Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li mogu vise od dva fiskna telefona da se prikljuce na ruter? I da li mogu da povezem fiksni koji mi je na drugom kraju kuce tako sto cu iz rutera u uticnicu u zidu (postojeca telefonska instalacija) pa na drugom kraju iz uticnice u fiksni?

Naravno, ali...Koaksijalni kabl sam povezao sa d3 risiverom(in i out). D3 je pds2100. Medjutim kokasijalni kabl u 3928s je stavljen ali gde povezujem drugi kraj. Na d3 risiveru ne vidim gde bih ubo koaksijalni kabl iz rutera

Poslednja izmena:
Ne vezuju se D3 i ruter koaksijalnim kablom međusobno, već svaki od njih mora biti koaksijalnim kablom povezan na kablovsku mrežu, ne mogu ovo jednostavnije da napišem. Ako i dalje imaš dilemu oko osnovnih stvari najbolje pozovi SBB.

Na glavnom koaksijalcu bi trebao da imas razdelnik, onda jedan kraj koaksijalca ide u D3, a drugi u ruter.
Opet Vuk..:d

Ovo je osnovna šema povezivanja, za PDS2100 se mora ostvariti LAN veza između rutera i D3 risivera zbog opcija 72h i VOD.

d3 hg.png

Poslednja izmena:
Na paketu sam duo net gold. Dobio sam prošle godine cinestar besplatno za potpisivanje ugovora.
Sada pogledam na mojsbb, od 2.11. duže me dodatno za 490 mesečno. Naglašavam da ja nisam aktivirao taj dodatak i kada je bio besplatan a ni sada. Da li je moguće da se tim prevarama služe.

Nadam se da je to u pitanju, poslaću im poruku u ponedeljak. Videću šta će reći.

Ja sam ih zvao. Od 8.11. sređuju mojsbb portal. I meni se navodno tarifira i pickbox i sbb kući, ali imaju oni sistem na kojem im je pravo stanje.

Bez brige.

Sta ne valja kod 3121?
Nisam napisao da ne valja već da se kajem što sam ga zamenio i dobio lošiji uređaj u odnosu na 4682.
9324ccd81933a6c5f8044bc953955e32.jpg
0b407bcd87a9baa44d1fa604c0718c18.jpg
71b5103eaa39ef516b7f1c8b5450962d.jpg

Sent from my XT1650 using Tapatalk

Na koju foru menjate D3 uredjaje, koliko vidim iz pisanija nekim modelima ne treba dodatni lan kabl, da li te modele daju onima kojima ceo net ide kroz koaksijalni kabl ili moze da se trazi zamena ako net dolazi optikom.

Pozdrav svima,

Ako neko moze pomoci, bio bih zahvalan.
Treba SBB da me prikljuci na opticku mrezu, i njihovi tehnicari su mi objasnili koje veze moraju da se postave. Kako je stan skoro renoviran, neke veze su predvidjene, a neke i nisu. Oni ulaze optikom u stan, u uredjaj Calix koji valjda radi kao modem/ruter, i iz njega ide koaksijalac+mrezni kabl do TV-a (obavezno zbog 72h, sa optikom ne moze da se koristi samostalni modem PDS 3121), i mrezni kabl se ubode u neki od dva posebna eternet porta u Calix, a druga dva porta na Calixu sluze za vezu sa internetom za kompjutere.

Da se ne bi razvlacila optika po stanu, trebalo bi Calix da bude blizu vrata, gde nije bilo predvidjeno da bude osnovni server i nema sve potrebne veze (ima koaksijalac do TV-a, ali nema mrezni kabl), pa su oni preporucili mreznu vezu preko strujnih kola koja kosta nekoliko hiljada dinara.
Odatle postoji jedan mrezni kabl do radnog mesta, odakle su predvidjene jos 3 mrezna kabla posebnim trasama do dve sobe i do Tv-a.

Moje pitanje je da li je moguce nakaciti ruter na drugom kraju tog mreznog kabla koji je uboden u jedan od eternet izlaza iz Calixa, i ciji kraj je u drugoj sobi gde je trebalo da stoji glavno radno mesto, kako bi se razdelio internet na sve te uredjaje. AKo je to moguce, da li je moguce i risiver pored TV-a nakaciti na jedan od izlaza iz tog rutera, a ne bas u namenski port na Calixu? Sve naknadne veze su teske za izvodjenje, jer je TV na ostrvu u sobi.

Hvala na pomoci.

Kod SBB-a je kvalitet ponude digitalnih prijemnika za televiziju sve gori. Očekivala sam da nabave nešto bolje od PDS3121, on je slabiji nego DVB4682 ali je ipak bolji od PDS2100 koji bi trebao da bude opcija samo kao dodatni prijemnik. Vezivanje opreme za gledanje televizije za internet modem je besmisleno, ne samo sa aspekta dodatnih kablova koje treba razvlačiti. Npr. meni je pre nekog vremena otkazao modem, ali dok nije izvršena popravka ukućani su mogli da gledaju tv i koriste 72h unazad bez problema. Ako nekom korisniku ponude zamenu opreme, on treba da bude oprezan i proveri da li je to što se nudi zaista bolje od onoga što trenutno koristi. Po mom mišljenju, bolji je i polovni DVB4682 nego nov PDS2100.

Na koju foru menjate D3 uredjaje.
U mom slučaju je bila akcija za prelazak na viši paket (Duo Gold Extra) uz 24m ugovor i beše 6m plaćanje po starom paketu. Rekao sam može, ali da mi zamenite PDS3121 za DVB4682 (zbog ugrađenog modema pa ne treba povratni kabl) i Cisco HG za Ubee (zbog 5GHz i sva 4 LAN port za kompjutere). Prvo su rekli ne može bez doplate 4900din, pa su posle rekli može.
Dodatno, ovaj DVB4682 ima dva "tunera" pa može da se snima jedan kanal na USB a gleda drugi, a ima i dva USB porta za dva eksterna diska (koristim jedan eksterni flash a u drugi sam utakao HDMI WiFi adapter). Ukratko, mnogo komotnije iako je stariji uređaj. Ne gasim ga nikada pa ne znam za pominjane probleme oko sporog odziva.

Pozoveš moju ćerku u goste na par dana i ona ga sigurno spali :). Šalu na stranu, meni su za godinu i po dana zamenili dva pokvarena PDS3121 i kada je trebalo i treći rekao sam da pronađu polovni 4682 kako znaju i umeju. To je malo potrajalo (naša borba) ali sam uspeo. Ovaj što sam dobio je bio malo prašnjav ali je još uvek imao originalnu nalepnicu preko HDMI porta.
Kvalitet između 3121 i 4682 za mene je neuporediv, pogotovo ako imaš priključen HDD.

Pozdrav svima,

Ako neko moze pomoci, bio bih zahvalan.
Treba SBB da me prikljuci na opticku mrezu, i njihovi tehnicari su mi objasnili koje veze moraju da se postave. Kako je stan skoro renoviran, neke veze su predvidjene, a neke i nisu. Oni ulaze optikom u stan, u uredjaj Calix koji valjda radi kao modem/ruter, i iz njega ide koaksijalac+mrezni kabl do TV-a (obavezno zbog 72h, sa optikom ne moze da se koristi samostalni modem PDS 3121), i mrezni kabl se ubode u neki od dva posebna eternet porta u Calix, a druga dva porta na Calixu sluze za vezu sa internetom za kompjutere.

Da se ne bi razvlacila optika po stanu, trebalo bi Calix da bude blizu vrata, gde nije bilo predvidjeno da bude osnovni server i nema sve potrebne veze (ima koaksijalac do TV-a, ali nema mrezni kabl), pa su oni preporucili mreznu vezu preko strujnih kola koja kosta nekoliko hiljada dinara.
Odatle postoji jedan mrezni kabl do radnog mesta, odakle su predvidjene jos 3 mrezna kabla posebnim trasama do dve sobe i do Tv-a.

Moje pitanje je da li je moguce nakaciti ruter na drugom kraju tog mreznog kabla koji je uboden u jedan od eternet izlaza iz Calixa, i ciji kraj je u drugoj sobi gde je trebalo da stoji glavno radno mesto, kako bi se razdelio internet na sve te uredjaje. AKo je to moguce, da li je moguce i risiver pored TV-a nakaciti na jedan od izlaza iz tog rutera, a ne bas u namenski port na Calixu? Sve naknadne veze su teske za izvodjenje, jer je TV na ostrvu u sobi.

Hvala na pomoci.

D3 risiver se mora nakačiti na predviđen koaksijalni izlaz Calix uređaja, nema druge alternative, a za to kako sam shvatio, već imaš kabl koji vodi odatle do predviđenog mesta gde će stajati TV. Što se tiče LAN veze posle tog Calixa ka tom D3 risiveru to se mora rešiti ili direktno LAN kablom ili PowerLine adapterima.

Internet signal se takođe može premostiti dodatnim parom PowerLine adaptera između Calixa i switcha (po potrebi wifi rutera) ili da se koristi samo Wifi ukoliko ga taj Calix uopšte ima. Takođe je moguće postaviti neki kvalitetniji Wifi AP odmah do Calixa kako bi se osiguralo da domet Wifi signala u stanu bude dobar ukoliko je na Calixu nezadovoljavajući. U tom slučaju sav internet će biti isključivo WiFi što ne osigurava velike brzine za veći broj istovremenih korisnika, pogotovo uzimajući u obzir da na optici imamo u startu velike brzine. Drugim rečima neće moći da se iskoristi puna download brzina.

Sve u svemu nezgodna situacija, korisnici trebaju da budu svesni da bez neophodnog kabliranja nema kvalitetne mreže za bilo kakve namene.

Poslednja izmena:
U mom slučaju je bila akcija za prelazak na viši paket (Duo Gold Extra) uz 24m ugovor i beše 6m plaćanje po starom paketu. Rekao sam može, ali da mi zamenite PDS3121 za DVB4682 (zbog ugrađenog modema pa ne treba povratni kabl) i Cisco HG za Ubee (zbog 5GHz i sva 4 LAN port za kompjutere). Prvo su rekli ne može bez doplate 4900din, pa su posle rekli može.
Dodatno, ovaj DVB4682 ima dva "tunera" pa može da se snima jedan kanal na USB a gleda drugi, a ima i dva USB porta za dva eksterna diska (koristim jedan eksterni flash a u drugi sam utakao HDMI WiFi adapter). Ukratko, mnogo komotnije iako je stariji uređaj. Ne gasim ga nikada pa ne znam za pominjane probleme oko sporog odziva.

Može malo objašnjenje od Wifi HDMI i USB?

D3 risiver se mora nakačiti na predviđen koaksijalni izlaz Calix uređaja, nema druge alternative, a za to kako sam shvatio, već imaš kabl koji vodi odatle do predviđenog mesta gde će stajati TV. Što se tiče LAN veze posle tog Calixa ka tom D3 risiveru to se mora rešiti ili direktno LAN kablom ili PowerLine adapterima.

Internet signal se takođe može premostiti dodatnim parom PowerLine adaptera između Calixa i switcha (po potrebi wifi rutera) ili da se koristi samo Wifi ukoliko ga taj Calix uopšte ima. Takođe je moguće postaviti neki kvalitetniji Wifi AP odmah do Calixa kako bi se osiguralo da domet Wifi signala u stanu bude dobar ukoliko je na Calixu nezadovoljavajući. U tom slučaju sav internet će biti isključivo WiFi što ne osigurava velike brzine za veći broj istovremenih korisnika, pogotovo uzimajući u obzir da na optici imamo u startu velike brzine. Drugim rečima neće moći da se iskoristi puna download brzina.

Sve u svemu nezgodna situacija, korisnici trebaju da budu svesni da bez neophodnog kabliranja nema kvalitetne mreže za bilo kakve namene.

Hvala na odgovoru.
Od Calixa do sobe u kojoj se nalazi kompjuter postoji mrezni kabl, ali samo jedan, a ja bih na kraj tog kabla da prikljucim vise uredjaja (sa te lokacije je izvedena mreza za vise soba). Zato je pitanje da li se na Calix moze prikljuciti switch ili ruter (koji vec imam viska), kako bi jedan njegov izlaz razdelio na vise uredjaja. Kako su mi rekli, taj Calix ima Wifi, a po informacijama sa neta i dosta je jak, ali sam ja ipak radje za kabl.

@Andreja16
Verovatno si razmisljao vec, no imas li mesta da kroz tunelice provuces i eth kablove. Trebalo bi da moze jer su flat, stace pored koaksijalaca. Msm, cisto da podsetim. Drugo sa ovom opremom jedino da ti "razvuku" optiku do huba, tamo gde si ti predivideo da bude jer kapiram da si razvukao neku mrezu vec (ako si samo coax, onda nista).
Sad je lako reci, no za druge, kad sredjujete stan, kucu, provucite i eth kabl uz coax, koristice.
Sta daju sa optikom sada, Calix, plus standardnu opremu, 3121 i ubee ruter(ili je calix i wifi ruter)?
EDIT: Video za Calix. Zasto onda ne bi isao na to da optiku razvuku kroz postojece kanalice do mesta na koje si predvideo?
I jos jedan, cekaj, to je pravi FTTH? Mislio sam da je fttb maksimum i da u ormaru rade demultipleksiranje i da u stan ulaze coaxom. Ocigledno nisam upucen.

Poslednja izmena:
@churla

Kablovi su negde u zidovima, i nije im lako prici, tako da nema nista od dodavanja.
Jedan od majstora iz SBB rece da je nekome uspelo da risiver poveze sa "obicnim" internet portom umesto namenskim portom u Calix-u, ali nije znao na koji nacin, ako sam ja to sve uopste dobro razumeo.

Da pokusam jos jednom, ceo problem je u tome sto ja imam samo jedan mrezni kabl sa lokacije gde ce biti Calix (koaksijalce imam), a treba da sa drugog kraja tog mreznog kabla izvrsim razvod na vise kompjutera, a bilo bi lepo i do TV-a (umesto da stavljam Powerline adapter na mestima Calix-TV).

Calix je pravi ftth uredjaj izgleda... Video sam kod drugara na NBG, ima dualband wifi, montiran iznad ulaznih vrata. Wifi signal nije bio neki...

Sent from my MI 3W using Tapatalk

Da pokusam jos jednom, ceo problem je u tome sto ja imam samo jedan mrezni kabl sa lokacije gde ce biti Calix (koaksijalce imam), a treba da sa drugog kraja tog mreznog kabla izvrsim razvod na vise kompjutera, a bilo bi lepo i do TV-a (umesto da stavljam Powerline adapter na mestima Calix-TV).

Za racunare mozes da koristis ethernet switch, medjutim STB moras da povezes na jedan od namenskih portova na Calix (ne moze port koji koristis za racunare).

Ako nije bitna brzina, tj ako je dovoljno 100 megabita, taj jedan kabl može da prepakuje u dva... Za 100 mega vezu su dovoljne četiri žice, a svaki kabl ima osam... Treba ti neko ko ima krimp klješta.

Sent from my MI 3W using Tapatalk

Kako odvrato laguju igrice na Sbb-u..

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Imam ovaj novi sbb-ov ruter/modem sto nema dugme za gasenje, trazio sam da mi zamene jer sam pre toga ima odvojeno a ruter je zezao nesto. Kod ovog sam primetio, i ako po speedtestu pokazuje odlicne rezultate, da cesto imam neka kasnjenja u otvaranju stranica, cak i ovde na benchu kada hocu neku forku da otvorim pa nikako da je otvori. Na YT-u cesto slusam live radio i tu imam lag, prekine pesma, na 2 sec pa nastavi pa posle opet nekog vremena. Jel moze ovo biti do neke konfiguracije ili nesto trece u pitanju?

Kako odvrato laguju igrice na Sbb-u..

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока
Isto i kod mene opasno me nervira,a kod sestre isti paket Gold i radi normalno bez laga.

Sent from my XT1650 using Tapatalk

Ja vec par dana imam problem da mi neke slike uzitava kao na 56K dajlapu, liniju po liniju
Izgleda sve sto NAT nije kesirao ide jako sporo.
Da nisu opet optimizovali profit, pa presli na jeftiniji link.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno