Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Odradio azuriranje danas, laptop mi se ugasio iz cista mira posle 30ak minuta i to bas instant shutdown, kao kad nestane struje, a baterija je puna i na punjacu je. Upalio sam ga, radi sve. Sta reci vise...
Nije to do Windowsa, meni se ranije jednom desilo. Ili se pregrijao laptop ili je izgubio "power supply", pad napona ili je i jedno i drugo sto je najgora kombinacija i sl.
Ne smeta Stor enego teško da ima nečeg dobrog u njemu.

Meni ima sve ove aspp su iz Windows Storea kao Kalendar, Kamera, Fotografije, Kalkulator, dobar je i Viber, ima Skype itd

Sve u svemu, dosta sam zadovoljan Windows 10. Radi mi stabilno kao i 7-ica.

Poslednja izmena:
Stoji povezan na novom (mesec dana star) produznom kablu sa prenaponskom zastitom, temperatura je u tom momentu bila do 40 stepeni maks a laptop inace stoji na postolju i ima odlicno hladjenje, ovo je stanje u ovom momentu.

12345.jpg

Stoji povezan na novom (mesec dana star) produznom kablu sa prenaponskom zastitom, temperatura je u tom momentu bila do 40 stepeni maks a laptop inace stoji na postolju i ima odlicno hladjenje, ovo je stanje u ovom momentu.

Pogledajte prilog 241728

Nemoguce su te temperature. Imas procesor sa 3x vecom disipacijom od mojeg a temp manja 10 stepeni. Probaj sa ovim CPUID HWMonitorom. Nema veze postolje a pogotovo prenaponska zastita (imam i ja sve to a opet mi se bio ugasio laptop, ali to se samo jednom desilo za ovih 2 godine koliko li, koliko se sjecam da je aktualan bio tada FHD stream, a kod tebe ocigledno instaliranje updatesa windowsa sto zna da optereti), niti ima neko posebno hladjenje taj Asus. I naravno ne svaljuj na Windows to sto ti se ugasio, jer nema veze sa tim. Ne znam da li si gledao i u Event Vieweru.

Prakticno Idle, jedan stream na youtube i par tabova.

Capture.JPG

To je tebi bilo do pregrijavanja taj CPU ima TDP 47W, kod mene grafika i cpu imaju zajedno toliko.

Poslednja izmena:
Te su temperature jer procesor radi na 99% tj na 2.39 GHz (tako se gasi Turbo Boost), a minimalno je negde izmedju 5 i 20%, nastelovao sam jos kad je kupljen. Proveravao i sa HWinfo, identicne temperature. Hladan je Haswell kada ga ne napinjes previse.

Gledao sam evente i prisutan je bio jedan power problem koliko se secam povezan sa nekim eventom, posle sam trazio po netu i video da hoce da se desi random shutdown zbog toga ali da kucnem u drvo vise nije. Brisao sam naknadno poslednji update pa mozda ga zbog toga i nije bilo.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ljudi, ja sinoć da ugasim računar kad vidim ono uobičajeno update and shutdown, izaberem to kao i uvek i legnem da spavam. Primetio sam da je radio update nekih 15 minuta i da je bilo nekoliko restarta. Uglavnom, palim jutros PC i kao da su nestala sva podešavanja, default aplikacije resetovane, nestali izabrani fontovi, podešavanja za prikaz teksta, brauzeri resetovani i prazni, ikonice na desktopu nekim nasumičnim redosledom složene itd... Razmišljam da li sam nešto pogrešno uradio i da li je ovo moguće da se dešava u 2017. sa Windows 10?

Ovako piše u system info sada;
Version: 1709
OS Build: 16299.98

Poslednja izmena:
Nije to do Windowsa, meni se ranije jednom desilo. Ili se pregrijao laptop ili je izgubio "power supply", pad napona ili je i jedno i drugo sto je najgora kombinacija i sl.

Meni ima sve ove aspp su iz Windows Storea kao Kalendar, Kamera, Fotografije, Kalkulator, dobar je i Viber, ima Skype itd

Sve u svemu, dosta sam zadovoljan Windows 10. Radi mi stabilno kao i 7-ica.

Naravno ,ali ko ne koristi app sa Storea on i tako i misli kako je sve tamo bezveze i nepotrebno...

Mail and calendar, Weather, Pictures , Groove , Onenote, CrystaldiskMark, NextGenreader, Disqus, DynamicTheme, GroverPro, Kursna lista , Mega ... itd da ne smaram ... ima itekako korisnih app lakse da njima pristupim nego da kopam po broseru za neke ...
Recimo da je 60% kod mene klasicnih win32 app a ostalo su UWP i generalno ove sa Storea.

@zero :D pa tako je na winu 10... sto te cudi sto si dobio novu verziju sistema , to je normalna stvar ... Koncept win 7 je otisao u istoriju.
Ako je sve proslo kako treba onda nema razloga za brigu, vecini svaki update prolazi ok.

Poslednja izmena:
To su fart apps. Ima li šta ozbiljno tamo?

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Iz AC kliknes i ugasis.
ba09e6cdc4dfce685d5e5593d4d5cb40.jpg

Samo da ti javim,danas mi se tek pojavio ovako kao i kod tebe na fotki i normalno sam ga ugasio.
Bice da je Win nesto pobrljavio.

Nisam dugo u toku, jel desetka još uvek besplatna?

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

Vidim sad, nije.

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

^ To je upgrade sa 7 ili 8, a ne besplatni clean install. Ako se ne varam, iz svoje 7-ce i dalje mogu da uradim prelaz na 10 besplatno, pod istom licencom.

Za clean install na MS sajtu može da se skine ISO. Za fizička lica može da ostane neaktiviran, sem malog natpisa na desktopu nema umanjenje funkcionalnosti (gledao na YT o tome, nisam probao).

Takodje može sa MS da se skine Enterprise /LTSB koji je 90 dana besplatan (free trial), a posle opet nema umanjenu funkcionalnost, sem što valjda sitno piše da je neaktiviran.

Jesam li u pravu? ;) Ako da, bolje clean install uvek.

Odradis upgrade sa 7/8 na 10, vezes za MS account, pa posle clean install-a se samo ulogujes sa MS i Win10 aktiviran.

Pa dobio si Fall Creators Update... Cestitamo :)
Da li sad taj update zna da prepozna AMD graficku ili pravi i dalje haos i mora da se obrise update, cim vidim to Creators Update najezim se, znam sta sam sve pokusavao kad su izbacili prvi Creators Update i kad nije hteo da priminijedan drjaver za AMD draficku Asus R7 260x.

Hteo sam preko Windows Media Tool - sa da urafim clean instal Win10 64 bit i negde na malo vise od pola mi se komp restartovao. Pri podizanju mi izbacuje "BOOTMGR image is corrupt. The system cannot boot." i nikako nisam uspeo to da resim.
Nakon 2h bzv ga upalim i krene instalacija samo je procedura bila totalno drugacija od standardne...Prvo je poceo sa Cortanom i preko nje mi prikazao neki tutorijal.
Kako da proverim da li je sve lepo odradjeno? Plasim se da idem sve ispocetka da mi se ne restartuje opet.

@Bobajakuda Ne mogu da pretpostavim šta je dovelo do greške, ali ja bih prvo potražio u Event Viewer da li kaže nešto pametno. A za instalaciju bih svakako kreirao instalacioni medij sa kog bih pokretao instalaciju. Bar je meni praktičnije i znaš da je instalacija dostupna čak i ako moraš da formatiraš disk.

Aj bas cu da pogledam taj Viewer da vidim sta kaze.
Pa znas kako, ja sam hteo da uradim clean instal win10 zbog povremenih restarta. Mislio sam da je do sistema, medjutim kad mi je na pola instalacije pao restart onda moze biti i do hardvera.

Koju cu verziju da dobijem ako skinem instalaciju sa "Media Creation Tool"? Dali ce biti 1709 Pro?

Prilikom uključivanja pojavila mi se poruka da mi aktivacija uskoro ističe. Instaliran je bio preko USB ,neki lik je došao i preko njega ga instalirao. Šta da radim?

Imam 2 problema za Win10 na laptopu na kom je dual sistem Ubuntu 17.10. Prvi je da sat ne mogu nikako da namestim i stalno kasni -1h. Servis se aktivan i podesen da se uvek startuje, restartovao ga pokrenuo azurira se sat, posle restarta vrati. Probao sam u podesavanju sata u internet time settings da izabereme drugu opciju odakle da sihnronizuje i bude odma sve ok ali posle restarta opet isto.
Drugi problem mi je sa Silicon Power flash memorijom 32Gb. Na desktop kompu lepo radi, na ubuntu radi ali na win10 na laptopu ne vidi ga.

imao sam slican problem jer imam dual boot samo hackintosh + win7 na kome je uvek kasnio sat.

odradi ovo i trebalo bi da resi problem, meni je pomoglo:

In this window type the command 'regedit'. UAC will popup asking for admin permission. Click accept and the registry editor will open. Now that were in regedit, navigate to...

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation]
Left click on 'TimeZoneInformation' and on the left it will display all the current values attributed to this registry key. On the left right click anywhere and choose 'Create new D-WORD'. You will now see a new entry at the bottom of the list.

Right click on this new entry and choose 'Modify'. Rename the key 'RealTimeIsUniversal' and change it's value to '1'. Click save, and now the entry should say 'RealTimeIsUniversal - 0x0000001' If it looks like that - then you're all done!

Reboot, and sync the windows clock - now your time settings will be universal.

Imam 2 problema za Win10 na laptopu na kom je dual sistem Ubuntu 17.10. Prvi je da sat ne mogu nikako da namestim i stalno kasni -1h. Servis se aktivan i podesen da se uvek startuje, restartovao ga pokrenuo azurira se sat, posle restarta vrati. Probao sam u podesavanju sata u internet time settings da izabereme drugu opciju odakle da sihnronizuje i bude odma sve ok ali posle restarta opet isto.
Drugi problem mi je sa Silicon Power flash memorijom 32Gb. Na desktop kompu lepo radi, na ubuntu radi ali na win10 na laptopu ne vidi ga.

Imao sam taj problem prosle godine , kasnio je non stop sat sat vremena kao tebi.

Probaj ovo

services.msc / Windows time / pa startuj servis

Sta kaze Device manager da li vidi uopste usb flash ... da li si menjao tj ubacivao flash u neki drugi usb port

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno