim potpisom? Ti pre placanja dobijes papir gde ti pise njihova procena pa ti onda imas dve mogucnosti ili da odbijes i da se zalis ili da potpises i time prihvatas tu njihovu procenu.
Pa kako onda da se zalis kad si "priznao" prihvatio tu procenu.
Naravno mozes ali nema trika da ti uvaze i samo ces izgubiti cca 500 kinti vise, jel ti treba to?
Verujem da ne.
Stvarno olako shvatate svrhu svog potpisa i cemu potpis zapravo sluzi.
A sluzi da bi time potvrdio da si nesto, prihvatio, dobio, dao.... Jako mocna "institucija" je potpis, a svi ga olako shvataju misleci da je to samo skrabotina da se ispuni neka forma, na srecu, nije.
Jel sd ok objasnjenje zasto posle potpisa nema svrhe da se zalis?
Za sl put, ili odbijes paket pa se zalis i cekas odluku pa prodjes jeftinije ili isto(skuplje) jer ces biti odran za jos 500 kinti ili platis na licinom mestu carinikovu procenu uzmes paket i uzivas.

Ok to za carinu, ali oko potpisa nisi upravu. Nije uopšteno, da bi se žalio na neku presudu ili rešenje uslov je prethodno da je primis lično ili preko oglasne table. Ti tim potpisom ne potvdjujes da si kriv ili sta god stoji u presudi ili rešenju, već imaš naknadno rok za žalbu ili progovor.
Naravno kapiram ja da nije isto I da na carini važe neki drugi zakoni :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno