Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
cronnin ipak ove testove ne treba uzet revelantne, ja sam jutros kad sam išao na posao postavio 3 thermometra na jednoj poziciji u dnevnom boravku i svaka od ta tri ne pokazuju istu temperaturu razlika je mala od 0.2 do 0.4c e sada neznam ako ta razlika bitno utječe na onaj proračun cop-a što si radio da prikazuje za ovu razliku u thermometrima.
Mislim da nije do termometra. Nešto ne verujem da punih sat vremena, neprekidno, izlazi tih 570 kubika vazduha temperature od skoro 60 °C. Prostorija od 20 kvadrata i visine recimo 285 cm, ima zapreminu od 57 kubnih metara. Zamisli da na svakih 6 minuta komplet izmeniš vazduh u njoj i da ubaciš vazduh temperature 60°C. To otprilike odgovara tih 6 kW. Od toga bi poludeo posle 12 minuta :)

Poslednja izmena:
opet ja :),ovako kod mene u sobi klima kad nabije zadatu temp ona se ugasi pa po potrebi pali. a u drugoj duva nonstop (lepo greje).jel moguce da posto u mojoj sobi sa te suncane strane imam spoljnu izoliciju 5cm a na drugo strani ne suncanoj nemam spoljnu izolaciju da se tako ponasaju klime?

Malo da se podsjetimo i informišemo

TOPLINSKA PUMPA FUJITSU U RADU NA -2C SA SAMO 18% KAPACITETA !

FUJITSU TOPLINSKA PUMPA HIGH POWER DEFROST

Sta je toliko neverovatno u 18% kapaciteta?

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

To mogu samo bolji modeli (nedeljni ili mesečni tajmer). Sa dnevnim tajmerom jedno ON ili OFF u toku dana samo.
Hvala na odgovoru.
ASHG09LLCA; Da li može da se progamira preko vremenskog prekidača na utičnici, tj. da li pamti zadate parametre po prekidu napajanja nakon novog uključenja ili mora da se zadaju ponovo preko daljinca?

Izvini pisao si velikim slovima i sa uzvicnikom na kraju pa mi je tako zvucalo.
Za Valiant klime pokusaj da se raspitas koja ih kineska fabrika pravi pa mozda nadjes jos informacija.

Primetio sam ovih dana od kad je temperatura skliznula ispod -5 da stara klima (br.1) ide u defrost svakih 40-ak minuta iako je vazduh suv, i skoro uopste nema zadrzavanja leda na izmenjivaču. Defrost traje 10-ak minuta, i tako u krug. Nema nikakvih problema sa zagrevanjem prostora, održava ono što je zadato, potrošnja ne računajući zalete je tek nešto iznad nominalne.
Nova (br.2) je dosta agilnija, ide ređe u defrost, i obavi za 3-4 min. Tu izmenjivač deluje tek potpuno suv. Greje doduše manji prostor sa neretko vrlo malom snagom i brzinom ventilatora.
Panasonic klime su u pitanju. Kakva su iskustva kod drugih proizvođača?

Izvini pisao si velikim slovima i sa uzvicnikom na kraju pa mi je tako zvucalo.
Za Valiant klime pokusaj da se raspitas koja ih kineska fabrika pravi pa mozda nadjes jos informacija.

Ma sve ok nema potrebe za izvinjavanjem samo sam copy/paste naslov klipa, što se tiče ovih valiant klime ne izgledaju bezveze onako površno gledajući po netu.

Primetio sam ovih dana od kad je temperatura skliznula ispod -5 da stara klima (br.1) ide u defrost svakih 40-ak minuta iako je vazduh suv, i skoro uopste nema zadrzavanja leda na izmenjivaču. Defrost traje 10-ak minuta, i tako u krug. Nema nikakvih problema sa zagrevanjem prostora, održava ono što je zadato, potrošnja ne računajući zalete je tek nešto iznad nominalne.
Nova (br.2) je dosta agilnija, ide ređe u defrost, i obavi za 3-4 min. Tu izmenjivač deluje tek potpuno suv. Greje doduše manji prostor sa neretko vrlo malom snagom i brzinom ventilatora.
Panasonic klime su u pitanju. Kakva su iskustva kod drugih proizvođača?

To sve zavisi od položaja kuće/stana i klime, jesi li na sjeveru/jugu zemlje, jesu li klime okrenute sjeveru/jugu, vanjske temperature itd uglavnom one rade defrost kada im software to naredi, neke ulaze u defrost na 5 stepeni neke tek u minusu ili 0 stepeni, neko ima i grijače na klimi itd.

LT sam video u defrostu tek kad izmenjivač dođe u ledeno stanje. I traje bar 10-15min, nema kraće. Ako je za utehu, ide retko u defrost.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ako su ti Panasonic starije klime, one idu vremenski u DF, novije imaju senzor

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Pitanje je da li je efikasniji rad sa dužim periodima uz smanjen prenos toplote na izmenjivaču, i posle dužim odmrzavanjem, ili ovako programirano sa prilično kratkim periodom između dva odmrzavanja uz stalno čist izmenjivač.

@Duk
Nisu toliko stare, br.1 je model iz 2010, br.2 iz 2016. :)

@edit:
pošto je prvi, tu su i mesečne statistike ako nekog interesuje:
Yr.no za novembar kaže prosek u mesecu 3,0°, najviše 10,4° 2. nov, najniže -5,8° 30. nov. Potrošeno 556 kWh, znači u proseku 772 W za obe klime. U poslednjih 10-ak dana kad je zahladilo prosek 1020 W. Sjajno :)

Poslednja izmena:
LU upravo otišla u defrost posle 40 minuta rada. U beogradu temp 4c, a vlažnost 90%.
Ako nekoga zanima defrost trajao 10min, potrošnja 600-700w i još 4 min da krene sa grejanjem.

