Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja vec par dana imam problem da mi neke slike uzitava kao na 56K dajlapu, liniju po liniju
Izgleda sve sto NAT nije kesirao ide jako sporo.

Isti slučaj kad sam kod mojih sa NAT-om.
Naročito je primetno kad sam na mob-u. Npr. Twitter aplikacija, ako izađem iz nje i vratim se posle minut, nijedna slika neće da se učita.
Tek kad ubijem aplikaciju skroz i ponovo otvorim, onda hoće.
Na 4G sve radi iz prve, normalno učitava i slike i video.

Isti slučaj kad sam kod mojih sa NAT-om.
Naročito je primetno kad sam na mob-u. Npr. Twitter aplikacija, ako izađem iz nje i vratim se posle minut, nijedna slika neće da se učita.
Tek kad ubijem aplikaciju skroz i ponovo otvorim, onda hoće.
Na 4G sve radi iz prve, normalno učitava i slike i video.
Predpostavlao sam da postoji neki proxy u okviru CGNAT-a jer desava mi se da kad startujem Firefox i odem u neki tab koji na zatvaram dobijem sadrzaj taba ne od zadnjeg puta nego od predzadnjeg. Iako sam setovao da kod mene brise cache i kolacice po zatvaranju Firefoxa to se desava pa sad imam sistem kad udjem u Firefox prvo brisem ceo istorijat pa reload. Desava se da kad potrazim neku stranu kojoj nisam dugo pristupao prvo ide zadrska od par sekundi pa onda istrese sadrzaj te strane.

Da li neko moze da mi kaze ko ima Calix modem ONT sto daje SBB da li Services led treba stalno da treperi i da li RF led treba da je ugasen

• Like
Reagovanja: M J
imam slicne probleme sa ucitavanjem slika ponekad, koji su sajtovi u pitanju, neki specificni ili se random desava?

I meni se desava da mi ucita tj. otvori samo pola strane, pa vazda moram da refresh-ujem. A na yt zeza i kad pustim neku pesmu koja cak ni nema video. Lep poklon od SBB-a da proslavimo prvu godisnjicu natovanja.

Ne mili mi se da ih zovem, samo ce me dzabe iznervirati. Cekam samo da me oko NG pozovu ili posalju one njihove bogumile na vrata da mi nutkaju gold paket i besplatan bezicni telefon.

Poslednja izmena:
Uvode mi SBB optiku, imate neki savet na šta trebam eventualno obratiti pažnju ili slično? Vrv ću uzeti duo gold extra optika paket.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pišite vi koji već imate SBB optiku kakvi su vam utisci, da li sve radi kako treba itd ?

Imam SBB optiku, Duo Gold paket, vec nekih mesec dana.
Sve radi perfektno, bez ikakvih problema i u punoj brzini (trebalo je nekih 5 dana da prodje da bi aktivirali paket).
Do sada nije bilo prekida interneta i televizije. Torrenti takodje rade bez problema. Uzivaces. :)

Ako nije bitna brzina, tj ako je dovoljno 100 megabita, taj jedan kabl može da prepakuje u dva... Za 100 mega vezu su dovoljne četiri žice, a svaki kabl ima osam... Treba ti neko ko ima krimp klješta.

Sent from my MI 3W using Tapatalk

Ovo ti je solidno rešenje ako nema uslova da se provuče još jedan kabl. Sa po 4 žice će ti jedan kabl imati 4 kraja, tj biće kao 2 kabla, samo što će raditi u 100Mbit režimu (za uređaj svakako dovoljno, za tvoju internu mrežu... zavisi).

Jeste karabudževina ali radi.

Imam SBB optiku, Duo Gold paket, vec nekih mesec dana.
Sve radi perfektno, bez ikakvih problema i u punoj brzini (trebalo je nekih 5 dana da prodje da bi aktivirali paket).
Do sada nije bilo prekida interneta i televizije. Torrenti takodje rade bez problema. Uzivaces. :)

Super, ta informacija mi dosta znači. Iz 21 bloka sam i ranije sam imao Targo optiku gde su postojali odredjeni problemi zbog situacije u kakvoj su. Zato sam i hteo da proverim sa nekim ko ima SBB optiku kakva su iskustva.
Molim te, samo me jos jedna stvar interesuje. Opticki kabl ulazi u stan i u tzv ruter odakle dobijas izlaz za internet i pretpostavljam neki dodatni uredjaj koji stoji pored TV za televiziju?
U prevodu, imaš dva uredjaja jedan je ruter a drugi risiver za TV ?

Tako je. Opticki kabl ulazi u stan (posebna kutija, slicna "tabli" sa osiguracima; nova zgrada pa je sve vec odradjeno) i kaci se na Calix.
Dodatni resiver nemam, jer sam trazio D3 Cam.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Imam ovaj novi sbb-ov ruter/modem sto nema dugme za gasenje, trazio sam da mi zamene jer sam pre toga ima odvojeno a ruter je zezao nesto. Kod ovog sam primetio, i ako po speedtestu pokazuje odlicne rezultate, da cesto imam neka kasnjenja u otvaranju stranica, cak i ovde na benchu kada hocu neku forku da otvorim pa nikako da je otvori. Na YT-u cesto slusam live radio i tu imam lag, prekine pesma, na 2 sec pa nastavi pa posle opet nekog vremena. Jel moze ovo biti do neke konfiguracije ili nesto trece u pitanju?

Probao sam googlov DNS da stavim isti problem, slabo radi i preko lana i preko wifi-ja. Dugo mu treba da ucita. Gledam bilo sta da uradim dok ne pozovem njihovu tehnicku podrsku, rade tamo neki likovi sa kojim se samo mozes raspravljati.

I ja imam isti problem.. Interesantno da mi je ping prema modemu savrsen. Znaci da je do njihovog signala. Imaju neke “padove” u uploadu ne znam kako to da nazovem.

Od pre 5-7 dana SBB se "vuče" kao nekada dial-up. Nekada učita stranicu, nekada do pola, nekada neće uopšte. Danas se više ne javljaju na telefon, ceo dan im se vrti obaveštenje "vezu sa operaterom nije moguće uspostaviti".

WoT koji povremeno igram u zadnje vreme secka. Ping jedino dobro radi ka Google-u, ka svim ostalim sajtovima gubi sve pakete.

Ovo je stanje u KG-u.

Poslednja izmena:
isto i kod mene vec desetak dana. ocigledno da su i mene prebacili na nat. sajtovi se vuku, veza se gusi svakih par minuta pa su i eon ili d3go neupotrebljivi. skandalozno radi internet

Izgleda da su počeli sa pripremama za proširenje eon software-a... to će sada da razvlače bar do polovine sledeće godine, pa ko živ ko mrtav do tada.

Uveo optiku juce. Calix + onaj novi stb 3928 il kako vec - mali plastikaner. Pitao da minostave onaj stari stb, nisu hteli dripci. Elem, problemi sledeci:
1. Calix zasrafili na zid pored optike (iznad ulaznih vrata). Sto lepo izgleda ali implicira da sam sad ogranicen na lan izlaze koju su mi kod uticnica za struju (1 po uticnici).
2. Ako ukljucim 2,4ghz i 5ghz istovremeno, ps4 nece da se kaci na wifi...neki mambo jumbo sa weak signal or bad ssid.

Aj bez 5ghz cu da prezivim al kako da zakacim ps4 na lan? Koja je svrha ovog lan kabla koji ide u stb? Koliko se secam u stari nije isao lan...

Edit: sad procitah post koji je kacio Andrija 16. Cek ja sad fakticki ovaj lan koji spaja STB i Calix ni ne mogu da koristim za komp/ps4!!?? I glupo pitanje, svi portovi koje imam na uticnicama u drugim sobama se vezuju na posebnunparicuni mogu da ih kacim na ostal lan izlaze na Calixu?

Poslednja izmena:
Imam cisco router usa sbb internetom ali posto seedujem dosta na torrente pocelo je da mi gusi internet, sajtovi nece da se otvaraju. Brzina radi full i sve je ok ali moram da refreshujem jednom dva put da proradi. Pokusao sam smanjiti (znacajno) broj otvorenih konekcija i naravno upload brzina je ogranicena na duplo ili vise od dostupne ali opet se ponekad desi. Ima li neko savjet ili koje su granice da podesim u torrent aplikaciji..

Uveo optiku juce. Calix + onaj novi stb 3928 il kako vec - mali plastikaner. Pitao da minostave onaj stari stb, nisu hteli dripci. Elem, problemi sledeci:
1. Calix zasrafili na zid pored optike (iznad ulaznih vrata). Sto lepo izgleda ali implicira da sam sad ogranicen na lan izlaze koju su mi kod uticnica za struju (1 po uticnici).
2. Ako ukljucim 2,4ghz i 5ghz istovremeno, ps4 nece da se kaci na wifi...neki mambo jumbo sa weak signal or bad ssid.

Aj bez 5ghz cu da prezivim al kako da zakacim ps4 na lan? Koja je svrha ovog lan kabla koji ide u stb? Koliko se secam u stari nije isao lan...

Edit: sad procitah post koji je kacio Andrija 16. Cek ja sad fakticki ovaj lan koji spaja STB i Calix ni ne mogu da koristim za komp/ps4!!?? I glupo pitanje, svi portovi koje imam na uticnicama u drugim sobama se vezuju na posebnunparicuni mogu da ih kacim na ostal lan izlaze na Calixu?

Mene uskoro ovih dana čeka priključenje na optiku, pa me interesuje da li možeš na njihov Calix da uradiš bridge mode i nakačiš svoj ruter?

Da li moze da se vidi koliko se stvarno potrosi net-a za svaki mesec?

Bridge moda nema naravno, pitao sam... isto kao na kablovskom.

Sent from my MI 3W using Tapatalk

Koliko sam ja shvatio Calix ima 4 lan port ali 1,2 ide net a 3,4 su za TV da bi na cisku mogao da vracas 72 sata unazad

Stvarno ne razumem zašto nema bridge moda, to samo treba biti uporan. Ako hocu svoj ruter da prikljucim moraju mi omoguciti bridge.

Ja sam mislio da samo ja imam problem sa netom ili sa kompom.
Vec neko duze vreme bench forum ucitava stranicu do pola pa moram na reload. Od pre 4-5 dana surf je katastrofa, mnogo je usporio net, slabo otvara slike i generalno sve stranice. WoT mi laguje...jos ja pitam na chatu da li jos nekom laguje al me svi ignorisu...
Bio sam ubedjen da je problem samo do mene tj do kompa.
Znaci smaraci nas sve prebacili na nat.

Stvarno ne razumem zašto nema bridge moda, to samo treba biti uporan. Ako hocu svoj ruter da prikljucim moraju mi omoguciti bridge.

Pročitala sam negde na netu da Calix TG854G može da se konfiguriše od strane pružaoca usluge da radi u bridge modu. Ima čak i opis kako se to može uraditi u par koraka. Bilo bi normalno da i SBB to omogući na zahtev korisnika, ali ne verujem da će neko od privatnih korisnika to dobiti. Biz fiber korisnici verovatno imaju mogućnost izbora.

Ja sam mislio da samo ja imam problem sa netom ili sa kompom.
Vec neko duze vreme bench forum ucitava stranicu do pola pa moram na reload. Od pre 4-5 dana surf je katastrofa, mnogo je usporio net, slabo otvara slike i generalno sve stranice. WoT mi laguje...jos ja pitam na chatu da li jos nekom laguje al me svi ignorisu...
Bio sam ubedjen da je problem samo do mene tj do kompa.
Znaci smaraci nas sve prebacili na nat.

Nekako sam uspeo juče da se čujem sa podrškom i za divno čudo dobio sam OK lika pa smo se lepo ispričali. Optika i KG su još uvek u domenu mašte, a što se tiče ovog problem sa net-om situacija je što se tiče njih, uređaja Cisco, generalno mreže uopšte potpuno OK.

Naime, na mom signalu nema nikakvog kašnjenja, gubljenja paketa, zagušenja (imam još 70% kapaciteta na čvorištu neiskorišćeno, ...). Međutim, WoT je neigriv, surfing radi kao nekada s početka 21 veka (dial-up veza) i tu nema pravila. Stranicu koju ne može browser da učita kada pingujem dobijem OK rezultat - 100% paketa prolazi. Radio sam i "snimanje" sa PingPlotter programom ali ni tu se ne vide problemi.

Torrent ne koristim tako da sigurno nije do toga, a WiFi mi je potpuno "čist" - nema uljeza. Ovi problemi se javljaju na svim uređajima bez obzira da li su na WiFi ili preko kabla vezani za ruter.

Reče mi čovek-operater da uradim screenshot ping prozora kada budem uočio problem sa nekim sajtom i da im pošaljem da pogledaju ali ne vredi tu se vidi da je sa pingom sve OK.

Nešto su debelo zeznuli.

Poslednja izmena:
Nekako sam uspeo juče da se čujem sa podrškom i za divno čudo dobio sam OK lika pa smo se lepo ispričali. Optika i KG su još uvek u domenu mašte, a što se tiče ovog problem sa net-om situacija je što se tiče njih, uređaja Cisco, generalno mreže uopšte potpuno OK.

Naime, na mom signalu nema nikakvog kašnjenja, gubljenja paketa, zagušenja (imam još 70% kapaciteta na čvorištu neiskorišćeno, ...). Međutim, WoT je neigriv, surfing radi kao nekada s početka 21 veka (dial-up veza) i tu nema pravila. Stranicu koju ne može browser da učita kada pingujem dobijem OK rezultat - 100% paketa prolazi. Radio sam i "snimanje" sa PingPlotter programom ali ni tu se ne vide problemi.

Torrent ne koristim tako da sigurno nije do toga, a WiFi mi je potpuno "čist" - nema uljeza. Ovi problemi se javljaju na svim uređajima bez obzira da li su na WiFi ili preko kabla vezani za ruter.

Reče mi čovek-operater da uradim screenshot ping prozora kada budem uočio problem sa nekim sajtom i da im pošaljem da pogledaju ali ne vredi tu se vidi da je sa pingom sve OK.

Nešto su debelo zeznuli.
Meni je tako od 2012 kad sam uzeo sbb.. U sustini zavlacili su me kao tebe dok mi nije dosao ortak koji radi u sbb i rekao da sam na 1200m od cvora i posle 7 pojacivaca i da tu pomoci nema, tj da ne gubim zivce. A parametri su mi bruka..

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Pročitala sam negde na netu da Calix TG854G može da se konfiguriše od strane pružaoca usluge da radi u bridge modu. Ima čak i opis kako se to može uraditi u par koraka. Bilo bi normalno da i SBB to omogući na zahtev korisnika, ali ne verujem da će neko od privatnih korisnika to dobiti. Biz fiber korisnici verovatno imaju mogućnost izbora.

Imaš taj opis u par koraka za bridge mode? Voleo bih da imam, a svakako ću biti uporan i tražiti da mi omoguće...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno