Pozdrav ljudi.
Imam nekoliko pitanja vezana za klima uredjaje, dvoumio sam se da li da otvorim zasebnu temu ili ipak postujem u ovoj generalnoj, pa ukoliko sam ipak doneo pogresnu odluku molim moderatora da post pretvori u zasebnu temu, ukoliko je to moguce. Post ce biti malo obimniji, ali stvarno nemam iskustva niti znanja u vezi sa ovom tematikom, pa se unapred izvinjavam!

Sve sto sam ovde naveo, zakljucio sam citanjem ove teme i linkova postovanih na temi u vezi sa montazom KU.
Pocetkom ove godine doselio sam se u stan na drugom spratu koji se nalazi u dvospratnoj kuci.
Spoljna izolacija svih zidova 10cm stiropor - oba sprata.
Izolacija na tavanu (plafon drugog sprata) 2x5cm stiropor (nije premazano ili kako se vec kaze, vec je samo redjan u 2 reda).
Svi prozori i ulazna vrata PVC stolarija - oba sprata.
Sprat ispod (potpuno isti raspored, samo bez visece terase) se greje kombinovano sporetom na drva u kuhinj/dnevnoj sobi i TA pec u spavacoj sobi. Na donjem spratu radna soba se ne koristi.
Pogledajte prilog 238496
(izvinjavam se na mojim Paint (ne)skillovima)
Problemi montaze KU sam uocio:
Klima br. 1 TLC TAC-18CHSA/JAI - postavljena pre 4 god. Pre nego sto je uradjena izolacija.
- Samo debljina zida je udaljenost izmedju unutrasnje i spoljne jedinice.
- Spoljna jedinica je odvojena svega 5cm od zida. Iako su "MAJSTORI" skidali SJ kada je izolacija radjena i ponovo je montirali nakon zavrsetka radova.
- Unutrasnja jedinica nije u labeli.
- Unutrasnja jedinica je postavljena na 35cm od pregradnog zida izmedju kuhinje i dnevne sobe.
Klima br. 2 GREE GWH12KF-K3DNA6G/O - postavljena prosle godine.
- Samo debljina zida je udaljenost izmedju unutrasnje i spoljne jedinice.
- Spoljna jedinica je odvojena 10cm od zida.
- Unutrasnja jedinica je postavljena na 25cm od zida sa prozorima.
Klima br. 3 VIVAX ACP-12CH35GEEO/I - prebacena sa mesta na kome je sada klima br. 1 prosle godine.
- Samo debljina zida je udaljenost izmedju unutrasnje i spoljne jedinice + 20cm koliko je unutrasnja jedinica odmaknuta od zida.
- Spoljna jedinica je odvojena 10cm od zida.
- Spoljna jedinica je montirana na 5cm od plafona terase? Ovo mozda i nije problem, ali eto naveo sam i to.
Problemi u radu:
Klima br. 1 ni u prelaznom ni u hladnom periodu ne duva topao vazduh dok se zeljena temperatura ne podesi na 28+C. Nezavisno od brzine ventilatora. Hladi sasvim OK.
Klima br. 2 nema problema, i hladi i greje sasvim OK, greje mnogo bolje od klime br. 1.
Klima br. 3 hladi sasvim zadovoljavajuce i greje sasvim OK, greje bolje od klime br. 1, a ovo nije inverter klima. Ali ova jedinica se retko koristi kako za grejanje tako i za hladjenje.
Sta sam planirao da preduzmem:
Klima br. 1
- Spoljnu jedinicu bih pomerio na zidu trpezarije, kako bih dobio 2.5-3m udaljenost izmedju SJ i UJ. Kao i bar 15cm udaljenosti SJ od zida.
- Unutrasnju jedinicu bih pomerio levo ka vratima terase da dobijem “idealnih” 60cm razmaka izmedju pregradnog zida i UJ, I na taj nacin bi klima bila direktno nasuprot vrata od dneve sobe, time bi poboljsao grejanje hodnika, kupatila i radne sobe.
- Takodje bih UJ postavio u libeli.
Ostale klime ne bih dirao za sada. A u planu mi je da spoljne i unutrasnje jedinice pomerim kako bi se dobile optimalne udaljenosti SJ od UJ, SJ od plafona kod klime br. 3 ukoliko je potrebno, kao i UJ od zidova.
Sta mislite da li ovo ima smisla? I da li bi se time resio neki od problema?
Ovo su montirale, premestale i servisirale 4 razlicite ekipe "
MAJSTORA" u proteklih nekoliko godina, svaka od ekipa je ostavila haos za sobom, kao sto se da videti, a pritom blatila prethodne "
MAJSTORE" kako nista ne znaju, kako su priuceni, kako su oni sertifikovani u odnosu na druge i ostala baljezganja (nisam prisustvoao, vec mi vlasnik kuce to ispricao).
Zato mi je takodje neophodna pomoc u vidu preporuke za nekoga ko zaista zna sta radi, da pregleda i ostale stvari koje su radjene sa ovim jadnim uredjajima. Ovo molim putem PP. U pitanju je grad Nis.
EDIT: dok sam pisao ovaj post i crtao u peintu, clan veliki tesla je opisao problem koji i ja imam sa klimom br. 1 (TLC), a na koji sam zaboravio. Nisam pratio da li se SJ iskljucuje, ali tacno je da i cak kada duva toplo (sto nisam uspeo da zakljucim sta utice na to da klima "kao radi normlano"), nakon postignute temperature klima duva hladno. Takodje i kad zatvori horizontalni usmerivači vazduha (koji se ne zatvara do samog kraja dok se klima ne iskljuci na daljinskom) kada postigne zadatu temperaturu u prostoriji, ispod same UJ se oseca blago strujenje totalno hladnog/ledenog vazduha. To sam imao prilike da primetim nakon doseljavanja ovde, u februaru i martu ove godine.