Kod mene suva klima, ja ko da sam u nekom drugom gradu , a blizu reke sam...

Sent from my MI 5 using Tapatalk
e75d4591d6d79398bcf8d4cad57adcb9.jpg

A imao sam bojazan od velike vlage

Poslednja izmena:
@mitar1982
LT ima veliki troredni izmenjivač, tako da nije ugrožen kapacitet, bar ne u mom slučaju, gde klima radi ispod nominalne snage.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Meni je prosek 1.2kW/h za domacinstvo za Novembar, imam samo jedan merac koji sam stavio na LLCA u hodniku sad, oko 200W/h trosila setovana na 20c, unutra 22c, otvorena vrata pa nesto toplote dolazi od LGC-a iz kuhinje koji je setovan na 22c. Sad stavio LLCA na 21c da vidim koja je razlika ali za sad deluje vrlo malo.

Mislim da nije do termometra. Nešto ne verujem da punih sat vremena, neprekidno, izlazi tih 570 kubika vazduha temperature od skoro 60 °C. Prostorija od 20 kvadrata i visine recimo 285 cm, ima zapreminu od 57 kubnih metara. Zamisli da na svakih 6 minuta komplet izmeniš vazduh u njoj i da ubaciš vazduh temperature 60°C. To otprilike odgovara tih 6 kW. Od toga bi poludeo posle 12 minuta :)

Kao što kažeš za ispuh vazduha od tih 570 m2/h ja neznam dali smanjuje izduv ili smanji i izduv i toplote za nekih par celzijusa toplote u nekom datom vremenu to se može znati ako se ima instrument pa onda provjeriti recimo testirati puni sat vremena ovako se samo možemo držati šta piše u specifikaciji.

Test od Hitačija za cop mogu shvatiti i da bude u redu ali od Toshibe mi je malo previsok, narućit ću jedan Anemometer pa jednom prilikom to bolje sve odraditi.

tomasbg Imam istu situaciju kao kod tebe, da moguće je da klima radi sa manjim prekidima ili ih nema gdje prostor nije izoliran na odnosu koji je izoliran.
Još ako je slabija klima u neizoliranom prostoru od ove druge ona će raditi pa i bez prekida.
Kod mene se klima svako malo pali i gasi dok u spavaćoj gdje nema izolacije i slabija je klima sada se rijetko gasi.

Poslednja izmena:
Vjerujem 100% da je pogriješio dvoredni je izmjenjivač.
Možda unutarnja ima troredni izmjenjivač..

09llc na svakih 45 min radi defrost,podesena na 25 eco,do ponovnog duvanja prodje 8 min,napolju 1 stepen,vlaznost 92,potrosnja prvo krene na nekih 850w i onda spusti izmedji 400-500

Sent from my PRA-AL00 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Romeo sto na 25c, imas samo jednu klimu ili? Moje obe su na 21c i nisu radile defrost, pada kisa, vlaga verovatno 93%, temp 3c.

Zato sto mi u toj prostoriji bude 25 a onda i u spavacoj koja udaljena bude toplo oko 22,ja sam iskreno u kratkih rukava i bos po ceo dan ali lepsoj polovini je i ovo hladno tako da smo se nekako nasli na 25,leca je upaljena na 23c eco u sobi pored ali se pali/gasi trenutno.

Sent from my PRA-AL00 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ovako kaže za 12LTCA

Dimensions(H×W×D) 588 × 881 × 36.4
Heat exchanger type Rows Stages 2×28

Znači nema govora o trorednom izmjenjivaču.

Koliko sam upratio samo jedan model od GREE ima troredni, nije baš ni troredni nego dvaiporedni izmjenjivač.
Za GREE će najbolje reći Skopljanac.

Poslednja izmena:
Koliko sam upratio samo jedan model od GREE ima troredni, nije baš ni troredni nego dvaiporedni izmjenjivač.
Za GREE će najbolje reći Skopljanac.

Što se Gree klima tiče mnogi ih izbjegavaju čini se malo neopravdano ali tako to u narodu ide nemaju Gree klimu a znaju sve o njoj.Mislim da im je ovaj Gree U-Crown vrh klime ali skup 18_ka košta 2600KM ili 1300€, takođe njihove podne/parapetne jedinice nisu loše a što se mene tiče imam Gree Viola i mogu samo reći da grije ko luda.

Gree U-Crown

Poslednja izmena:
Kad Gree bude imao Eurovent sertifikat mozda tad je i razmotrimo do tad nista. I mogli bi da navedu pdesign bar da znamo sta klima moze, ovako ostaje samo da se pitamo.

Bogami ova 18-ka ume da povuce i 2 kwh
2f74fb88c4866bd4aa09ebcfb7bedecd.jpg

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Kad Gree bude imao Eurovent sertifikat mozda tad je i razmotrimo do tad nista. I mogli bi da navedu pdesign bar da znamo sta klima moze, ovako ostaje samo da se pitamo.

Valjda se nebi mogli ni prodavat širom EU da nemaju taj sertifikat?Kada se ukuca u google dobiješ neke info http://www.eurovent-certification.c..._prog=AC&select_partic=503&select_marque=GREE

http://www.eurovent-certification.c...p?rub=04&srub=01&ssrub=&lg=en&select_prog=FCU ako je ovo to?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno