Ja sam se lomila između UniCredit i Aik, na kraju sam se odlučila za AIK. Razlog je čisto praktičan, neću raditi dugo freelance i ne odgovara mi da imam neko mesečno održavanje i da mi banka uzima neki % od transakcije što UniCredit radi. Drugi razlog je bio što se u UniCredit čeka 2 nedelje na Visa karticu, a u AIK se dobija odmah ali avaj...
Postoji određen problem sa Zavodom za izradu hartija od vrednosti gde se štampaju Visa kartice, tako da je konkretno za AIK čekanje na karticu oko mesec dana (*** da nisam znala ovo kada sam otvarala račun, drugačije bih). U UniCredit su mi rekli da trenutno takođe nemaju kartice i da ne znaju kada dobijaju (zovi, idi, proveri).
Što se tiče AIK nema troškova održavanja deviznog, banka ne uzima ništa od provizije i mislim da mogu da se povlače $ (i ovo treba proveriti). Jedino me boli duša što AIK nema filijale po inostranstu (i bar za mene tu UniCredit ima predost) ali ok... Visom možeš da krckaš keš i u inostrastvu samo sa provizijom

Da, Aik primenjuje srednji kurs i skoro uvek prati kurs NBS. Što se tiče UniCredit ne znam.
Nadam se da sam ti malo pomogla, ali svakako moraš da odeš sam da proveriš